5 Beste Drinkfonteinen voor honden

Drinkfontein hond

Water is voor honden, net als voor mensen, de eerste levensbehoefte. Het is daarom ook belangrijk dat je telkens een bak met vers water voor je hond hebt staan. Het lichaam van de hond bestaat uit 50 tot 65% water. Maar waarom is water zo belangrijk voor je hond? Het vocht in het lichaam is een belangrijke transportader en betrouwbare omgevingsbasis.

Ook zorgt het water ervoor dat lichaamscellen zich flexibel kunnen inkapselen en zo kunnen de lichaamscellen optimaal functioneren en zich verplaatsen. Water is voor de honden essentieel voor bijna elk proces in het lichaam. Of het nu gaat om het aanmaken van hormonen, het regelen van de temperatuur of het aanpakken van ontstekingen.

Ook is water belangrijk voor de gezondheid van de huid en spieren. Een hond drinkt meer water bij inspanning en warm weer. Omdat honden de warmte alleen kwijt kunnen via hun tong en voetzolen, zullen ze meer gaan drinken naarmate ze hard hebben gewerkt of wanneer het warm weer is.

Het water zorgt er dan voor dat het lichaam weer afkoelt tot een normale temperatuur. Wist je dat een hond van snuffelen ook dorst krijgt? Het neusslijmvlies droogt door het vele in- en uitademen uit en hierdoor kan hij niet goed meer ruiken. Door te drinken wordt het neusslijmvlies weer vochtig en kan de hond weer beter ruiken.

Ik hoop dat het zo duidelijk is dat water van levensbelang is voor je hond en het daarom belangrijk is dat je hond altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft.

 

Hoeveel water moet je hond drinken?

Het verschilt per hond hoeveel er gedronken moet worden. Dit heeft te maken met het lichaamsgewicht van de hond, maar ook of je hond een werkhond is of een huishond die het liefst op de bank ligt te slapen. De hoeveel heeft ook te maken met het voer dat je je hond geeft. Krijgt je hond alleen brokken dan zal het meer water nodig hebben dan een hond die dagelijks vers vlees krijgt.

Heeft je hond medicijnen nodig? Ook dit kan de hoeveelheid water die je hond nodig heeft beïnvloeden. Het reizen in een auto met airco zorgt ervoor dat de lucht in de auto droog wordt, hierdoor heeft je hond na een reis in een auto met airco ook meer dorst. Als we het hebben over het lichaamsgewicht van de hond dan telt het “normale’ gewicht van de hond, eventueel overgewicht wordt hier niet in meegenomen.

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grote van het lichaam van de hond. Honden met overgewicht doen er goed aan om meer te drinken, hierdoor vindt er voldoende afvoer plaats van afvalstoffen en kan het lichaam makkelijker schadelijke stoffen kwijt, die vrijkomen tijdens het bewegen en afvallen. Maar laat je hond zeker niet te veel water drinken. Van te veel water kan je hond last krijgen van diarree of maagproblemen.

Een hond die misselijk is zal meer water gaan drinken, vervolgens gaat hij overgeven, omdat hij nog steeds misselijk is zal hij weer water gaan drinken en zo blijf je een visuele cirkel zitten. Wanneer je hond misselijk is doe je er beter aan hem elk uur een klein beetje lauw water te geven, tot je hond niet meer misselijk is dan kan hij weer normaal drinken. Wanneer je hond erg veel drinkt is het belangrijk om met je hond naar de dierenarts te gaan, het kan zijn dat je hond suikerziekte heeft en daardoor continu dorst heeft.

De hoeveelheid water die nodig is voor een hond is gemiddeld tussen de 40 en 60 ml per kilo lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld een hond van 10 kg heeft tussen de 400 en 600 ml per dag nodig, maar een hond van 30 kilo heeft tussen de 1200 en 1800 ml per dag nodig. Gelukkig zijn de meeste honden zelf prima in staat om te zorgen dat zij voldoende water binnenkrijgen. Mocht je hond slecht drinken dan is het eventueel een optie om hem natvoer te voeren, of om een leuke drinkfontein voor hem aan te schaffen.

 

De drinkbak

De meeste honden zullen prima uit een gewone drinkbak drinken. Maar de meeste honden vinden het ook erg lekker om uit een plas te drinken of uit bewegend water (bijvoorbeeld uit de kraan of tuinslang). Daarom is een drinkfontein een mooi cadeau aan je hond om hem meer en met regelmaat te laten drinken. Je stimuleert de hond door het stromende water om te drinken en de honden nemen een andere houding aan om te drinken.

Op deze manier wordt het voor de honden leuker om te drinken. Met een drinkfontein stimuleer je op een leuke manier je hond om meer te drinken. Het water uit een drinkfontein blijft door het rondpompen van het water en de filter ook langer vers en dus zal je hond het nog fijner vinden om te drinken.

Heb je een hond met nier- en/of urinewegproblemen dan doe je er zeker goed aan om een drinkfontein aan te schaffen. Je helpt ze hierbij echt om meer te drinken en meer problemen aan de nieren en/of urinewegen te voorkomen. Ook bij medicijngebruik kan je hond vaak wel wat meer water gebruiken.

 

Nog meer voordelen

Er zijn nog een aantal voordelen voor het gebruiken van een drinkfontein.

 • Het filter zorgt voor minder kalk in het water. Hierdoor heeft je hond telkens vers water
 • Het water is contant in beweging en dus is er veel minder kans op bacteriën die wel gemakkelijk ontstaan in stilstaand water
 • De hond heeft altijd toegang tot schoon en fris water
 • Je hond drinkt nooit te veel water
 • Niet meer drinken op gekke plekken (bijvoorbeeld uit de wc-pot of vieze sloten en plassen)
 • Minder vaak de waterbak bijvullen

Wanneer een hond uit de drinkfontein drinkt, drinkt hij automatisch in een veel natuurlijker houding dan wanneer hij zou drinken uit een waterbak. Het drinken uit een drinkfontein is niet alleen erg lekker maar ook nog eens erg leuk. Doordat hij met plezier drinkt, drinkt hij meer en houdt hij op die manier zijn lichaam gezond. Dit is ook de reden dat veel dierenartsen het gebruik van een drinkfontein adviseren.

 

Wel even oefenen

De eerste keer dat je je hond water uit de drinkfontein aanbiedt zal hij er waarschijnlijk voor weglopen. Een hond snapt vaak niet meteen wat de bedoeling is van de drinkfontein die ineens op de plek staat waar eerst zijn drinkbak stond. Je hond zal er even aan moeten wennen. Maar als je trouwe viervoeter dorst krijgt zal hij snel ontdekken dat de drinkfontein een leuke manier is om te drinken.

Desondanks is het wel verstandig om zijn oude vertrouwde drinkbak de eerste dag in de buurt te zetten. Maar zet de drinkfontein op de plek waar eerst zijn drinkbak stond en je viervoeter zal snel genoeg doorhebben dat de drinkfontein zijn nieuwe drinkbak is.

 

De Petfontein

Petfontein heeft een fijne drinkfontein geschikt voor (kleine) honden.
De drinkfontein bestaat uit een metalen bak waarom een fonteintje is geplaatst in de vorm van een bloem. Hieruit kan je hond drinken alsof hij uit een kraan of tuinslang drinkt. Vindt hij dit niks dan kan deze bloem ook verwijderd worden en heb je een gewone drinkbak waar het water continu in- en uitstroomt, hierdoor blijft het water vers.

De drinkfontein van Petfontein is stil. Geen doordringend gebrom die bij veel andere drinkfonteinen wel aanwezig is. De speciale pomp zorgt ervoor dat het water van beneden naar boven wordt gepompt, hierdoor is de pomp fluisterstil. Dit vind je huisdier een stuk fijner en ook voor jou is dit een stuk aangenamer. Ook heeft de drinkfontein van Petfontein een heel laag energieverbruik van 1,5W. Onze hond is er in ieder geval blij mee:

Voordelen

 • Maakt bijna geen geluid
 • Heeft 3 verschillende standen
 • Laag energieverbruik
 • Makkelijk te installeren

Nadelen

 • Gemaakt uit plastiek
 • Lichte uitvoering

Drinkfontein Drinkwell Platinum

Deze drinkfontein van Drinkwell biedt je hond altijd schoon en vers water. De fontein heeft een fraai design en is makkelijk in de vaatwasser te reinigen. De drinkfontein is met haar grote inhoud voornamelijk geschikt voor middelgrote tot grote honden.

Voordelen

 • Grote inhoud
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Roestvrijstaal
 • Verschillende waterstanden

Nadelen

 • Prijzig

 

Drinkwell Petsafe 360 drinkfontein roestvrijstaal met adapter

De Drinkwell Petsafe drinkfontein is een duurzame drinkfontein die vervaardigd is uit roestvrijstaal. Er zijn vijf verschillende standen waarin het water stroomt en de fontein heeft ook een dompelpomp waardoor hij minder geluid maakt.

Voordelen

 • 5 verschillende standen
 • Maakt minder geluid door opvanghelling en dompelpom
 • Gemaakt uit roestvrijstaal
 • Makkelijk te reinigen in vaatwasmachine

Nadelen

 • De hoge prijs

 

Luxe water fontein huisdieren

Deze luxueuze drinkfontein is uitgerust met een stille pomp, zodat je geen last hebt van gezoem. Deze pomp heeft tevens een laag energieverbruik. Het design van deze waterfontein is fraai en bovendien diervriendelijk, omdat je het dankzij de LED lichten van kleur kunt veranderen.

Deze drinkfontein heeft radar sensering, de fontein reageert dus op de nabijheid van je hond(als je hond op 1,50 meter afstand staat begint hij te spuiten, na 30 seconden stopt hij)extra handig én minder verspilling!

Voordelen

 • Minder waterverspilling dankzij radar sensering
 • Luxueus design met regelbare LED lichten
 • Stille waterpomp
 • 4 waterstanden
 • Laag energieverbruik
 • Waarschuwingslampje wanneer het water bijna op is

Nadelen

 • Erg prijzig

 

Drinkfontein Drinkwell Avalon

Deze Avalon drinkfontein zorgt voor fris stromend water voor je hond. De fontein is gemaakt van keramiek en is zo extra hygiënisch en makkelijk om schoon te maken, je kan hem bovendien in de vaatwasser stoppen. De fontein heeft ook een schuimfilter die de pomp en het water schoon houdt door vuil en haren op te vangen.

Voordelen

 • Makkelijk schoon te maken
 • Extra hygiënisch

Nadelen

 • Matig grote waterbak (2l)

 

De voordelen van een drinkfontein

Als je al ooit eens een drinkfontein voor je viervoeter gezien hebt, dan zal je kunnen beamen dat zo’n fontein er erg leuk uitziet. Maar een drinkfontein heeft zoveel meer te bieden dan je op het eerste zicht zou denken. Laten we de voordelen eens onder de loep nemen!

 

Je hond zal meer drinken

Een drinkfontein is niet alleen voor jou veel aantrekkelijker, maar ook voor je harige vriendje! Dat is heel positief, want honden moeten dagelijks voldoende water binnen krijgen om problemen met de nieren en urinewegen te voorkomen.

Een drinkfontein maakt het voor jou hond veel plezanter om water te drinken, waardoor hij waarschijnlijk heel wat meer zal drinken. Dat is vooral handig tijdens de warme dagen of als je hond intensief bezig is geweest.

 

Gezonder water

Een groot voordeel van de drinkfontein is dat er een filter in geplaatst kan worden, waardoor het water van je hond telkens zuiver en gezond is. Kalk en bacteriën worden namelijk telkens uit het water gefilterd en doordat het water constant in beweging blijft krijgen bacteriën nog nauwelijks de kans om zich verder te ontwikkelen.

 

Train je hond om op een vaste plaats te drinken

Honden vinden soms water op de gekste plekken. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond gewoon vrolijk uit de toiletpot gaat drinken. Dat toiletwater zit natuurlijk vol met bacteriën en je hond kan er erg ziek van worden. Dat wil je dus niet hebben! Als dit de gewoonte is van je hond, dan wordt het moeilijk om het af te leren.

Een drinkfontein kan je daarin bijstaan! De drinkfontein wakkert hernieuwde interesse van je hond aan en de hond zal zo gefascineerd zijn, dat er een grote kans is dat hij toiletwater links laat liggen!

 

Zijn er ook nadelen?

Je vraagt je misschien af of drinkfonteinen ook nadelen hebben. En ja hoor: net zoals alle dingen hebben ook drinkfonteinen hun nadelen.

 

De drinkfontein maakt geluid

Het geluid dat het pompje van de drinkfontein maakt kan in het begin wel lastig zijn. Als je zelf snel afgeleid bent en het zoemende geluid je stoort dan is het beter dat je geen drinkfontein aanschaft of dat je opzoek gaat naar eentje die vrijwel geluidloos is.

 

Meer kuiswerk

Zo’n drinkfontein is niet enkel leuk voor je hond om uit te drinken, maar ook om mee te spelen. Als je hond met zijn pootjes in de fontein aan het spelen is, dan kan dit al meteen heel wat gemors veroorzaken. Met als gevolg dat jij wat meer zult moeten kuisen. Gelukkig bevat de drinkfontein enkel water en is het zo weer opgekuist!

 

Niet elke hond reageert even positief

Niet elke hond is natuurlijk hetzelfde, wat de ene hond leuk vindt, vindt de andere misschien naar. Misschien heb jij wel zo’n hond die eerder angst heeft van de fontein dan dat hij het leuk vindt. Dat is iets dat je in het begin niet kunt weten, maar als je je hond een beetje kent dan kan je dit wel goed inschatten. Is je hond erg angstig? Schrikt hij snel van nieuwe voorwerpen? Die vragen kan je jezelf dus best eerst stellen voordat je een drinkfontein aanschaft. Gelukkig wennen de meeste honden wel na een tijdje aan de nieuwe drinkfontein!

 

Waar moet je op letten als je een drinkfontein voor je hond aanschaft?

Zoals bij elk product die je voor je trouwe vriend koopt, moet je ook voor dit product met enkele dingen rekening houden.

De grootte van de drinkfontein

Drinkfonteinen zijn er in verschillende maten, voordat je er eentje koopt is het dus verstandig om opzoek te gaan naar de juiste drinkfontein voor jouw hond. De juiste maat hangt af van hoe groot jouw hond is en hoeveel hij meestal drinkt. Je kan altijd raad vragen aan de verkoper.

 

Hoe de fontein eruit ziet

Er zijn allerlei verschillende vormen en kleuren van drinkfonteinen te koop. In de eerste instantie zou je misschien denken dat het uiterlijk van de drinkfontein niet zoveel belang heeft, maar dat is niet perse zo. Voor honden die angstiger zijn doe je er eigenlijk goed aan om een drinkfontein te voorzien die lijkt op een gewoon waterbakje. Grote en opzichtige drinkfonteinen kunnen de hond misschien nog meer angst inboezemen.

 

Het materiaal

Let ook op het materiaal waaruit de drinkfontein gemaakt werd. Als je kiest voor een plastieken versie zal je waarschijnlijk niet veel betalen, maar zal hij ook niet erg lang meegaan. Kies je voor een roestvrijstalen versie dan weet je dat hij lang zal meegaan!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 45 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *