Gemiddelde levensverwachting van Rottweilers

rottweiler verwachting

ls je kiest voor een hond, zoals een Rottweiler. Wil je er zo lang mogelijk van kunnen genieten. Maar kan je dat ook met rottweilers, hoe lang blijven ze je trouwe viervoeter en is er iets aan hun levensverwachting te doen?

De levensverwachting lijkt te variëren van ras tot ras als het gaat om honden. Dit geldt zelfs tussen gemengde rassen. Het kan interessant zijn om te weten wat de levensverwachting is van je Rottweiler, zodat je zoveel mogelijk quality-time met je hond kunt doorbrengen.

Rottweilers hebben een gemiddelde levensverwachting van 8 tot 10 jaar. Ze hebben de neiging om gezondheidsproblemen te ontwikkelen die vaak ook voorkomen bij sommige andere rassen.

Weten waarom deze gezondheidsproblemen zich ontwikkelen en hoe je ze kunt voorkomen, is uiterst nuttig als je zoveel mogelijk tijd met je hond wilt doorbrengen. Soms is het slim voordat je een rottweiler koopt, om naar gemengde rassen te kijken. Omdat ze vaak langer leven dan raszuivere rassen.

Hoe lang leven rasechte Rottweilers normaal?

Rasechte rottweilers hebben geen zeer lange levensverwachting. Ze leven meestal tussen de 8 en 10 jaar. Af en toe is dat aantal lager, ongeveer 6 of 7 jaar. Andere keren hebben eigenaren geluk en mogen ze 11 of 12 jaar doorbrengen met hun harige metgezellen.

Veel grotere honden zoals rottweilers hebben deze kortere levensverwachting. Hoe kleiner de hond, hoe langer ze normaal leven.

Je zult dit ook zien bij de gemengde rassen.

Rottweiler-rassen mengen met een kleinere hond in de mix hebben de neiging om langer te leven, terwijl de grotere honden een levensduur hebben die dichter bij die van een rasechte rottweiler ligt.

Wat draagt bij aan het korte leven van Rottweilers?

De grootte van de hond draagt in grote mate bij waarom de levensverwachting van een rottweiler zo kort is. Dit is de reden waarom veel honden of andere rassen die lijken op Rottweilers of groter zijn, vergelijkbare levensverwachtingen hebben.

Rottweilers samen met andere grote honden zijn vatbaar voor heupdysplasie. Wanneer hun heup-bot niet goed in de komt zit. Dit veroorzaakt veel kwetsbaarheden in deze hond, waardoor rottweilers moeite hebben met rennen en andere oefeningen. Toch is het van vitaal belang om deze hond gezond te houden.

Grote honden hebben namelijk ook de neiging om zwaarlijvig te worden. Rotts hebben minstens twee uur aan lichaamsbeweging nodig. Anders verbranden ze niet genoeg calorieën, die ze nodig hebben om in vorm te blijven.

Voedsel is ook een belangrijke factor in het voorkomen van overgewicht. Niet alleen dat, rottweilers kunnen ook maagproblemen krijgen en spijsverteringproblemen. Beide niet goed voor een grote hond.

Probeer tijdens het trainen van je Rottweiler hem goed te leren eten.

Een hond met overgewicht kan een soort domino effect vormen, door niet veel te lopen wordt het lopen zwaarder. Als het lopen zwaarder wordt kan heupdysplasie ontstaan, door heupdysplasie kunnen ze minder lopen en kunnen ze maag problemen krijgen

Heupdysplasie voor ongeveer 30% een erfelijk bepaalde aandoening
Door Dierendokters.com

Er zijn nog meer problemen die bijdraagt aan het korte leven van een rottweilers, zoals osteochondritis Dissecans (problemen in de schouder). Ook heeft dit hondenras een grotere kans op infecties en virussen die kunnen leiden tot erge ziektes.

Dit allemaal draagt bij aan de gemiddelde leeftijd van een Rottweiler niet heel erg hoog is.

Botkanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij rottweilers, helaas kan er niet zoveel aan gedaan worden. Ook is het lastig om dit te voorkomen.

Het heeft allemaal te maken met hoe je hond gefokt is, het nestje waarin je hond is verwerkt kan hun levensverwachting sterk beïnvloeden. Als de ouders van jouw pup geen geschiedenis van ziektes hebben, is de kans dat dit ook niet gebeurd bij jou hond.

Zoals al eerder vermeld, zijn honden van gemengd ras ook gezonder dan rasechte honden. We hebben een artikel geschreven over 20 rottweiler-kruisingen.

Tekenen dat de levensverwachting van je Rottweiler begint te dalen.

Als je hebt gemerkt dat je rottweiler lui begint te worden, alsof hij of zij niet zoveel rondloopt, als je hond deed in zijn jongere jaren. Dan is er een kans je rott heupdysplasie heeft of een andere aandoening die gezondheidsproblemen veroorzaken. Iets wat veel voorkomt in dit hondenras.

Houd het gewicht en de voedingsinname van je hond goed in de gaten. Als rotti overgewicht begint te krijgen, moet u zo snel mogelijk met de dierenarts praten, om te kijken welke veranderingen er moeten komen, in bijvoorbeeld uw rottweilers routines of training patroon.

Als uw rottweiler zich anders gedraagt, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts. Om ervoor te zorgen dat er niets ernstigs aan de hand is met de gezondheid van jouw rott. Het is beter om het zeker te weten, toch?

Manieren om Rottweilers langer te laten leven.

Zoals eerder vermeld, zijn het vermijden van sommige ziektes zoals kanker onvoorspelbaar. Sommige van de doodsoorzaken kan voorkomen worden door vanaf pups af aan aan de slag te gaan.

De belangrijkste dingen die je kunt doen:

  • Koop goed voedsel voor je hond, met hoogwaardig eiwit gehalte.
  • Hou je aan een goed voedingsschema.
  • Zorg ervoor dat je rottweiler minimaal 2 uur per dag beweging heeft.
  • Doe de jaarlijkse controles bij de dierenarts.

Dieet is een groot deel van het leven van een rottweiler. Het beïnvloedt bijna alles. Rottweilers hebben veel eiwitten nodig. Hun dieet moet 22-28% eiwit bevatten. Dit helpt om ze gezond te houden terwijl ze al hun essentiële voedingsstoffen leveren.

Het kiezen van kwaliteit hondenvoer voor je rott is erg belangrijk. Het is slim om weg te blijven van hondenvoer dat graan bevat. Hierdoor worden ze extra zwaar en kan vaak leiden tot obesitas.

Kies hondenvoer dat voornamelijk bestaat uit vlees en eiwitten.

Als je een streng dieet schema kan opstellen wanneer ze puppy’s zijn, wordt dit alleen maar gemakkelijker als ze volwassen zijn. Het is beter om vaste eetmomenten te hebben en niet de hele dag hun bak te laten staan.

Beperk ook de traktaties die je geeft, hun dieet zo maximaal 10% uit traktaties mogen zijn. Menselijk eten kan voor honden maagproblemen veroorzaken, wat ook kan leiden tot obesitas.

Een andere manier om je rottweiler voor te bereiden op een lang leven, is ervoor te zorgen dat ze dagelijks sporten. Zoals eerder vermeld, moet dit ras elke dag twee uur trainen. Als ze een plek hebben om rond te rennen als een grote achtertuin of door ze naar een hondenpark te brengen, kunnen ze de oefening krijgen die ze nodig hebben.

Ze kunnen binnen honden zijn, maar ze houden van spelen. Ze waren gebouwd om rond te rennen en actief te zijn. Door ze actief te houden, kunnen ze calorieën verbranden, gezond blijven en voorkomen dat ze te zwaar worden naarmate ze ouder worden.

Elke dag met je rottweiler wandelen, is ook een goede manier om actief te blijven. Als je deze gewoontes aanhoudt naarmate ze ouder worden, kan hun kwaliteit van leven enorm verbeteren.

Maak jaarlijkse afspraken met een dierenarts. Zorg dat jij je dierenarts kent en de dierenarts jouw pup kent. Als je een goede consistente relatie heb met je dierenarts, kan hij je het beste advies geven om problemen te voorkomen. Mocht je later dan specifieke vragen hebben over je Rottweiler mag je ook verwachten dat hij of zij daar antwoord op kan geven.

Een gemiddeld leven van een Rottweiler ligt tussen de 8 en 15 jaar, afhankelijk of ze raszuiver zijn of niet. De beste manier om het leven van je rottweiler te verlengen is zo goed mogelijk voor hen te zorgen. Waar gezondheid prioriteit nummer één is.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *