Hondenhok kopen? (van hout of kunststof)

Pug in hondenhok buiten

Een hondenhok is belangrijk om de hond te beschermen tegen weersomstandigheden, maar ook om deze een vaste plek te geven. In de winter geeft een hok bescherming tegen regen en wind, in de zomer zorgt het hok voor een koele schuilplaats voor de hond om zich terug te trekken. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een hondenhok, en welke hokken een goede keuze zijn.

Voor elke hond is een andere maat en soort hok geschikt. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een hondenren te plaatsen, waar je een hok in zet. Dit zie je vooral veel als honden niet los kunnen lopen op het terrein, zodat de hond toch de hele dag lekker buiten kan zijn. Er zijn allerlei hokken, voor grote en voor kleine honden, met een simpel uiterlijk of met het uiterlijk van een hondenvilla.

 

Verschil tussen buiten- en binnenhokken

Voor een hok welke binnen (of in een schuur) komt te staan, is het minder belangrijk dat deze waterdicht is. Belangrijk is dan hoe het hok eruit ziet, zodat deze goed bij de rest van het interieur past. Voor buitenhokken is het natuurlijk ook belangrijk dat deze er goed uitziet, maar de hoofdzaak is dat de hond warm en droog zit, en dat deze voldoende ruimte heeft. Ook wil je dat er zo min mogelijk luchtlekkage’s zijn, zodat de hond zijn warmte goed vast kan houden in het hok.
Meisje bij hondenhok

Dit is belangrijk om op te letten!

Vaak komt de kou bij een hondenhok voor buiten juist uit de grond, waardoor het belangrijk is om een hok met een zacht kussen of geïsoleerde bodem te nemen. Je wilt zeker niet dat er vocht naar binnen komt via de vloer. Daarom is het slim om altijd een hondenhok te kopen met verhoogde bodem. Voor een hondenhok binnenshuis is dit natuurlijk minder belangrijk.

 

De juiste afmeting voor jouw hond

Zorgt dat de hond genoeg ruimte heeft, zodat hij zich in ieder geval helemaal uit kan rekken en kan staan. Maar koop geen hok welke groter is dan dat! Koop je een heel groot hok, dan kan de hond dit hok niet warm houden met zijn lichaamswarmte. Het beste is dus om een hok te vinden welke bij het formaat van je hond past.

 

Verschillende materialen

Of je voor hout of kunststof gaat, maakt voor de hond weinig uit. Hokken van beide materialen zijn prima als hondenhok. Wel worden kunststof hondenhokken warmer in de zomer, al zijn deze wel weer makkelijker schoon te houden. Houten hondenhokken zijn natuurlijk een stuk zwaarder, waardoor deze ook steviger staan.

 

Houten hondenhokken

Van de verschillende soorten hokken, worden de houten modellen het meeste verkocht. Deze hokken worden vooral voor buiten gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon binnen of in een schuur zetten. Bij sommige houten hokken kan het dak open, zodat je makkelijk het hok schoon kunt maken. Daarnaast kan je het hout makkelijk schilderen, dus je kunt het hok een andere kleur geven of bijwerken als de verf of lak begint te slijten. Veel houten hokken staan op pootjes, zodat het hout niet gaat rotten door de regen.

 

Kunststof hondenhokken

Een hok van kunststof heeft een aantal voordelen, zo zijn deze hokken lichter dan houten hokken, en zijn ze van alle kanten waterdicht. Ook bij deze hokken zie je vaak pootjes onder het hok zitten, om te voorkomen dat er water in het hok komt.

 

Hondenren voor buiten

Een hondenren is ideaal als jouw hond niet los in de tuin of op het erf kan lopen. De hond kan hierdoor lekker buiten zijn, ook wanneer je weg bent. Je kan ook een hondenren kopen met een dak erboven, zodat de hond ook beschermd is tegen lichte regen.

 

Zo leer je jouw hond wennen aan een hok

De meeste honden hoeven niet lang aan een hok te wennen, omdat ze het al snel als een plek beschouwen waar ze tot rust kunnen komen. Wel is het belangrijk dat je het hok aantrekkelijk maakt voor de hond. Dit doe je door in het hok een hondenkleed of hondenkussen te stoppen.

Ook kun je de hond het hok laten zien, en hem belonen zodra hij er zelf in loopt. Honden wennen sneller als ze de geur herkennen, dus als je al een kussen hebt waar de hond al eerder op heeft gelegen, zal deze meteen door hebben dat het hondenhok een plek is om te liggen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 60 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *