Mogelijke redenen waarom je hond haar verliest

Hond haar verlies

Je kent het vast wel, je hebt net je hele huis schoongemaakt en een half uur later kun je weer opnieuw beginnen. Haren van honden, ze dwarrelen rond en komen overal terecht. Of het nou de bank of zelfs het bord is, je wilt hier natuurlijk meteen iets aan doen. Het is zo dat het ene ras nou eenmaal meer haar verliest dan het andere ras.

Maar wat nou als jouw hond opeens meer haar verliest dan voorheen? In dit artikel vertellen wij jou wat een reden kan zijn voor extra haarverlies bij jouw viervoeter, en hoe je dit eventueel kunt beperken of zelfs bijna helemaal kunt laten stoppen. Ben jij die haren door het hele huis ook meer dan zat, of wil je simpelweg meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan lekker met ons mee!

Symptomen van de haaruitval van je hond

Het is altijd belangrijk, in welk opzicht dan ook, om je hond in de gaten te houden. Om te beoordelen of je hond last heeft van (overmatig) haaruitval zijn er een aantal symptomen waar je goed op kunt letten, waaronder:

  • De vacht die dunner wordt
  • Haaruitval rond de ogen en de mond
  • Symmetrische patronen van haarverlies aan beide zijden van het lichaam
  • Een vieze geur
  • Veel jeuk
  • Een zwarte of donkergrijze huid
  • Droge, schilferige huid

 

Haarverlies door allergische reacties

Zoals je net al even kort hebt gelezen, kan jouw hond gedurende een (korte) periode meer haar verliezen dan normaal. Dit kan gebeuren als je hond bijvoorbeeld een allergische reactie heeft. Hij zal last krijgen van jeuk en haaruitval krijgen. Een hond kan allergisch zijn voor verschillende dingen, zoals bepaalde ingrediënten in de voeding, voor pollen of voor huisstofmijt.

Als je het vermoeden hebt dat je hond hier last van heeft en daardoor veel haar verliest, dan kun je altijd even langs de dierenarts gaan zodat ze kunnen kijken of je hond een mogelijke allergische reactie heeft. De dierenarts zal jouw kat behandelen waardoor het haarverlies op ten duur zal afnemen.

Hond krabbelen

Haarverlies door parasieten

Het woord parasieten klinkt misschien enorm heftig, maar vlooien vallen hier bijvoorbeeld ook onder. Zoals je misschien wel weet, komen vlooien regelmatig voor bij huisdieren. Als je hond gebeten wordt door een vlo, dan kan hij hier mogelijk overgevoelig voor zijn. Dit is dan ook een van de meest voorkomende huidziektes bij honden. Je hond kan erg veel last krijgen van een vlooienbeet, waardoor hij haaruitval krijgt. Naast vlooien kunnen ze ook last krijgen van mijten en luizen, welke ook voor haaruitval kunnen zorgen.

 

Haarverlies door huidaandoeningen of infecties

Naast mensen, kunnen ook honden een huidziekte of infectie krijgen. Wanneer ze hier last van hebben, kan dit zorgen voor een droge en gebarsten huid, of kan je trouwe viervoeter zelfs een huidinfectie krijgen. Hierdoor zal jouw hond erg veel last krijgen van jeuk waardoor ze gaan likken en krabben. Doordat ze veel zullen gaan likken en krabben zal ook de vacht beschadigd raken en zullen haren uitvallen.  Om te onderzoeken of jouw hond last heeft van een bepaalde huidaandoening dien je een bezoek te brengen aan de dierenarts.

 

Onderliggende medische aandoening

Valt het op dat jouw hond over zijn hele lichaam haar verliest? Dan is het vooral van belang om je hond goed in de gaten te houden. Er kan namelijk ook sprake zijn van een onderliggende medische aandoening wat veel impact op de gezondheid van je geliefde huisdier kan hebben. Maar hoe komt het dan eigenlijk dat een medische aandoening kan zorgen voor haaruitval?

Dit heeft er mee te maken dat de huid veel voedingstoffen nodig heeft om gezond te blijven, door een medische aandoening kan het zijn dat deze voedingsstoffen niet altijd goed worden opgenomen. Hierdoor zal de huid en daarmee de vacht worden aangetast, waardoor er sneller sprake kan zijn van haaruitval. Het kan hierbij gaan om hormonale aandoeningen, zoals:

  • Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier)
  • Bijnieraandoeningen
  • Groeihormoonaandoeningen

Heb je een vermoeden dat jouw hond last heeft van een onderliggende medische aandoening? Dan is het altijd belangrijk dit te laten onderzoeken. Je kunt dit doen via de dierenarts, zij zullen vervolgens laboratoriumtests uitvoeren en eventueel een röntgenfoto of een echografie laten maken om het een en ander uit te sluiten. Mocht het zo zijn dat jouw hond last heeft van een onderliggende aandoening, zal de dierenarts een plan opstellen om deze te behandelen. Knapt jouw hond op? Dan zal ook automatisch het haar weer terug groeien.

Hond haaruitval

Haaruitval door de ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing, wat ook wel het syndroom van Cushing wordt genoemd, is een aandoening die ontstaat door overproductie van het hormoon cortisol. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor, deze tumor zal er vervolgens voor zorgen dat de bijnieren te veel cortisol aanmaken. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Door deze ziekte kan je hond veel gaan drinken en plassen, maar dat niet alleen. De ziekte kan er namelijk ook voor zorgen dat je hond last krijg van haaruitval.

 

Haaruitval door spinnen- of insectenbeten

We hebben het zelf ook allemaal wel eens gehad, een insectenbeet. Daarbij weten we ook allemaal hoe vervelend dit kan zijn. Het kan zorgen voor veel jeuk en daarom zijn we snel geneigd om te gaan krabben. Dit geldt voor honden net zo, een spinnen- of insectenbeet kan namelijk ook erg vervelend zijn voor je trouwe viervoeter, waardoor hij zal gaan krabben en hierdoor zijn vacht beschadigd. Gelukkig is de jeuk van een insectenbeet maar tijdelijk, en zal de vacht hoogstwaarschijnlijk vanzelf weer aangroeien.

 

Haaruitval door huiduitslag

Het is enorm belangrijk om je hond gedurende dag goed in de gaten te houden. Het zijn nou eenmaal nieuwsgierige beestjes die graag op onderzoek uitgaan. Je hond kan namelijk door verschillende dingen uit zijn omgeving huiduitslag krijgen, hierbij kun je denken aan medicijnen, planten, chemicaliën en zelfs diverse soorten shampoos. Door huiduitslag zal je hond sneller haar verliezen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Let er daarom altijd goed op dat je hond niet zomaar alles binnenkrijgt en dat hij niet per ongeluk in aanraking komt met gevaarlijke stoffen.

Je weet van tevoren niet altijd of jouw hond allergisch is voor een bepaalde shampoo. Houd daarom altijd zijn vacht in de gaten als je hem gaat wassen, ook na een paar uur kan er nog een allergische reactie ontstaan. Check de vacht van jouw hond daarom een aantal keer. Gebruik ook altijd een shampoo die geschikt is voor honden. In shampoo voor mensenharen zitten extra geurtjes en oliën toegevoegd, waar de vacht van jouw hond niet goed tegen kan. Laat je hond daarnaast ook niet zomaar los als je niet de mogelijkheid hebt om op hem te letten, hierdoor kunnen ze namelijk snel de bosjes in gaan en van planten eten die ze beter niet binnen kunnen krijgen.

Hond jeuk

Zorg goed voor je trouwe vriend

Je wil er natuurlijk voor zorgen dat jouw hond geen last heeft van onderliggende aandoeningen waardoor haaruitval optreedt. Daarom is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden, in welk opzicht dan ook. De meeste gevallen van haaruitval kunnen worden opgelost. Na de behandeling zullen de klachten verbeteren en zal de vacht terug groeien.

Het is nooit verkeerd om naar een dierenarts te gaan als je twijfelt over de gezondheid van je trouwe vriend. Mogelijk heb je na het lezen van dit artikel een idee waardoor jouw hond zoveel last heeft van haaruitval en wil je dit verder laten onderzoeken. We hopen dan ook dat je veel aan ons artikel hebt gehad en dat jouw hond zijn prachtige vacht weer volledig terugkrijgt!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 34 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *