Kunnen honden brandnetels voelen?

Brandnetels

Jij en je hond gaan er samen een dagje op uit. Jullie gaan naar het strand en sluiten af in het park. In dit park is je hond heerlijk aan het spelen. Aan het einde van de middag wil je je hond roepen. Maar dan zie je dat je hond uit de brandnetels komt rennen en je schrikt. Je weet niet of hij hier heel veel last van zal krijgen.

Daarom gaan wij in dit artikel je uitleggen wat er met je hond gebeurt als hij in de brandnetels heeft gelegen. We vertellen je waar je aan kunt zien dat je hond last heeft van brandnetels, wat er gebeurt als je hond in de brandnetels heeft gelegen en hoe je je hond kan trainen om uit de brandnetels te blijven.

 

Symptomen van brandnetels   

Honden gaan graag op ontdekking en ravotten met plezier tussen bomen en planten door. Daarom is het bijna niet te voorkomen dat jouw hond een keer in aanraking komt met brandnetels. Het voordeel voor veel honden is dat ze een vacht hebben. Hierdoor zijn ze veel beter beschermd tegen brandnetels dan de mens. De vacht zorgt ervoor dat de giftige plant moeilijk de huid van de hond kan bereiken.

Ondanks dat kan het toch voorkomen dat de plant de huid van jouw hond aanraakt. Daarom is het belangrijk dat je symptomen van een brandnetelsteek bij honden kunt herkennen. Een brandnetel kan zorgen voor een opzwelling van de huid. Als jouw hond een jeukende, gezwollen plek op zijn lichaam heeft, dan zou dat dus veroorzaakt kunnen zijn door een brandnetel. Het is dan belangrijk dat je de plek goed onderzoekt. Is de gezwollen plek rood en ziet het er brandend uit? Dan is de kans erg groot dat jouw hond inderdaad gestoken is door een brandnetel.

Wat ook kan voorkomen is dat de hond moeite heeft met ademen nadat hij in aanraking is geweest met een brandnetel. Ook zien we weleens dat de coördinatie van de hond even weg is. Deze symptomen kunnen gevaarlijk zijn voor de hond als er ook sprake is diarree en overgeven. Neem bij deze symptomen daarom altijd contact op met een dierenarts.

 

Voelen honden brandnetels?

Ja! Net als bij de mens, veroorzaken brandnetels ook bij honden een branderig gevoel op de huid. Dit branderige gevoel wordt veroorzaakt door kleine haartjes die op het blad van de brandnetel zitten. Deze haartjes zijn bedoeld om de plant te beschermen tegen beschadiging. In deze haartjes zitten een soort kleine naaldjes verstopt. Deze komen tevoorschijn wanneer de haartjes worden aangeraakt.

Deze naaldjes komen in je huid terecht en spuiten een chemische stof in je lichaam. Deze stof bestaat uit mierenzuur, histamine, acetylcholine en serotonine. Samen zorgen deze stoffen voor het vervelende branderige gevoel. Dit gevoel ervaart je hond ook. Daarom houden we onze honden liever uit de brandnetels.

Hond in de brandnetels

Hoe houden we onze hond uit de brandnetels?

Je kunt je hond trainen om bij brandnetels vandaan te blijven. Dit doe je in een aantal stappen. Allereerst is het belangrijk dat je jouw pup leert om aangelijnd te lopen. Hierbij is het belangrijk dat jouw hond rustig naast je loopt en niet aan de riem trekt. Als jouw hond wel aan de riem trekt, dan is de kans aanwezig dat hij jou en zichzelf de brandnetels in trekt. Dit willen we juist voorkomen. Als tweede stap is het belangrijk om je hond te leren zitten op de plek waar jij het wil.

Het commando ‘zit’ moet dus goed in zijn hoofd zitten. Als jij ziet dat je hond richten brandnetels loop, dan kun je hem roepen en hem laten zitten. Zo voorkom je dat hij met de planten in aanraking komt. Ook wil je je hond leren om te snuffelen en spelen op plekken waar jij dat wil. Kies plekken waar geen brandnetels staan.

Ondanks dat we deze speel grenzen aangeven kan het zo zijn dat je hond er soms toch vandoor gaat. Dit heeft te maken met het speelse karakter van de hond. Als je hond dan toch in de brandnetels heeft gezeten, kun je via de dokter antihistamine pilletjes krijgen die het branderige gevoel verlichten.

 

Conclusie

De brandnetel kan er voor zorgen dat jouw hond opgezwollen, jeukende bultjes op zijn lichaam krijgt. Probeer je hond dus uit bosjes te houden waar eventueel brandnetels kunnen staan. Als je hond toch het giftige stofje van de plant binnen heeft gekregen, dan kun je dit behandelen met een antihistamine pil.

Om te voorkomen dat je hond weer in de brandnetels terecht komt, kun je hem trainen om alleen op bepaalde plekken te komen en goed naar jou te luisteren. Heeft jouw hond weleens last gehad van jeukende bultjes op zijn huid door brandnetels en wil je jouw ervaring delen? Of heb je misschien nog andere tips voor hondeneigenaren om brandnetelsteken te voorkomen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. De hond van mijn zoon heb ik behandeld met hondsdraf. Wij gebruiken het zelf ook.
    Het gaf het dier duidelijk verlichting. Als ik stopte met het inwrijven van de vele bulten met het gekneusde blad, gaf hij aan dat ik moest doorgaan.
    Hondsdraf is een tegengif van de brandnetel.
    Dit tegengif groeit altijd in de buurt van de brandnetel.
    Meestal na het inwrijven van de bulten, (niet krabben is belangrijk), zonodig na tien minuten herhalen en de jeuk is zo goed als verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *