Hondenbench & Reisbench | 3 type benches vergeleken (aankoopadvies)

Reisbench

Een hondenbench is een verblijfplaats voor honden welke meestal wordt gemaakt van metaal of nylon.

Je kunt een het gebruiken als veilige verblijfplaats voor een hond als je een paar uur weg bent, of tijdens de nacht. Voor een jonge hond is een dit een veilige, geborgen plek, vergelijkbaar met een hol. De hondenbench dient ook als hulpmiddel bij zindelijkheidstraining, vervoer van je hond en het voorkomen van sloopgedrag. Het is tevens een rustige plek voor je hond, wat fijn is als het bijvoorbeeld heel druk is in huis.

Metalen hondenbenches zijn niet in veel kleuren verkrijgbaar, de meest voorkomende kleuren zijn grijs en zwart. Veel mensen kiezen daarom voor een nylon hondenbench, omdat deze meer bij het interieur past.

Een metalen bench kun je naar smaak aanpassen, door de volgende opties:

 • Een hondenkleed over de bench leggen, waardoor je het metaal bijna niet ziet, en de hond zich veiliger voelt omdat deze minder prikkels krijgt.
 • Een bijpassend kussen, let hierbij vooral op dat het kussen de juiste maat heeft.

 

Welke soorten benches zijn er?

Normale bench: een veilige, geborgen plek voor je hond in je huis.
Reisbench: handig en veilig voor vervoer, bijvoorbeeld als je vaak met je hond in de auto zit of op vakantie gaat.
Nylon bench (opvouwbaar): fijn om ook op vakantie een plekje voor je hond te creëren.

Een bench kost over het algemeen tussen de 25 en 150 euro. Natuurlijk spelen specificaties zoals materiaalkeuze, grootte en functie een rol bij de variatie in prijs.

Let op! Heeft u een hond welke nog aan een bench moet wennen, dan is het vaak makkelijk om dit aan te leren met een 2-deurs bench. Je kunt beide deuren dan open zetten en de puppy hier doorheen laten lopen. Zo leert de hond dat de bench niet eng is en heeft deze minder snel het gevoel dat hij opgesloten zit.

Naast de normale hondenbench zijn er ook benches gericht op specifieke situatie’s, zoals voor op vakantie of voor in de auto. Hieronder zie je verschillende typen hondenbenches, let wel op dat wanneer je een grotere maat nodig hebt, de prijs ook iets hoger is dan de aangegeven prijs.

 

Metalen hondenbenches (tot 50 euro):

Metalen hondenbenches worden het meest verkocht, vanwege de lage prijs. Ze zijn makkelijk op te zetten en zijn stevig, waardoor ze lang mee gaan.

Let wel op: de prijs bij de producten is voor een kleine maat bench, deze zijn vaak verkrijgbaar in een grote maat, maar kosten dan wel een paar tientjes meer. De voordelen van een metalen hondenbench:

 • Veruit de goedkoopste benches!
 • Het materiaal is stevig en gaat lang mee.
 • Uitvouwbaar.
 • Modellen met 2 deuren verkrijgbaar.
 • De bodem is makkelijk schoon te maken (vooral belangrijk voor puppy’s)

De nadelen van een metalen hondenbench:

 • Zwaarder dan bijv. een nylon hondenbench, en daardoor minder geschikt als reisbench.
 • Uiterlijk; de benches zien er niet zo mooi uit als nylon hondenbenches.

 

Reisbench (ook voor in de auto)

Om je hond veilig in de auto te vervoeren, kom je al snel uit bij een reisbench. Vooral als je vaak met de hond weggaat in de auto of langere stukken rijdt, is de aanschaf van een reisbench een goed idee. Daarnaast is het in sommige landen in Europa zelfs verplicht om je hond in de auto hierin te vervoeren. Als je slechts enkele malen gebruik maakt van deze hondenbench voor in de auto, kan je er ook voor kiezen er een te huren.

Een autobench kan worden vastgezet in de auto, dit maakt een reis, hoe kort of lang ook, comfortabeler voor je hond en veiliger voor zowel jezelf als je hond. Het is aan te raden om goed te kijken welke reisbench er goed in je auto past. Voor grote honden zijn er ook grotere hondenkooien voor in de auto.

Er zijn 2 soorten reisbenches: transportboxen en nylon reisbenches. Als reisbench adviseren wij altijd een transportbox te nemen, en nylon reisbenches alleen te gebruiken wanneer je incidenteel de hond moet vervoeren, bijv. naar de dierenarts.

Uit een reisbench test van de ANWB is namelijk gebleken dat alleen de metalen reisbenches voldoende veiligheid aan de hond bieden. Citaat uit het onderzoek:

“…Qua veiligheid kan kunststof echter niet tippen aan metaal. Uit de crashtests bleek dat de hondendummy niet werd tegengehouden en de achterwand van de box versplinterde. Beide producten krijgen een krappe voldoende. Kunststofboxen zijn dan ook vooral ontworpen voor hondenvervoer in vliegtuigen. Voor gebruik in de auto zijn ze minder geschikt. Kooien met tralies zijn evenmin een goede keus. Weliswaar biedt geen ander type box zo’n uitstekende ventilatie voor de viervoeter, maar daarmee heb je het ook wel gehad. Bij een botsing is kans op letsel voor de hond erg groot, onder meer door de scherpe randen van het ijzer. Vouwboxen van textiel zijn evenmin veilig bij een botsing…”

ANWB – https://www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/hond-mee-in-de-auto/test-hond-mee-in-de-auto

Het mag duidelijk zijn, dat je als reisbench het beste een metalen transportbench kunt gebruiken. Natuurlijk zijn er genoeg situaties waarin je toch een nylon bench kunt gebruiken.

Hier zie je een aantal metalen transportbenches:

 

De mooiste Nylon hondenbenches

Hondenbenches van Nylon zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en worden vaak gebruikt door mensen die ze mooier vinden dan een metalen bench. Vaak kost een nylon hondenbench wel een paar tientjes meer. Zoals hierboven staat beschreven, is een metalen transportbox als reisbench veel veiliger dan een nylon reisbench. Toch zie je de nylon bench vaak voor transport worden gebruikt, vooral als je maar incidenteel de hond in de auto hebt.

Nylon hondenbenches zijn opvouwbaar en wegen weinig, waardoor je deze makkelijker mee op vakantie kunt nemen dan een metalen bench. Dit is voor honden super, omdat ze altijd hun vertrouwde slaapplek bij zich hebben, waar je ook heen gaat. Dit zorgt er ook voor dat je op vakantie even weg kunt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de hond het huis sloopt. Eenmaal op vakantie kun je deze hondenbench makkelijk opzetten, zo heeft jouw hond toch zijn vertrouwde plekje op vakantie.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een bench?

Zorg dat de bench niet te klein, maar ook zeker niet te groot is voor je hond. Een te kleine hondenbench is vanzelfsprekend niet prettig, maar een te grote hondenbench kan het geborgen effect weghalen en er bijvoorbeeld in resulteren dat je hond zijn behoefte doet in de bench.

Metalen benches kunnen vaak niet alleen binnen, maar ook buiten gebruikt worden. Daarnaast laten ze voldoende frisse lucht door en is het onderhoud eenvoudiger dan bij kunststof of nylon benches. Kunststof benches worden onder andere gebruikt voor reizen met het vliegtuig of de auto. Door het lichte gewicht zin ze gemakkelijker mee te nemen dan de metalen benches. Door de vaak opstaande randen, is de kunststof variant in de winter wat warmer voor je hond. Nylon benches zijn vaak opvouwbare benches en dus handig voor gebruik op een korte reis.

Vrijwel alle benches zijn voorzien van een schuifsluiting. In sommige gevallen zijn er zelfs meerdere sluitingen per deur aanwezig. Vooral autobenches zijn vaak voorzien van een extra sluiting om de veiligheid te garanderen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je hond de sluiting zelf niet kan openen.

hond in bench

Welke maten hondenbenches voor mijn hond?

47-63 centimeter: geschikt voor honden kleiner dan 41 centimeter en korter dan 56 centimeter.
76 centimeter: geschikt voor honden kleiner dan 51 centimeter en korter dan 61 centimeter.
92-95 centimeter: geschikt voor grotere honden die maximaal 64 centimeter hoog en 81 centimeter lang zijn.
107 centimeter: geschikt voor honden die niet groter zijn dan 71 centimeter of langer dan 91 centimeter.
122-125 centimeter: geschikt voor honden die maximaal 75 centimeter hoog of 114 centimeter lang zijn.

Hondenbench maten

Hoe weet je welke maat geschikt is voor jouw hond?

De bench heeft een geschikte maat als je hond erin kan staan, draaien en liggen. Een te kleine bench is natuurlijk niet prettig voor de hond, maar een te grote bench is ook niet altijd goed. Wanneer je hond nog niet zindelijk is en je een bench op de groei koopt, kan het zijn dat hij zijn behoefte hierin doet, omdat hij het door de grootte niet ziet als zijn eigen ‘hol’. Een oplossing hiervoor, is om de ruimte te verkleinen met een benchverdeler. Dan heeft je hond voldoende geborgenheid en voelt hij zich sneller op zijn gemak.

Je kunt natuurlijk ook een kleine bench kopen voor de tijd dat je hond daarin past en op een later moment een grotere aanschaffen.

 

Accessoires voor hondenbench

Drinkbakken zijn er in verschillende soorten en maten. Vooral als je hond langere tijd in de bench is of het erg warm is, kan het fijn zijn voor je hond als hij wat kan drinken wanneer hij hier behoefte aan heeft. Houd er wel rekening mee dat hoe meer je hond drinkt of kan drinken, hoe sneller hij weer uitgelaten moet worden, dus dat dit de tijd die hij in de bench kan zijn kan verkorten.

Vooral voor pups en angstige honden is een hoes voor de bench aan te raden. De hoes zorgt ervoor dat de bench een extra veilige plek is voor je hond. Doordat een of meerdere zijden worden afgedekt creëer je rust en wordt je hond minder beïnvloed door prikkels uit de omgeving.

Matrassen die speciaal zijn gemaakt voor gebruik in de bench, zijn vaak waterbestendig en bieden je hond extra comfort wanneer hij in de bench ligt. Tevens zijn deze veelal gemaakt van stevig materiaal, zodat je hond het niet zomaar kapot kan bijten.
Een kussen voor in de bench biedt vooral comfort. Als je hond zindelijk is en niet meer overal op bijt, is dit een mooie oplossing om een comfortabele plaats te maken voor je hond. Klik hier om enkele benchkussens te bekijken.

zacht hondenkussen met hond

Een onderbak kan in de bench worden geplaatst om het voor jezelf gemakkelijker te maken om de bench schoon te maken. Doordat de onderbak eenvoudig te verwijderen is, kan je gemakkelijk en snel je hond van een schone ondergrond voorzien. Belangrijk om te weten is dat het bij een kunststof onderbak eenvoudiger is om sporen van urine te verwijderen dan bij een metalen onderbak. Een kunststof onderbak is dus extra hygiënisch.

 

Veelgestelde vragen

Hoelang kan de hond maximaal in de bench blijven?

Vanzelfsprekend zal een jonge hond minder lang in de bench kunnen blijven dan een oudere hond. Een pup moet er immers vaker uit om zijn behoefte te doen. Je hond kan tussen de zes en acht uur in de bench verblijven. Meer dan acht uur is echt af te raden. Een hond is een roedeldier en houdt van gezelschap, (te)veel tijd alleen in de bench is dus niet prettig voor je hond.

Je doet er goed aan om voor je de hond voor langere tijd in de bench zet hem van tevoren een goede wandeling te laten maken. Dat maakt het verblijf in de bench draaglijker voor je hond. Zorg er op warme dagen voor dat je hond over water beschikt in de bench, zodat hij in elk geval kan drinken wanneer het nodig is.

 

Hoe kan je de hond afleren om te blaffen (in de bench)?

Door te zorgen dat de hond je niet overal achterna kan lopen (doe bijvoorbeeld de deur dicht als je naar de gang loopt), verhelp je verlatingsangst wat vaak de oorzaak van blaffen is.
Het helpt ook om je hond rustig te laten wennen aan de bench en niet meteen bij het eerste gebruik de deur te sluiten als hij erin zit. Geduld is een vereiste om je hond te laten stoppen met blaffen. Wanneer je hond bijvoorbeeld blaft of aan de deur van de bench krabt, open deze dan pas als je hond rustig is, dan beloon je goed gedrag.

 

In welke afmetingen kan je een bench krijgen?

Er zijn vijf formaten hondenbenches, zie ‘Welke maten hondenbenches zijn er?’.
In sommige gevallen is het ook mogelijk om er een op maat te laten maken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 43 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

 1. Mijn hond is in de bench erg gericht op wat er buiten de bench gebeurd. Zodra er iemand langsloopt springt deze enthousiast door de bench heen, wat kan ik hier aan doen?

  1. Hoi Elise,

   Allereerst is de plek waar je de hondenbench zet heel belangrijk. Je zegt dat de hond enthousiast is wanneer er iemand langs loopt. Dit geeft al aan dat de bench waarschijnlijk op een plek staat waar mensen in huis vaak langs lopen. Probeer als eerste eens een andere plek te kiezen om de bench neer te zetten. Denk hierbij aan een hoek, onder een tafel, onder de trap of een anderszins beschutte plek. Wat de beste plek is zal per woning verschillen.

   Als tweede is het slim om een kleed over de bench heen te leggen, zodat de hond minder prikkels krijgt van buitenaf. Dit zorgt er ook voor dat de bench voor de hond meer als een hol aanvoelt. Je kunt bijvoorbeeld alle kanten behalve de voorkant bedekt laten. Als laatste kunt je het kleed in het begin ook over de voorkant doen wanneer de hond rustig moet zijn. Zo leer je de hond dat het kleed over de voorkant betekend dat het tijd is om te slapen, al is dit geen oplossing voor overdag.

   Als derde is het belangrijk dat de hond genoeg vermaak heeft in de bench. Zelf geef ik honden van kleins af aan een bot en een knuffel mee in de bench. Is de hond nog niet aan de bench gewend dan is het ook slim om er een kleed in te doen waar de hond al vaker op heeft gelegen, zodat de bench de eigen geur heeft.

   Als laatste, en dit spreekt misschien voor zich, is het niet slim om de hond aandacht te geven wanneer deze in de bench zit. Dit zal ‘druk’ gedrag alleen maar stimuleren. Laat de hond ook niet uit de bench als deze druk is. Dit geeft als signaal naar de hond of puppy dat als deze maar druk genoeg is het baasje de bench wel komt opendoen. Het is verstandiger om te wachten tot de hond gekalmeerd is en dan pas de bench open te doen. In het begin kan dit lastig zijn omdat de hond dan al enthousiast wordt zodra deze jou ziet. Geduld is hierbij belangrijk. Neem er eens een uur de tijd voor. Ga telkens weer naar de bench en beweeg de hendel van het deurtje, net zolang tot de hond niet druk wordt wanneer je dit doet. De volgende stap is om de deur open en weer dicht te doen, waarbij je de hond niet uit de bench laat. Wanneer dit na meerdere trainingen goed gaat kun je dus de deur van de bench open doen zonder dat de hond eruit gaat. Consequent zijn is hierbij het belangrijkste! Sta je 1 keer toe dat de hond eruit mag als deze druk is dan ben je weer flink wat stappen terug. Na verloop van tijd kun je de bench open doen zonder dat de hond eruit gaat. Wacht altijd even voor je de hond het signaal geeft om uit de bench te komen. Wat dit signaal is kun je zelf bepalen, zelf gebruik ik het commando ‘kom’. Belangrijk is om elke keer dat je de bench open maakt weer een paar seconden te wachten, zodat de hond hier aan blijft wennen.

 2. Ik heb mijn oude hond een bench gegeven, zodat hij een plek heeft om zich terug te trekken. Als hij in de bench ligt laten we hem ook helemaal met rust, zo kan hij zelf kiezen wanneer hij niet gestoord wilt worden, en dat werkt heel goed. De andere honden laten hem ook automatisch met rust wanneer hij in de bench ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *