Het Vlinderhondje: Oren als een vlinder

Vlinderhondje

Het vlinderhondje is een kleine hond van Frans-Belgische afkomst die haar naam te danken heeft aan haar oren. Naast haar kenmerkende oren is dit hondenras bekend voor haar lieve uiterlijk maar heeft ze tegelijk ook een vel karakter. Het is een echte gezinshond en deze hond is vooral populair onder vrouwen vanwege haar flamboyante uiterlijk.

Er zijn twee verschillende Vlinderhondjes namelijk Papillon en Phalène. Papillon heeft oren in de vorm van een vlinder en staan omhoog waar bij Phalène de oren naar beneden hangen. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder!

 

Geschiedenis: een schoothondje voor de Franse elite

Het Vlinderhondje is al terug te vinden op schilderijen die geschilderd zijn in de 16e eeuw. Hier staat ze geschilderd op een schilderij genaamd Venus of Urbino van de schilder Titian. Het geeft maar aan dat dit hondenras mateloos populair was onder de Franse elite. Het was dan ook alleen voor hen mogelijk was om deze hond als huisdier te hebben.

Later werd het Vlinderhondje ook gehouden en gefokt op het hof van Lodewijk XIV en was Marie Antoinette later ook fan van dit hondenras. Er kan dus wel gesteld worden dat dit hondenras enige historie met zich meebrengt.

 

Het karakter: een speelse vriend

Het Vlinderhondje staat erom bekend dat ze erg graag spelen en het maakt ze niks uit met wie. Zo kunnen Vlinderhondjes goed overweg met kinderen en zijn ze ook vaak te vinden bij andere dieren. Ze hebben een hoog energielevel en zijn zeer alert op gasten die niet welkom zijn. Vlinderhondjes zijn het gewend om als schoothondje gehouden te worden en ze zullen daarom ook veel tijd van hun baasje opeisen omdat dit simpelweg in hun aard zit.

Ze zijn een slim hondenras die vaak wel weten hoe ze hun zin krijgen en zijn ook nog eens verrassend sterk voor hoe ze eruitzien. Ze houden ervan om door mensen omringd te zijn en het is dus ook fijn als dit mogelijk is als je een Vlinderhondje als huisdier neemt.

Phalène hondje

Het uiterlijk van het Vlinderhondje

Kenmerkend aan het Vlinderhondje is natuurlijk de vorm van zijn oren dat de vorm heeft van een vlinder. Er zijn wel twee verschillende Vlinderhondjes één waarbij de oren omhoog staan en één waarbij ze naar beneden hangen. Een vlinderhondje wordt ongeveer tussen de 20 en 28 centimeter hoog gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 2 en 5 kilo.

Naast de kenmerkende oren heeft het vlinderhondje een lange vacht en een pluimige staart die over haar rug heen valt. Ze heeft een kleine puntige snoet en een rond hoofd. Ze hebben een witte vacht of een combinatie van wit met zwarte vlekken maar de zwarte vlekken zullen opvallend genoeg nooit de lever bedekken.

 

De verzorging

De vacht van het Vlinderhondje heeft veel aandacht nodig. Dit komt doordat ze een relatief lange vacht hebben waar eenvoudig klitten in kunnen ontstaan. Het is daarom aangeraden om elke dag de vacht van jouw Vlinderhondje door te kammen om dit te voorkomen. Naast de verzorging van de vacht is het ook belangrijk dat jouw hond genoeg fysieke en mentale beweging krijgt.

Er zijn verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gezondheid van een hond. Er zijn veel gedragsproblemen te wijten aan het feit dat er te weinig aandacht uitgaat naar het mentale aspect. Veel van deze gedragsproblemen kunnen verholpen worden door een combinatie van lichaamsbeweging en mentale oefeningen. Hierbij kun je denken aan commando’s of simpelweg een speeltje verstoppen, zolang jouw hond er even over moet nadenken is het al snel goed.

 

Specifieke voeding

Er is weinig hondenvoer specifiek voor het Vlinderhondje. Wat aan te raden is om hondenvoer aan te schaffen wat speciaal gemaakt is voor kleine honden. Hierdoor weet je redelijk zeker dat er de juiste voedingstoffen inzitten die jouw hond nodig hebben. Voordeel hiervan is dat je de kans op aandoeningen of ziektes verkleint en vaak vind je hond het ook nog hartstikke lekker.

Phalène in bos

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er aandoeningen die vaker voorkomen dan gemiddeld bij het Vlinderhondje. Grootste boosdoeners zijn patella luxatie (drijvende knieschijf), problemen met het gebit en ze kunnen last hebben van epileptische aanvallen.

 

Wist je dat?

Marie Antoinette Koningin van Frankrijk in de 18e eeuw, was groot fan van het Vlinderhondje en heeft ze altijd als huisdier gehouden. Toen het Franse Koningrijk in de 18e eeuw omviel door de Franse revolutie werd de Koningin ter dood veroordeeld en de legende gaat dat haar hondje tot bij de guillotine bij haar is geweest. Een treurig einde kun je wel stellen.

 

Hondentraining voor dit ras

Er zijn verschillende hondentrainingen te vinden die goed aansluiten bij het Vlinderhondje. Van nature is het vlinderhondje erg speels maar heeft niet al te veel beweging nodig. Des al niet te min is het aan te raden om jouw hond wel op te geven voor een honden training omdat jouw hond en jijzelf hierdoor heel veel kan leren.

Mocht je een Vlinderhondje als pup nemen is het verstandig om hem op te geven voor puppytraining. Hierdoor went jouw pup niet alleen meteen aan het bijzijn van andere honden, leert hij communiceren met andere honden en eventuele angsten te overwinnen. Doordat je deze activiteiten samendoet zal jouw band met je hond alleen maar beter worden en is het een nog groter plezier om een Vlinderhondje als huisdier te nemen.

 

Wat kost een Vlinderhondje

Een Vlinderhondje kost tussen de €750 en €1000 euro. Er is niet een specifieke prijs te noemen voor dit ras, dit is afhankelijk van waar je de hond koopt, toch moet je al snel aan dit bedrag denken. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker.

Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van het ras. De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er is vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Dit hondenras heeft relatief weinig beweging nodig vergeleken met andere hondenrassen. Dit komt omdat dit hondenras vroeger voornamelijk gehouden werd als schoothondje en ze niet gewend zijn om een hele dag te bewegen. Een wandeling van 20 minuten drie keer per dag is dan ook meer dan voldoende om zijn energie kwijt te kunnen.

Wat je wel ziet is dat een Vlinderhondje vaak wil spelen en hier ook al aardig zijn beweging in kwijt kan. Probeer dit dan ook te stimuleren want dat zal jouw Vlinderhondje alleen maar leuk vinden. Wat je wel kan doen als je graag buiten bent is hem meenemen, je moet alleen even bedenken waar je jouw kleine vriend kwijt kan maar hij zal het heerlijk vinden om samen op avontuur te gaan met zijn baasje.

Vlinderhondje in grasveld

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Op de site van Raad van Beheer is dit hondenras te vinden onder zijn Franse naam namelijk: Epagnuel Nain Continental, Papillon & Epagneul Nain Continental, Phalène.

 

Heb jij al een Vlinderhondje of ben je van plan deze aan te schaffen?

Naast dat deze hond een zeer Flamboyante uitstraling heeft is het ook nog eens een echte allemansvriend. Hij pas prima thuis in het gezinsleven en vind het heerlijk om met zijn baasje of de kinderen te spelen. Let er goed op dat je zijn elegante vacht goed verzorgt en dan zal je een huisdier hebben helemaal gek van je is. Ben jij iemand die al een Vlinderhondje heeft en wil je graag jouw verhaal delen? Dat kan hieronder in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 29 Gemiddeld: 4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

11 reacties

  1. Ik heb er 2 de eene loop de hele dag achter mijn aan waar ik ga dan sta ze achter me. ze laat me negens alleen licht altijd achter mijn rug mijn zoon wordt er soms nerveus van en vind het niet noormaal soms is ze jaloers op die andere als ze bij mijn ligt

  2. Ik heb een vlinder mix keesje van binna 13jaar, en een vlinder van bijna 11 jaar. Mijne houden van wandelen, langer dan 20min. En ik vind ze beide heel intelligent, pakken snel dingen op. Ben wel verliefd op de papillins en de keesjes

  3. Beste,

    Wij hebben ook sinds 3 jaar een mooi en lief vlinderhondje. Hij is enorm lief voor de kinderen en iedereen kan er alles mee.
    Echter is hij 2jaar terug wel gesteriliseerd voor het extreme blaffen naar andere honden en het “fietsen” overal op… zowel benen van mensen, armen, knuffels etc etc.
    Het is een jaartje minder geweest en nu al lange tijd weer heel erg terug, zowel het “fietsen” als het enorme blaffen.
    Ook merken wij al sinds zijn komst ondanks prof. trainingen dat hij binnen plast op de bank, terwijl hij niet op de bank mag en echt net een paar minuten is uit geweest.
    Ook zijn eigen bench doet hij bevuilen als het hem even uitkomt. we zijn een beetje radeloos daar we al veel dure trainingen hebben gehad en hem gestructureerd uitlaten.

  4. Ik heb een vlinderhondje die al een gezegende leeftijd heeft van 16jaar en 7 maanden. Ik raad ook iedereen aan die een vlinderhondje wil aanschaffen eens ga kijken op de site van de Koninklijke maatschappij Sint Hubertus. Daar vind je alle erkende fokkers.

    1. Waarom liet je amelie dan achter bij je moeder?
      Jij gaat achter de mannen aan, en laat dan zoals vroeger alles achter bij je moeder, toen waren het je kids, nu is het je hond!

  5. Hallo wij hebben een vlinder hondje opgevangen uit Spanje was heel erg verwaarloost.heeft 4 mnd.geduurd voor dat ik ze aan kon raken.nu is ze gelukkig helemaal eigen voor ons maar andere mansen kunnen niet bij haar komen .ze is nu zo lief en aanhankelijk voor ons echt een hele grote schat .hoop dat ze heel oud mag worden bij ons .we hebben nog een klein hondje en een tervurense herder waar ze dikke maatjes mee is .zo leuk .liefs voor alle hondjes en dat ze maar een goed baasje mogen hebben.ze zijn de moeite waard💝

  6. Ik heb inmiddels twee Vlinderhondjes. Eentje van bijna 2,5 jaar en een pup van 5 maanden. De oudste is een Phalene en de pup een Papillon. Ze zijn heel lief en willen altijd bij je zijn. Dat ze niet zoveel beweging nodig zouden hebben is niet helemaal waar. Deze hondjes kunnen flinke wandelingen maken en genieten hier ook van.

  7. We hebben zo een boefje Bowie ,alleen wil hij me steeds bijten uit apenliefde,moelijk af te leren,maar hetgaat al zachter🥰🥰🥰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *