De Hollandse Smoushond: een aanhankelijke gezinshond

Hollandse Smoushond staand

De Hollandse Smoushond is een echte Nederlandse hond die men op het moment van schrijven ook alleen in Nederland fokt. Omdat het populaire honden zijn en er maar één fokprogramma is, duurt het lang voordat je deze leuke hond kunt bemachtigen. Als dat je niet laat weerhouden, heb je een speelse, aanhankelijke en leuke gezinshond.

Doordat dit zulke makkelijke hondjes in de omgang zijn, zijn ze goed te trainen en kunnen ze uitstekend overweg met andere dieren en onbekenden. Maar met kleine huisdieren is het wel oppassen geblazen. Want het jachtinstinct zit in sommige Smous’ nog diep. Ben je benieuwd naar nog meer kenmerken van deze ruwharige en speelse hondjes? Je ontdekt ze allemaal in deze blog.  

 

Bijna uitgestorven ras: de geschiedenis van de Smous 

De naam Hollandse Smoushond zegt het al: de Smous is een Nederlands hondenras. Deze honden stammen af van de Duitse ruwharige Pinschers. Tijdens de helft van de 19e eeuw was de Smous een populair ras in Amsterdam. De hondenkoopman Abraas verkocht deze honden toen aan Amsterdamse beursbezoekers, waarbij hij de honden verkocht als ‘heren-stalhond’. Deze naam veranderde in de volksmond al gauw naar Smous. Dit hondenras gebruikte men vooral om de stallen vrij van ratten te houden.  

De Hollandse Smoushond was in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog wel bijna uitgestorven. Het laatste nestje werd in 1949 in het Nederlands Hondenstamboek ingeschreven. Gelukkig nam H.M. Barkman- van der Weel het besluit om het ras te gaan fokken, zodat de uitsterving van deze leuke hondjes gelukkig is voorkomen. Het fokken ging met bastaarden die qua uiterlijk leken op de Hollandse Smoushond.  

Hollandse Smoushond puppy

Wat is het karakter van de Hollandse Smoushond?

De Smous is een aanhankelijk en vriendelijk hondje. Hij heeft een zachtaardig en gevoelig karakter. Hij besteedt graag veel tijd met het gezin. Ook zijn het speelse en bewegelijke honden die een goede conditie kunnen opbouwen. Doordat de Hollandse Smous een stabiel karakter heeft, past hij zich makkelijk aan in nieuwe situaties. Ook zijn het vriendelijke honden naar onbekenden, andere honden en naar katten.  

 

Wel heeft deze hond nog een jachtinstinct in zich. Daarom is het verstandig om kleinere huisdieren goed buiten bereik van je hond te houden. Ze willen namelijk nog wel eens achter dieren aangaan. Dit verschilt per Smous en door je hond goed te socialiseren kun je dit voorkomen.

Vanwege het vriendelijke karakter is deze hond ook een prima hond voor een gezin met kinderen. Natuurlijk moet je jouw kinderen leren om respectvol met jullie hond om te gaan. Laat kinderen ook nooit alleen samen met een hond.   

De Smous vindt het niet prettig om alleen thuis te blijven. Vanwege zijn aanhankelijke karakter is hij het liefst de hele dag samen met het gezin. Maar je kunt hem wel leren om een paar uur alleen te zijn. Dit moet je hem als pup opbouwend leren. Hoewel de Smous niet bekend staat als druktemaker, laat hij het wel weten als er bezoek aankomt.  

 

De Hollandse Smous heeft een ruig uiterlijk

De Hollandse Smoushond is een kleine hond, maar heeft een vierkant en gespierd lichaam. De borst van deze honden is breed en de rug recht. Ze dragen hun staart vrolijk, maar deze krult niet over de rug. De kop van de Smous is breed en kort, de voorsnuit is namelijk even lang als de schedel en je ziet duidelijk de overgang van schedel naar snuit. Ze hebben hoog aangezette oren die klein en driehoekig zijn. De oren hangen omlaag en hun ogen zijn groot en rond.  

De Smous heeft een ruige vacht, wat voor dit ras ook zo typerend is. De haren zijn hard en recht en vier tot zeven centimeter lang.  Ze hebben een ongekamd uiterlijk waarbij het haar op zijn schedel en oren wat korter is. Bij zijn wangen, baard, snor en wenkbrauwen is het haar juist langer. Vaak is de kleur van de vacht van de Hollandse Smous eenkleurig in alle geeltinten, zoals donker strogeel. Een reutje heeft meestal een schouderhoogte van 37 tot en met 42 centimeter, teefjes 35 tot en met 40 centimeter. Deze kleine honden wegen rond de 9 à 10 kilo.  

Hollandse Smoushond buiten

Twee jaarlijkse pluksessies voor je Hollandse Smous 

Meestal heeft de Smous een onder- en bovenvacht, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Voordat je jouw hond gaat verzorgen, is het slim om dus goed naar zijn vacht te kijken. De ruige vacht met harde haren moet je twee keer per jaar laten plukken. Dit kun je door een trimsalon laten doen, of je doet het zelf nadat je dit hebt geleerd. Je moet dan, wanneer de vacht plukrijp is, kleine plukjes van de bovenvacht trekken, terwijl je de huid met haren straktrekt. De ondervacht is wollig en blijft zitten. Het plukken van de vacht kan uren duren, je bent er dus wel even zoet mee.  

Je moet je hond voor het eerst plukken wanneer ze drie maanden zijn. Dan pluk je de puppyvacht weg. De eerste echte plukbeurt vindt plaatst wanneer je hond tussen de zes tot acht maanden is. Je hoeft de Smous verder niet te kammen of borstelen. Wel moet je goed in de gaten houden of er geen lange klitten ontstaan onder zijn oksels en onder zijn staart.  

Er zijn Hollandse Smoushonden met een zachtere vacht, deze vacht klit meer. Vaak moet je de vacht dan deels plukken en deels kammen. De trimsalon geeft je hier advies voor. Net als bij alle honden is het verstandig om regelmatig de oren te controleren. Knip zo nu en dan zijn nagels bij en let op het gebit van je hond. Poets al vanaf puppy af aan zijn tanden, zodat je tandplak voorkomt.

 

De Smous en ziektes

Er zijn bij de Smous geen erfelijke ziektes bekend die speciale aandacht vragen. Dit heeft een recent onderzoek door de Universiteit Utrecht laten weten. Het ExpertiseCentrum Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht doet namelijk wetenschappelijk onderzoek naar rasgebonden ziekten bij hondenrassen, zo ook de Smous. 

Mede vanwege deze uitkomst zijn er ook geen tests verplicht voor de fokhonden. Het fokken van de Hollandse Smous gaat via de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond van de rasvereniging. Hierbij houden ze bij welke gezondheidsklachten ze zien bij dit ras. Wanneer er honden erfelijke ziektes of aandoeningen hebben, mogen ze niet met het fokprogramma meedoen. 

 

Een slimme hond en daarom makkelijk te trainen

Dankzij het makkelijke karakter van de Smous, is deze hond makkelijk op te voeden. Beloon daarbij altijd het goede gedrag dat hij vertoont en negeer of voorkom ongewenst gedrag. Hierbij moet je consequent zijn en regels hanteren die het hele gezin aanhoudt. Neem je niet de leiding over je Smous? Dan wil hij nog wel eens zelf bepalen wat wel en niet kan. Doordat deze honden zo intelligent zijn, leer je hem snel iets aan. Zorg tijdens de trainingen voor voldoende afwisselingen, zodat hij zich niet gaat vervelen.  

Omdat deze honden erg aanhankelijk zijn, is het verstandig om van jongs af aan je hond al te leren alleen te zijn in huis. Ook bewegende dieren of voorwerpen verdienen extra aandacht, omdat ze er anders altijd achteraangaan om op te jagen. Natuurlijk is het, net als bij alle andere hondenrassen, goed om tijd te besteden aan socialisatie.

 

Relatief goedkope hond met een lange wachtlijst

De Hollandse Smous fokt men niet om commerciële redenen. Daarom kosten deze honden zo rond de 400 euro. Alle nestjes komen vanuit het fokprogramma van Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond. Er is een wachtlijst voor de Smous. Wil je dus graag deze hond hebben, reken dan op zo’n twee jaar wachttijd. Als je een hond koopt die gezond en goed van karakter is, moet je minstens een keer de Stichting met jouw hond laten fokken.

 

De Hollandse Smoushond wandelt en speelt het liefst

De Hollandse Smoushond speelt en wandelt graag. Je moet dan ook rekenen op een gemiddelde behoefte aan beweging. Je mag daarbij ook wel iets langere wandelingen maken. De Smous loopt makkelijk los. Ze zijn namelijk erg gericht op hun baasje en hebben dan ook de neiging om goed bij je te blijven. Dit hondenras vindt het meestal erg leuk om balspelletjes te doen. Ze springen ook graag het water in om te zwemmen. Zet je hond soms aan het denken, door denkspellen met hem te doen. Daarnaast kun je ook met hem speurwerk en gehoorzaamheidstrainingen doen.

Hollandse Smoushond

De erkenning van de Smous

Nadat men opnieuw is gaan fokken met de Smous en bastaarden, werd het ras opnieuw erkend door de FCI in 1978. Je komt de Nederlandse Smoushond niet veel buiten ons land tegen. Dit komt omdat er een lange wachtlijst is in Nederland om een van deze leuke puppy’s te bemachtigen. Woon je dus in het buitenland, dan heb je weinig kans om eigenaar te zijn van deze aanhankelijke honden.
 

De Hollandse Smous: uitstekend voor in je gezin

De Hollandse Smous is een uitstekende hond wanneer je een gezin met kinderen en andere dieren hebt. Vooral als je hem van jong af aan al goed socialiseert en traint met kleine dieren, volgt hij niet zijn jachtinstinct. Deze ruwharige hondjes hebben specifieke vachtverzorging nodig, door de trimsalon of door jouzelf. Ben je veel thuis en vind je het leuk om zo nu en dan met je hond te spelen? Dan is dit de perfecte hond voor jou.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *