Levensverwachting van Labrador Retriever

labrador verwachting leven leeftijd

De gemiddelde levensverwachting van een Labrador is 12 tot 12.5 jaar. Hoewel een recente studie suggereert dat bruine labradors gemiddeld een korter leven hebben, namelijk 10,5 jaar. Wat een stuk minder is dan andere kleuren labradors.

Er zijn veel factoren die de levensverwachting van Labs beïnvloeden, zoals: de voeding, verzorging (medicatie), beweging en erfelijke ziektes.

Gelukkig zijn veel factoren te beïnvloeden waardoor jij langer van je Labrador kunt genieten.

Veel gestelde vragen over Labradors levensverwachting

 • Wat is de gemiddelde leeftijd waarop mijn Labrador sterft?
 • Hoe lang leefde de oudste labrador?
 • Hoe lang leeft mijn Labrador

We hebben al beantwoord hoe lang labradors gemiddeld leven, maar dat is geen gegarandeerde levensverwachting voor elke hond.

Sommige labs leven veel langer dan twaalf jaar, maar het komt ook vaak voor dat deze populaire rashond maar 10 jaar wordt.

Dus wat bepaalt dat hoe lang jou Labrador zal leven?

Hoe kan jij de levensverwachting van je hond beïnvloeden, zodat jij zo lang en gelukkig mogelijk samen kan doorbrengen?

Labrador levens verwachting

Wat bepaald de levensverwachting van Labradors?

Er zijn twee belangrijke categorieën factoren die de levensverwachting van jouw Labrador beïnvloeden. En de levensduur van elke hond.

 • Een daarvan is de genetische informatie die je hond van zijn ouders heeft geërfd.
 • De andere zijn de gebeurtenissen die jouw hond in de loop van zijn leven overkomen. Vanaf puppy tot op hoge leeftijd. Dingen zoals ongelukken, letsel en ziekte.

Hoe lang kan een Labrador leven?

Levensverwachting-statistieken voor honden zijn vaak onnauwkeurig en gebaseerd op verouderde informatie.

Maar gelukkig hoeven we niet langer te raden. We kunnen jou nauwkeurige informatie over de levensduur van Labrador geven, omdat we nu gegevens hebben uit wetenschappelijke studies.

Wat laten de wetenschappelijke studies zien?

In het VK zijn twee onderzoeken uitgevoerd in 2004 en 2013.

De eerdere studie toonde aan dat de gemiddelde leeftijd van overlijden bij meer dan 500 Labradors 12,25 was. De latere studie gaf een gemiddelde leeftijd bij overlijden in een groep van meer dan 400 honden als 12,5 jaar.

Een groter en recenter onderzoek gepubliceerd in 2018 keek naar meer dan 30.000 Labradors. Deze vond in het algemeen een gemiddelde levensverwachting van 12 jaar in Labradors.

Op basis van dit onderzoek kan je er wel van uitgaan dat je Labrador Retriever gemiddeld 12 jaar oud kan worden

 

Kan de gemiddelde leeftijd van honden veranderen?

Maar er is goed nieuws. Er zijn aanwijzingen dat de levensduur van Labrador mogelijk langer wordt.

Een recent onderzoek, hoewel het alleen naar 39 honden keek, suggereerde dat het gemiddelde dichter bij 14 jaar zou kunnen komen. Dus misschien verandert ons oorspronkelijke antwoord op de vraag “hoe lang leven Labradors?”

De langstlevende Labrador waar we officiële bevestiging voor kunnen vinden was meer dan 19 jaar oud. En u zult tal van rapporten vinden in de commentaren hieronder van Labradors van lezers die ouder zijn dan 15 jaar.

Laten we eerst kijken naar de genen die bepalen hoe uw hond eruit ziet en zich gedraagt, wat voor grotendeels bepaald hoe oud je Lab wordt.

De genen van Labrador Retrievers

Elke rasechte Labrador erft een aantal Labrador-kenmerken die hij zal delen met alle andere stamboom Labradors.

Deze genen bepalen niet alleen zijn vachtkleur, de vorm van zijn oren en de lengte van zijn staart. Ze beheersen ook aspecten van zijn temperament en vatbaarheid voor ziekte.

De lichaamsvorm van een Labrador

Tot op zekere hoogte hebben Labradors geluk. Ze erven een fundamenteel gezonde conformatie of lichaamsvorm.

Ze hebben geen erg lange rugwervel of korte benen die rugproblemen kunnen veroorzaken. Hun lichamen zijn mooi geproportioneerd en ontworpen voor atletisch vermogen – rennen en springen.

Labradors zijn niet gefokt met verkorte gezichten die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken of kleine schedels die hun hersenen kunnen beschadigen.

Ze hebben ook geen overmatige huid of een enorme hoeveelheid vacht. Dit is geweldig omdat een goede lichaamsstructuur een hond van nature gezonder maakt dan een hond met een slechte bouw.

labrador schattig

Labrador retriever temperament

Genen bepalen ook enkele aspecten van het gedrag van een hond. En zijn vermogen om bepaalde taken uit te voeren, zoals rennen en jagen, of dingen ophalen.

Temperament, inclusief neiging tot angst, wordt beïnvloed door genen. Maar het wordt ook sterk beïnvloed door de omgeving. Eén studie toonde aan dat angst en angst een negatief effect hebben op de levensduur van honden.

En sommige honden worden geëuthanaseerd voor agressie- of gedragsproblemen. Dus temperament is ook een factor om te overwegen bij het bekijken van de levensduur.

Sommige honden erven een aantal gunstige genen die hun kansen op een goede gezondheid verbeteren – bijvoorbeeld een verminderd risico op kanker. Ze geven deze gunstige genen vervolgens door aan hun puppy’s.

Hoe erfelijke ziekten de levensverwachting van Labradors beïnvloeden

Hoewel Labradors relatief gezond zijn, zijn er ziekten in het ras die kunnen beïnvloeden hoe lang een Labrador zal leven. Het heeft ook invloed op hoe gezond elke hond tijdens dat leven zal zijn.

Voor sommige van deze ziekten, bijvoorbeeld heupdysplasie en CNM, hebben we tests die kunnen (en moeten) worden uitgevoerd op volwassen honden voordat ze worden gebruikt voor de fokkerij.

Voor andere ziekten, sommige soorten kanker, hebben we bijvoorbeeld geen tests. We weten alleen dat in sommige gevallen Labradors vatbaarder kunnen zijn dan sommige andere hondenrassen.

Een onderzoek uit 2004 toonde aan dat 31% van Labradors aan kanker sterft. Dat is iets hoger dan het percentage kanker bij honden in het algemeen.

Inteelt

Zoals alle ras hondenrassen, zijn er bepaalde genetische ziekten die zich binnen het Labrador-ras hebben ontwikkeld. Dit komt door het fokken tussen honden die nauw verwant zijn.

De gemiddelde inteeltcoëfficiënt voor Labradors is 6,5%. Dit is hoger dan het niveau (5%) waarop we de nadelige effecten van inteelt bij honden beginnen te zien.

Een andere factor die de levensduur van honden beïnvloedt, is de grootte. Dit is een ander gebied waar Labrador enigszins benadeeld is.

Hoe de lichaamsbouw de levensverwachting van Labradors beïnvloed.

Kleine honden leven langer dan grote honden. Dit is een van de eigenaardigheden van de natuur die we niet helemaal begrijpen.

Natuurlijk zijn er veel uitzonderingen op de regel. Maar over het algemeen is de levensduur van honden vrij sterk gekoppeld aan lichaamsgrootte. Dit is het omgekeerde van wat we vaak vinden als we grote soorten zoogdieren vergelijken. De olifant bijvoorbeeld, met kleinere soorten – zoals de muis.

Wanneer we kijken naar individuen binnen een enkele soort, in dit geval de huishond, lijkt groter zijn een nadeel te zijn. Als een middelgrote tot grote hond is de grootte daarom een beperkende factor in de levensduur van uw Labrador. Kortom, de gemiddelde Labrador zal waarschijnlijk nooit zo lang leven als de gemiddelde poedel.

Als je geïnteresseerd bent in een verschillende levensverwachting van verschillende labrador rassen, hebben we een top 6 gemaakt van alle labrador kruisingen

Leven rasechte labradors langer?

Hoe lang leven Labradors als ze rasecht zijn? De buitenste grenzen van de potentiële levensverwachting van jouw hond zijn ook beperkt tot op zekere hoogte door simpelweg het feit dat hij is een rashond.

Een studie gepubliceerd in het Veterinary Journal in 2013 toonde aan dat raskruisingen gemiddeld 1,2 jaar langer leven dan pure rashonden.

Dit betekent niet dat je Boxador het stamboom lab van je buurman zeker zal overleven. Het draait allemaal om gemiddelden.

Stamboom honden vergelijken

Wanneer we rashonden als een geheel beschouwen, zijn er verschillen in levensduur tussen de rassen. Niet alleen in termen van grootte, hoewel dit belangrijk is.

Er zijn ook verschillen tussen verschillende rassen van een vergelijkbare grootte. Soms zijn kortere levensverwachting gekoppeld door slechte conformatie.

Veel zeer kleine honden hebben hormoonproblemen, hersenproblemen door schedel compressie en een reeks andere gezondheidsproblemen.

Ter vergelijking: de lichaamsbouw van Labrador is behoorlijk gezond.

Laten we nu eens kijken naar dat onderwerp dat we aan het begin van het artikel hebben genoemd. De recente ontdekking dat bruine Labs een korter leven leiden dan hun zwarte of gouden neven.

Heeft de vachtkleur een impact op de levensverwachting van een labrador?

Lange tijd werd aangenomen dat de kleur van de vacht geen invloed had op de levensverwachting van Labrador.

Met uitzondering van kleurverdunning alopecia in zilveren labradors, werd gedacht dat erfelijke ziekten niet gekoppeld waren aan een bepaalde kleur of type Labrador.

Een recente studie van meer dan drieëndertigduizend honden heeft die veronderstelling in twijfel getrokken.

Het laat ons zien dat de levensverwachting van een zwarte labrador en de golden retriever ongeveer 12,1 jaar is.

Terwijl de levensverwachting van bruine Labrador op 10,7 jaar komt, dus een stuk korter is.

We weten nog niet precies waarom dit zo is. Maar de bruine labs in die studie waren gevoeliger voor oor- en huidproblemen. Dit omvatte zelfopgelegde “hotspots” als reactie op irriterende stoffen zoals vlooien.

En we weten niet of de twee hoofdtypen van Labrador verschillen. We kunnen u dus niet vertellen of de levensverwachting van Engelse Lab verschilt van Nederlandse Labradors.

labrador wit

Hoe lang zal mijn labrador leven?

Afgezien van uw vermogen om selectief te zijn over de ouders van je puppy, zijn genetische factoren grotendeels buiten uw controle. Een labrador met goed speelgoed leeft vaak langer.

Maar naarmate je Labrador groeit en ouder wordt, zullen er levensgebeurtenissen zijn die levensverwachting kunnen beïnvloeden. Sommige hiervan zijn gebeurtenissen die jij kan controleren.

Laten we daar eens naar kijken:

Ongelukken

Veel honden sterven elk jaar bij ongelukken. En veel daarvan hadden vermeden kunnen worden.

Ongevallen komen veel vaker voor bij honden die zonder toezicht tijd buitenshuis mogen doorbrengen.

Door uw woning (of een klein deel ervan) veilig te omheinen, voorkomt dat je hond gaat rondlopen. Plus, hem trainen om snel te komen wanneer je belt zal je helpen om hem naar je toe te brengen in een noodgeval.

Sterilisatie en castratie

Er werd ooit geloofd dat sterilisatie de levensverwachting verhoogde.

Een van de redenen dat sommige oudere onderzoeken een hoger sterftecijfer laten zien voor gecastreerde honden, is omdat honden niet goed worden gecontroleerd. Degenen die de neiging hebben om te paren, zullen verder van huis zwerven en meer ongelukken hebben.

Recente studies hebben het steriliseren echter in verband gebracht met enkele ernstige gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsaandoeningen en kanker. Beide belangrijke oorzaken van ziekte en overlijden in Labs.

Het castratie probleem is niet altijd even duidelijk. We raden je aan uitgebreide informatie over sterilisatie te lezen voordat u een mannelijke hond laat of vrouwelijke hond castreert.

Vaccinatie

In sommige delen van de wereld zijn er nog steeds veel ernstige ziekten die niet-gevaccineerde honden en puppy’s regelmatig doden.

Ernstige infecties en ziekten kunnen uw hond doden. Maar ze hebben ook het potentieel om hem over het algemeen minder gezond te maken als hij ze overleeft.

Dus waar je woont en of jij je hond al dan niet vaccineert, kan ook zijn levensduur beïnvloeden.

Waarschijnlijk is de grootste invloed die u kunt uitoefenen op zowel de levensduur van uw hond als zijn levensgenot, zijn lichaamsgewicht.

Overgewicht

Overgewicht komt steeds vaker voor bij honden in het algemeen en bij Labradors in het bijzonder. Het is een direct gevolg van overvoeding.

Labradors zijn hebzuchtige en vriendelijke honden die heel goed zijn in het overtuigen van mensen om de traktaties over te dragen en die voerbak opnieuw te vullen.

Daar komt bij dat veel Labrador-ouders het moeilijk vinden om te beoordelen hoeveel hun hond moet eten. En of hij te zwaar is of niet.

Het is belangrijk dat u niet zomaar de voedingsrichtlijnen op pakketten volgt. Maar voer uw hond volgens zijn uiterlijk en hoe hij zich voelt.

 

Jij kunt je Labrador langer laten leven

Er zijn enkele hondenrassen die langer leven dan onze geliefde Labs. En nogal wat die veel korter geleefd hebben.

Jij kunt helpen om de levensduur van uw hond tot op zekere hoogte te beïnvloeden. Als jij een puppy kiest, kies dan verstandig zijn ouders. En begin vanaf jonge leeftijd je labrador te trainen

Zorg ervoor dat ze getest zijn op de gezondheid en gefokt zijn door een verantwoordelijke fokker. Zoek naar een co-efficiënte inteelt die minder dan 5% is.

Overweeg een zwart of golden lab te kiezen. En zorg ervoor dat de ouders een goed temperament hebben en goed worden verzorgd.

Socialiseer je puppy grondig wanneer je hem thuis krijgt. Zodat hij zelfverzekerd is en de wereld als een gelukkige, vriendelijke plek beschouwt.

Houd vooral je hond slank. Wanneer je in die smekende ogen kijkt, zorg er dan voor dat je niet toegeeft aan het verzoek van je hond voor tweede porties. ook met denkspellen voor honden blijft je labrador gezond.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

10 reacties

 1. Mijn zwarte labrador word in april al 17 jaar.. Het is een oude dame met wat reuma maar ziet er nog steeds atletisch uit. Altijd slank gehouden met voer uit een supermarkt. Niets van duur voer. Altijd gezond behalve een paar keer urineweginfecties. Hoe oud zou zij worden?? We weten het niet maar ze is nog steeds blij ons te zien en vrolijk. Ze slaapt meer maar dat mag.

  1. Mooi om te lezen dat ze het nog zo goed doet, geniet er van zolang het nog kan, onze ( gele ) labrador teef is bijna 12 maar je begint het nu te zien dat ze ouder wordt, vetbultjes tragere gang. We genieten elke dag nog van haar.

 2. Onze bruine labrador Sasha is 12, heeft wat last van artrose, maar met goede voeding en glucosamine hebben we dat goed onder controle. Ze heeft 1,5 jaar geleden een zware baarmoederontsteking op het nippertje overleefd en ze is nog steeds een blije hond. Wij hopen dat wij nog een aantal jaar van haar mogen genieten.

 3. Remy wordt in jan. 12 jaar, een lieverd. Onze eerste Lab.kwam bij Anneke de Haas Fr. 1971. En deze Remy komt bij Saskia Dutch Lab.geweldige en gezonde schat hopen nog een poosje tegenieten.

 4. Mijn is 14, maar ’s nacht ’s alleen zien wordt steeds moeilijker wat doe je daar aan?

  Nu muziek s nachts en gedragen T shirt op haar kussen het helpt maar voor hoe lang!

 5. Mijn bruine labrador is 15 jaar ze lust geen brokken nooit willen eten ook heel veel geprobeerd van heel duur tot goedkoper ze at het niet. Ze eet verse vis, mosselvlees ontdooid, kipfilet en een vers hondenprak gemalen vers lamsvlees in de ochtend. Slank tot normaal en speelt nog steeds. En geniet veel op het strand. Voor de hellingen heb ik een fiets kar gekocht en voor het lange wandelroutes. Blij dat ze er nog steeds is en hoop nog veel langer

 6. Jochem deze maand helaas moeten laten inslapen. Hij is 13,5 jaar geworden. Iets geknapt in zijn koppie waardoor hij bijna niet meer zelfstandig kon staan en lopen ging ook moeilijk. Hij zette zijn voeten verdraaid neer. Ook bleef hij vanaf die dag blaffen als je niet bij hem ging zitten. Ook al kon hij je zien, toch ging hij blaffen. Het moet pijnlijk geweest zijn. Besloten dat dit geen fijn leven voor hem was.

 7. Hugo in oktober 2022 laten gaan. Hij was echt op. Was bijna blind maar redde zich nog goed. Oktober begon hij enorm te spugen. Alles kwam er weer uit wat hij binnen kreeg. Wilde niet meer staan, lopen ook niet. Hugo is 13,3 jaar geworden. In vijf maand twee labjes kwijtgeraakt

 8. Wouter is nu bijna 11 jaar. Vorig jaar mei 2022 heeft hij een ruggenmerg infarct gehad. Achterkant geheel verlamd. We hebben geleerd hoe we hem 4x per dag zijn therapie moesten geven. Hij ging naar de fysiotherapeut en onder geleiding ging hij zwemmen om de spieren die het nog doen te ontlasten. Nog steeds gaan we hem 4 a 5 keer per dag zelf katheteriseren wat hij ook toelaat. Inmiddels kan hij staan en ook kleine stukjes lopen op drie poten en voor een wandeling gebruiken wij een hondenrolstoel zodat hij zijn energie ook kwijt kan. Zijn levenslust is niet veranderd en hij geniet nog steeds van zijn leventje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *