Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond stopt met schooien? 

Hond bedelen

Schooien is een gedragsprobleem waar veel hondenbezitters mee te maken hebben. Het kan vervelend zijn als je hond je elke keer om eten vraagt als je een snack haalt of aan de maaltijd gaat zitten. Eerlijk is eerlijk, dit gedrag zorgt er ook nog vaak voor dat jouw hond uiteindelijk krijgt waar hij om vraagt en dat is nou net waar je de mist in gaat. Wil jij leren hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw hond stopt met schooien? Lees dan mee.  

 

Schooien is minder onschuldig dan het lijkt 

Toegeven aan een smekende hond kan leiden tot gewichtsproblemen in de toekomst. Door je huisdier restjes van jouw eten te geven, verhoog je het gevaar van vergiftiging en ongewenst gedrag. Ook mag je hond niet bedelen; dat is gewoon een slechte gewoonte. Het is goed om je hond al vroeg positieve eigenschappen aan te leren zodat hij op latere leeftijd hier geen problemen meer mee krijgt. Een oudere hond kun je nou eenmaal simpelweg moeilijker dingen aan- of afleren. 

Op deze manier kun je voorkomen dat bedelen een probleem wordt. Maak er een regel van dat je hond nooit eten krijgt van de tafel, je bank of een andere plek waar je eet om dit te bereiken. Het is belangrijk dat iedereen in huis dit doet, want al is het maar één keer, een hond eten geven maakt het veel moeilijker om het gedrag in de toekomst te stoppen. De uitdrukking “alleen deze keer” heeft geen betekenis voor een hond; in plaats daarvan leren ze dat doorzettingsvermogen zal worden beloond en dat ze uiteindelijk hun maaltje zullen krijgen. 

Er zijn dingen die we kunnen doen om deze ongewenste gewoonte bij onze honden te verminderen, maar ook dingen die we kunnen doen om hen te leren niet om eten te schooien. Om te weten wat je kunt doen, moet je eerst weten waarom jouw hond toch zo graag een hapje mee eet van jouw bord.  

 

Waarom is het belangrijk deze gewoonte af te leren? 

Je hond is net klaar met eten, komt dan voorzichtig naar je bord toe en vraagt om meer eten? Waarom heeft mijn hond voortdurend honger is een typische vraag die mensen hebben. Je moet beseffen dat de oorzaak van dit gedrag diep ligt. Honden hebben niet altijd als huisdieren bestaan, ze leefden in mooie omgevingen en genoten van heerlijke hapjes. Om hun lichaam warm te houden en de gevolgen van het kille klimaat af te weren, aten ze veel voedsel wanneer dat beschikbaar was. Ze werden plunderaars en aten alles wat ze konden vinden als het voedsel schaars was. 

Nu weet je waar het vandaan komt als je een hond naar tafelkruimels ziet grijpen of om extra snacks ziet smeken. Hoewel het verband misschien niet meteen duidelijk is, is het begrijpelijk waarom een hongerige hond zou proberen eten te krijgen wanneer hij maar kan. Puppy’s eten vaak zelfs nadat ze voldaan zijn, om te eten voordat er een mogelijk voedselgebrek ontstaat. Dit gedrag is een duidelijk voorbeeld van een evolutionaire reactie. Wat volgt, vooral bij gedomesticeerde honden, is overeten en hierdoor overgewicht. 

Niet alleen jij zult voor altijd profiteren van het trainen van je hond om zich tijdens de maaltijd te gedragen, maar ook je gasten zullen zich meer op hun gemak voelen als ze niet voortdurend in de gaten worden gehouden door een schooiende pup. Dit geldt vooral als je hond vaak naar mensen grijpt op zoek naar eten. 

Hond schooien training

Risico’s: verstikking en intolerantie  

Door schoolgedrag, dat niet alleen onaangenaam maar ook riskant is, te verminderen, kun je er ook voor zorgen dat je hond geen dingen binnen krijgt die hij niet mag eten. Denk bijvoorbeeld aan chocolade of bepaalde zoetstoffen in bijvoorbeeld koek. Ook kan een zoekgeraakt kippenbot rampzalig zijn, en de vette maaltijden tijdens de grote vakantie kunnen ernstige gevallen van pancreatitis veroorzaken. 

We weten allemaal dat niet alle botten veilig zijn; risico’s als verstikking, gebroken kiezen en verwondingen aan de mond zijn slechts enkele voorbeelden, en dat is nog voordat ze zijn opgegeten! Een ingeslikt bot vormt een even groot risico op verstopping of perforatie van het spijsverteringskanaal. Deze kunnen fataal zijn en bovendien pijnlijk en duur om te genezen. 

 

Hoe moet je jouw hond leren niet te bedelen? 

Het is eenvoudiger dan je zou denken om je hond te leren niet meer schooien. Hoewel het het beste is om ze op jonge leeftijd te leren, kan zelfs een oude hond nieuwe vaardigheden aanleren. 

Het geven van positieve verbale signalen en traktaties, consequent zijn, en veel geduld hebben zijn allemaal belangrijk om een hond een nieuwe gewoonte aan te leren. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, vooral als je hond gewend is geraakt aan het eten van tafelrestjes of bedelt om beloningen. Hieronder volgen enkele ideeën om het bedelen te verminderen. 

 

Leg jouw hond op zijn eigen plek 

Leer uw hond het woord ‘plaats’ of ‘zoek je plek’, zodat hij of zij weet waar hij heen moet om een kussen, een plek op het tapijt of een hondenmand te vinden. Zeg dat hij zijn plaats of plek moet vinden terwijl je aan het koken of eten bent. De eerste paar keer dat je ze dit commando leert, moet je ze daadwerkelijk naar hun plaats lopen terwijl ze aangelijnd zijn.

Probeer het later nog eens als ze nog steeds niet willen blijven, neem hem dan mee naar een andere kamer. Geef hem een speciale traktatie, niet een stuk voedsel van de tafel, en geef hem de opdracht om naar hun plek te gaan. Als je hond het concept van op één plaats blijven niet begrijpt terwijl je de training geleidelijk introduceert, moet je ze misschien creëren. 

 

Houd hem bezig 

Het bezighouden van uw huisdier tijdens het avondeten is een fantastisch idee als ze een nieuw favoriet kauwspeeltje hebben of een moeilijk spel dat ze graag spelen. Gebruik geplette banaan of aardappelpuree. Hun eigen unieke beloning hebben terwijl iedereen aan het eten is, zal je hond extreem gelukkig maken. 

 

Geef hem geen aandacht 

Negeer het bedelen. Het kan in het begin moeilijk zijn om die enorme, zielige ogen te negeren, maar door je hond je volledige aandacht te geven, beloon je het gedrag. Je hond zal van nature hopen iets te ontvangen als je naar hem kijkt terwijl je eet. 

 

Gebruik een bench of babyhekje 

Als je huisdier blijft bewegen van hun plaats, gebruik dan een tie-out om hem vast te binden aan iets wat hij niet kan bewegen terwijl de maaltijd wordt geserveerd. Je kunt ook een babyhekje installeren om te voorkomen dat je huisdier het etensgedeelte bereikt. Breng daarna wat tijd door met je hond, of maak als beloning een korte wandeling. 

 

Wees strikt 

Zorg ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt als je de nieuwe regel tegen bedelen of eten van tafel inzet. Je hond zal hierdoor minder in de war raken, en het zal ook versterkt worden dat bedelen niet beloond wordt. 

Hond met voerbak

Observeer je eigen gedrag 

Omdat puppy’s van nature nieuwsgierige dieren zijn, zijn hun altijd snuffelende neuzen bijna altijd op het aanrecht te vinden. Laat nooit eten onbeheerd achter en geef bezoekers nooit volledige toegang tot je aanrecht. De aangeboren nieuwsgierigheid van je hond en zijn drang naar extra lekkers zijn niet jouw schuld. Wanneer je je hond voert, vooral als het een grote hond is, zorg er dan voor dat je het voedsel van hoge, toegankelijke plaatsen verwijdert. Als je je hond onbeheerd achterlaat, is de kans groot dat hij op geheime plaatsen gaat snuffelen. Een huisdiercamera gebruiken om het gedrag van je hond op afstand te volgen is een goede keuze. 

 

Liggen en tot rust komen 

Als je je hond wilt helpen tot rust te komen, probeer dan mattraining. Je kunt je hond leren om liggen en tot rust komen te koppelen aan een specifieke mat door gebruik te maken van hondenmat training. Als je echter een paar weken van tevoren begint met hondenmat training, zou je hond het mat moment al associëren met ontspannen zijn, zelfs rond een drukke keuken. Je zult niet in staat zijn om met kerst gewoon zo’n badhanddoek tevoorschijn te halen en te verwachten dat je hond al die heerlijke geuren negeert. Honden met een slechte impulscontrole, zoals pups, kunnen moeite hebben met deze enorme uitdaging. 

Een einde maken aan het voeren vanaf de tafel is de belangrijkste tactiek om bedelgedrag te verminderen. Er zijn absoluut geen uitzonderingen op de regel dat je hond alleen gevoerd mag worden uit zijn bak en nooit tafelresten mag krijgen. Het zal je verbazen hoe snel je hond door deze techniek leert te stoppen met bedelen om jouw eten als jij eet.  

 

Voeren op een aparte plek 

Misschien moet je overschakelen op het voeren op een aparte plaats als je dat nu nog niet doet, vooral met de feestdagen of andere drukke periodes van lekker eten. Je mag je hond nog steeds lekkere hondensnacks en trainingsbeloningen geven. Doe het niet vanaf de tafel, maar wees voorzichtig. 

 

Vaak gestelde vragen 

  1. Mogen andere mensen mijn huisdier eten geven?

Gezonde gerechten zoals gepureerde zoete aardappel en gestoomde sperziebonen zijn populaire toevoegingen aan de maaltijden van hondeneigenaren voor hun maatjes. Zolang het met mate gebeurt en niet giftig of rijk aan vet is, is dit goed. Als je toch besluit ze een deel van het eten te geven, vergeet dan niet de huisregels te volgen. Een ander tijdstip, zoals na het schoonmaken of bij hun gewone maaltijd, moet worden gekozen voor het plaatsen van dit voedsel in hun voerbak. 

 

  1. Wat gebeurt er als je aan ze toegeeft?

Je hond kan gaan bedelen omdat hij heeft uitgevonden hoe hij je zover kan krijgen dat je hem af en toe wat lekkers geeft als beloning. Toegeven aan het gesmeek van je hond bevordert het gedrag. Je hond leert snel dat als hij blijft zeuren, je uiteindelijk onder stress of ergernis zal toegeven. Leren hoe je ze kunt laten stoppen met bedelen is essentieel, want door toe te geven, heb je je puppy laten zien dat zo’n strategie ongetwijfeld slaagt. 

 

  1. Als ze zich schuldig gedragen, beseffen ze dan dat ze verkeerd hebben gehandeld?

Door hun onvermogen om de fout van hun daden te begrijpen, voelen je huisdieren misschien geen schuldgevoel. Het is bijvoorbeeld een verspilling van energie om te stressen over het gescheurde tijdschrift wanneer je thuiskomt van je werk. Je huisdier is niet in staat om wat ze in het verleden hebben gedaan te verbinden met hoe jij nu reageert. 

 

  1. Kan mijn hond boos op mij zijn?

Honden kunnen boos worden door situaties, maar ze uiten hun woede niet op dezelfde manier als jij dat doet. Honden kunnen niet echt woede ervaren omdat het een ingewikkelde emotie is, maar ze kunnen wel de meer basale gevoelens voelen. 

Hond schooien

Helaas, nog geen succes 

Als alle opties mislukken of niet effectief zijn, is het niet erg om je hond met rust te laten. Het is niet erg als een pup die geobsedeerd is door voedsel zich ondanks alle inspanningen verzet tegen training. Houd je emoties onder controle en probeer jezelf niet de schuld te geven. Je beste kans om deze door eten geobsedeerde honden in het gareel te houden is om ze op te sluiten buiten de eetruimte, als dat betekent dat je een uitstekend hondenhek moet gebruiken in een veilige ruimte of ze moet opsluiten in een kamer met een gesloten deur. 

Een ander alternatief is om ze in een bench te doen, maar als je hond nog niet getraind is, is het misschien gemakkelijker om ze in een aangrenzende kamer op te sluiten in plaats dan ze volledig op te sluiten in een box. 

Het is niet moeilijk om je hond te leren stoppen met bedelen. Er is een kans om een band op te bouwen en interesse te blijven houden bij het aanleren van iets nieuws. Terwijl je bezig bent, overweeg dan om ze een coole truc te leren om voor gasten uit te voeren als dessert na het diner. Schooit jouw dier ook tijdens het eten? Welke techniek heb je gebruikt om het gedrag te stoppen? Je kunt dit delen met anderen in onze comments hieronder. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *