Hoe leer je een hond om te zwaaien? 

Hond truckje zwaaien

Honden staan bekend als hele leergierige dieren. Bijna alle honden leren als puppy al om te reageren op commando’s om te zitten, liggen of naar hun plek te gaan. Ben je zo ver dat jouw hond alle basiscommando’s wel begrijpt? Dan zijn jullie misschien wel toe aan een nieuwe uitdaging.

Er zijn veel verschillende trucjes die je jouw hond kunt aanleren. In dit artikel leggen we je uit hoe je je hond kunt leren zwaaien. Het leuke aan dit commando is dat het vrij makkelijk is om aan te leren. Zolang je onderstaande stappen volgt en voldoende oefent, dan heeft jouw hond het zwaaien zo onder de knie. 

 

De begin positie met beloning 

Zoals bij de meeste commando’s, maak je bij het aanleren van zwaaien gebruik van hondensnoepjes. Eventueel kun je een klikker gebruiken als je deze eerder hebt toegepast in het aanleren van commando’s en je hond hier dus mee bekend is. 

 

Maak oogcontact  

Zorg ervoor dat de hond naar je kijkt. Begin hierbij in een zittende positie. Afhankelijk van de grootte van de hond kun je er zelf voor kiezen om ook te zitten of te blijven staan. Het is in ieder geval belangrijk dat jouw hond gemakkelijk met zijn poot naar jouw hand kan reiken.  Houd je hand hierbij in een vuist. 

 

Houd koekjes bij de hand 

Houd je hand in een vuist met daarin een hondensnoepje. Als je een klikker gebruikt, kun je deze in de andere hand houden.  

 

Goed uitgevoerd? Geef een beloning! 

De meeste honden reiken instinctief naar de hand waarin je het snoepje houdt. Zodra je hond zijn poot optilt richting je hand, maar deze nog niet heeft aangeraakt, geef je een beloning. Gebruik de beloning die voor jouw hond herkenbaar is. Hiervoor kun je de klikker gebruiken, maar ook een woord dat je hond kent zoals ‘braaf’ of ‘goed’. Vaak kennen honden het commando ‘poot’ al en zullen ze dus je hand aanraken.

Met het aanleren van zwaaien, is het belangrijk dat de hond jouw hand niet aanraakt. Beloon dus alleen wanneer de hond zijn poot optilt, maar niet wanneer deze je hand aanraakt. Ook belangrijk, beloon jouw hond alleen bij beweging van één bepaalde poot. Kies dus vooraf of je links of rechts wil aanleren. Bij het belonen van beide poten kan je hond in verwarring raken.  

Hond zwaaien

Aanraken zonder beloning 

Verwijder het hondensnoepje uit de hand waar je hond naartoe moet reiken. Je kunt nog steeds belonen door het hondensnoepje in je vrije hand te houden. Herhaal dit net zo lang totdat je hond naar je hand reikt zonder de beloning. Uiteraard kun je je hond wel belonen met woorden of door aan te halen.  

 

Geen hand of vuist meer in de lucht 

Zodra je hond zijn poot achter elkaar in de lucht houdt en je hand niet meer aanraakt, zijn de twee stappen gelukt. Nu is het de bedoeling dat je hond leert zijn poot op te tillen zonder dat jouw eigen hand of vuist in de lucht is. Dit kan op twee manieren, afhankelijk van hoe snel jouw hond leert. Je kunt ervoor kiezen je hand meteen volledig weg te halen. Sommige honden begrijpen daarna nog steeds dat ze hun poot moeten blijven optillen. Lukt dit niet? Dan kun je proberen je hand stukje bij beetje verder weg te houden net zo lang tot je hand niet meer in de lucht is, terwijl je hond zijn poot blijft optillen.  

 

Introduceer een commando  

Is het gelukt om je vuist uit de lucht te houden, terwijl je hond zijn poot blijft optillen? Dan kun je nu een commando introduceren. De meeste mensen kiezen voor een fysiek commando: het baasje zwaait en de hond zwaait terug. Je kan natuurlijk ook kiezen om een woord te gebruiken, zoals ‘zwaai’.  

 

Het uitbreiden van het zwaai commando 

Het is nu gelukt om je hond te leren zwaaien. Wanneer je hond dit meerdere keren goed heeft gedaan, kun je hem of haar aanleren om met zijn andere poot te zwaaien. Dit kan in het begin verwarrend zijn voor je hond, dus het is belangrijk om geduld te hebben. Je kunt opnieuw de stappen hierboven doorlopen. Houd er rekening mee dat je bij de andere poot een ander commando gebruikt, zodat jouw hond met welke poot hij of zij mag zwaaien. Je kunt bijvoorbeeld ‘andere poot’ gebruiken of met je andere hand zwaaien.  

 

Leer je hond naar iemand anders zwaaien 

Tot nu toe, zijn we er steeds vanuit gegaan dat je recht tegenover je hond zit of staat bij het geven van dit commando. Misschien wil jij je hond leren om naar iemand anders te zwaaien? In dat geval kun je bij het aanleren van het commando in stap vier steeds iets verder wegdraaien, totdat je zijwaarts naast je hond staat. Je hond zal dan nog steeds reageren op jouw zwaaiende hand of stem, maar zelf naar de persoon recht tegenover zwaaien.   

Er zijn veel manieren om creatief te zijn met dit commando of om het commando uit te breiden. Zolang je bovenstaande stappen volgt en geduld hebt, kun je jouw hond allerlei varianten aanleren. Ter inspiratie: 

  • Combineer het zwaaien met het staan op de achterpoten 
  • Leer jouw hond om met beide poten tegelijk te zwaaien 
  • Leer jouw hond om op verschillende hoogtes te zwaaien 

Honden truckje

Veel gestelde vragen 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond zijn poot hoger optilt?

Ga hiervoor terug naar stap 1, waarbij je begint met het aanleren om naar je hand te reiken. Je kunt je hand in één keer een stuk hoger of steeds een stukje hoger houden, zodat de hond ook hoger zijn poot optilt. Het is belangrijk rekening te houden met de grootte van je hond.  

 

Mijn hond wil niet naar mijn hand reiken bij het aanleren. Wat doe ik hieraan?

Indien je hond niet reageert op je hand kun je proberen een ander voorwerp te gebruiken, waar de hond naar moet reiken. Denk hierbij aan een bal of een leeg doosje.  

Mijn hond wil zijn poot niet optillen. Het maakt niet uit of ik mijn eigen hand of een voorwerp gebruik. Hoe kom ik verder?
Indien je hond zijn poot niet wil optillen, begin dan met je hand of het voorwerp op de grond. In dit geval beloon je je hond bij het bewegen van één poot. Dit moet wel steeds dezelfde poot zijn om je hond niet in verwarring te brengen. Bouw de stappen vanuit hier steeds verder op, zoals we in het artikel hebben uitgelegd.  

 

Zwaait jouw hond al terug? 

Vind jij het leuk om jouw hond extra truckjes aan te leren? Dan is dit artikel zeker iets voor jou! Volg de stappen en binnen de kortste keren kun jij voordat je naar je werk gaat nog even naar elkaar zwaaien, hoe leuk is dat! Ben jij benieuwd naar andere trucjes? Neem dan vooral eens een kijkje bij andere trucjes op onze website.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *