Ca de bou – Majorcaanse mastiff: een sterke en loyale waakhond

Ca de Bou hond op strand

De Ca de Bou, ook wel bekend als de Majorcaanse Mastiff, valt meteen op door zijn gespierde lichaam. Niet voor niets wordt deze voormalige vechtershond tegenwoordig geregeld ingezet als waakhond. Dat klinkt wellicht wat intimiderend, maar de Ca de Bou is meer dan alleen maar een spierbonk.

Naast een waakhond staat dit ras ook bekend als loyaal richting de eigen familie. Waken kan dit ras als geen ander, maar als je een Ca de Bou een beetje leert kennen zul je ook ontdekken dat dit hondenras erg lief en speels is. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Ca de Bou of de Majorcaanse Mastiff. Zo ontdek je meteen of dit hondenras iets voor jou is.

 

De geschiedenis van de Ca de Bou

De Ca de Bou staat ook wel bekend als de Majorcaanse Mastiff, dus de afkomst van dit hondenras laat zich raden: het Spaanse Mallorca. De naam Ca de Bou is uit Catalonië afkomstig, een Spaanse deelstaat. Naar het Nederlands vertaald betekent dit ‘buldog’. Plat gezegd zou je dit ras dus kunnen omschrijven als een Spaanse buldog. Volgens de geschiedenisboeken is dit hondenras ontstaan via een kruising van honden uit de regio met de Britse Bulldogs. Deze honden werden van oudsher ingezet voor zowel gevechten als voor stierengevechten, waarbij ze de stieren uitdaagden en agressiever maakten. Letterlijk naar het Nederlands vertaald betekent buldog niet voor niets stierenhond.

Aan het eind van de 19e eeuw kwam er een verbod op stierenvechten in heel Spanje. Hierna werd de Ca de Bou omgetoverd tot een waakhond. Daarnaast werd dit ras ingezet tijdens de jacht. Tijdens de jaren 40 van de 20e eeuw werd hun ras standaard ontwikkeld. Vanaf de jaren 60 wordt de Ca de Bou officieel erkend als hondenras. Dit ras is relatief zeldzaam, maar de afgelopen jaren is de Ca de Bou populairder geworden. Vooral in landen als Rusland en Polen doet dit hondenras het goed. Hierdoor wordt er ook weer meer met ze gefokt.

 

Het karakter: waakzaam, lief en speels

De Ca de Bou is een hond met twee gezichten. Naar zijn eigen familie is dit ras bijzonder lief en liefdevol. Ze tonen graag hun affectie, niet alleen richting jou maar ook richting eventuele kinderen. Sowieso staat dit hondenras bekend als een echte kindervriend. Binnen de eigen woning kan dit ras getypeerd worden als rustig. Ze voelen zich op hun gemak bij jou. Wel is dit een echte waakhond. Hoewel het uiterlijk er kalm uit kan zien, houden ze altijd een oogje in het zeil. Mocht het nodig zijn, dan is deze hond niet bang om snel in te grijpen. Ze beschouwen de eigen woning als hun territorium, en de Ca de Bou is niet bang om zowel het territorium als de baas te beschermen. Dat maakt hen tot zo’n goede waakhond.

De Ca de Bou is geen allemansvriend. Alhoewel dit ras heel lief is richting de eigen familie, worden bezoekers vaak met argusogen bekeken. Frequente bezoekers worden na verloop van tijd herkend en zullen ook affectie krijgen vanuit de hond, maar richting vreemden blijft dit ras toch altijd ietwat terughoudend. Het is nu eenmaal hun instinct om te waken. Teven zijn in dat opzicht minder dominant in vergelijking met reuen. Tegelijkertijd kan een goede opvoeding ervoor zorgen dat huisgasten zonder problemen een bezoekje aan je kunnen brengen. Socialiseren is voor ieder ras van groot belang.

Twee Ca de Bou puppy´s

Het uiterlijk: gespierd en indrukwekkend

De Ca de Bou is een gespierd ras. In dat opzicht is deze hond een typische Mastiff. Dit zijn altijd krachtige honden, en de Ca de Bou is geen uitzondering op deze regel. Qua hoogte behoort dit hondenras tot de middelgrote honden. Reutjes hebben een schofthoogte tussen de 55 en 58 cm met een gewicht tussen de 35 en 38 kg, terwijl teefjes een schofthoogte tussen de 52 en 55 cm met een gewicht tussen de 30 en 34 kg. Naast het sterke lichaam valt ook de robuuste kop op. Dit komt vooral door de schedel, die voornamelijk bij reuen niet alleen groot en breed is, maar haast vierkant qua vorm is. Een hoofdomtrek van 60 cm is bij Ca de Bou mannetjes niet uitzonderlijk. Daarnaast zijn de kaakspieren van dit ras bijzonder sterk.

Dit hondenras beschikt over een redelijk dikke huid. Over het algemeen sluit de huid goed om het lijf heen. De uitzondering is rondom de nek, waar halskwabben kunnen zijn. De vacht van dit ras bestaat uit kort en stug haar. Getijgerd is de geprefereerde kleur van deze hond, alhoewel geelbruin en zwart ook zijn toegestaan. De nadruk bij getijgerde varianten moet liggen op de donkere tinten. Hetzelfde geldt voor geelbruine honden. Alhoewel donkere tinten de voorkeur krijgen, zijn witte vlekken wel toegestaan met een maximum van 30% over het gehele lichaam. Zwarte maskers zijn ook toegestaan.

 

De verzorging van de vacht

Hierboven vertelden we je al dat de vacht van deze hond kort en stug is. De Ca de Bou behoort tot de kortharige rassen. Dit houdt in dat verzorging van de vacht minder vaak uitgevoerd hoeft te worden. Eén keer per twee weken borstelen volstaat, terwijl er tijdens de ruiperiode vaker geborsteld kan worden. Alhoewel borstelen niet geregeld nodig is, is het wel een goede manier om de doorbloeding van de huid te stimuleren en dode haren te verwijderen.

 

De ziektes die een Ca de Bou kan krijgen

Over de gehele linie is de Ca de Bou een gezond ras. Gemiddeld wordt deze hond 10 tot 12 jaar oud. Er zijn twee aandoeningen die vaker dan gemiddeld voorkomen bij dit hondenras: heupdysplasie en opzwellingen. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening die het heupgewricht aantast. Slechte voeding, een te hoog gewicht en te weinig of verkeerde lichaamsbeweging kunnen heupdysplasie verslechteren. Merk je dat je hond minder goed kan bewegen, sneller last heeft van stijfheid, minder kracht heeft in de achterpoten en kraakt tijdens het bewegen, dan is het tijd om de dierenarts te bezoeken.

Daarnaast kan de Ca de Bou last hebben van opzwellingen. Dit wordt met een Engelse term ook wel ‘bloat’ genoemd. Bij deze aandoening vult de maag zich met gas en vloeistof. De maag blijft zich vullen, wat uiteindelijk shock tot gevolg heeft. Dit kan ontstaan doordat je hond te weinig of juist te veel eet, te snel het eten tot zich neemt of te weinig rust neemt na het eten of drinken. Door deze factoren aan te pakken, verklein je de kans op opzwellingen. Je hond heeft wellicht te maken met opzwellingen als je merkt dat het dier last heeft van stress, doelloos rondjes door het huis loopt en meer hijgt en kwijlt. Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de Ca de Bou in Nederland vaker dan gemiddeld last heeft van een knikstaart, omdat met dit soort skeletafwijkingen is door gefokt in ons land.

Wist je dat:

  • De Ca de Bou een actieve en sportieve hond is, ondanks de stevige bouw
  • Deze hond afstamt van de Spaanse vechthond Perro de Presa Espagnol
  • Dit hondenras werd ingezet tijdens oorlogen en bekend stond als een echte killer
  • De Ca de Bou naast een goede waakhond ook een prima herdershond is
  • Dit ras inmiddels in de top 100 populairste hondenrassen van dit moment staat

 

De hondentraining: kordate training met socialisatie

De Ca de Bou is een echte waakhond. Ze zijn territoriaal ingesteld en hechten zich enorm aan hun familie. Hierdoor is deze hond vaak wantrouwend ingesteld tegenover buitenstaanders en andere dieren. Socialisatie is daarom van belang voor dit ras. Schroom daarom niet om tijdens de puppytijd mensen over de vloer te hebben en je hond kennis te laten maken met andere honden in de buurt. Zo voorkom je dat je Ca de Bou op latere leeftijd te waakzaam is. Dit leidt tot veel stress.

Daarnaast is het van belang om kordaat te zijn tijdens de training van deze hond. Vooral de reuen van dit ras zijn van nature dominant, iets wat minder aanwezig is bij de teven. Tegelijkertijd is dit een gehoorzaam hondenras, mits het dier goed getraind is natuurlijk. De training moet niet alleen ferm zijn, maar consistent. Dit ras is best een uitdaging om naar behoren te trainen, zelfs voor ervaren hondeneigenaren. Daarom zijn er veel baasjes die ervoor kiezen om hun Ca de Bou te laten trainen door een professionele hondentrainer.

 

Wat kost een Majorcaanse Mastiff?

De prijs die je kwijt bent voor een Ca de Bou kan behoorlijk uiteenlopen en verschilt van fokker tot fokker. Gemiddeld ben je tussen de €550 en €1.150 kwijt voor een Ca de Bou. Tegenwoordig ben je al snel een goede €900 euro kwijt om dit ras te kopen. Koop altijd dit ras bij een erkende fokker, zodat je zeker weet dat alles in orde is. Deze fokkers houden zich ook aan het fokreglement.

Ca de Bou hond

Hoeveel beweging heeft een Ca de Bou nodig?

De Ca de Bou is een energieke hond. Het is daarom van belang dat ze voldoende beweging krijgen. Vaak wordt gedacht dat deze hond allang tevreden is als ze bij het baasje in de buurt kunnen zijn, maar dat is niet zo. Zonder voldoende beweging wordt dit ras somber. Dit kan leiden tot sloopgedrag. Voldoende beweging gaat dit tegen en zorgt ervoor dat je hond beter in zijn of haar vel zit. Daarnaast vindt dit hondenras het leuk om te trainen. Vooral agility is perfect voor hen. Je kunt hen ook blij maken met een flinke wandeling of apporteren.

 

Erkenning van de Majorcaanse Mastiff

Aan het begin van de 20e eeuw was er nog relatief weinig bekend over dit hondenras. Er waren hier en daar wat schriftelijke verslagen, maar niets lag officieel vast. Pas in de jaren 40 van de 20e eeuw werd de ras standaard geschreven. De erkenning van de Ca de Bou door de FCI volgde in de jaren 60. De laatste jaren is dit hondenras bezig aan een opmars en zijn er in diverse landen steeds meer clubs.

 

Een liefdevolle waakhond die je gezin zal beschermen

Alhoewel de Ca de Bou er best intimiderend uit kan zien, is deze waakhond uiterst loyaal en vol liefde richting het eigen gezin. Met de juiste training en socialisatie is het bovendien ook mogelijk om deze hond zich meer op zijn gemak te laten voelen rondom bezoekers en andere dieren. Dit is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Perfect als je zelf ook graag actief bezig bent. Dit van origine Spaanse ras is aan een opmars bezig. Zo ook in ons land. Wie weet lijkt dit hondenras je wel iets voor jou. Laat ons in de opmerkingen hieronder weten wat je van dit ras vindt. Lijkt het je iets, of juist niet? Overweeg je om deze hond in huis te nemen? We horen het graag van je.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *