Duitse herder: een gehoorzame, intelligente en loyale hond

Duitse herder rennned

De Duitse herder staat ook wel bekend als de herdershond en is in de negentiende eeuw ontstaan in Duitsland. Vroeger werden ze ingezet om schapen te beschermen. Door zijn karaktereigenschappen is de Duitse herder een perfecte hond voor een gezin. Ook worden deze honden ingezet bij politie en militaire eenheden, omdat ze goed te trainen zijn en het zijn ontzettend harde werkers. Een Duitse herder is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: bescherming voor schapen

De Duitse herder komt oorspronkelijk uit Duitsland. In 1889 heeft Max Stephanitz voor het eerst een Duitse Herder gefokt. Het doel van het fokken was om een ras te ontwikkelen dat hard kon werken en om vervolgens deze honden in te zetten voor het hoeden van kuddes vee. Tegenwoordig zijn Duitse herders niet vaak meer nodig voor de bescherming van het vee, maar kunnen ze ingezet worden voor andere taken. Door hun hardwerkende karakter is de Duitse herder de favoriete hond van politie- en militaire eenheden over de hele wereld. Ze worden onder andere ingezet door de politie als speurhonden om drugs op te sporen.

 

Het karakter: gehoorzaam en alert

Een Duitse herder heeft veel mooie eigenschappen. Ben jij benieuwd welke eigenschappen dat zijn? Lees dan verder. Duitse herders zijn:

 • Gehoorzaam
 • Intelligent
 • Energiek
 • Alert
 • Nieuwsgierig
 • Zelfverzekerd
 • Loyaal
 • Dapper
 • Waakzaam

Een Duitse herder is een geschikte hond voor een gezin. Wel is het belangrijk om hem de tijd te gunnen om te wennen aan de personen en duidelijke regels te hanteren. Tegenover vreemde mensen kunnen ze wantrouwig zijn.

Duitse herder puppy

Het uiterlijk van een Duitse herder

Over het algemeen is een Duitse herder middelgroot van formaat. Reuen zijn tussen de 60 en 65 cm en hij weegt gemiddeld 30 tot 40 kilo. Een teef is tussen de 55 en 60 cm en weegt gemiddeld 22 tot 32 kilo. De vachtkleur is grotendeels zwart en bruin of grauw. Er bestaan ook Duitse herders die een compleet zwarte vacht hebben. De lichaamsbouw kun je atletisch noemen. Je eerste indruk zal ook zijn dat het een gespierde, sterke en behendige hond is.

De ogen zijn amandelvormig is hebben een scherpe intelligente uitdrukking. De oren zijn puntig en staan in verhouding tot de schedel open naar voren wanneer ze alert zijn. Ze hebben een lange gespierde nek. Ook de schouderbladen zijn lang en schuin gehoekt. De poten zijn recht en het bot ovaal. De staart heeft onderaan meer haar dan bovenop en zal nooit boven de ruglijn komen maar wordt laag gedragen.

 

De verzorging

De Duitse herder is gewend is om veel te bewegen. Het is van belang dat jouw hond genoeg beweging geeft, dit kan door middel van lange wandelingen of mee rennen als je van hardlopen houdt. Dit zorgt meteen ook voor een betere band. Het is prettig als je jouw hond betrekt in je dagelijkse leven. Je zult zien dat dit hem plezier geeft.

Naast voldoende lichaamsbeweging is mentale stimulatie ook belangrijk. Er zijn ook verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gesteldheid van een hond. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een klein parcours voor het beste effect.

Een Duitse herder heeft een dubbele vacht die bestaat uit een dichte en harde bovenvacht met een zachte ondervacht. De vacht is makkelijk te onderhouden door om de paar dagen te borstelen. Hiermee verwijder je de losse waren. Twee keer per jaar verhaart de Duitse herder en is het belangrijk om vaker te borstelen. Je kunt dan elke dag de vacht borstelen om zo de haren in het huis te verminderen. De nagels moeten elke maand gecontroleerd en eventueel bijgeknipt worden. Een Duitse herder hoeft niet vaak in bad. Dit kun je bijvoorbeeld wel doen als hij vies is van slootwater of modder.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Gemiddeld wordt een Duitse herder tien tot twaalf jaar oud. Helaas zijn er verschillende erfelijke aandoeningen die voorkomen bij dit ras die de levensduur kunnen verkorten. De Duitse herder staat in de top tien van de hondenrassen met de meeste aandoeningen. Hieronder staan enkele erfelijke aandoeningen benoemd en omschreven. Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij een dierenarts om de gezondheid van de hond in de gaten te houden. Erfelijke aandoeningen bij een Duitse herder kunnen zijn:

 • Degeneratieve myelopathie
 • Hypofysaire dwerggroei
 • Pyodermie
 • Epilepsie
 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Oogaandoeningen

Degeneratieve myelopathie is een neurologische aandoening. Het eerste symptoom is coördinatie verlies waardoor een hond gaat wankelen en steeds vaker struikelt. Hypofysaire dwerggroei is een aandoening die erfelijk overgebracht kan worden en gepaard gaat met ernstige gezondheidsproblemen. Er is een test beschikbaar om deze aandoening te tonen.

Pyodermie is een erfelijke aandoening die zweren op de rug en achterpoten kan veroorzaken. Uiteindelijk kunnen de zweren zich verspreiden over het hele lichaam. Ook komt epilepsie voor bij een Duitse herder. Het kan ook zo zijn dat een hond maar een keer in zijn leven een aanval krijgt. Over het algemeen worden honden met epilepsie even oud als honden zonder epilepsie.

Heup- en elleboogdysplasie zijn afwijkingen aan de heup- en ellebooggewrichten. Bij een jonge hond verloopt de ontwikkeling van de heupen en ellenbogen niet goed en kunnen gewrichten misvormd worden. Meer informatie kan worden verkregen bij een dierenarts die een röntgenfoto maakt.

Ook komen er bij de Duitse herder verschillende oogaandoeningen voor. Het kan voorkomen dat de hond steeds slechter gaat zien en dat het hoornvlies steeds meer wordt aangetast.

Duitse herder liggend

Wist je dat?

In dit artikel leer je veel over de Duitse herder en lees je misschien informatie die je nog niet wist. Wist je bijvoorbeeld al dat de Duitse herder een van de bekendste erkende rassen is en dat er in Duitsland een afkorting wordt gebruikt? In Duitsland noemen ze de Duitse herder ook wel GSD. Dit staat voor German Shepherd Dog.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Duitse herder is een zeer geschikte hond om te trainen. Het zijn harde werkers die makkelijk nieuwe dingen leren. Een Duitse herder heeft een krachtig en sterk karakter, daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen met training. Vaak kun je beginnen met de puppytraining als de pup acht weken oud is. Je kunt hierdoor zijn persoonlijkheid vormen en een band op te bouwen. Lichaamsbeweging houdt een hond gezond. Daarnaast is het voor intelligente honden als de Duitse herder van belang om ze bezig te blijven houden, er zijn diverse vervolgtrainingen maar je kunt ook denken aan allerlei mentale uitdagingen.

Het is belangrijk om een Duitse herder naast veel fysieke beweging ook mentale stimulatie aan te bieden. Door training komen beide aan de orde. Een basiscursus of puppy training is een goede keuze voor elke hond. Je kunt deelnemen als je hond acht tot tien weken oud is en alle vaccinaties heeft gehad.

Duitse herdershonden worden vaak gebruikt als politie- en hulphonden. Ze zijn geliefd bij de politie en de militaire eenheid omdat ze goed te trainen zijn en een zeer loyaal karakter hebben.

 

Wat kost een Duitse herder?

Een Duitse herder met een stamboom van een erkende fokker kost tussen de € 800 en € 1200. Op internet kunnen Duitse herder pups worden aangeboden vanaf € 500. Hierbij moet je rekening houden dat dit niet altijd een erkende fokker is. Als je een hond van een erkende fokker aanschaft dan betaal je vaak meer, maar dan weet je wel dat je de aanschaf op een betrouwbaar adres doet.

Daarnaast heeft de aanschaf bij een erkende fokker als bijkomend voordeel dat hij verplicht is om jou info over de stamboom te verschaffen. Ook wil een erkende fokker de raslijn zo zuiver mogelijk houden en proberen ze om te fokken met gezonde honden zodat de diverse ziekten minder zullen voorkomen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Duitse herder heeft veel beweging nodig en is niet gemaakt om stil te zitten. Hij is gefokt om te draven en hebben een goed uithoudingsvermogen. Naast de dagelijkse wandelingen is het belangrijk om minimaal een keer per dag de hond de kans te geven om zich vrij te bewegen. Een Duitse herder is gek op rennen en spelletjes.

Het is belangrijk om hem lichamelijk voldoende uitdaging te bieden. Dit kun je ook doen door hem te laten zwemmen of naast de fiets te laten lopen. Je moet er hierbij wel opletten dat je de activiteit langzaam opbouwt, zodat er geen blessures of klachten aan de gewrichten kunnen ontstaan.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Duitse herder puppy spelend

Heb jij al een Duitse herder of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Duitse herder is geschikt als hond voor in het gezin met kinderen. Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat deze hond voldoende beweging en mentale training krijgt. Een Duitse herder heeft op het begin tijd nodig om te wennen aan zijn baasje, maar zal na verloop van tijd een gehoorzaam, loyaal en betrouwbaar maatje voor het leven zijn. Ben jij iemand die een Duits herder bezit en wil je graag jouw verhaal delen? Of sta je op het punt om een Duitse herder aan te schaffen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *