De Briard: een intelligente hond met veel energie

Briard in bos

De Briard ziet er met zijn lange haren en middelgrote postuur imposant uit. Maar vergis je niet, het is namelijk een fijne hond voor in een gezin, als je kinderen het niet in hun hoofd halen om hem te plagen of pesten. Wanneer je afvraagt of de Briard een geschikte hond is voor jou, is het handig om te weten wat voor karakter hij heeft, of hij veel verzorging nodig heeft en welke ziektes dit ras kan krijgen. In dit artikel hebben we voor je al deze zaken op een rijtje gezet, zodat je kunt bepalen of je binnenkort de energieke Briard in je huis opneemt.

 

De geschiedenis van de Briard: van schapenhoeder tot reddingshond

De oorsprong van de Briard ligt in Frankrijk. Hier is hij gefokt voor het bewaken en hoeden van het vee, zoals schapen. Hij stamt uit de 8e eeuw of zelfs eerder, dat is niet precies bekend. Het is in ieder geval de oudste hondenras van Frankrijk. Keizer Karel de Grote, Lafayette en Napoleon waren de trotse bezitters van een Briard. Ook Thomas Jefferson, die eerder honden haatte, viel voor de Briard van Lafayette.

Er zijn mensen die denken dat het hondenras afkomstig is uit de provincie Brie, waardoor ze ook wel Chien Berger de Brie of Herdershond van Brie werden genoemd. In 1809 noemde men het ras pas Briard. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikten de Fransen Briards als waakhonden, maar ook als zoek- en reddingshonden.

 

Het karakter: een intelligent en moedige hond

De Briard is een zeer slimme hond en ook moedig. Ze zijn niet agressief, maar wel erg beschermend tegenover hun familie. Deze honden zijn gehecht aan hun baasje en het gezin. Ze zien hun baasjes dan ook als gelijkwaardig. Daarom zijn ze ook niet geschikt om te leven in een kennel. De Briard kan dominant zijn, vooral tegenover andere honden. Heb je je hond vanaf pup af aan goed gesocialiseerd met andere honden, katten of huisdieren? Dan kan hij er prima mee omgaan. Maar pas wel op met knaagdieren, reptielen of vogels, deze kun je beter uit de buurt houden van de Briard.

Ook met kinderen is deze hond makkelijk in de omgang, met voorwaarde dat de kinderen de hond in zijn waarde laten. Tijdens het spelen met kinderen kan de Briard de neiging hebben om hun hielen te pakken, net als bij het hoeden van schapen. Blijf er dus altijd bij als je kinderen hebt die spelen met je hond.

Briards hebben een onafhankelijk karakter, waardoor hij je commando’s kan negeren. Maar straf je hond niet hardhandig wanneer hij dit doet, want daar reageren ze niet goed op. Je kunt beter respect winnen, waardoor je gezag krijgt. Dit respect verdien je met consequente gehoorzaamheidstraining. Laat je je hond vrij in je achtertuin? Zorg dan dat deze goed omheind is, want de slimme Briard zal proberen een uitgang te vinden om te gaan zwerven op zijn eigen houtje.

Briard puppy

Het uiterlijk: langharig en bijna onzichtbaar hoofd

De Briard is een middelgrote hond, heeft een stevige bouw en lange haren. Het lichaam is flink gespierd en echt gebouwd om te werken. Hun kop is lang en breed. Zijn haren zijn zelfs zo lang dat je vaak zijn hoofd niet meer ziet, behalve zijn snuit, tong en af en toe zijn ogen. De oren van de Briard zijn continue in beweging als de hond actief is.

Omdat het touperen van de oren hier in Nederland verboden is, zie je de Briard hier ook altijd met zijn harige oren. In andere landen zie je ze ook wel met gecoupeerde oren. Ook de staart van de Briard is langharig en hij draagt zijn staart laag. De schofthoogte van deze middelgrote honden is 55 cm tot 70 cm hoog. Ze wegen tussen de 30 kilo en 35 kilo.

De achterpoten van de Briard zijn bijzonder om te zien, hij heeft namelijk dubbele wolfsklauwen. De haren van deze honden zijn minimaal 7 centimeter lang. Zijn bovenvacht is hard en zijn ondervacht juist zacht. De hoeveelheid aan haren maakt dat je deze hond regelmatig moet kammen, om zijn vacht in goede conditie te houden. De Briard komt voor in de kleuren:

 • Bruin
 • Kastanjerood
 • Zwart
 • Fauve
 • Grijs

 

De verzorging van de vacht

Deze hond is een intensieve hond qua verzorging. Omdat de Briard een 7 cm lange vacht heeft van golvend haar en een dichte ondervacht, moet je zijn vacht meerdere malen per week kammen. Zo voorkom je de vorming van klitten en dat de vacht gaat vervilten. Daarnaast moet je zijn baard, snor en wenkbrauwen netjes bijhouden en kammen. Het haar dat overtollige tussen zijn voetzolen groeit, knip je met een gebogen schaar weg. De Briard is dus een hond waar je veel tijd voor verzorging aan kwijt bent. Houd hier rekening mee tijdens de aanschaf van deze langharige honden.

 

De ziektes die een Briard kan krijgen

De Briard is vatbaar voor ziektes zoals heupdysplasie en maagtorsie, net als meer middelgrote honden. Maar ook kan je hond last krijgen van hartproblemen, progressieve netvliesatrofie en nachtblindheid. Het is dus verstandig om je hond onder controle te houden van een dierenarts, zodat deze de ziektes vroegtijdig kan opmerken. De dierenarts zal namelijk regelmatig heup- en oogonderzoeken doen. Een gezonde Briard blijft 10 tot 15 jaar leven.

Briard hond

Wist je dat:

 • Briards uitstekend geschikt zijn voor eigenaren die willen schapendrijven of erg actief zijn
 • Ze hele goede waakhonden zijn
 • Ze vreemden wantrouwen
 • Briards niet zo snel kwijlen of snurken
 • Ze hun volledige grootte bereiken rond de 6 tot 8 maanden
 • Het een echte huishond is, hoewel hij ook graag samen met je buiten is

 

De hondentraining: maak het leuk

Een Briard heeft een consequente opvoeding nodig met veel liefde. Als je toestaat dat hij alles maar mag, zal dit ras zeker een loopje met je nemen. Maak het vooral leuk door positief gedrag te belonen.

Tijdens de socialisatieperiode moet je met hem veel positieve ervaringen opdoen, dit doet je hond goed. Hierdoor gedraagt hij zich beter tegenover andere honden, katten en dieren. Maar ook tegen mensen, want het is een hond die niet zo snel mensen vertrouwt, behalve de mensen uit zijn eigen gezin. Ga dus zeker met de Briard naar een puppycursus in je buurt, zodat hij op vroege leeftijd al socialiseert.

 

Wat kost een Briard?

Wanneer je een Briard wilt aanschaffen die gefokt is door een erkende fokker, moet je denken aan een bedrag van € 1350,- per puppy. Je kunt informatie voor het aanschaffen van een Briard aanvragen bij de Nederlandse Briard Club. Dit is de oudste erkende vereniging van dit hondenras in Nederland. Ze kunnen je helpen aan de namen en telefoonnummers van fokkers die een nestje hebben.

De fokkers die aangesloten zijn bij deze club houden zich aan het fokreglement van de club. Dus de vader en moeder van de puppy’s moeten voldoen aan de eisen op het gebied van gezondheid, gedrag en uiterlijk.

Briard puppy rennend

Hoeveel beweging heeft een Briard nodig?

De Briard heeft regelmatig veel beweging nodig, meer dan 40 minuten per dag. Het zijn namelijk zeer actieve honden. Om je hond genoeg beweging te geven kun je ook met hem gaan fietsen, joggen en zwemmen. Neem hem regelmatig ook mee naar een groot veld waar hij lekker kan ravotten en spelen. Je kunt hem goed (als je dit hebt getraind) vrij laten lopen, dus onaangelijnd.

Maar zorg naast voldoende beweging ook voor een andere uitlaatklep, zoals activiteiten waarbij ze moeten nadenken en hun sterke neus moeten gebruiken. Ze zijn namelijk erg intelligent en moeten bezig blijven om geen destructief gedrag te vertonen. Anders gaan ze overal op bijten en graven. Voor je het weet heeft je hond iets kapot gemaakt in huis.

 

Erkenning van de Briard

In 1942 werd de Nederlandse Briard Club opgericht en de Briard dus in ons eigen land erkend als rashond. Dat was in Frankrijk en Amerika al eerder. In 1922 is de eerste nest puppy’s van Briards geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club, maar de American Kennel Club erkende The Briard Club of America pas in 1928. Na de Tweede Wereldoorlog volgden er meer West- Europese landen en richtten ze ook Briardclubs op in hun land.

 

Een vertederende, actieve hond om in je hart te sluiten

De Briard is dus een geschikte hond voor gezinnen met actievelingen die het heerlijk vinden om te wandelen, joggen of fietsen met hun hond. Vergeet ook niet dat deze honden veel verzorging nodig hebben, dankzij hun mooie lange haren en ondervacht.

Door je hond als puppy goed te socialiseren voorkom je agressief gedrag tegen mensen, honden en andere dieren. Neem je hond ook regelmatig naar de dierenarts voor een gezondheidscheck, om de standaard ziektes van dit ras op tijd te signaleren. Wat denk jij: is de Briard de geschikte hond voor jou? Laat het ons weten in een opmerking hieronder.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *