Hoe maak je de oren van een hond schoon? (inclusief tips)

Dierenarts maakt oor hond schoon

Als hondenbezitter wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. Je zorgt goed voor je hond. Je maakt een bewuste keuze uit een uitgebreid aanbod hondenvoer die op de markt verkrijgbaar is. Hiermee leg je een goede basis voor zijn gezondheid. Ook zorg je ervoor dat je dier voldoende beweging krijgt. Samen gaan jullie meerdere keren per dag naar buiten voor een wandeling en je neemt de tijd om lekker met elkaar te spelen.

Heb je zin om je hond eens extra te verwennen? Dan geef je hem een lekkere hondensnack. Dit zijn toch wel de eerste zaken waar je aan denkt bij de verzorging van een hond. Deze basisverzorging is belangrijk om je hond gezond en blij te houden. Maar wist je dat je ook regelmatig zijn oren moet controleren en schoonmaken? Misschien denk je daar niet zo snel aan. Maar het schoonhouden van de oren van je hond hoort ook bij een goede verzorging. Hierbij gaat het niet alleen om hygiëne.

Het goed schoonhouden van de oren is noodzakelijk om diverse problemen als oorpijn of oorontsteking te voorkomen. Wil je het risico op problemen met de oren van je hond beperken? Maak er dan een gewoonte van om deze regelmatig te checken en te verzorgen. Het is niet moeilijk en het kost maar weinig tijd. Het kan jou en je hond veel ellende en kosten van een dierenarts besparen. Hieronder lees je alles over het schoonmaken van de oren van je hond.

 

Wat is de functie van de oren van een hond?

Het oor is één van de meest belangrijke zintuigen van een hond. Het gehoor maakt een groot deel uit van de communicatie tussen hond en mens. Maar het gehoor is ook belangrijk in de communicatie tussen honden en andere dieren. De oren van een hond zijn echter niet alleen om mee te luisteren. Let ook eens op de stand van de oren. Hiermee kunnen honden een gevoel aangeven. Denk bijvoorbeeld aan opwinding of angst.

Het gehoor van honden is zeer goed. In tegenstelling tot mensen kunnen honden tonen op zowel hoge frequentie als op lage frequentie waarnemen. Vaak kun je aan het gedrag van een hond al merken dat ze iets hebben gehoord. De kop komt omhoog en de oren bewegen, onafhankelijk van elkaar, alle kanten op. Zo kan de hond geluiden op de beste manier opvangen.

Ieder hondenras heeft zijn eigen grootte en eigen bouw van de oren. Sommige honden hebben kleine en gladde oren. Andere rassen hebben juist hele lange en behaarde oren. Het oor bestaat uit 3 gedeelten: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. Hieronder lees je tips over het schoonhouden van de oren van je hond.

Oor schoonmaken hond

Waarom moet je de oren van je hond schoonmaken?

De verzorging van je hond gaat verder dan het 3 keer per dag uitlaten en het zorgen voor voldoende drinken en voedsel. Als je je hond gezond wil houden, zorg dan ook dat je zijn oren regelmatig schoonmaakt en controleert op afwijkingen zoals wondjes of een vieze geur.

Het oor wordt in eerste instantie door zichzelf schoongehouden. In de gehoorgang van het oor wordt oorsmeer aangemaakt. Dit is een kleverig goedje. Het is meestal gelig tot bruin van kleur. Dit oorsmeer zorgt er voor dat er geen vuil en viezigheid het oor kan binnendringen. Op deze manier blijft de gehoorgang schoon en heeft je hond minder kans op last van oorproblemen.

Het is belangrijk dat je de oren van je hond regelmatig controleert. De oren kunnen namelijk makkelijk zo vies worden dat het echt nodig is dat jij ze schoonmaakt. Denk bijvoorbeeld aan zand en vuil dat in en om het oor blijft zitten wanneer je hond lekker buiten heeft gespeeld. Ook wanneer je hond gezwommen heeft, kan er vocht en vuil in de oren achterblijven. Vooral honden met een grote oorschelp en lange haren kunnen hier last van hebben.

Wanneer er veel vuil zich ophoopt in het oor en de gehoorgang, kan dit niet meer worden tegengehouden door het oorsmeer. Bacteriën krijgen dan de kans om zich te vermeerderen. Hierdoor kan je hond oorpijn krijgen en dit kan zelfs leiden tot oorontsteking. Een oorontsteking wil je natuurlijk voorkomen. Controleer de oren daarom dus regelmatig en maak ze indien nodig schoon.

Blije Corgi

Het schoonmaken van de oren van je hond, hoe doe je dat?

Om oorproblemen bij je hond te voorkomen, is het belangrijk dat je regelmatig de oren van je hond controleert. Hoe ziet het oor er uit? Je kunt dit het beste wekelijks doen. Het is een eenvoudig klusje wat snel klaar is. Kijk of er veel zand of ander vuil op en in de oorschelp zit. Kijkt tevens of je ook afwijkingen ziet. Zijn er wondjes in het oor?  Of komt er troep uit het oor? Misschien ruik je zelfs een vieze geur? Dat zou kunnen wijzen op een oorontsteking. Wanneer je geen bijzonderheden opmerkt, kun je volstaan met het zelf schoonhouden van de oren.

De beste manier om het oor schoon te maken is met een droge doek. Hiermee veeg je makkelijk vuil en vettigheid weg. Zit er wat vastgekoekt vuil op het oor? Doe dan een druppeltje olijfolie of babyolie op het vuil en laat dit een beetje intrekken. Het vuil wordt door de olie zacht en daarna kun je het meestal zo schoonvegen. Ga nooit met een wattenstaafje in het oor prutsen. Dan duw je juist het vuil verder de gehoorgang in. Hierdoor kun je veel schade aanrichten.

Niet alle honden zullen het fijn vinden wanneer je aan de oren komt om ze schoon te maken. Daarom is het belangrijk om hier al bij jonge puppy’s mee te beginnen. Zo raakt je hond eraan gewend en zal hij het schoonmaken steeds makkelijker toelaten. Andere honden vinden al dat gekriebel aan de oren juist heerlijk. Blijf in ieder geval zelf altijd rustig tijdens het verzorgen van de oren. Zo went je hond er het snelst aan en wordt het een eenvoudig routineklusje.

Wanneer moet je naar de dierenarts als je hond vieze oren heeft?

Door het zelf regelmatig controleren en schoonmaken van de oren van je hond kun je veel problemen voorkomen. Bij een regelmatige controle valt een afwijking als een wondje snel op. Hierdoor kun je snel handelen als je hond ondanks je goede zorgen toch oorpijn of een oorontsteking krijgt. Vaak is vocht in combinatie met vuil één van de oorzaken hiervan. Vocht is namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën. Vuil, vocht en bacteriën kunnen samen leiden tot oorontsteking. En dit kan zeer pijnlijk en onaangenaam zijn.

Is de binnenkant van het oor rood? Voelt de oorschelp warm aan? Ook dit kunnen tekenen van een ontsteking zijn. Ontstoken hondenoren kunnen flink gaan stinken en er kan ook veel viezigheid uit het oor komen.

Soms kun je aan het gedrag van je hond al merken dat er iets aan de hand is. Hij of zij schudt bijvoorbeeld veel met zijn kop, of krabt veel met zijn poten aan de oren. Bij een flinke ontsteking kan er zelfs koorts optreden. Houd dus ook het gedrag en de gemoedstoestand van je hond altijd goed in de gaten. Afwijkend gedrag heeft meestal een oorzaak. Jij kent je eigen dier natuurlijk het beste.

Ga in al deze gevallen niet zelf aan het oor prutsen. Neem in deze gevallen contact op met je dierenarts. Een oorontsteking is helaas een veel voorkomend probleem bij honden. De klachten kunnen mild zijn en daardoor snel op te lossen. Bij het niet tijdig behandelen van klachten kan een pijntje uitlopen tot chronische oorontsteking. Heb je een vermoeden dat je hond last van zijn oren heeft, ga dan altijd met hem naar de dierenarts. Die weet precies hoe hij deze klachten het best kan behandelen.

Je hebt nu gelezen waarom het belangrijk is om de oren van je hond goed schoon te houden. Hopelijk weet je nu dat het niet goed schoonhouden van de oren kan leiden tot een oorontsteking bij je hond. Dit is natuurlijk iets wat je eigenlijk wil voorkomen. Mocht je hond toch klachten hebben of gedraagt hij of zij zich anders dan normaal, neem dan contact op met je dierenarts.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *