Alaskan Malamute: van sledehond tot familiehond

Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute komt uit Alaska en werd daar vroeger gebruikt om zware ladingen op de slee te trekken. Deze indrukwekkende hond ziet er krachtig en gespierd uit. Naast zijn imponerende uiterlijk heeft de Alaskan Malamute een fijn karakter dat hem geschikt maakt als familiehond. Ze zijn vriendelijk, sociaal en gehoorzaam. Naar hun baasje toe zijn ze toegewijd en aanhankelijk. Dit hondenras is energiek en dol op bewegen. Ze kunnen zelfstandig spelen, maar willen ook graag activiteiten ondernemen met hun baasje. Ben jij benieuwd naar de Alaskan Malamute en wil je meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: de officiële staatshond van Alaska

De Alaskan Malamute komt oorspronkelijk uit het noordpoolgebied en is een van de oudste sledehondenrassen. Er wordt gedacht dat het de afstammelingen zijn van wolfshonden die zo’n vierduizend jaar geleden leefden. Sinds 2010 is de Alaskan Malamute de officiële staatshond van Alaska.

De naam is afgeleid van het volk dat woonde in het noordwesten van Alaska, namelijk de Mahlemiut. Zij hebben de Alaskan Malamute ontwikkeld, en deze honden werden in eerste instantie gebruikt voor het trekken van de sleeën. Ze hadden ook andere taken zoals het dragen van zware rugzakken, het lokaliseren van ademgaten in het ijs voor zeehonden en het afleiden van de beren tijdens de jacht. Het verschil met een Siberische Husky is dat de Alaskan Malamute vergeleken wordt met een vrachtschip. Ze trekken grote hoeveelheden op de slee en hebben een lage snelheid. Een Siberische Husky heeft een hogere snelheid, maar kan een lichtere lading vervoeren.

 

Het karakter: aanhankelijk, speels en loyaal

De Alaskan Malamute is speels, aanhankelijk en toegewijd. Het zijn vriendelijke honden die loyaal zijn naar hun baasje toe. Het is een sterk hondenras en kan een eigen willetje hebben. Door hun vriendelijke karakter is een Alaskan Malamute niet geschikt als waakhond. Van nature hebben ze een sterk instinct, dus daarom is het belangrijk om deze honden in de gaten te houden in de buurt van kleine dieren. De honden moeten als puppy goed gesocialiseerd worden en goede ervaringen op doen met andere (huis)dieren, mensen en kinderen. Het is zeer belangrijk de hond hierbij te helpen, dan worden het over het algemeen sociale honden die graag willen werken voor hun baasje.

Het zijn energieke honden en het is van belang dat ze voldoende beweging krijgen. Ze spelen het liefst de hele dag buiten. Bij warm weer moet je opletten dat ze door hun dikke vacht het niet te warm krijgen.

Alaskan Malamute geeft pootje

Het uiterlijk van een Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is een indrukwekkende hond om te zien. Hij heeft een krachtig en gespierd lichaam. Over het algemeen staat een Alaskan Malamute rechtop en heeft een trotse houding. Een reu weegt gemiddeld 38 kg en heeft een schofthoogte tussen de 55en 63 centimeter. Een teef weegt gemiddeld 31 kg en heeft een schofthoogte tussen de 50 en 58 centimeter.

Het hoofd van een Alaskan Malamute is breed. De ogen zijn middelgroot en amandel of bruin van kleur. De oren zijn rechtopstaand en zijn driehoekig. In verhouding met de rest van het hoofd zijn de oren klein. De snuit is omvangrijk en niet puntig of lang. De staart is goed behaard en wordt over de rug gedragen. De poten van een Alaskan Malamute zijn breed en gespierd.

De Alaskan Malamute heeft een dikke vacht die bestaat uit twee lagen. De ondervacht is wollig en de bovenvacht is grof en heeft voldoende lengte om de huid te beschermen. In de zomer is de vacht vaak wat dunner en korter. De vacht kan verschillende kleuren  en markeringen hebben uiteenlopend van wit naar zilvergrijs tot zwart. De gezichtsmarkering is een onderscheidend kenmerk, deze bestaat uit een geheel wit gezicht en is gemarkeerd met een balk en / of masker.

 

De verzorging

De Alaskan Malamute heeft een dikke, waterdichte dubbele vacht die goed is aangepast aan de kou in Alaska. De vacht vraagt veel onderhoud en moet elke dag geborsteld worden. Dit kan het best met en spelden borstel en een metalen kam. Twee keer per jaar verhaart een Alaskan Malamute meer en moet er een ook worden geborsteld met een ondervacht hark. Bij het borstelen moet je alert zijn op schimmels en op matten in de vacht.

Elke zes tot acht weken moet een Alaskan Malamute een bad. Als de vacht droog aanvoelt, dan kun je een conditioner gebruiken speciaal voor honden. Dit moet je niet te vaak doen en alleen gebruiken als de vacht droog aanvoelt.

De nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en eventueel worden bijgeknipt. Als er in de winter pekel op straat ligt, dan is het van belang om de voetzolen te controleren en af te spoelen met water. Ook moet gebit regelmatig worden bekeken en eventueel worden gepoetst met speciale hondentandpasta. Als er viezigheid in de ooghoeken zit, dan is het belangrijk om dit schoon te maken. Schoonmaken met een vochtig papieren doekje is vaak al voldoende.

Naast de uiterlijke verzorging is de lichamelijke verzorging van een Alaskan Malamute ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt om zijn energie kwijt te kunnen.

Alaskan Malamute puppy staand

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Alaskan Malamute wordt gemiddeld tussen de tien en twaalf jaar oud. Het is over het algemeen een gezond hondenras, maar toch kunnen er enkele erfelijke aandoeningen en ziektes voorkomen. Dit zijn de onderstaande:

  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Dwerggroei
  • Polyneuropathie

De Alaskan Malamute is een grote hond is en daarom komt heupdysplasie en elleboogdysplasie vaker dan gemiddeld voor. De gewrichten hebben bij deze aandoening een afwijking en hierdoor past de kop niet goed in de kom. Dit komt vooral voor bij oudere honden die last krijgen van gewrichtsslijtage. Ze hebben dan last hebben van kreupelheid en hebben moeite met opstaan. Deze aandoening komt voor bij de heupen en de ellebogen, dus bij de voor- en achterpoten van de hond.

Dwerggroei kan ook voorkomen bij dit hondenras. Een erkende fokker is verplicht om aan de nieuwe eigenaar te vertellen of dit bij een van de ouders van de pup voorkomt. Ze moeten een certificaat hebben die aantoont dat minstens een van de ouders vrij was van deze aandoening.

Polyneuropathie is een aandoening van het zenuwstelstel die een gebrek aan coördinatie en zwakte bij honden veroorzaakt. Dit is een chronisch gebrek waar geen screeningstest voor bestaat.

Naast dat er bij een Alaskan Malamute erfelijke aandoeningen en ziektes kunnen voorkomen, is het van belang om de gezondheid goed in te gaten te houden. Als je veranderingen aan het uiterlijk of gedrag waarneemt, dan is het verstandig om contact met een dierenarts op te nemen.

 

Wist je dat?

Een Alaskan Malamute graaft graag in zand. Het is niet mogelijk om dit af te leren, zelfs niet met training. Zorg dat je een plek in de tuin hebt waar je hond kan graven. Anders zal een Alaskan Malamute dit gewoon blijven doen op plekken waar jij het niet wilt hebben.

 

Hondentraining voor dit ras

Het is voor elke hond belangrijk om vroeg te beginnen met een puppycursus. Door deze basistraining leert je hond de basiscommando’s en bouw je een betere band met je hond op. Ook kun je hierdoor bepaalde gedragingen aan- en afleren.

Een Alaskan Malamute kan eigenwijs en onafhankelijk zijn. Het is daarom belangrijk om vroeg te beginnen met een training. Dit kan als de pup acht weken oud is. Een vroege socialisatie- en gehoorzaamheid training kan ervoor zorgen dat een Alaskan Malamute niet opdringerig wordt naar kinderen en andere huisdieren.

Een Alaskan Malamute is zeer intelligent, maar is soms lastig trainbaar door zijn koppigheid. Het is van belang om geduldig en consequent met een Alaskan Malamute om te gaan. Op deze manier worden het toegewijde en betrouwbare honden.

Alaskan Malamute puppy liggend

Wat kost een Alaskan Malamute?

Een Alaskan Malamute kost gemiddeld € 900. Bij de aanschaf moet je er op letten dat je dit doet bij een erkende fokker. Dan weet je zeker dat er goed voor de pup en voor de moeder is gezorgd. Ook is een erkende fokker verplicht  je op de hoogte te stellen van eventuele erfelijke aandoeningen of ziektes die in de stamboom voorkomen.

Naast de aanschaf zijn er terugkerende kosten. Hierbij moet je denken aan de voeding, speelgoed, verzorgingsproducten en dierenartskosten. Het is goed om hier rekening mee te houden en alleen een Alaskan Malamute aan te schaffen als je voldoende geld hebt om de hond goed te verzorgen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Alaskan Malamute is een energiek hondenras en heeft daarom veel beweging nodig. Het is een sterke en atletische hond die een groot uithoudingsvermogen heeft. De dagelijkse wandelingen zijn niet voldoende om een Alaskan Malamute tevreden te houden. Het is van belang dat hij echt zijn energie kwijt kan raken. Goede activiteiten die je met je hond zou kunnen ondernemen zijn dan ook hardlopen, zwemmen en fietsen.

Een Alaskan Malamute vindt het ook fijn om zelfstandig te spelen in bijvoorbeeld een afgesloten omgeving of een omheinde tuin. Op deze manier kan hij zijn energie kwijt. Naast zelfstandig spelen, vindt dit hondenras het ook leuk om spelletjes te doen met zijn baasjes. Hierbij kun je denken aan kracht- en behendigheid spellen.

Van nature is een Alaskan Malamute gemaakt om een slee te trekken. Als het winter is en er sneeuw ligt, dan kun je dit op een recreatieve manier naspelen met de hond. Dit hondenras geniet ervan als er sneeuw ligt, dus laat hem dan ook vooral veel buiten spelen.

 

Erkenning in Nederland

De Alaskan Malamute wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Alaskan Malamute puppy´s

Heb jij al een Alaskan Malamute of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Alaskan Malamute is een vriendelijke en energieke hond die goed in je gezin past. Hij kan goed overweg met kinderen en is aanhankelijk en toegewijd naar zijn baasje toe. Wel vereist dit vroegtijdige socialisatie en een juiste opvoeding. Ben jij overtuigd en wil je een Alaskan Malamute aanschaffen? Of heb je al een Alaskan Malamute en wil je je ervaringen delen? Plaats dan een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *