Verlatingsangst bij honden: symptomen en oplossingen

Puppy met verlatingsangst

Verlatingsangst zorgt ervoor dat een hond bang is om alleen te zijn waardoor deze ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit gedrag kan van alles zijn, zoals: blaffen, janken, krabben aan de deur en binnen plassen. Als je hond niet alleen kan zijn, is dit niet alleen lastig voor het baasje, maar ook voor de hond zelf. In dit artikel lees je hoe deze angst ontstaat en wat de beste manier is om het af te leren.

 

Hoe ontstaat verlatingsangst?

Mensen fokken honden, juist met de kernmerken om zoveel mogelijk op hun baas gericht te zijn. Dit zorgt ervoor dat een hond graag dingen samen wilt doen, wat handig is als je honden dingen wilt leren. De bijwerking hiervan is helaas dat veel honden verlatingsangst hebben. Verlatingsangst wordt meestal niet veroorzaakt door één specifieke oorzaak, maar is vaak een combinatie van oorzaken.

Vaak zie je dit ook bij honden welke vroeger veel alleen zijn gelaten in huis, zoals vaak het geval is bij asielhonden. Maar regelmatig zie je het ook bij honden welke niet door een traumatische gebeurtenis zijn beïnvloed. Vast zetten in een hok of bench werkt vaak niet goed, omdat de hond dan kan doorslaan en zichzelf kan verwonden. Bij sommige honden werkt dit wel door ook wat speelgoed in de bench te leggen, maar dit haalt niet de oorzaak weg, waardoor het meestal geen goede oplossing is.

Daarom is het belangrijk om de juiste oplossing voor jou hond te vinden. Lees ook eens: Hond is aanhankelijk, is dat erg?

Hond met verlatingsangst

Verlatingsangst bij puppy’s

Honden met verlatingsangst houden hun baasjes vaak goed in de gaten. Bij puppy’s merk je de eerste maanden vaak ook dat ze verlatingsangst hebben, omdat ze nog niet aan het alleen zijn gewend zijn. Daarom is het extra belangrijk om de eerste maanden extra veel tijd met de pup door te brengen. Een hond leren alleen zijn kost veel tijd. Hoeveel tijd, hangt helemaal af van de hond.

Verlatingsangst oude hond

Verlatingsangst bij oude honden

Oude honden kunnen ook  last van verlatingsangst krijgen, ook als ze dit nooit eerder hebben gehad. Vaak heeft dit te maken met een verandering in de thuissituatie, bijvoorbeeld: een verhuizing, een scheiding of een kind dat uit huis gaat. Probeer altijd eerst te bepalen wat de oorzaak is, zodat je vanuit dat probleem kan trainen. Helpt dit niet dan kun je er altijd een gedragsdeskundige bij halen.

 

Dit zijn de symptomen van verlatingsangst

Hond springt tegen raam verlatingsangst

Honden laten allerlei symptomen zien welke aangeven dat ze verlatingsangst hebben. Je hond kan één of meerdere van deze symptomen vertonen:

 • In huis plassen of poepen.
 • Meubels, gordijnen of je persoonlijk spullen kapot bijten.
 • Krabben tegen de deur of naast de deur (proberen te vluchten).
 • Overmatig blaffen of janken.
 • Te overdreven en enthousiast op je af komen rennen als je thuiskomt.
 • De hond loopt als een schaduw achter je aan als je thuis bent, heeft geen rust tot dat jij zit. Bij ernstige gevallen willen ze ook mee naar de wc en de badkamer.
 • Bij ernstige gevallen: diarree, braken, zichzelf kaal likken, krabben of zelf zichzelf verwonden.

Bij ernstige symptomen is het natuurlijk aan te raden er meteen een gedragsdeskundige bij te halen.

Hond jankt om alleen zijn

Zo leer je een hond om alleen te zijn

Je zult inmiddels wel moe zijn van de volgende zin, omdat deze bij vrijwel elke training terugkomt: De beste manier om een hond te leren om alleen te zijn, is door kleine stapjes te nemen. Desondanks blijft het nemen van kleine stappen ook bij deze oefening belangrijk.

Hond sloopt spullen

Vaste patroon doorbreken

Honden leggen vaak een link tussen jouw gewoontes voor je weggaat, waardoor ze al door hebben dat je weg gaat als je bijvoorbeeld een jas aantrekt, sleutels pakt of een tas pakt.

Probeer eens een ander patroon te maken als je de deur uitgaat, en oefen eens met het pakken van je tas op momenten dat je niet het huis uit gaat. Zo leert de hond dat als jij je tas pakt je niet altijd weg gaat.

 

Kleinere stappen

Als jouw hond last krijgt van verlatingsangst zodra je de deur uitloopt en in de auto stapt, is dit dus een veel te grote stap voor de hond. Begin eerst eens met de hond alleen te laten in een andere kamer. Beloon de hond als deze rustig blijft, en bouw het op in kleine stapjes. De eerste keer laat je de hond een minuut in de kamer, en dit kun je opbouw tot de hond een kwartier in de kamer kan blijven.

Zo leert de hond ook dat als deze alleen is, jij altijd weer een keer terugkomt. Zodra dit goed gaat, is het tijd om de oefening uit te bouwen. Op een gegeven moment zal het lukken om de deur uit te lopen en een paar minuten wat in de tuin te doen, zonder dat de hond gaat piepen of blaffen.

Dit kun je alleen leren door kleine stapjes te nemen en dit heel vaak te oefenen. Later kun je een kwartiertje weg blijven en daarna zelfs een half uur. Loop in het begin een rondje om je eigen huis, om te horen of je hond niet blaft of huilt.

Hond bang alleen

Voorkom probleemsituaties

Als je weet dat je een lange dag weggaat, terwijl je nog bezig bent de hond te leren alleen te zijn, is het belangrijk enkele maatregelen te nemen. Vraag bijvoorbeeld aan een kennis of de buren om op te passen. Zo voorkom je dat de hond op deze dagen weer een paar stappen terug gaat, en kun je de volgende dag gewoon weer verder trainen.

 

Voorkom verveling

Een hond die andere dingen te doen heeft, zal minder snel last hebben van verlatingsangst. Zorg dus dat je hond leuke speeltjes heeft voor als je niet thuis bent. Het is niet de bedoeling dat de hond altijd met deze speeltjes kan spelen, maar juist dat je ze erbij pakt wanneer je van huis gaat. Geef wel speeltjes waar de hond zichzelf lang mee kan vermaken, zoals botten. 

Geef je alleen trainingsbrokken om de hond bezig te houden, dan heeft de hond al snel niets meer te doen. Een voorbeeld van een goed speeltje is een Kong, waar je snoepjes en ander lekkers in kunt doen, waardoor de hond soms uren bezig is. De Kong is in verschillende maten verkrijgbaar.

Let in het begin wel op dat de hond niet gefrustreerd raakt door het speeltje, dus geef het speeltje in het begin alleen als je er zelf bij bent, en pas later als je ook van huis gaat. Wissel veel af tussen botten en verschillende speeltjes, zo heeft de hond iedere keer iets nieuws om mee te spelen.

 

Maakt de hond moe voor je weg gaat

Door de hond moe te maken voor je het huis verlaat, zal deze minder snel ongewenst gedrag gaan vertonen. Een hond die vol zit met energie, zal het ook niet toelaten dat je de bovenstaande oefeningen met hem doet. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de hond voor de training al zijn energie kwijt is. Ook wanneer een hond wel gewend is om alleen te zijn, is het nog steeds belangrijk om deze niet energiek achter te laten in het huis, want dat vraagt om problemen.

 

Wil het niet lukken?

Laat als het niet lukt gerust een reactie achter onder het artikel. Wij doen ons best om alle vragen te beantwoorden. Overweeg anders ook eens om een gedragsdeskundige in te schakelen, deze kan de specifieke situatie veel beter beoordelen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 81 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

31 reacties

 1. Hi!
  Mijn hondje is nu 4 maanden oud en hij heeft enorme verlatingsangst.
  Ik volg alle adviezen op maar hij accepteert het gewoon echt niet als ik uit het zicht ben.
  Steeds vaker lukt het dat hij beneden in de bench slaapt snachts, dus dat is fijn! Maar overdag kan ik niet normaal douchen of überhaupt naar de wc. Ferdi raakt in paniek.
  Nou ben ik momenteel elke dag de hele dag thuis, maar uiteindelijk zal dat veranderen als ik weer ga werken. Ook zou ik graag weer eens willen hardlopen oid.
  Als ik met een timer uit het zicht stap piept hij al na 5 seconden. Hard blaffen na 10 seconden..
  Het is vrij demotiverend als het al zo lang duurt en ik wel echt al veel heb geprobeerd voor mijn gevoel..

  Hopelijk heeft u tips oid. Ik vind het nu nog te prijzig om er een deskundige bij te halen, maar hulp zou wel heel fijn zijn!

  Alvast dank en vriendelijke groeten,
  Zita

  1. Beste Zita, Het klopt dat een gedragsdeskundige prijzig is, maar bedenk daarbij wel dat je er daarna weer jaren plezier van hebt. Daarbij zijn gedragsproblemen makkelijker op jonge leeftijd af te leren.

   Als je zelf nog dingen wilt proberen, kun je als eerste de hond wat lekkers geven om hem bezig te houden als je weg bent. Denk hierbij aan een Kong waar je iets heel lekkers in doet, welke je iedere keer geeft als je de kamer verlaat. Zo leert de hond dat wanneer jij weg gaat hij wat lekkers krijgt. Zorg in ieder geval ook dat de hond genoeg te kluiven heeft als dit lekkers op is.

   Vervolgens is het slim om de stapjes uit dit artikel te verkleinen. Dit klinkt lastig als je weinig vooruitgang boekt, maar voor sommige honden werken kleinere stappen makkelijker. Nu kom je de kamer weer binnen als de hond al blaft of piept, en honden zijn slim, waardoor ze vaak door hebben dat als ze maar hard genoeg piepen of blaffen, het baasje toch weer terugkomt. Je wilt dit gedrag dus voor zijn, of de hond na 1 minuut of na 5 seconden piept maakt niet uit, je moet terug in de kamer zijn voor de hond gaat piepen.
   Een voorbeeld:
   Begin eens met de trap op te lopen of de gang op te lopen. Je wilt de hond leren dat jij toch altijd weer terugkomt als je weg gaat. Loop de gang op (met de deur open) en loop meteen weer de woonkamer in. Lukt dit? Dan ga je de tijd dat je op de gang bent verlengen. Zo kun je de deur dichtdoen en na 2 seconden weer terug de woonkamer in lopen. Geef de hond niet direct aandacht als je terug de woonkamer in komt. Na verloop van tijd zal de hond dit normaal gaan vinden, waardoor hij er steeds minder aandacht aan schenkt. Op deze manier bouw je het langzaam op, maar zie je wel elke dag vooruitgang. Vervolgens bouw je dit uit door langer weg te blijven of naar een andere ruimte te gaan.

   Toch is het aan te raden een gedragsdeskundige erbij te halen, deze kan de hond zelf zien en beter beoordelen welke aanpak nodig is. Succes!

   1. Neem in Godsnaam een gedragsdeskundige die goed is, zoek mensen die hun dier hebben laten behandelen door deze persoon.
    Ik ben in een therapeute getrapt die 2x koffie is wezen drinken , de hond met klepeltjes en een anti trekband heeft “mishandeld” en ik was 350 euro kwijt en mijn dierenarts vroeg toen ik daar moest zijn : “Wat is er in hemelsnaam met haar gebeurd?” .
    Mijn hondje lag na de twee koffiedrink sessies trillend en vol stress op de grond en blaft dus nog steeds als we weg gaan want eigenlijk heeft dat mens daar niets aan gedaan.
    Wij hebben er als laatste redmiddel een pup bijgenomen en nu gaat het redelijk tot steeds beter, maar therapie NOOIT MEER !

  2. Is het goed gekomen Zita? Wij hebben een pup van 20 weken…. En piept nog steeds als ik boven ben (overdag)…
   Nu trainen alleen te zijn…
   Maar nieuwsgierig hoender jou en je hondje vergaan is..

 2. Mijn hond is 5.maanden oude mix welke ik van kennissen heb overgenomen, omdat ze er niet langer voor konden zorgen. In het begin was hij heel bang en konden we hem geen minuut alleen laten zonder dat de totale paniek uitbrak. We hebben dit vooral getraind door heel kort weg te gaan en weer snel terug te komen en uiteindelijk steeds grotere stappen te nemen… Afleiding hielp verder niks op het moment dat de angst toesloeg. Nu kunnen we na een maand md gewoon van huis zonder problemen.

 3. Goedenavond

  Hier een herplaatser met een zware rugzak van mishandeling (lees nooit uitgelaten en geschopt en nooit uit de bench) heb haar nu na 2 jaar zover dat ze de bench weer in durft. Dus dat gaat dankzij de hulp van een gedragsdeskundige super. Nu het probleem ik en de gedragsdeskundige krijgen het er niet in dat ze ook wel is alleen moet kunnen blijven, naar de wc gaan is al teveel. De Kong kan niet want die sloopt zonder toezicht. Een snuffelmat sloopt ze zonder toezicht en frustreert haar. Haar überhaupt al 1 seconde uit het zicht gaan lukt niet, ze raakt finaal in paniek. Misschien hebben jullie nog tips. Mijn gedragsdeskundige is in overleg met andere voor een hoop ik oplossing. Maar na 2 jaar zwoegen lukt het nog niet.

  1. Heel herkenbaar! Zelf hebben wij een herplaatser welke niet in de bench kon, nooit was uitgelaten en niet alleen kon blijven. Ook deze hond kon je nog niet alleen laten tijdens een toiletbezoek. Het verhaal van de Kong is ook heel herkenbaar: de hond raakt hier overprikkelt door, waardoor hij zo stuk is zonder toezicht. De Kong geven wij dan ook alleen onder toezicht, net zoals veel ander speelgoed. Zelfde verhaal met de snuffelmat. Als ik alleen al naar de keuken liep was de hond al in paniek in de begindagen. Hopelijk vinden jullie een oplossing met de gedragsdeskundige, hierbij tips hoe wij dit aan zouden pakken:

   Als je hond al bang is als je de kamer uit loopt, ga bij de deur staan en begin met deze open en dicht te doen, terwijl je zelf nog in de kamer blijft. Als dit normaal is (dit kan na een minuut zijn of na een week, afhankelijk van de hond) ga je een klein stapje verder: je loopt door de deur en daarna meteen terug. Is je hond al bang dat je weggaat, dan blijf je dit oefenen. Is je hond hieraan gewend, dan loop je door de deur, doe je deze dicht en daarna meteen weer open. Loop terug de ruimte in waar de hond is en doe dit net zolang tot hij er niet meer van opkijkt dat je dit doet. Vervolgens kun je doorgaan met opbouwen door hele kleine stapjes te nemen, en constant te kijken waar de grens van je hond ligt. Zelf zou ik dit elk uur een paar keer doen, tot de hond hier niet meer van opkijkt. Je moet hier veel geduld voor hebben en het gaat langzaam, maar over de weken heen zie je dan wel vooruitgang. Als de deur eenmaal dicht kan zonder dat de hond in paniek is, ga je de tijd dat je achter de deur staat steeds langer maken. Je kunt als aanvulling de hond nog belonen als hij rustig is blijven liggen. Hopelijk heb je hier wat aan, en succes met het trainen van de hond.

 4. Mijn puppy is nu 4 maanden oud. Ze sliep vanaf de eerste nacht heel flink alleen door in haar bench. Overdag is het een heel ander verhaal. Mijn puppy heeft zich heel erg gehecht aan mij. Door corona zijn wij nu allemaal veel thuis. Wanneer ik routine dingen doe zoals op het zelfde uur eten, douchen,… Dan blijft ze flink stil in haar bench, maar wanneer ik haar alleen probeer te laten op een ‘onverwacht moment’ begint ze al te blaffen en te piepen na een minuut (ook wanneer ik haar op voorhand heb uitgeput, een speelgoedje geef, ze lag te slapen,…). Ze stopt niet en blaft tot haar stem helemaal schor is. Wanneer ik weg ga en mijn ouders wel nog thuis zijn, jankt ze soms ook. Ik ben bang wanneer we weer allemaal moeten gaan werken, dat ze een hele dag gaat janken. Daarnaast plast ze vaak wanneer we haar alleen laten, ook al was ze nog maar net buiten geweest (ik denk dat dit uit angst is).

 5. Hallo
  Onze hond is nu negen maanden en kon tot voor kort zeker al 2,5 a 3 uur alleen zijn.
  Sinds een week of twee echter niet meer. Ik denk dat dit door de vakantie komt. We waren in de kerstvakantie alle drie 2 weken thuis. Nu ga ik bijvoorbeeld even boodschappen doen en dan blaft ze al na een kwartier. Vandaag ging ik hardlopen en hoorde ik haar (ik heb een cam met geluid mee) na 40 min blaffen.
  Mijn dochter zit boven en hoorde dat ook en riep toen naar beneden “stil” dat helpt dan is ze ook stil totdat ik thuis kom.
  Ik vind dit heel vervelend voor de hond, voor de buren en voor mezelf want ik ga niet meer lekker weg. Het is echt niet de bedoeling dat ze langer dan 3 a 4 uur alleen kan zijn straks als ik weer ga werken, maar ik dacht dat ik er was omdat ze het al zo goed kon. Dit voelt als een hele stap terug. Ik heb ooit eens gelezen dat als je langer dan 5 min weg kan blijven het eigenlijk niet meer uitmaakt hoelang je wegblijft?
  Ik kan met gemak in een andere kamer zitten met de deur dicht. Ben ik in de woonkamer en ga ik lopen dan volgt ze mij, mijn vriend of dochter best vaak. Het zou een pak van mijn hart zijn als ik het uit kan breiden. Ze is verder een super lieve, gehoorzame hond!
  Voor mijn gevoel zijn het eerst meer protestblaffen en dan soms een huil er achteraan. Ik word er ook verdrietig van….
  Hopelijk heb je een paar tips voor ons!
  Hartelijke groet,
  Jacintha

  1. Het is ook lastig in te schatten wat het probleem is zonder de hond te kennen, daarom raden wij altijd aan een gedragsdeskundige in te schakelen. Het kost 1 keer wat, maar daar heb je dan wel weer jaren plezier van!

   Hierbij nog wat tips waar je misschien wat mee kan, alleen per hond is verschillend wat goed werkt en wat niet:Heeft de hond genoeg te doen als je weg bent? Vaak huilen honden uit verveling. Het is hierbij belangrijk dat je super leuke speeltjes hebt waar de hond helemaal gek van is, en dat je de hond deze speeltjes dan alleen geeft als je weg gaat.Denk bijvoorbeeld aan een bot met gedroogd vlees er omheen, of andere kluiven waar juist wat lekkers aan de binnenkant zit.Je zou bijv. ook eens een Kong kunnen proberen, deze vul je met lekkers en dit kan de hond zo 30-45 minuten kosten om eruit te halen. Daarbij moet de hond zo hard nadenken om het eten eruit te krijgen, dat de meeste jonge honden heel moe zullen zijn als ze klaar zijn.Het is wel even oefenen met wat je erin stopt, sommige dingen heeft de hond er snel uit. Zelf smeer ik altijd wat leverpastei aan de binnenkant, en vul ik de Kong met een hondenworst.

   Een ander idee is om de hond moe te maken voor je weg gaat. Honden slapen zoveel uur op een dag, dat je prima 2 uur weg zou moeten kunnen terwijl de hond lekker slaapt.Moe maken is niet alleen wandelen of rennen, maar vooral ook training. Vaak is een combinatie van deze 3 het beste. Laat de hond bij de training goed nadenken; dus oefen ook nieuwe oefeningen en niet alleen dingen die de hond al kan.De Kong is hier ook een aanvulling op, want de hond is al moe voor je deze alleen laat, en moet nu nog nadenken om het eten uit de kong te krijgen.Ik zou zelf ook het voer iets anders verdelen, bijv. voor je weggaat iets minder brokken, en dan bij terugkomst meer brokken. Dit voorkomt dat de hond teveel energie uit de brokken krijgt, en je moet de hond toch iets minder voer als je hem de kong met lekkere worsten geeft. 

   1. Ik zie steeds staan dat je eten of andere dingen neer moet leggen ter afleiding, mijn hond kijkt daar niet naar als ik weg ben. Gaat pas beginnen als ik weer terug ben, dan is het weer veilig.

    1. Dit heb ik precies zo! Wat als je hond inderdaad eten of spelletjes/speeltjes niet interessant vindt zodra je weg gaat?

 6. Goedendag,
  Onze pup van 6 maanden zijn we ook stapjes gewijs aan het leren alleen blijven. Na de wandeling met een Kong in de bench dit gaat goed, tot de kong op is dan is het janken piepen geblazen..
  Nu gaat mijn man smorgens na de juiste aandacht (lees: eten, spelen, rondje) naar zijn werk en begint de pup enorm te janken, piepen en krabben aan de deur.
  Terwijl ik dan gewoon nog boven ben, om te wassen/douchen/slapen.En hij heeft dan vrije toegang tot mij. Hij zit dan niet in een bench of zoiets. Ik probeer tegen hem te praten helpt niet. Ik probeer hem te negeren.. Helpt niet. Ik ben (helaas) een keertje boos geworden..dat hielp eventjes. . En kort daarna was ie rustiger. Maar ik wil natuurlijk helemaal niet boos worden op hem…
  Hij vertoont dit gedrag pas een week.
  Hoe kan het eventueel verlatingangst zijn
  Terwijl er gewoon nog iemand thuis is?
  Ik ben degene die trouwens altijd thuis is met hem en ook met hem cursus doe. .
  Misschien een tip om dit te doorbreken?

 7. beste
  Ons Hondje Benjieke 4,5 kg york heeft 10 jaar bij ons moe geweest nooit alleen heeft nu iets mee gemaakt ons moe gevallen beestje heeft bij haar gezeten en likjes gegeven tot wij ambulance en mug er was veel drukte en volk in huis is damee naar ons op app was het hier wel gewoon want s’savonds ga ik die al 10 jaar halen en in de voormiddag doe ik ze terug naan moe maar nu door die 3 maand ziekenhuis en revalidatie altijd bij ons en te gevaarlijk om zijn dagelijkse routine terug toe te passen door ouderdom moe 94 en gevaar voor terug te vallen maar dit lukt niet heeft verlatings angst we kunnen hem geen minuut alleen laten hij blaft en blijft baffen daar wij op app wonen heel moeilijk voor de rest heel rustig en braaf juist wil niet alleen zijn volgt ons gewoon als we naar ander plaats gaan mag mee maar kan altijd nie nu zijn we zelf opgesloten heb van dierenarts al iets gekregen nu al drie weken maar geen beterschap word daar moedeloos van

 8. Beste,

  Mijn adoptiehondje is nu 11 maanden oud – het is een ontzettend lieve, slimme en aanhankelijke hond. Hij is bij mij sinds dat hij 6-7 maanden was, maar is inmiddels al helemaal gewend. Hij heeft helaas 1, toch wel cruciaal issue, en dat is alleen thuis zijn (max. 4 uur, tot nu toe nog niet zo lang geprobeerd overigens). De verlatingsangst was zo erg dat ik nog niet eens naar de gang kon lopen of hij raakte al volledig in paniek. Er is een coach geweest, die de bench aanraadde, maar de hond wilde er na de kortste keren al niet meer in. Ook dan raakte hij volledig gestrest. Hij beet in de spijltjes waarmee hij zijn tanden zelfs al licht mee heeft beschadigd. Met een groot hek een stukje van de keuken afgezet, maar zelfs dit hek krijgt hij omver en doormidden. Toch weer los in de kamer gelaten wat nu wel ietsje beter gaat. Zijn favoriete botjes en snoepjes laat hij zelfs liggen, zo ongelukkig lijkt hij alleen thuis. Ook doet hij geen oog dicht als ik weg ben. Hij ijsbeert door de kamer en gaat soms liggen of begint iets te slopen. Ik vraag me soms af hoe mensen dit doen die fulltime werken en de hond niet mee kunnen nemen naar kantoor. Ik heb het geluk dat hij met me mee naar werk kan, maar het is niet de bedoeling dat dit iedere dag zal zijn. Als ik weg ga wijs ik hem zijn mand waar hij keurig blijft zitten als ik de deur achter mij sluit (ook zet ik ‘calming dog music’ voor hem op – heb echt alles geprobeerd haha). Echter zie ik op de camera dat vrij snel daarna de onrust begint. Het is al veel beter dan voorheen, maar ergens vraag ik me af of hij het ooit zal leren om rustig thuis te blijven. Het is immers een straathondje dat uit een roedel komt. Hij speelt iedere dag met veel honden en krijgt meer dan genoeg beweging. Ik weet gewoon niet meer wat ik nog meer kan doen. Mijn leven staat tot nu toe alleen nog maar in het teken van de hond, dit moet wel wat gaan veranderen. Hij kan gewoonweg niet overal mee naartoe.

  Alle tips zijn welkom!

 9. Ik heb 2 rescue honden uit Griekenland.
  Zij zijn nu 6 maanden oud en wonen hier nu zo’n 5 weken.

  De eerste 4 weken ben ik thuis gebleven, gelukkig was het de juiste timing dat zij aankwamen in mijn vakantie.

  Wij zijn tussendoor eens eventjes weg geweest, bijvoorbeeld naar de winkel om de hoek.

  Maar nu ik weer moet werken is het best een drama.
  Overal poepen en plassen, ( blaffen weet ik niet, ik heb van de buren gehoord dat zij wel eens blaffen, maar heb nog geen klachten gehad ) en nu sinds vandaag ook mn muur stuk gekrabbeld of gebeten.

  Mijn honden hebben angst voor mensen en dit uit zich soms in agressie als mensen te dichtbij komen.
  Een oppas is dus geen optie en het hondenpension wilt ze niet opvangen omdat zij nog niet sociaal zijn.

  Binnenkort starten wij met een training die wordt gegeven door een man die werkt met zwerfhonden,shelter honden… of samengevat buitenlandse honden.
  Hopelijk kunnen wij dan aan de slag met de socialisatie, verlatingsangst en alles er om heen.

 10. Goedendag,

  Ik heb een hele leuke, spontane pup van 15 weekjes oud. Mijn pup vertoond een beetje apart gedrag, waarbij ik niet helemaal zeker weet of dit onder verlatings angst valt. Op het moment dat ze moe is. Kan ze rustig in de bench liggen, zowel open als gesloten. Kan ik weglopen en is er niets aan de hand. Op het moment dat ze wakker is, kan ze enorm piepen en blaffen. Zelfs als mijn partner nog wel in de kamer is. Dit gaat al bij een paar seconden. Het aparte is, andersom is dit niet zo. Als ik beneden ben en mijn partner speelt met de pup, en loopt erna weg. Speelt ze gewoon alleen door. Zonder mij. Maar als ik weer wegloop dan gaat ze weer. Wederom, als ze moe is en ik zeg 1 keer plaats, loopt ze uit haarzelf de bench in en gaat liggen. Voordat ze slaapt kan ik gewoon weglopen en is er wederom weer niets aan de hand. Mijn partner zegt. Negeren tot ze rustig is en dan pas naar mij toe roepen. maar is dit echt zo?

  1. Onze Bodhi is nu 4 maanden oud. Ze doet het echt heel goed alleen smorgens krabt en bijt ze in onze plinten/neuten van de deur. Savonds gaat ze netjes liggen op een voor haar lekkere plek , nu is dat zins 14 dagen voor de deur naar boven. Nu vinden we dat op zich niet erg maar wel als ze dan wakker is aan die plinten/neuten gaat krabben en bijten. We dachten in het begin nog ze moet uitgelaten worden, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Hoe krijgen we dit er uit bij haar dat ze dat niet meer gaat doen.

 11. Ik heb twee chihuahuas. 1 van 12 daar is niks mis mee en 1 van 4 jaar. Ze zijn gewend om alleen thuis te zijn, ik kan zonder problemen een halve dag weg als het nodig is.

  Ik ben de afgelopen jaren sinds ik de jongste heb door privé omstandigheden veel verhuisd daarvan hebben ze ook 5 maanden bij mijn broertje moeten wonen omdat ik ze niet bij mijn moeder kon hebben.

  De jongste van 4 heeft sindsdien problemen. Als ik hem ergens achter laat al is het voor 5 minuten, bekend terrein of niet plast hij van zichaf. Dit vinden ik en mijn omgeving opzich niet zo erg en logisch kan gebeuren, dat is dan 1x.

  Wat ik wel heel erg vind is dat hij dit gedrag erger vertoond bij mijn vriend. Als mijn vriend bij mij is en we liggen in bed plast hij tegen de tafel. Ben ik bij mijn vriend waar die een jaar gewoond heeft en wij liggen op de bank, plast hij tegen de bank. Mijn vriend is altijd hartstikke gek met mijn hondjes en zei ook met hem maar ik voel me telkens enorm bezwaard.

 12. mijn hond is 9 jaar en begon plotseling zodra i wegga en totdat ik terug kom continu te blaffen ! en het vreemde is dat hij dat zelfs doet als ik in een andere ruimte sta met een glazen deur! dus hij ziet mij staan en hoort mij en blijft non stop blaffen totdat ik weer bij hem ben

 13. mijn hondje heeft als zij 3mnd was 3dagen aan infuus gelegen vanaf toen is zij heel bang van een geluid dat piep en nu zijn we verhuist naar apartement nu kan zij niet alleen zijn heel veel blaffen en loop telkens achter mij aan is nu 3jaar

 14. Wij hadden in 2021 puppy’s van ons boomer hondje, we hebben er uit eindelijk 2 pups zelf gehouden ( in corona tijd ) we hebben nu dus 4 honden 1 herder van 8 jaar geen probleem.moeder van de pups ook geen probleem, het speelt allemaal vrolijk met elkaar.
  Maar 1 pup is zo gehecht aan mij ik kan nergens heen.
  Ik kan niet ergens heen zonder skay.
  Loopt achter me aan,als ik opsta van bank naar de wc in de douche sauna skay is erbij.
  Als ik naar boven ga gaat ze huilen met snik geluid zo erg en wat je ook roept niks helpt.
  Afgelopen nacht ben ik bij mijn vriend blijven slapen, ik ben in de nacht half7 naar huis gegaan omdat mijn dochter belde skay was niet te troosten.
  Ze zag me effe geknuffeld en zijn gaan slapen, geen centje pijn.
  Als ik maar in het zicht ben.
  Nu ga ik in oktober op vakantie ik hou me hart vast ik denk dat ik na 1 dag me vakantie al af kan breken, want mijn kinderen krijgen haar niet in bedwang.

 15. Hoi hoi,
  Wij hebben nu bijna 8 maanden een hondje uit Roemenië en ze is in de shelter geboren en was bijna 4 maanden toen ze kwam bij ons , heeft nooit gezworven en helaas alleen maar de mevrouw van de shelter gezien en toen op reis naar NL.
  We zijn 3 weken thuis gebleven op 1 uitzondering na toen zijn we naar vrienden gegaan want ze moest het wel kunnen vinden met hun honden omdat we veel met z’n viertjes doen.
  We hebben een foto op Facebook gezet dat London (haar naam) daar blij en op haar gemak was met de andere hondjes en werden door degene die bemiddelde meteen op de vingers getikt dat we vanaf nu thuis moesten blijven en absoluut geen mensen mochten ontvangen om haar te laten wennen, dus dat hebben we helaas gedaan met een pup midden in de socialisatieperiode.
  Nu hebben we helaas een tiran in huis die te keer gaat tegen iedereen die op visite komt , als de dood is voor mensen behalve voor het hele gezin waar we wél naar toe zijn gegaan.
  We konden heel langzaam aan 2 uurtjes boodschappen doen maar sinds kort blaft en jankt ze de hele buurt bij elkaar en de buren beginnen te klagen dus dat wordt een mega probleem in een huurhuis.
  Nu als klap op de vuurpijl wil ze als we bij onze vrienden zijn absoluut niet meer mee naar huis terwijl we alleen maar liefde hebben gegeven en regelmaat, iedere dag een paar kilometer met haar gaan lopen langs de kreek, strand of bos , dus gewoon een een leuk hondenleven proberen te geven.
  We hebben het idee dat ze een gruwelijke pesthekel heeft aan ons en liever bij onze vrienden is :-(
  Wij houden heel veel van haar maar dit is onmogelijk gedrag en het is dus nu zo dat we eerst vanuit Zeeland naar België moeten rijden om haar onder te brengen en dan boodschappen kunnen doen of een paar uurtjes te gaan werken (nooit langer dan 3/4 uurtjes).
  Dit begint zwaar op onze schouders te drukken en na haar gisteren achter mij aan gesleept te hebben naar huis omdat ze weer eens niet mee wilde denken we er aan om haar gewoon maar weg te doen terug naar de bemiddeling en dan zijn we natuurlijk de slechte en blablabla, maar we hebben alles geprobeerd en we schreven haar in voor cursus en de mevrouw van de cursus vroeg naar de hersencellen van de bemiddeling om een pup in de socialisatie die niets erg heeft meegemaakt aan trauma’s af te zonderen van alle indrukken en zo angsten voor alles te kweken.
  Maar ja, achteraf is het te laat natuurlijk, we hebben een probleem dus maandag wordt ze gesteriliseerd en als ze daarna niet rustiger wordt dan is het exit London vrees ik, want wij weten het niet meer en hebben zo een spijt dat we geluisterd hebben naar de mevrouw van de bemiddeling en niet ons eigen ding gedaan hebben………………………..maar je houd er van en dan moet ze weg omdat ze niet te handhaven is en zelfs je relatie er onder begint te lijden omdat de 1 medelijden met haar heeft en de ander in volslagen paniek slaat van het opgesloten thuis zitten door de hond.

  1. Dit klinkt akelig bekend, wij gaan ook die kant op met asiel hond oorspronkelijk uit Bulgarije..en al onze goede bedoelingen.
   Ik heb geen advies maar ben wel benieuwd hoe het nu gaat en wat jullie besloten hebben..sterkte!

   1. Hoi Ellis,
    Ik zie nu pas je berichtje.
    Nou we hebben er een charlatan therapeute bij gehaald en die heeft het allemaal nóg erger gemaakt, in 2 uurtjes tijd hadden we een totaal ontredderde bange gestreste hond en 350 euro lichter.
    De Dierenarts waar London altijd op haar gemak was zei “Wat hebben ze met haar gedaan” , zo verschrikkelijk .
    Intussen hebben we een pup erbij genomen zodat ze niet meer alleen is en we gaan met hele kleine stapjes vooruit, ze let op de pup en kan dus zomaar een paar uur alleen zijn als ik moet werken.
    Maar nu jankt de pup weer om mij , maar we zetten nu gewoon door en doen oefeningen met het puppy (hij is nu 5 maanden) en hij piept vreselijk als ik weg ga maar op een gegeven moment geeft hij het op en London staart wel gefixeert uit het raam maar is stil dus die vordering hebben we al, ze blért wel nog steeds naar visite maar omdat de pup mensen wel leuk vind wordt dat ook steeds korter want London wil ook een aai natuurlijk dus ook dat gaat goed.
    Maar London heeft dus geen hekel “meer” aan ons hahaha , ze houd van ons en wij van onze kleine draak.
    Maar therapie NOOIT MEER , we hebben er zo een verdriet van gehad hoe London uren plat op de grond lag te trillen en te beven na 2 sessies , dit mag je een dier niet aan doen.
    Eigenlijk zou er een wel goede gedragstherapeut naar moeten kijken maar ik durf dit mijn beestjes nooit meer aan te doen na het debacle van de laatste keer.
    Tot zover mijn verhaal over London een paar maanden later.

 16. Beste,
  Wij hebben sinds 1 jaar een old english bulldog in huis genomen vanuit een ander gezin. Een herplaatsing dus. Zij is nu 2 jaar. Eigenlijk na een paar maanden is zij begonnen met snachts te plassen. Op de bank, in haar bench. Ook poept zij er soms bij. Dit doet zij wel bij de deur. Wij vermoeden dat het ook verlatingsangst is. Ze doet het periodes meer dan anders. We hebben al geprobeerd om het licht aan te laten, dit helpt niet. We kregen als tip om haar bench echt haar thuis te maken en dus alles wat positief is daar te doen. Dus ze krijgt daar eten en haar koekjes. In de hoop dat zij daar ook wilt slapen en niet plast. Tot nu toe geen succes. Als wij stoelen op de bank leggen, zodat zij in haar bench kan slapen, plast zij eerst in haar bench en daarna vindt zij wel een manier om op de bank te komen. Kortom erg complex. Wie heeft een idee voor een oplossing?

  Alvast bedankt!

 17. Hallo,
  Wij hebben een pup van 6 maanden. Zolang als hij weet dat we in of om het huis zijn kunnen we hem prima binnen alleen laten. Zodra hij doorheeft dat we helemaal weg zijn, al is het voor 5 minuten, begint hij ontzettend hevig te janken, piepen met blaffen tot gevolg. We hebben letterlijk alles geprobeerd. Kleine of grote ruimte geven, benchtraining, afleiding, muziek en zelfs een hondencoach die er geen raad mee wist.
  We houden ontzettend van het beestje maar dit doet ons ontzettend zeer aan ons hart om te weten dat we de komende 10-15 jaar zolang hij leeft, we in principe geen kant op kunnen.

 18. Hoi mijn hond is 9 maanden heb hem is sinds kort maar ik denk dat hij verlatingsangst heeft ik moest naar het ziekenhuis waar ik hem niet mee kan nemen en ik kwam terug thuis en ik hoorde mijn hond tot buiten blaffen ik woon in een flat van 3 hoog en mijn medebewoners zijn nog al zeurachtig maar dit is niet alles hij vettoont nog heel veel andere symptomen dat er erg op lijken kan ik dit zelf nog laten slagen omdat hij 9 maanden is ? Zoja waar kan ik mee beginnen want ik probeer al veel ben begonnen met hem 1 minuut alleen laten maar hij begint meteen met blaffen an piepen heb al speeltje neer gelegd uitlaten voor ik weg ga eten geven maar niets lijkt eigelijk te helpen iemand tips ?
  Groetjes chelly

 19. Hi!

  Wij hebben onlangs een Grieks hondje geadopteerd. Ze was zindelijk, maar sinds een aantal weken niet meer. Ze is af en toe een uurtje alleen, niet heel vaak dus. Dit ging in het begin uitstekend. Ze is moe als we weggaan en sliep dan gewoon lekker door. Dit is nu veranderd in plassen in het huis. Ze is gecheckt door de dierenarts en is compleet gezond. Ze plast als ze eten krijgt, als ze alleen moet zijn. Of als we met haar trainen door haar te laten zitten en blijven. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met verlatingsangst..

  Tips zijn welkom!

  Groetjes

 20. Onze teckel (nu 6 jaar al) huilt van zodra we de deur uitgaan. Hebben dit eigenlijk nog maar pas ontdekt. We hebben dit nochtans heel rustig opgebouwd. 5min, 10 min, rond het huis lopen enz… Is echter nog nooit langer dan 1 u alleen geweest; gaat normaal overal mee. Is een super voorbeeldig, rustige hond. Resto, vrienden; waar hij niet welkom is blijven we ook weg. De auto is geen probleem. Naar de supermarkt gaan bvb; dan slaapt hij snel in zijn mandje. Maar dat kan natuurlijk niet in de zomer of als het warm is. Is idd heel veel bij ons, en dachten dat hij rustig was omdat als we terugkomen niets horen. Natuurlijk stopte hij van zodra hij ons de oprit ziet oprijden. (Weten we nu)
  De omstandigheden zijn nu dat hij af en toe eens enkele uren alleen moet zijn. Uit voorzorg heb ik mij deze week een camera aangeschaft en voor de eerste keer gebruikt. En ja hoor, tot onze verbazing huilen als een wolf zonder stoppen!! Mijn gsm bleef onophoudelijk meldingen geven en zelfs toen ik tegen hem zachtjes sprak (dat kan nu met zo een gsmapp)I stopte hij niet. Ik zag op beeld dat hij in en uit de zetel sprong voor de venster ging zitten met zijn kop naar boven al blaffend en huilend. Ik ben op mijn bestemming dan maar gedropt en mijn man is teruggekeerd.
  HELP, wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *