Top 15 hondenrassen met blauwe ogen

Blauwe ogen hond

Alle honden zien er anders uit, gebaseerd op hun ras, genetica, vacht en soms zelfs oogkleur. Over het algemeen hebben honden zwarte of donkerbruin gekleurde ogen. Sommige hondenrassen hebben echter blauwe ogen. Dit heeft meestal te maken met de genen en ras, maar soms kan het ook wijzen op albinisme bij honden.

De meeste honden zijn gelukkig gezond als ze met blauwe ogen zijn geboren. In dit artikel lichten we vijftien hondenrassen uit die bekend staan om hun prachtige blauw gekleurde ogen. Wil je meer weten over blauwe ogen bij honden en welke rassen je hart zullen veroveren met hun prachtige blauw gekleurde ogen, lees dan vooral verder!

 

15 verschillende hondenrassen met blauw gekleurde ogen

In de onderstaande lijst belichten we 15 verschillende hondenrassen die blauwe ogen kunnen hebben of altijd hebben. Je kunt informatie vinden over hun levensverwachting, karakter, aard en alle andere nuttige details die van pas komen bij het beslissen welke hond bij jou past. Dus op naar de lijst van blauwogige hondenrassen!

 

1. Alaskan Klee Kai

Dit hondenras verwarren veel mensen vaak met een Husky. Maar het is niet hetzelfde hondenras, hoewel ze er misschien op lijken. In plaats van een werkhond te zijn, zoals de Husky, is een Alaska Klee Kai meer geïnteresseerd in de aandacht van zijn eigenaren. Dit hondenras kan blauwe ogen hebben, dit is echter niet altijd een gegeven.

Een Alaska Klee kan namelijk ook groene of donkerbruine ogen hebben. Als je een hond wilt die graag bij je in de buurt is en ook beschermend kan zijn, dan is een Alaska Klee Kai misschien wel de juiste hond voor jou. Dit hondenras kan twaalf tot zestien jaar leven, omdat hij nogal klein van formaat is.

Alaskan Klee Kai

 

2. Australische veedrijvershond

Een Australische veedrijvershond (Australian Cattle Dogs) kan blauwe ogen hebben, hoewel ze vaker voor komen met bruine ogen. Ze staan bekend om hun hoge energie, daarom hebben ze regelmatige wandelingen nodig en manieren om stoom af te blazen. Omdat deze honden nogal koppig en intelligent kunnen zijn, kan training een beetje een uitdaging worden.

Het is daarom aan te raden om al op jonge leeftijd met de training van deze hond te beginnen. Omdat Australian Cattle Dogs zeer energiek zijn, brengen ze graag tijd met je door, zowel binnen als buiten. Het is ook de vermelding waard dat dit hondenras de neiging heeft om te verharen, wat je kunt verhelpen door zijn vacht veel te borstelen. De geschatte levensduur van deze hond is vastgesteld op tien tot dertien jaar.

Australische veedrijvershond

 

3. Australische herder

Dankzij het feit dat dit hondenras Merle genetica kan hebben, heeft de Australische herder een hogere kans op het hebben van blauwe ogen. Het kan ook zijn dat deze honden zelfs twee verschillende gekleurde ogen hebben. Van nature zijn Australische herders gebruikt voor het hoeden van vee.

Deze energieke hond houdt er ook van om door mensen omringd te zijn. Net als bij het ras Australian Cattle Dog, hebben Aussies veel beweging nodig. Dit kun je doen door regelmatig lange wandelingen met ze te maken, maar ook door bijvoorbeeld behendigheidstraining met ze te doen. De levensverwachting van de Australische herder ligt tussen de dertien en vijftien jaar oud.

Australische herder

 

4. Border Collie

Net als de Australische herder, zit deze hond vol energie en is zeer intelligent. Ook dit hondenras heeft Merle genetica, waardoor de kans groter is dat hij blauwe ogen heeft of krijgt. Wanneer dit niet het geval is, hebben ze meestal grijze, bruine of goudachtige oogkleuren. Een Border Collie is de perfecte hond binnen een gezin dat graag activiteiten onderneemt en traint met een hond. Het feit dat deze hond wel zeventien jaar oud kan zijn, maakt het ook een perfecte familiehond.

Border Collie

 

5. Amerikaanse Luipaardhond

Dit ras heeft de naam Amerikaanse Luipaardhond, omdat hun vacht vaak vlekken heeft, net als luipaarden hebben. Doordat het Merle gen weer aanwezig is, kunnen deze honden blauwe ogen hebben. Ze kunnen echter ook verschillende oogkleuren hebben die zeer uniek zijn, zoals groen, rood-bruin en diep bruin. De Amerikaanse Luipaardhond is gefokt als een werkhond, wat betekent dat deze hond veel beweging en uitdagingen nodig heeft. De levensduur van deze hond is vastgesteld tussen de tien en veertien jaar.

Amerikaanse Luipaardhond

 

6. Corgi’s, specifiek Cardigan Welsh Corgi

Dit hondenras is op zich al vrij uniek, omdat ze een lang lichaam hebben en dicht bij de grond staan dankzij hun korte poten. Over het algemeen heeft de Cardigan Welsh Corgi één blauw oog en een ander gekleurd oog. Het kan echter ook voorkomen dat ze twee blauwe ogen hebben, vooral als de Corgi Merle gekleurd is.

Als je er graag op uit trekt en in bent voor een hond die het leuk vindt om af en toe herrie te schoppen, dan is een Cardigan Welsh Corgi perfect voor jou. Je kunt een Corgi alleen in huis laten, maar zorg er wel voor dat ze genoeg hebben om mee te spelen. Anders zullen ze andere voorwerpen in je huis vinden om mee te spelen. Een Cardigan Welsh Corgi is erg lief, en kan goed opschieten met kinderen. Dit bijzondere blauwogige hondenras kan wel twaalf tot vijftien jaar leven.

Cardigan Welsh Corgi

 

7. Teckel

Veel energie, maar met een schattig uiterlijk. Dat is precies hoe je een Teckel kunt omschrijven. Er zijn Teckels te vinden met ruwe of zachte haren. De geschatte levensverwachting van dit hondenras ligt tussen de twaalf en zestien jaar. Zoals bij de meeste honden in deze lijst, maakt het Merle gen het mogelijk dat een Teckel blauwe ogen heeft. Het kan ook voorkomen dat een Teckel twee verschillend gekleurde ogen heeft.

Teckel blauw oog

 

8. Dalmatiër

Een Dalmatiër kan zowel blauwe als bruine ogen hebben. Ze zijn al vrij uniek door hun vlekken, maar vallen door hun blauwe ogen zeker op bij anderen. De Dalmatiër is een geweldige familiehond die ervan houdt om rond te rennen en vermaakt te worden. Deze hond heeft dan ook veel regelmatige wandelingen en beweging nodig.

Je kunt dit ook doen door je Dalmatiër te trainen om met je mee te gaan rennen, terwijl jij ernaast fietst. Het is aan te raden om te investeren in een goede borstelbeurt of vachtverzorging, om het verharen van een Dalmatiër te verminderen. Door de grotere omvang van de Dalmatiër, is de levensduur vastgesteld op ongeveer tien tot dertien jaar.

Dalmatiër

 

9. Duitse Herder

De Duitse Herder kan twee blauwe ogen hebben, of misschien slechts één gecombineerd met een bruin oog. Wanneer dit niet het geval is, heeft dit hondenras bruine of diepbruine ogen. Met zijn dikke vacht staat de Duitse Herdershond bekend om verharen. Dit gebeurt vooral in de winter- en zomerperiode. Een dagelijkse borstelbeurt kan helpen voorkomen dat de haren overal door de lucht vliegen.

Hoewel deze hond een echte waakhond is, houden ze van hun baasjes. Duitse Herders houden ervan om te spelen, zich te laten aaien en door het huis te rennen. Ook vinden deze honden het leuk om een uitdaging aan te gaan met hersenspelletjes of training. Ze dagen je graag uit, dus zorg ervoor dat je met de training begint als deze hond nog een pup is. De geschatte levensduur van het Duitse Herder ligt tussen de negen en dertien jaar.

Duitse Herder

 

10. Duitse Dog

Een van de grootste honden die je in je leven kunt tegenkomen is de Duitse Dog. De meeste van deze honden hebben blauwe ogen, vooral wanneer ze net geboren zijn. Maar de kleur van de ogen van de Duitse Dog heeft de neiging om te veranderen als ze opgroeien.

Hoewel dit hondenras er door zijn grootte misschien een beetje eng uitziet, zijn ze eigenlijk heel zachtaardig en lief. Een Duitse Dog zal elk moment dat je met hem of haar doorbrengt je aanbidden, of dit nu tijdens het knuffelen of spelen is. Helaas is de levensduur van deze hond zes tot acht jaar, als gevolg van de grote omvang van dit specifieke hondenras.

Duitse Dog

 

11. Old English Sheepdog

Dit is een ander hondenras dat twee blauwe ogen kan hebben, één of helemaal geen. Maar over het algemeen is de blauwe kleur van de ogen van een Old English Sheepdog lichter in vergelijking met andere blauwe oogkleuren van honden. Iets waar je je bij de Old English Sheepdog heel goed bewust van moet zijn, is dat je tijd moet investeren in het onderhoud van hun vacht.

Regelmatig borstelen is nodig wanneer je niet wilt dat de vacht van je hond gaat klitten. De Old English Sheepdog houdt van beweging, maar geniet ook van rust en stilte. Aangezien deze hond zeer vastberaden en eigenzinnig is, wil je misschien dit hondenras niet als je allereerste hond. Dit hondenras leeft tien tot twaalf jaar.

Old English Sheepdog

 

12. Pitbull

Net als bij de Duitse Dog hebben deze honden de neiging om blauwe ogen te hebben wanneer ze net zijn geboren. Als de pups ouder zijn, kan hun oogkleur veranderen. Je hebt meer kans op een blauwogige Pitbull als hun vacht ook blauw-grijsachtig is. Ze leven meestal tussen de acht en vijftien jaar, vinden het leuk om te spelen en actief te zijn. Pitbulls zijn ook zeer beschermend tegenover hun eigenaars, maar door socialisatie kun je een negatieve houding tegenover vreemden voorkomen.

Pitbull

 

13. Shetland Sheepdog

De Sheltie heeft niet vaak blauwe ogen, alleen wanneer ze het blue Merle genetica hebben. Een Shetland Sheepdog houdt van beweging en je kunt hem makkelijk trainen vanwege zijn hoge intelligentie. Een Sheltie kun je het beste alleen of samen met andere Shetland Sheepdogs houden.

Vanwege hun achtergrond als herder kunnen ze achter andere dieren of kleinere honden aan gaan. Afgezien hiervan is de Shetland Sheepdog een tamelijk zorgeloos hondenras dat graag onder de mensen is. Ze kunnen zo’n twaalf tot dertien jaar leven.

Shetland Sheepdog

 

14. Siberian Husky

De Siberian Husky is misschien wel een van de meest iconische honden met blauwe ogen. Deze honden hebben ofwel blauwe ogen, bruine ogen of een combinatie van bruin en blauw. Zoals algemeen bekend bij velen, zijn deze honden vaak gebruikt voor het trekken van een hondenslee, maar ze zijn ook geschikt binnen een gezinshuis.

Je moet ze wel regelmatig uitlaten, bij voorkeur door middel van lange wandelingen. Fietsen of hardlopen met deze hond zijn ook geen probleem, als je maar wacht tot hij volgroeid is. Met een levensverwachting van twaalf tot vijftien jaar kun je lang genieten van de Siberische Husky.

Siberian Husky

 

15. Weimaraner

De Weimaraner kun je makkelijk herkennen aan zijn blauw- grijsachtige vacht. Ze zijn uitermate geschikt voor een gezin met kinderen, omdat ze zachtaardig zijn en van aandacht houden. Weimaraners houden ervan om actief te zijn, maar hebben over het algemeen minder activiteit nodig in tegenstelling tot de meeste honden in deze lijst. Regelmatige wandelingen en het laten rondrennen van de Weimaraner zijn vaak al voldoende om enige uitputting te veroorzaken. De levensduur van dit hondenras is rond de elf en dertien jaar.

Weimaraner

 

Gezondheidsproblemen van hondenrassen met blauwe ogen

Zoals in de inleiding van dit artikel al kort naar voren kwam, kan een hond met blauwe ogen enkele gezondheidsproblemen hebben. Dit is vooral het geval wanneer de blauwe ogen het gevolg zijn van albinisme. Als dit het geval is, is het noodzakelijk om je hond te laten controleren door een dierenarts. Die kan eventuele problemen opsporen en behandelen. In het bijzonder kan een albinohond extreem gevoelige ogen hebben.

Daardoor hebben ze een grotere kans op blindheid, maar ook om oogziekten te ontwikkelen. Albinohonden ontwikkelen ook gemakkelijk huidkanker, omdat ze snel reageren op blootstelling aan de zon en licht. Als je zeker wilt weten of je blauwogige hond aan albinisme lijdt, kun je dit bij je dierenarts laten testen. Indicaties dat je een albino hond hebt, zijn blauwe ogen, een roze neus en roze huid rond de neus en ogen.

 

15 hondenrassen met blauwe ogen en medische problemen waar je op moet letten

In dit artikel hebben we vijftien hondenrassen met blauwe ogen op een rijtje gezet die je misschien tegenkomt in je zoektocht naar je nieuwe (familie)vriend. We hebben het gehad over:

 • Alaska Klee Kai
 • Australisch Veedrijver
 • Australische herder
 • Border Collie
 • Amerikaanse Luipaardhond
 • Cardigan Welsh Corgi
 • Teckel
 • Dalmatiër
 • Duitse Herder
 • Deense Dog
 • Old English Sheepdog
 • Pitbull
 • Shetland Sheepdog
 • Siberische Husky
 • Weimaraner

Al deze honden kunnen blauwe ogen hebben, of hebben blauwe ogen. Er kunnen echter een aantal medische problemen zijn waar je op moet letten bij het adopteren of kopen van een hond met blauwe ogen. Het kan namelijk voorkomen dat een hond blauwe ogen heeft als gevolg van albinisme. Wanneer dit het geval is, heeft je hond een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker en blindheid. Om zeker te weten of je een albino hond hebt, kun je dit laten testen bij je dierenarts.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *