Catalaanse herder: alert met een dapper karakter 

Gos dAtura buiten

De Spaanse herdershond Gos d’Atura is tegenwoordig niet per se een herdershond meer. In een gezin met kinderen past deze hond ook prima. Wel zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je dit hondenras in huis wilt halen. Zo is deze hond energiek, vocaal, zeer leergierig en hij heeft ook een bijzonder lichaamskenmerk. Wil je weten wat dit is en of dit hondenras bij jou past? Lees dan hier alles wat je moet weten over de Catalaanse herder.  

 

Van herder tot Spaanse politiehond: de geschiedenis van de Catalaanse herder 

De Gos d’Atura komt uit Spanje, uit Catalonië om precies te zijn. Daarom ook zijn naam: Catalaanse herder. Men gaat ervan uit dat dit ras duizenden jaren geleden meegenomen is naar Spanje door de Romeinen. Deze honden werden toen gebruikt om het vee te bewaken en te hoeden. Waarschijnlijk stamt dit hondenras af van een type Pyrenese berghond.

In de Eerste en Tweede Wereldoorlog kreeg de Gos d’Atura een andere rol: ze dienden toen als waak- en koeriershonden. Tegenwoordig gebruiken Spanjaarden de Catalaanse herder als politiehond voor zoek- en reddingsacties. In de jaren 70 leek het er even op dat het ras langzaam zou uitsterven. Dankzij een speciaal fokprogramma is het hondenras gelukkig behouden.

 

Gos d’Atura is een opgewekte familiehond

Van oorsprong is de Gos d’Atura een werkhond. Hij is leergierig, intelligent en heeft veel moed. Met tonnen energie is dit hondenras onvermoeibaar. Hoewel deze honden zeker niet hyper of druk zijn in huis. In sommige gevallen is de Catalaanse herder wat terughoudend naar vreemden. Over het algemeen zijn het wel opgewekte en nieuwsgierige honden. Daarnaast heb je een echte waakhond in huis met dit ras. Hij is alert, dapper en houdt graag voor je de wacht. Daarnaast blaffen deze honden om het minste geringste. Dus of hij nu een inbreker ziet, of een vogeltje: hij blaft.  

Alleen als je de Gos d’Atura al socialiseert als pup, kan hij goed met andere huisdieren omgaan. Van nature is deze hond namelijk zeer territoriaal en is daardoor niet zo makkelijk in de omgang met andere dieren. Het is dus niet verstandig om op een latere leeftijd een nieuw huisdier, of het nu een kat of hond is, te introduceren in het huishouden. Deze herder heeft de neiging om alles achterna te gaan dat wegrent. 

Heb je een gezin met kinderen? Over het algemeen leeft de Catalaanse herder in harmonie met alle huisgenoten. Dus ook met kinderen. Wel heeft hij de neiging om kinderen uit het gezin te beschermen. Let dus goed op je hond als er vriendjes of vriendinnetjes van je kinderen komen spelen. Tijdens het onstuimige spel van de kinderen kan jouw hond je kinderen proberen te beschermen tegen ‘gevaarlijke vriendjes’. Over het algemeen heeft deze herdershond niet echt de drang om huisgenoten te hoeden. Dat is dus weer een voordeel bij kinderen. Deze honden passen hierdoor prima in een familie, vooral als je hem als puppy al introduceert bij je kinderen en andere huisdieren.

 

Opvallend kenmerk aan dit hondenras: de Hubertusklauw

De Gos d’Atura is een middelgrote hond. Zijn vacht is lang en glad of ruw en gekruld. Zijn oren zijn hoog ingeplant op zijn hoofd en liggen plat op zijn hoofd. De staart van de Catalaanse herder krult niet over zijn rug en is laag ingeplant. Zijn staart kan lang zijn, of aangeboren kort. De vacht van dit ras is fauve, tan, grijs of sabel.

Bijzonder aan dit hondenras zijn de dubbele Hubertusklauwen. Dit is een soort vijfde teen die als erfelijke afwijking aan nakomelingen is doorgegeven. De schofthoogte van deze honden is tussen de 45 en 55 centimeter en ze wegen tussen de 20 en 27 kilo.  

God d´Atura

De ruige vacht van de Gos d’Atura vraagt om goede verzorging 

Wanneer je de Gos d’Atura ziet, verwacht je veel tijd te moeten besteden aan zijn verzorging. Zijn ruige uiterlijk mag wel ruig blijven, maar moet je wel twee tot vier keer in de maand kammen met een grove kam. Om zo dode haren te verwijderen. Hierdoor houd je zijn vacht in goede conditie. Doe je dit niet? Dan gaat het dode haar dat uitvalt, klitten en uiteindelijk vervilten.

Wanneer de klitten niet uit te kammen zijn, kun je de klit het beste uit zijn vacht knippen. Rond de geslachtsdelen en zijn kont is het ook slim om het lange haar weg te knippen, omdat anders zijn uitwerpselen hier in blijft steken. Dit kun je natuurlijk door een trimsalon laten doen, als je dit liever niet zelf doet.  

Daarnaast is het verstandig om regelmatig met een vochtig doekje van afgekoeld gekookt water zijn ogen en de vacht eromheen te reinigen. Houd ook zijn oren goed schoon. Poets zo nu en dan zijn tanden en knip de nagels bij. Het is daarbij belangrijk om ook de Hubertusklauwen in de gaten te houden. In sommige gevallen kun je ze beter door de dierenarts weg laten halen.  

 

Brokken of toch rauw vlees geven aan je Catalaanse herder?

De Catalaanse herder heeft veel energie en daardoor ook goede voeding nodig die bij zijn energiebehoefte aansluit. Kies voor kwalitatief hoog droogvoer met een eiwittenbron als kip, kalkoen, eend, buffel of vis. Je kunt ook zelf een maaltijd voor je hond maken. Kies je ervoor om je hond rauw vlees te voeren? Let dan extra goed op de hygiëne tijdens het bereiden van het vlees. Je kunt ook kant-en-klaar vers vlees kopen in de winkel.

Er zitten voor- en nadelen aan het voeren van rauw vlees aan je Gos d’Atura. Een voordeel is bijvoorbeeld dat rauw vlees geen conserveringsmiddelen bevat. Als nadeel is rauw vlees zacht, waardoor de tanden van je hond niet reinigen tijdens het eten. Lees je dus van tevoren goed in voordat je overgaat op het geven van rauw vlees.

 

Weinig ziektes en gezondheidsproblemen van dit hondenras bekend

Bij de Gos d’Atura zijn er weinig gezondheidsproblemen en ziektes bekend. Het is een winterhard en gezond hondenras. Waar je wel bij deze herder op moet letten, is heupdysplasie en problemen met zijn Hubertusklauwen. Als er problemen optreden met zijn Hubertusklauwen, kan de dierenarts besluiten om deze te verwijderen. Of wanneer deze klauwen slecht ontwikkeld of gevormd zijn, is het mogelijk dat de dierenarts deze preventief verwijdert. Een gezonde Catalaanse herder kan een gemiddelde leeftijd tussen de 12 en 14 jaar bereiken. 

God d´Atura close-up

Deze intelligente honden train je het beste met afwisseling

Train je Gos d’Atura al wanneer je hem als pup in huis hebt. Wanneer je aan de slag gaat met het trainen van je Catalaanse herder, is het verstandig om rekening te houden met zijn intelligentie. Hij is leergierig en verveelt zich ook snel als je te vaak dezelfde commando’s herhaalt. Je houdt zijn aandacht bij de les door hem flink uit te dagen en af te wisselen. Train hem ook consequent en beloon hem op een positieve wijze, zodat hij graag jouw commando’s uitvoert. Training is niet alleen belangrijk om hem te laten doen wat jij wilt. Ook is het van groot belang om hem eraan te herinneren wie de baas is.

 

Dit moet je hebben gespaard om een Gos d’Atura pup in huis te nemen

Voor een Catalaanse herder pup betaal je minstens € 1000 tot € 1800. Wil je een hond met goede stamboom? Reken er dan maar op dat je wel € 2000 kwijt bent. De reden dat deze honden prijzig zijn, is te wijten aan dat er niet veel fokkers voor dit ras zijn, de Gos d’Atura vaak maak kleine nestjes met pups werpt en ze niet op grote schaal te koop zijn.

Dit heeft ook weer een voordeel. De fokkers die met deze honden fokken, fokken over het algemeen vanuit een voorliefde voor dit hondenras. Vaak zijn de ouders van de nestjes goed onderzocht tijdens uitgebreide gezondheidsonderzoeken. Bedenk je ook dat je naast de aanschaf ook nog geld kwijt bent aan de algemene zaken voor een hond. Zoals voeding, medische kosten, een halsband, tuigje, speeltjes, botten, een mand en andere zaken die je voor je hond moet aanschaffen.

 

Beweging en mentale stimulatie zijn een must voor deze honden

Gos d’Atura zijn energieke honden. Je raadt het al: ze hebben veel beweging nodig. Wandel dus minstens een uur met hem. Om hem af te matten, is het ook slim om hem mentaal te prikkelen door agility, flyball en obedience training met hem te doen. De Catalaanse herder is en blijft een werkhond die graag iets voor je doet. 

Is je hond zijn energie kwijt dankzij het trainen en wandelen? Dan kun je hem ook een korte tijd alleen in huis laten. Over het algemeen kun je dit hondenras buiten los laten lopen. Toch moet je wel altijd alert blijven. Wanneer zijn herdersinstinct naar boven komt, luistert hij ineens veel minder goed naar je commando’s om naar je terug te komen. Het zijn over het algemeen geen agressieve honden, toch zijn er wel uitzonderingen. Heb je een huis met een grote omheinde tuin? Je kunt je hond dan ook veel loslaten in de tuin, om zo zijn energie kwijt te laten raken.

 

In de jaren 50 erkend als herdershond

De Catalaanse herder is geclassificeerd onder de groep herdershonden. Dit is de FCI- rasgroep 1. Op 30 november 1954 is dit ras door de FCI erkend. De standaard voor de Gos d’Atura is in 1982 vastgesteld en gepubliceerd. Naast de namen Catalaanse herdershond en Gos d’Atura, is deze hond ook bekend als perro de pastor Catalàn.  

 

De Catalaanse herdershond past prima in een actieve familie 

Wanneer je de Catalaanse herdershond in huis neemt, kun je meteen beginnen met zijn opvoeding. Dit is niet zo heel moeilijk, aangezien deze honden graag voor je werken en leergierig zijn. Toch daagt deze hond je genoeg uit, want zodra de training voor hem saai is, verlies je zijn aandacht.

Hierdoor dwingt de Gos d’Atura je om veel afwisselende trainingen aan te bieden. Daarnaast moet je bereid zijn om genoeg energie in je hond te stoppen: zijn energieke karakter vraagt om voldoende beweging en mentale stimulatie. Voed je hem consequent op, geef je hem de liefde die hij verdient en socialiseer je hem voldoende met je andere huisdieren en kinderen? Dan heb je een alerte en vrolijke familiehond in huis.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *