Top 15 Beste Snuffelmatten voor je Hond

Snuffelmat voor honden

Heb jij al een snuffelmat voor je hond in huis? Of ben je van plan een snuffelmat aan te schaffen maar twijfel je nog? Het is begrijpelijk dat je vragen hebt wanneer je een snuffelmat voor je maatje wilt gaan kopen. In dit artikel lees je wat een snuffelmat voor honden is en wat het doel is van de mat. Ook beschrijven we 15 verschillende matten. Na het lezen van alle informatie weet jij waarvoor je een snuffelmat kunt gebruiken. Ook kun je een bewuste keuze maken voor de aanschaf van een snuffelmat.

 

Wat is een snuffelmat?

Een snuffelmat is een grote mat met stroken stof er aan waarin je brokjes of traktaties voor je hond kunt verbergen. Honden snuffelen de hele mat door om op zoek te gaan naar alle lekkere hapjes. Je kunt de mat bekijken als een soort sportschool. In dit geval worden er alleen geen spieren getraind, maar wel het belangrijkste orgaan van een hond wordt aan het werk gezet: zijn neus!

 

Wat is het doel van een snuffelmat?

Het belangrijkste doel van een snuffelmat is dat je hond al snuffelend alle brokjes die je in de mat verstopt gaat opzoeken. En wees gerust, je hond zal niet stoppen met zoeken voor hij alle lekkernijen heeft gevonden! Zoals gezegd is de neus het belangrijkste orgaan van een hond. Wist je dat het reukorgaan van een hond maar liefst 50 keer sterker is dan die van de mens?

Een hond ‘bekijkt’ de wereld om zich heen met zijn neus. Overal wordt aan gesnuffeld. Voordat honden als huisdier werden gehouden, moesten ze zelf op zoek naar voedsel. Om een goede maaltijd bij elkaar te sprokkelen, gingen ze op jacht. Prooien werden gevolgd door middel van geur. Maar ook bessen aan een struik kunnen door honden worden geroken. De voorouders van onze honden konden door hun sterke reukorgaan overleven.

Tegenwoordig hebben honden hun reukorgaan in principe veel minder nodig. Hun maaltijd wordt immers iedere dag voor ze klaargezet. Ze hoeven daardoor niet zelf op zoek naar voedsel. Toch is het instinct niet verloren gegaan. Eén van de redenen waarom honden van wandelen houden, is omdat ze overal aan kunnen snuffelen. Ze kunnen tijdens een wandeling alle verschillende geuren in zich opnemen. Het snuffelen hoort bij honden en zorgt voor veel positieve prikkels voor je dier.

Voor veel honden is dit echter niet genoeg. Doordat er in huis niet veel te snuffelen valt, kunnen ze zich gaan vervelen. Deze verveling kan er toe leiden dat je hond probleemgedrag gaat vertonen, zoals blaffen, kauwen of graven. Dit kun je voorkomen door een snuffelmat voor je hond aan te schaffen.

Een snuffelmat is een ideaal stuk speelgoed om de oerinstincten van je hond mee te prikkelen. Jouw hond zal enthousiast gaan ruiken, snuffelen, snuiven en graven om de verstopte brokjes allemaal te vinden. De interactieve mat moedigt het natuurlijke gedrag van je hond aan. Bovendien beleven honden ook nog eens veel plezier aan de mat.

 

Hoe gebruik je een snuffelmat?

Het gebruik van een snuffelmat is eenvoudig. Je verstopt de traktaties of brokjes in de mat en het snuffelen kan beginnen. Een lekkere traktatie is de beloning voor het speurwerk. In de meeste gevallen worden snuffelmatten gebruikt als speelgoed voor honden.

Maar een snuffelmat is ook zeer goed in te zetten voor honden die hun maaltijd te snel naar binnen schrokken. Door de dagelijkse maaltijd in zijn geheel in de mat te verstoppen verleng je de tijd dat je hond aan het eten is. Dit heeft een positief effect op de vertering van het voedsel in het darmstelsel en is dus beter voor de gezondheid van de hond.

 

Is een snuffelmat voor alle honden geschikt?

In principe is er voor iedere hond een geschikte snuffelmat te vinden. Omdat snuffelen een rustige bezigheid is, is de mat geschikt voor zowel jonge als oudere honden.

Hoewel een snuffelmat nuttig en plezierig speelgoed is, zijn er enkele rassen waarvoor de snuffelmat minder geschikt is. Zo zullen honden met een platte snuit de diep verstopte brokjes minder goed uit de mat kunnen halen. Hierdoor is de snuffelmat minder geschikt voor een Mopshond of Franse Bulldog.

Snuffelmat Corgi

Tips voor gebruik van de snuffelmat

Zoals je hebt kunnen lezen is het gebruik van de snuffelmat eenvoudig. Om nog meer plezier van de mat te hebben geven we je nog enkele tips.

Berg de snuffelmat meteen op nadat je hond alle snoepjes heeft gevonden. Hiermee voorkom je dat de mat als speeltje wordt gezien en kapot wordt gekauwd. Wanneer je hond graag wil kauwen, dan kun je het beste een hiervoor speciaal bestemd kauwspeeltje kopen.

Verstop kleine brokjes of snoepjes in de snuffelmat. Uit onderzoek blijkt dat kleine traktaties het beste werken. Grotere brokjes zijn moeilijker te verbergen en dus is er minder te snuffelen voor je dier.

Heb je meer dan één hond? Koop voor ieder dier een eigen snuffelmat. Sommige honden vinden het prima om een mat te delen. Maar dit geldt helaas niet voor iedere hond. Wanneer voedsel gedeeld moet worden, kunnen sommige honden zich agressief gaan gedragen. Om problemen te voorkomen, is het dus aan te raden om voor ieder dier een eigen mat aan te schaffen.

 

Snuffelmat voor hond en kat – Zonnebloem – Trainingsmat – Anti schrok – 38 centimeter

De snuffelmat Zonnebloem vormt een leuke uitdaging voor iedere hond. De bruin met geel gekleurde bloem is gemaakt van zachte fleece stof. Door de antislip laag aan de onderzijde van de mat zal deze tijdens het spelen niet wegglijden. Aan de bloem is een touw bevestigd. Hiermee is het mogelijk om de mat aan bijvoorbeeld een tafelpoot vast te maken.

AfmetingDoorsnede 38 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Snuffelmat Hond – Groen / Bruin

Deze mooie snuffelmat van het merk Skejo is gemaakt van vilt. De mat is verkrijgbaar in de kleuren groen, oranje, roze en bruin. De 2 in 1 mat kan als een kleedje worden neergelegd, of met de touwtjes tot een mandje worden gemaakt. Om de mat in goede conditie te houden is het advies om de mat 2 keer per week te wassen op maximaal 30 graden.

Afmeting48 x 48 cm
Anti slip onderzijdeNee
WasbaarJa

 

Seventeenways – Snuffelmat hond – Hondenspeelgoed – Intelligentie- Snuffelmatten- Medium – Blauw

De Seventeenways snuffelmat is gemaakt van nylon stof in de kleuren blauw, wit en grijs. Dit stevige materiaal maakt de mat slijtvast en makkelijk wasbaar. De meegeleverde zuignappen voorkomen het wegglijden van de mat.

Afmeting50 x 50 cm
Anti slip onderzijdeNee.
WasbaarJa

 

Honden Snuffelmat Oranje Leeuwenkop – Denkspel voor de hond – Speelmat – Trainingsmat – Intelligentiespel hond

De Doglemi snuffelmat is een vrolijke oranje mat in de vorm van een leeuwenkop. Het product is gemaakt van vilt en antislip materiaal. Daarnaast kan deze mat gewoon in de wasmachine.

Afmeting41 x 41 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Fluffy Care – Snuffelmat – Honden Speelgoed – Denkspel Hond – Trainingsmat Hond

Wat aan de Fluffy Care snuffelmat meteen opvalt, is het mooie design. De mat heeft de vorm van een bloem in de frisse kleuren geel, oranje en groen. Met het touwtje kan de mat tot een mand worden gevormd. Om wegglijden van de mat te voorkomen, zijn er 3 zuignappen bevestigd. Om de mat fris en schoon te houden, is het handig om deze twee keer per week op maximaal 30 graden worden gewassen.

Afmeting50 x 50 cm
Anti slip onderzijdeNee
WasbaarJa

 

Snuffelmatten Voor Honden –  Anti-Schrok – Snuffelkleed – Groen Met Klittenband

Het uiterlijk van de Skejo snuffelmat doet denken aan een grasveld. De mat is verkrijgbaar in de kleuren groen/bruin en zwart. Door het zachte fleecemateriaal is dit een heerlijke mat om lekker lang in te snuffelen. Aan de zijkanten van de mat is klittenband aangebracht. Hiermee kun je de mat vergroten door meerdere exemplaren aan elkaar te koppelen.

Afmeting32 x 32 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Snuffelmat 60 x 60 cm Hond, kat, paard

De ENZO snuffelmat is met veel zorg en liefde met de hand gemaakt. Met deze mat haal je een bijzonder mooi product in huis. De stroken zijn gemaakt van fleece in verschillende tinten groen. De onderkant van de mat is van rubber, waardoor wegglijden tijdens het spelen wordt voorkomen.

Afmeting60 x 60 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Snuffel ring ø20 cm hond, kat snuffelmat

Klein maar fijn. Dat geldt voor deze snuffelring van ENZO. De snuffelring is handgemaakt van stukjes fleece die anders weggegooid zouden worden. Dat maakt de ring een duurzaam product. Door het kleine formaat is het perfect snuffelspeelgoed voor puppy’s. De ring wordt geleverd in diverse kleuren.

Afmeting20 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Snuffelbal ø17 cm Snuffelbal, Snuffelmat, intelligentie, hersenwerkje

De snuffelbal van ENZO is net als de snuffelring een variant op de snuffelmat. Ook dit product is met liefde handgemaakt. Een heerlijk speeltje voor iedere hond.

Afmeting32 x 32 cm
Anti slip onderzijden.v.t.
WasbaarJa

Snuffelmat speelgoed

Honden en Katten Snuffelmat 75 x 50 CM

In de vrolijk uitziende snuffelmat van het merk Innova Goods kun je de lekkernijen voor jouw dier op verschillende manieren verstoppen. De mat is gemaakt van polyester en pluche. De antislip laag zorgt er voor dat de mat goed op zijn plaats blijft liggen.

Afmeting75 x 50 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Easy-Home® Animal Snuffelmat XL 90 x 90cm voor hond

Met de Easy Home XL snuffelmat heeft je hond heel wat te speuren. Door de verschillende verstopplekjes voor het voer, moet je hond steeds opnieuw weer zijn best doen om het snoepje te vinden.

Afmeting90 x 90 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Doglemi snuffelmat wortel

Bij de snuffelmat van het merk Doglemi verstop je de traktatie in wortels en wortelgaten. In elke wortel zitten meerdere vakken. Wat deze mat extra bijzonder maakt, zijn de piepers die in elke wortel verstopt zitten. Hierdoor krijgt je hond nog meer plezier in het snuffelen.

Afmeting32 x 32 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

 

Snuffelmat pantoffels

Gaat jouw hond er ook altijd met je pantoffels vandoor? Geef hem dan deze grappige snuffelmat in de vorm van een slipper. De slipper heeft diverse verstopplekjes voor de brokjes. Wanneer er op de slipper wordt gedrukt hoor je een geluidje. De zool is dubbeldik en hierdoor extra stevig. Het advies is om de mat 2 keer per week te wassen voor een langdurig behoud. Verkrijgbaar in groen, blauw en geel.

Afmeting30 x 12 cm
Anti slip onderzijdeNee
WasbaarJa

 

Jara snuffelmat vis

Deze mooie snuffelmat van het merk Jara is in de vorm van een vis.  Gemaakt van katoen en fleece. De brokjes verstop je tussen de schubben. Met handige antislip onderzijde om verschuiven te voorkomen.

Afmeting48 x 30 cm
Anti slip onderzijdeJa
WasbaarJa

 

Je weet nu alles over snuffelmatten en hoe je deze kunt gebruiken. Je zult je hond zeker een groot plezier doen met een mooie mat. Omdat ruiken en snuffelen instinctief gedrag van honden is, zal het zoeken naar de verstopte lekkernijen veel positieve prikkels geven. Bovendien zal het verorberen van een hele maaltijd meer tijd kosten dan eten uit een voerbak. Dit heeft een positieve invloed op de darmen en daarmee op de algehele gezondheid. Met de aankoop van een snuffelmat voor je hond haal je een leuk en nuttig product in huis.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *