Golden retriever: de intelligente sociale hond

golden retriever buiten in grasveld

De Golden Retriever is een van de meest bekende hondenrassen en al tientallen jaren in trek onder vele hondenliefhebbers. Het ras is intelligent, vriendelijk en een geweldige toevoeging aan het gezin. Overweeg je de aanschaf van deze prachtige en speelse hond? Lees dan de onderstaande tekst en verdiep je in de vele aspecten van dit hondenras, zodat je volledig op de hoogte en voorbereid bent voor het opvoeden en verzorgen van een Golden retriever.

 

De geschiedenis van de Golden retriever

Hoewel de meeste Golden retrievers tegenwoordig gebruikt worden als gezelschaps- en gezinshonden, is het ras van oorsprong gefokt voor de jacht. De naam ‘retriever’ geeft dit al prijs, ‘retrieve’, betekend namelijk ‘ophalen’ of ‘apporteren’ in het Engels. De honden werden speciaal gefokt om de het geschoten wild op te sporen en vervolgens zorgvuldig mee te brengen in de bek.

Een Schotse Baron genaamd Dudley Marjoribanks, heeft een grote rol gespeeld bij het tot stand komen van het ras. De Schotse baron kruiste namelijk de geel gekleurde retriever met een inmiddels uitgestorven hondenras de ‘Tweed Water Spaniël’. Het nest dat de baron gefokt had bestond uit vier puppy’s die elk uiterst geschikt waren voor de jacht.

Voor de combinatie van de Spaniël en de gele gekleurde retriever werd gekozen vanwege de sterk isolerende vacht en de voorliefde voor apporteren en zwemmen. Deze eigenschappen kwamen van pas tijdens het jagen en zorgde voor trouwe partners. In 1903 werd het ras al voor het eerst ingeschreven bij The Kennel Club.

Het ras werd al snel razend populair en er volgde dan ook al snel een speciale Golden Retriever Club of England, voor afspraken over het ras en een netwerk van erkende fokkers. Het ras bleef tot de jaren dertig voornamelijk bekend in jagerskringen, en pas in de jaren vijftig beginnen de ontwikkeling van het ras te lijken op het ras wat we vandaag de dag kennen. De erkende jachthond begint steeds meer een familiehond te worden met zacht en vriendelijke eigenschappen.

golden retriever pups

Het karakter van de Golden retriever

De Golden retriever staat bekend als een intelligente en sociale hond. Veel karaktereigenschappen zijn te herleiden naar de oorsprong van het ras, de jachtinstincten. Zo houdt de hond nog steeds erg van apporteren (retrieven) en is de hond een uitstekende zwemmer.

De Golden retriever is intelligent en kan eenvoudig dingen opsporen en truckjes aanleren. De hond heeft ook een eigenwijs karakter en kan soms erg stellig zijn. Ze zijn nieuwsgierig en willen graag alles ontdekken. Over het algemeen zijn Golden retrievers betrouwbare honden die lief en geduldig zijn voor kinderen. Echter blijven het honden met jacht instinkt en veel energie, waardoor ze soms ook lomp kunnen zijn met kleine kinderen. Wees altijd voorzichtig in het bijzijn met kleine kinderen en laat de hond goed wennen aan het gedrag van kinderen en jonge honden.

Ten slotte zijn de Golden retrievers echte sporters. Ze houden van een lange wandeling en rennen graag. De honden zijn uitermate geschikt voor diverse hondensporten en zijn graag bezig. Wanneer er waterplassen of rivieren in de buurt zijn, duiken de Golden retrievers graag in het water en houden ze ervan om met het water te spelen.

 

De Golden retriever als familiehond

Hoewel de Golden retriever oorspronkelijk gefokt is als jachthond, is het ras uitgegroeid tot een zachtaardige familiehond. Het ras is intelligent en vriendelijk en daarom uiterst geschikt als onderdeel van een familie. De honden zijn veilig in het bijzijn van kinderen en hebben aak veel geduld. Ze zitten vol energie en gaan er graag op uit. Ook op drukkere plekken, zoals in het park of aan het strand, kan de Golden retriever zich uitstekend gedragen. Een Golden retriever gaat graag met de familie op stap en wil graag overal bij zijn.

golden retriever tips

De Golden retriever als hulp- en speurhond

De Golden retriever is dol op uitdagingen en spelletjes, vandaar ook dat de hond vaak als hulp- of geleidehond wordt ingezet. De honden werken graag samen met mensen en voelen aan wanneer hun baasje hulp nodig heeft. De Golden retriever wordt vaak gebruikt als blindengeleidehond vanwege zijn zorgzame karakter. Ook wordt het ras vaak ingezet als speurhond.

De hond heeft een uitstekend reukvermogen en wordt daarom zelfs gebruikt door medici voor het opsporen van kankercellen. De hond kan kanker al in een vroeg stadia ruiken en zorgt ervoor dat de patiënt snel gediagnostiseerd en geholpen kan worden. Ten slotte wordt de Golden retriever ook vaak ingezet als politiehond. Dankzij zijn reukvermogen en sterke wil om mensen te helpen, is de hond ook uitermate geschikt voor het opsporen van drugs of explosieven of tijdens het ondersteunen van reddingsacties.

 

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Golden retriever

De Golden retrievers zijn vernoemd naar de goudkleurige vacht van de hond. De honden hebben vriendelijke blik en zachtaardige en donkere ogen. Over het algemeen heeft de Golden retriever een langharige, zachte blonde vacht, met een waterdichte onderlaag.

De kleuren verschillen per hond van bijna wit platinablond tot donkerblonde of honingachtige tinten. De Golden retriever heeft een gelijkmatige lichaamsbouw en een stevig skelet. De honden staan bekend als zeer robuust en hebben over het algemeen een gespierd lichaam. Gemiddeld weegt een reu ongeveer tussen de 30 en 35 kilo en een teefje rond de 25 tot 30 kilo. De honden vallen in de categorie middel tot grote honden en hebben een schofthoogte van rond de 50 tot 60 centimeter.

golden retriever grappig in bladeren hoop

De verzorging van een Golden retriever

Vanwege de lange haren dient de Golden retriever regelmatig geborsteld te worden. De honden spelen graag buiten en zijn niet bang om vies te worden. Dit zorgt ervoor dat je de honden geregeld zult moeten wassen. Dit hoeft echter geen groot probleem te zijn voor de baasjes en de hond zelf. De honden houden enorm van de aandacht en verzorging en laten zich maar al te graag verwennen.

Zorg ervoor dat je geregeld overtollig haar rond om de ogen, voetzolen en gehoorgangen wegknipt. Vaak wordt het aangeraden om je Golden retriever halfjaarlijks naar de trimsalon te brengen. Naast het verzorgen van de vacht is het belangrijk dat je de tanden goed verzorgd. Het gebit moet regelmatig gepoetst worden met speciale honden tandpasta en gecontroleerd worden op rode plekken of op tandsteen. Uiteraard kun je de dierenarts hiervoor om advies vragen.

Let daarnaast op de voeding van je hond. Er zijn speciale snacks en brokken die tandplak en tandsteen helpen voorkomen en zorgen voor een sterk gebit. Bij een goede verzorging hoort ook voldoende lichaamsbeweging. De Golden retriever heeft veel behoefte aan beweging en moet er dus regelmatig tussenuit. De hond speelt het liefst in de natuur en is graag rondom plekken waar ook water te vinden is.

Naast zwemmen vinden de honden het heerlijk om gewoon in het water te liggen of om met het water te spelen. Vanwege de hoge behoefte aan beweging hebben de Golden retrievers behoefte aan een energierijke maaltijd. Let er echter op dat je hond niet te zwaar wordt. Het ras heeft snel de neiging tot overgewicht, wat tot vervelende gezondheidsklachten zoals slijtage van gewrichten kan zorgen.

 

Veel voorkomende ziektes van bij een Golden retriever

Helaas is de Golden retriever, net als andere rashonden, eerder vatbaar voor ziektes en aandoeningen. Doordat het ras veel onnatuurlijk doorgefokt is door de mens, zijn er eigenschappen ontstaan die minder gunstig voor de gezondheid zijn van het ras. Het nadeel van het ras is dat ze vatbaarder zijn voor vervelende ziektes zoals heup- en elleboogdysplasie.

Dit is een aandoening waarbij de gewrichten van heup of elleboog niet meer goed op elkaar aansluiten, waardoor gewrichtsslijtage kan ontstaan en de hond last kan krijgen van pijn en kreupelheid. Ook komt kanker vaak voor bij het ras en worden de honden gemiddeld slechts 10 tot 12 jaar. Dit is vele malen korter dan honden die niet zijn doorgefokt.

Naast dysplasie en kanker hebben Golden retrievers vaak ook meer aanleg voor staar. Staar is een nare ziekte waarbij het gezichtsvermogen wordt aangetast. De honden kunnen hier op latere leeftijd mee te maken en zelfs volledig het gezichtsvermogen verliezen. Ook kunnen de honden aanleg hebben voor specifieke tumoren, zoals mastocytomen en lymfomen. Schakel tijdig de dierenarts in wanneer je eventuele klachten ontdekt of veranderingen merkt aan het gedrag van je hond. Zorg er altijd voor dat je voor een erkende fokker kiest met officiële documenten en een stamboom. Een erkende fokker heeft vaak een overzicht van de bijbehorende medische verklaringen en biedt vaak pups met minder kans op ziekten dan een Golden retriever zonder papieren.

 

Extra Golden retriever weetjes voor de aanschaf

Overweeg je de aanschaf van een Golden retriever? Bekijk dan onderstaande weetjes en kom meer te weten over dit interessante dier.

  • De Golden retrievers zijn energiek en intelligent, waardoor ze vaak worden ingezet voor hondenshows
  • Golden retrievers kunnen zich goed beheersen en hebben een ‘zachte beet’, zo zacht dat ze zelfs een niet gekookt ei in hun bek kunnen dragen
  • De retrievers vangen graag een bal of tak, en brengen het met liefde terug naar hun baasje
  • De honden zijn dol op water, en springen dan ook maar al te graag in een vijver, modderpoel of riviergolden retriever schattig

Hondentraining voor Golden retriever

De Golden retriever is een actieve en leergierige hond. Het is dan ook van belang dat de hond de juiste training krijgt. Zoals al eerder duidelijk werd is de hond gefokt als jager en is de hond uiterst geschikt voor apporteren. De hond wil dan ook niets liever dan achter dingen aanrennen en dit weer terug naar de eigenaar brengen.  Dankzij zijn leergierigheid en sociaal karakter, kun je een Golden retriever vrijwel alles aanleren en slecht gedrag eenvoudig afleren.

De hond is dan ook geschikt als hulphond en is gericht om mensen ondersteuning te bieden wanneer mogelijk. Een goede training is van uiterst belang. Zorg ervoor dat je de hond vanaf jongs af aan goed gedrag aanleert door de hond te belonen wanneer hij goed gedrag vertoont. Straffen is vaak minder efficiënt en levert vaak geen gewenst resultaat. Naast een goede training is het belangrijk om veel te spelen met de hond. Spelletjes houden de hond actief en bezig, waardoor ze minder snel verveeld raken en probleemgedrag zullen vertonen.

 

Hoeveel kost een Golden retriever pup?

Een Golden retriever is een officiële rashond en is daarom duurder dan een gemiddelde hond. Over het algemeen betaal je voor een erkende fokker tussen de 900 en 1.250 euro. Naast het aanschaffen van een puppy kun je uiteraard ook een volwassen hond adopteren uit het asiel. Hiermee doe je niet alleen een goede daad, maar weet je vaak ook beter wat voor karakter de hond heeft. Puppy’s zijn vaak nog te jong om goed het karakter in te kunnen schatten.

Met een hond uit het asiel weet je vaak precies wat je in huis haalt en heb je minder problemen met het opvoeden. Uiteraard komen er naast de aanschaf kosten voor de fokker ook nog terugkeerde kosten en eenmalige kosten bij. Zo moet je bijvoorbeeld eenmalig spullen als speeltjes, een hondenmand, een halsband en een bench aanschaffen. Voor terugkerende kosten voor het houden van een Golden retriever kun je denken aan kosten voor inentingen, verzorgingsproducten zoals shampoo en vlooienmiddel, voeding en gebitsverzorgingsproducten.

Een Golden retriever eet veel, waardoor je gemiddeld rond de 50 euro per maand kwijt bent aan voeding. Overweeg de aanschaf van een Golden retriever alleen wanneer je je deze kosten kunt permitteren. Een Golden retriever vereist daarnaast een goede opvoeding en veel tijd. Met de juiste inzet en toewijding heb je aan een Golden retriever een trouwe vriend en beleef je ongetwijfeld veel plezier samen.

Golden Retriver

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *