Goldendoodle: een intelligente en atletische charmeur

Goldendoodle in een bos

De afgelopen twintig jaar is de populariteit van de Goldendoodle enorm gegroeid. De Goldendoodle is een zogenoemde “designer hond” en dat wil zeggen dat het een kruising is tussen twee rassen. De Goldendoodle is ontstaan uit een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Ze kunnen in veel verschillende soorten en maten voorkomen. Dit ras heeft een hoop levenslust en het zijn dan ook erg vrolijke en energieke dieren. Naast deze goede eigenschappen heeft een Goldendoodle nog veel meer te bieden. Ben je benieuwd wat dat is? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: gefokt als hypoallergene hulphond

De Goldendoodle werd voor het eerst gefokt in 1969. Oorspronkelijk werden ze gefokt om als hulphond te fungeren en die geschikt was voor mensen met een allergie. Daarom kozen ze ervoor om de hypoallergene Poedel te kruisen met de gehoorzame en werklustige Golden Retriever. Dit resulteerde in een hond die van beide rassen de beste eigenschappen overnam. De Goldendoodle heeft een hypoallergene vacht die minimaal verhaard en ze hebben ook een fantastisch karakter.

Het kruisen van de Golden Retriever en de Poedel was geïnspireerd op de Labradoodle. De Labradoodle is een succesvolle kruising tussen een Labrador en een Poedel. De twee kruisingen lijken veel op elkaar, maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. De Labradoodle is iets onafhankelijker en nieuwsgieriger dan de Goldendoodle. De Goldendoodle is wat socialer dan de Labradoodle en zal onbekenden enthousiast begroeten. Rond 1990 begon de populariteit van dit ras te groeien in Australië en Amerika. Tegenwoordig is de Goldendoodle in steeds meer landen een populaire familiehond.

 

Het karakter: een erg intelligent ras met energie voor tien

De Goldendoodle heeft een bijzonder karakter. Eigenlijk heeft hij alle goede eigenschappen van zijn voorouders overgenomen. Ze zijn erg intelligent en ontspannen, daardoor is dit ras een hele geschikte hond voor mensen die voor het eerst een hond aanschaffen. Ze zijn makkelijk in de omgang en willen graag hun baasje behagen. Hun loyaliteit hebben ze overgenomen van de Golden Retriever. Het maakt dit ras een liefdevolle familiehond. Daarnaast zijn ze ook vriendelijk naar vreemden en zijn het echte charmeurs. Tijdens het uitlaten van een Goldendoodle zal je zeker wat hoofden zien draaien. Dit ras kan ook erg goed overweg met kinderen.

De Goldendoodle is erg speels en energiek. Hij gaat graag met je op pad om de omgeving te verkennen. Je moet niet gek opkijken als hij tijdens het uitlaten het water opzoekt, want dit ras vindt het heerlijk om te zwemmen. Na een wandeling kruipt de Goldendoodle graag bij zijn baasje op schoot voor een goede knuffelsessie. Ze zijn erg aanhankelijk en hebben veel liefde nodig. Dit hondenras is daarom niet geschikt voor mensen die een druk leven leiden en weinig thuis zijn.

Goldendoodle puppy in een mandje

Het uiterlijk: een atletische hond met een vriendelijke uitstraling

De Goldendoodle is een vrij grote hond, maar de grootte kan per fokker enorm verschillen. De schofthoogte ligt meestal tussen de 30 en 60 cm. De kleinere versies wegen ongeveer 11 kg, terwijl het gewicht van medium en grote Goldendoodles kan oplopen tot 45 kg. Als je bij een fokker gaat kijken, dan kun je aan de ouders van de pup vaak zien hoe groot de pups ongeveer zullen worden.

Het lichaam van een Goldendoodle is goed uitgebalanceerd en atletisch. Ze hebben een goed gespierde bouw en zijn vrij vierkant van vorm. Ze hebben een erg vriendelijke uitstraling, maar kunnen soms ook heel ondeugend kijken. De vriendelijke uitstraling hebben ze te danken aan hun grote ogen en goed aanwezige wenkbrauwharen. Soms geeft de vacht op de kop de indruk van een teddybeer.

Verder staat de Goldendoodle natuurlijk bekend om prachtige fluffy vacht. Deze vacht kan zowel gekruld als stijl zijn. Dit is afhankelijk van welke genen ze hebben overgenomen van hun ouders. Als ze een Poedelvacht hebben dan zal het meer gekruld zijn, terwijl een Golden Retriever vacht wat platter zal zijn. Ook is dit ras in veel verschillende kleuren te zien.

Een paar veel voorkomende kleuren zijn:

  • Wit
  • Crème
  • Rossig
  • Abrikoos
  • Goud
  • Grijs
  • Zwart

Deze kleuren kunnen ook nog in combinatie met elkaar voorkomen. Omdat de Goldendoodle geen rasstandaard heeft zijn er zoveel verschillende maten, soorten en kleuren van deze hond te vinden.

 

De verzorging van de Goldendoodle

Een Goldendoodle verhaart weinig, maar dat betekent niet dat de verzorging heel gemakkelijk is. De structuur van het haar kan heel erg verschillen per hond. De ene heeft een wat ruwere, krullende vacht, de andere heeft een hele zachte en platte vacht. In deze vacht kan veel vuil blijven hangen en het kan snel gaan klitten. Daarom is het belangrijk dat de vacht van de Goldendoodle dagelijks tot wekelijks goed wordt geborsteld.

Daarnaast is het belangrijk dat je de vacht van jouw Goldendoodle elke 8 a 10 weken laat trimmen. Doordat de vacht bijna niet uitvalt, kan het lang doorgroeien. Om de vacht praktisch te houden moet het regelmatig worden bijgeknipt. Dat is fijn voor zowel de hond als voor jezelf. Borstelen gaat namelijk een stuk makkelijker als het haar niet te lang is.

Qua voeding is het belangrijk dat je voer kiest van hoge kwaliteit. Hij moet zijn atletische lichaam namelijk in goede conditie houden. Kies voor een brok met een hoog percentage eiwitten en vetten en een laag percentage koolhydraten. Kies altijd voor een brok waarbij vlees het eerste ingrediënt is. Goldendoodles zijn nogal gevoelig voor allergieën, dus probeer producten als zuivel, tarwe, maïs en soja te vermijden.

Goldendoodle liggend

Zijn er ziektes die vaak voorkomen bij dit ras?

Een Goldendoodle is een gezond en sterk ras. Gemiddeld worden ze 10-15 jaar oud. Maar omdat we te maken hebben met levende wezens, is de kans op ziekte natuurlijk altijd aanwezig. De Goldendoodle heeft een verhoogd risico op:

Omdat een Goldendoodle gevoelig is voor heup- en elleboogdysplasie is het als fokker belangrijk om hierop te testen voordat de Goldendoodle wordt gefokt.

De oren heeft een Goldendoodle van de Golden Retriever overgenomen. De oren van een Goldendoodle hangen waardoor er veel vuil en water in kan blijven zitten. Dit kan voor infecties zorgen. Daarom is het belangrijk dat de oren van dit ras regelmatig worden gecontroleerd.

De ziekte van Von Willebrands (vWD) is een bekende ziekte bij Poedels. Dit is een bloedziekte waarbij bloed niet goed stolt. Deze aandoening is niet te genezen, maar kan gelukkig wel worden behandeld. Er bestaan ook voor deze ziekte DNA-testen die deze kunnen opsporen. De Poedel moet dus voor het fokken worden getest op vWD.

 

Wist je dat?

De Goldendoodle een hypoallergene hond is. Dit betekent dat mensen die allergisch zijn voor honden, bij dit ras weinig tot geen allergische reacties ervaren. De voornaamste reden dat mensen allergisch zijn voor een hond is omdat een hond verhaart en daarbij huidschilfers loslaat. Op de huidschilfers zitten allergenen waar je allergisch voor kunt zijn. Deze allergenen komen vervolgens in de lucht terecht, waardoor ze worden ingeademd of op de huid terecht komen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld kortademig worden of jeuk krijgen.

Omdat dit hondenras bijna niet verhaart, komen deze allergenen niet of veel minder in de lucht terecht. De kans op een allergische reactie is hierdoor niet tot nauwelijks aanwezig. Wel is bij een allergie verstandig om altijd eerst contact te maken met een pup voordat je hem aanschaft. Sommige mensen kunnen toch allergisch zijn voor een specifieke hond, ondanks dat hij hypoallergeen is.

Goldendoodle puppy close up

Hondentraining: vroege socialisatie belangrijk

De Goldendoodle is een erg intelligent ras, die zijn baasje graag tevreden wilt stellen. Door deze eigenschappen is de Goldendoodle een hond die gemakkelijk te trainen is. Het is, net zoals bij elke andere hond, belangrijk dat jouw Goldendoodle pup vroeg begint met het aanleren van gewenst gedrag. Ook is een goede socialisatie voor deze hond belangrijk om uitgesproken en zelfverzekerd te worden.

Omdat een Goldendoodle een erg sociale hond is, vindt hij het geweldig om tijdens een puppytraining in contact te zijn met andere mensen en dieren. Wij raden dus absoluut aan om met jouw Goldendoodle in ieder geval een puppy training te volgen. Zo kan hij zich goed ontwikkelen op sociaal gebied en leren om gehoorzaam te zijn.

 

Wat kost een Goldendoodle?

Voor een Goldendoodle betaal je tussen de €1500 en €2000. Voor dit bedrag krijg je een hond van een verantwoordelijke fokker met paspoort en de eerste inentingen en ontwormingen. Omdat dit ras niet officieel wordt erkend, kan het lastig zijn om een verantwoordelijke fokker te vinden. Gelukkig zijn er wel een aantal rasverenigingen voor de Goldendoodle die ervoor zorgen dat dit ras op een goede en gezonde manier wordt gefokt. Bij hen kun je terecht voor het in contact komen met een verantwoordelijke fokker. Later hierover meer.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn kosten voor onder andere voeding, speelgoed, een slaapplek, hondenbelasting, verzorgingsproducten en dierenartskosten. Omdat een  Goldendoodle regelmatig getrimd moet worden, kunnen de kosten voor verzorging hoger uitvallen dan bij een ander ras.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Goldendoodle is een hond met veel energie. Hij heeft daarom behoorlijk wat beweging nodig. Als een Goldendoodle niet genoeg beweging krijgt en te weinig contact heeft met andere honden en mensen, dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Dit ras is dus niet geschikt voor mensen weinig buiten komen en een luie, rustige hond willen.

Het is aan te raden om een Goldendoodle dagelijks in ieder geval een uur intensief te laten bewegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een goede wandeling te maken, met de hond te rennen, een verstop spelletje te doen, een stok te laten apporteren of de hond te laten zwemmen. Ook kun je binnenshuis met jouw hond spelen om hem wat beweging te geven. Let er wel op dat dit een sociaal ras is en graag op onderzoek uit wilt. Je maakt hem dus het meest gelukkig als je hem overal mee naartoe neemt.

Goldendoodle puppy

Erkenning in Nederland

De Goldendoodle wordt helaas nog niet erkend als ras. Dit komt doordat het een kruising is tussen twee verschillende rassen. Hetzelfde geldt voor de Labradoodle. In Nederland zijn meerdere fokkers voor de Goldendoodle. Doe dus altijd zelf eerst goed onderzoek naar de fokker. Stel veel vragen en ga er langs om te kijken in wat voor omgeving de dieren opgroeien. Voor de Labradoodle kun je terecht bij de bij de ALAEU als je een verantwoordelijke fokker zoekt.

 

Heb jij al een Goldendoodle in huis?

De Goldendoodle is een geweldig familiehond die eigenlijk in ieder gezin tot zijn recht komt. Hij is intelligent, aanhankelijk, enthousiast en makkelijk in de omgang. Dit ras is bijzonder om zijn hypoallergene vacht en zijn unieke karakter. Het maakt hem zelfs geschikt als (hulp)hond voor mensen met een allergie. Heb jij deze grote teddybeer al in huis? Heb je misschien nog vragen over de Goldendoodle of wil je graag je ervaringen delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Goldendoodle

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 23 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

5 reacties

  1. Wij hebben een labradoodle.
    Geweldig en zeer sociaal.

    Wat een ellende om een eerlijke betaalbare goldendoodle te vinden.
    Die betaalbaar is en kleur wit.

  2. De beschrijving klopt helemaal. Wij hebben een labradoodle van nu 1,5 jaar oud, en wat een genot om hem in huis te hebben. Het is een fantastische vriend van het hele gezin. Ik ben zelf opgegroeid met honden, de rest van mijn gezin (vrouw en drie kinderen) niet. Het is in de praktijk geen enkel probleem, hij is zo zachtaardig dat we nooit met hem in problemen komen. Paar opmerkingen: hij houdt heel erg van zwemmen. Elke plas of sloot of meertje daar gaat hij is, ongeacht de temperatuur. Dus ook op de momenten dat wij het wat minder zien zitten. 😉😂 Wij hebben onze hond bij een fokker in Aarle Rixtel gekocht, waarbij hij in de eerste fase samen met zijn broertjes en zusjes opgegroeid is in een druk gezin. Dat maakte de overgang naar ons wel heel makkelijk. Wij hebben wel aanzienlijk meer betaald voor onze hond, 2800 euro. Dat is veel geld natuurlijk, maar voor zo’n enorme lieve hond heb ik het er graag voor over gehad. Zou het zo weer doen.

  3. Ik heb een vraag wij hebben een goldendoodle van 9 maanden..Wij gaan genoeg met hem uit en speelen veel met allerlei speelgoed..
    Maar hij vreet ook veel kapot speelgoed matten.
    Wat is hier aan te doen .

    1. Onze goldendoodle is nu ook 9 maanden oud. Wij kopen alleen nog maar speeltjes van het merk Kong, want al de rest bijt hij kapot en eet hij zelfs op.. dit speelgoed is wel iets prijziger, maar houdt wel goed! Nog geen enkele heeft hij kapot gekregen.

    2. Beste Ellen, misschien is t probleem inmiddels opgelost, maar misschien hebben andere eigenaars iets aan mijn reactie. Ik heb een grote varieteit in botten in huis van bullenpezen, kalfpezen, runderkophuid, koffiehouten bot enz. Kauwen kost ook veel energie wat fijn is, ook al omdat zij er van geniet. Als zij met iets ‘ verbodens’ komt aansjouwen, neem ik het af en geef haar in plaats daarvan een van haar botten (“die is voor Saar”) Bij ons werkt deze 2-sporen aanpak prima. Grtz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *