Portugese Pointer: De toegewijde werker  

Portugese Pointer

Net als alle andere pointers, zoals de Deense of Spaanse Pointer, zijn Portugese Pointers een pointerhond. Wat zijn pointerhonden nou eigenlijk? Pointerhonden zijn het type ras dat goed is in het aanwijzen van prooien voor de jacht, maar ze zijn ook goed als huishond.

Een Portugese Pointer is een middelgrote sporthond die vooral als pup veel energie heeft. Ze zijn het type ras dat veel aandacht nodig heeft, maar maak je geen zorgen, want ze zijn jouw aandacht meer dan waar door hun toewijding en enorme uithoudingsvermogen. Wil jij meer te weten komen over dit prachtige pointer ras? Lees dan met ons mee! 

 

Geschiedenis van de Portugese Pointer  

In het land van oorsprong Portugal werd dit ras, ook wel bekend als Perdigueiro Portugues, voor het eerst gefokt op het Iberisch schiereiland van Portugal, helemaal in de 12e eeuw. Ze werden eerst gefokt voor de koninklijke kennels, maar het werd al snel door iedereen gezien als een van de meest trouwe waakhonden op deze aardbol.

Royals gaven dit hondenras cadeau aan andere royals, dus het was pas later dat gewone mensen toegang kregen tot het ras. Ze werden door mensen destijds vaak gebruikt als jachthond om te helpen jagen. Van burgers tot bekende mensen, iedereen werd verliefd op de Portugese pointer. Hoewel deze honden behoren tot het pointer ras, wat betekent dat ze goed jagen, zijn ze daarnaast ook nog goed in verschillende hondensporten.   

In de 18e eeuw vond de Portugese Pointers over zee zijn weg naar Engeland waar ze werden gebruikt om de Engelse Pointers te fokken. Daarna kreeg Portugal het moeilijk in de jaren 1920 wat bijna het uitsterven van de Portugese Pointers veroorzaakte, maar liefhebbers van Portugese Pointers probeerden de Portugese Pointer te redden door enkele van de overgebleven rassen in de noordelijke regio van Portugal op te vangen en te verzorgen.

In 1932 werd een Portugees Stamboek gemaakt waardoor ze aan het eind van de jaren dertig weer tot leven kwamen. Nu bestaan ze op vele plaatsen en maken ze deel uit van het leven van vele families, en sinds 2005 zijn ze lid van de American Kennel Club Foundation Stock Service.  

 

De kenmerken van de Portugese Pointer  

De Portugese Pointer zit van nature vol met energie waardoor het soms een uitdaging kan zijn om hem onder controle te houden. Maar ze zijn ook een liefdevol ras dat graag de hele tijd bij mensen en gezinnen in de buurt is. Het kan soms lijken alsof ze geen aandacht voor je hebben, maar ze zijn uiterst slim en weten hierdoor precies hoe ze aandacht van je moeten krijgen.

Deze honden zijn trouw aan hun gezin, maar kunnen een beetje arrogant zijn in de buurt van andere honden. Ze zullen zich waarschijnlijk misdragen bij honden waarmee ze zich niet vertrouwd voelen. Ze hebben minstens een uur per dag nodig om te bewegen, om te voorkomen dat ze in huis kattenkwaad gaan uithalen. Maar eerlijk is eerlijk, het zijn trouwe en toegewijde honden die zeer vriendelijk zijn tegenover de mensen om hun heen, zelfs tegenover kinderen.  

Portugese Pointer close-up

Het uiterlijk van de Portugese Pointer  

De Portugese Pointer is een middelgrote hond met een licht gebogen nek en hoekige schouders. De kop van dit ras is vierkant en zijn ogen zijn licht- tot donkerbruin. De rug van dit ras loopt iets af naar achter en is breed in omvang. De wangen van dit ras zijn slap en hangen hierdoor iets naar beneden. Reutjes worden over het algemeen 56 cm groot en teefjes bereiken een hoogte van 52 cm. De vacht van dit ras is stug, kort en heeft een kastanjebruine kleur. De Portugese pointer weegt over het algemeen tussen de 16 en 27 kilo.  

 

Hoe de Portugese Pointer te verzorgen 

Net als alle andere honden, zal de Portugese Pointer regelmatig verzorgd moeten worden. Stop ze ongeveer eens per maand onder de douche of in bad en behandel de vacht met speciale honden shampoo. Door zijn korte vacht hoeft hij niet vaak gekamd te worden. Eenmaal per week een borstelbeurt is genoeg om zijn vacht stralend en gezond te houden. Een Portugese Pointer verhaart weinig, dus dat hoeft geen groot probleem te zijn.

Ook de nagels van dit ras moeten zo nu en dan getrimd worden. Durf je dit zelf niet aan? Ga dan langs een hondentrimsalon of de dierenarts om de nagels van jouw hond te laten knippen. Te lange nagels kunnen ongemak of zelfs pijn veroorzaken. Niet alleen de vacht maar ook de tanden van jouw hond hebben verzorging nodig, poets minimaal drie keer per week de tanden van je Portugese Pointer. Er zijn veel instructies online over hoe je de tanden van jouw huisdier kunt poetsen.  

 

Voeding 

Als we het hebben over voeding voor de Portugese pointer is het belangrijk om de voeding af te stemmen op jouw hond. Haal bij de dierenwinkel voeding voor een middelgroot ras dat energierijk is en de juiste voedingsstoffen bevat. Op de achterkant van het voer kun je meer informatie vinden over de samenstelling en eventuele doelgroep. Een medewerker van de dierenwinkel kan jouw helpen om de juiste voeding te vinden voor jouw huisdier.

Naast dagelijkse voeding kun je ook een aantal koekjes in huis halen voor bijvoorbeeld tijdens het trainen of als snack. Probeer jouw hond niet te veel traktaties te geven tussendoor. Je zou misschien denken; een koekje kan toch geen kwaad? Toch kan een teveel aan koekjes overgewicht bij jouw hond veroorzaken.  

 

Wat zijn de meest voorkomende ziekten bij de Portugese Pointer?  

De Portugese Pointers zijn meestal gezonde honden met een levensverwachting van 14 jaar oud. Ze hebben niet veel genetische aandoeningen, maar toch zijn er een aantal ziektes die vaker voorkomen bij middelgrote honden:  

 

Heup- en elleboogdysplasie  

Deze aandoening treedt op wanneer het dijbeen niet in het heupgewricht past. Hierdoor kunnen ze zwak worden, en kunnen ze grote ongemakken krijgen. Fok geen honden met heupdysplasie, want het kan overgaan op hun pups.  

 

Auto-immuunziekten  

Deze aandoening treedt op wanneer het lichaam van jouw hond zijn eigen cellen aanvalt. Gewoonlijk vecht het lichaam tegen ziektekiemen en bacteriën, maar als het lichaam het verschil niet ziet, gaat het alles bestrijden, waardoor het auto-antilichaam alle cellen aanvalt.  

 

Patellaire luxatie  

Deze aandoening treedt op wanneer de knieschijf van je hond uit zijn normale plaats schiet of verschuift. Hierdoor gaat jouw Portugese Pointer huppelen als hij loopt, maar kan hij ineens weer op alle vier de poten staan alsof er niets aan de hand is. Let goed op of jouw hond deze aandoening heeft door te letten op zijn loopgedrag.  

Portugese Pointer rennend

Leuk weetje over een Portugese Pointer  

Wist je dat een Portugese Pointer enorm arrogant kan zijn? Ze denken zelf dat ze beter zijn dan andere honden. Net als sommigen van ons, toch? Wij vinden dit echt een grappig feitje van de Portugese Pointer. Met hun arrogantie dwingen ze respect af van andere honden. Ze doen ze niks waar ze geen zin in hebben, maar gaan tegelijkertijd wel door tot ze bereikt hebben wat ze willen. Het is een zowel een goede als een slechte eigenschap op hetzelfde moment.   

 

Hoe train je een Portugese Pointer?  

Portugese Pointers zijn misschien wel een van de gemakkelijkste honden om te trainen. Zolang je gebruik maakt van traktaties en positieve training direct nadat ze het goed doen, zijn ze zeer trainbaar. De titel ‘toegewijde werkhond’ is zeker op zijn plaats. Ze reageren goed wanneer hun baasje hen complimenten geeft. Om ze te trainen, dien je wel streng te zijn. Door hun arrogantie kan het soms zijn dat ze van het ene op het andere moment niet meer naar je lijken te luisteren. Toch kan het aanleren van gewoontes niet verkeerd zijn.

Zo leren ze op jouw manier waar ze moeten poepen, waar ze naar binnen en naar buiten moeten en waar ze moeten lopen. Je moet ze ook vroeg leren socialiseren, want het ras is niet schuw of agressief, maar moet de sociale regels leren te begrijpen. Je moet ze socialiseren met andere honden, zodat ze zich leren aanpassen aan nieuwe situaties. Je kunt hiermee beginnen door je Portugese Pointer wat tijd buiten te laten doorbrengen.  

 

Dit moet u weten voordat u een Portugese Pointer koopt!  

De prijs van een Portugese Pointer varieert tussen ketels en fokkers, maar de meeste worden verkocht tussen 1000 en 5000 euro. Het doel van het fokken zal ook de prijs van de pup beïnvloeden. Bijvoorbeeld, de Portugese Pointers die gefokt worden om te jagen zijn duurder dan degenen die gewoon thuisblijven als huisdier. Jachthonden zijn duurder, omdat ze een taak kunnen uitvoeren, maar dat betekent niet dat de jachthonden niet ook goed zijn als gezinshond, want pointers hebben ook veel aandacht nodig. In beide gevallen doen ze het goed, want het zijn toegewijde en trouwe honden.  

 

Hoeveel beweging heeft een Portugese Pointer nodig? 

Omdat de Portugese Pointer een van de meest energieke honden is die er bestaan, hebben ze minstens een uur per dag beweging nodig of kun je andere activiteiten met ze doen, zoals het gooien van een bal. Ze hebben vaak dorst, dus zorg dat je altijd water in de buurt hebt. Als je geen zeeën van tijd hebt om met je hond te wandelen of te spelen, is de Portugese Pointer niets voor jou. Ze zijn perfect voor een actief gezin en gaan graag overal met je mee naartoe.  

 

Erkenning voor Portugese Pointer in Nederland 

De Portugese Pointer is pas vrij laat erkend als officieel ras. In 2014 werd de Portugese pointer toegevoegd aan de lijst van jachthonden van de Britse Kennel Club. 

 

Denk je nu dat je een Portugese Pointer aankan?  

Een Portugese Pointer is een zeer toegewijde en trouwe hond. Een goede vriend voor activiteiten en gezinnen, maar hij moet wel in een actief huishouden blijven. Hij kan heel slim zijn en snel leren, maar hij kan ook arrogant en onhandig zijn in een nieuwe situatie. Denk je dat jij in je hebt wat nodig is om een Portugese Pointer op te voeden? Laat het ons weten!  

 

Veelgestelde vragen

Hoe oud wordt een Portugese Pointer? 

Een Portugese Pointer wordt over het algemeen tussen de 12 tot 14 jaar oud. 

 

Kan de Portugese Pointer goed met kinderen? 

De Portugese Pointer is erg vriendelijk tegen alle leden van het gezin. Zowel met grote als kleine kinderen kunnen ze goed opschieten.  

 

Hoeveel beweging heeft een Portugese Pointer nodig? 

Ga ongeveer 1 uur per dag met jouw hond naar buiten om te wandelen of te spelen. Een Portugese Pointer is een actief ras dat veel beweging nodig heeft.  

 

Kan ik mijn Portugese Pointer alleen laten? 

Een Portugese Pointer kan gedurende de dag voor periodes van maximaal 4 uur alleen gelaten worden indien hij hierop getraind is. De Portugese Pointer staat er om bekend verlatingsangst te hebben. Indien je de periodes langzaam opbouwt en hier vroeg mee begint is dit geen probleem.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *