10 mooie rieten hondenmanden

Hond in rieten mand

Rieten hondenmanden hebben een mooie, warme en natuurlijke uitstraling. Doordat het gebruikte riet buigzaam is, krijgen de verschillende modellen een geheel eigen uitstraling. Niet alleen zijn er ronde, ovale of rechthoekige modellen, maar ook de dikte van het riet en de compactheid van de wanden zullen hierdoor verschillen.

Bovendien is het mogelijk om verschillende patronen te vlechten zonder dat de natuurlijke uitstraling verloren gaat. Sommige modellen zijn gevormd rondom een aluminium of houten frame waardoor de mand extra stevig zal zijn.

 

Voordelen van een rieten hondenmand in huis

Omdat riet een natuurlijk materiaal is, past het in bijna ieder interieur. In een klassieke woning geeft riet een authentiek gevoel, terwijl in een modern huishouden het contrast juist een verrassend effect kan geven. Waarom moet ik een rieten hondenmand kopen? Of waarom is dit juist niets voor mij? Ten eerste ziet een rieten hondenmand er leuk uit, natuurlijk kan dit gezien worden door sommigen als een kwestie van smaak.

Echter, met dit soort hondenmanden zijn er heel veel diverse soorten designs mogelijk in combinatie met heel veel diverse kleuren. Er zijn zo veel mogelijkheden te vinden dat er voor iedereen wel iets bij is omdat de mogelijkheden zo verschillend zijn. Riet is tevens een materiaal dat buigbaar is, het kan dus heel erg makkelijk allerlei soorten vormen aan nemen zonder dat er ook maar enig signaal is van onnatuurlijkheid. Rond, vierkant, randen die openstaan aan alle kanten, of slechts aan drie kanten, je kunt het zo gek niet bedenken.

Border collie in Rieten hondenmand
Ook is riet het soort materiaal dat eigenlijk bij iedere inrichting wel te plaatsen is. Je kunt riet zowel plaatsen in een huis met een iets ouderwetsere inrichting, maar ook in een huis met een vrij moderne inrichting. In een huis met een authentieke inrichting zorgt een rieten mand vaak voor een echt oudhollands gevoel, en in een huis met een moderne inrichting geeft dit vaak een heel organisch gevoel tussen alle strak ontworpen meubels. Dit mag zeker in een huis met een hond natuurlijk in een enkel geval ontbreken.

Er zijn echter ook wel enkele nadelen aan een rieten hondenmand. Het voordeel van de buigzaamheid zorgt wellicht voor de mogelijkheid tot mooie vormen van de mand, maar het maakt het materiaal ook vrij kwetsbaar. Rieten manden gaan over het algemeen minder lang mee dan andere soorten manden.

Ook is riet heel erg brandbaar, wellicht is de kans niet zo snel aanwezig dat er enige vorm van vuur in de buurt van de mand komt, maar mocht dit ooit wel gebeuren dan brandt de mand in een mum van tijd weg en dat vuur slaat vaak makkelijk over. Zoals net gezegd is de kans wellicht klein dat de mand in brand vliegt, maar als dit wel gebeurt dan is riet best gevaarlijk.

De mand is wel in veel soorten en maten te krijgen, maar in welke kleur ook, de riet-look houd je altijd, dus wanneer je riet echt niet mooi vindt ondanks alle mogelijkheden die het biedt, dan is het beter om hier sowieso niet aan te beginnen.

 

Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van het materiaal is het altijd belangrijk om hier het gedrag van de hond in mee te nemen. Vaak hebben honden die vaak op dingen als meubels kauwen, niet heel erg veel baat bij een mand die gemaakt is van riet. Dit omdat riet toch een kwetsbaar materiaal blijft en met zogenoemd ”kauwgedrag” kan deze mand gemakkelijk beschadigen.

Ook wanneer de mand op een vochtige plek komt te staan of op een plek waar het weer van grotere invloed is, dan is riet zeker niet het beste materiaal. In dat geval is kunststof wellicht een betere optie. Riet is dan wel weer heel erg geschikt voor in de zomer. Riet neemt van nature erg weinig warmte op en daarom is het in de zomer vaak lekker luchtig.

In de winter kun je wellicht een extra dekentje in de mand leggen, of je kunt een dikker kussen gebruiken om de hond een comfortabelere nachtrust te gunnen. Het belangrijkste aandachtspunt is de maat van de mand. Als de mand precies in het interieur past, dan is het nog maar de vraag of de hond er wel comfortabel in kan liggen, zorg ervoor dat er een maat wordt gekocht waarin de hond zich helemaal kan uitstrekken.

Een mand die net even iets te groot is, is altijd nog beter dan een die te klein is. Wanneer je een puppy hebt, dan is het altijd beter om een grotere mand te kopen, het is namelijk zonde om een mand weg te moeten gooien, alleen omdat je puppy er is uitgegroeid.

 

Happy House Rieten Hondenmand

De Happy House is een rechthoekige mand inclusief zacht kussen. Verkrijgbaar in de maten S tot XXL is de mand met de hand gevlochten in Indonesië. Omdat riet een natuurproduct is, zijn er kleine verschillen in de kleur en afwerking zichtbaar. Het resultaat is een tijdloos model met drie opstaande wanden en een instap, geschikt voor ieder interieur.

 

Topmast Rieten Hondenbank

De Topmast Rieten Hondenbank is een rechthoekige mand met een omvang van 92 x 67 cm. De mand is gevlochten van Indonesisch Komo riet dat bekend staat om zijn sterke eigenschappen. Hierdoor is de mand ook buiten te gebruiken. De mand heeft een houten constructie als basis en heeft 2 opstaande wanden. Door de invloed van de zon kan het riet lichter verkleuren. Geleverd met een zwart polyester kussen.

 

Happy House Rieten Hondenmand XL

De XL uitvoering van de Happy House rieten hondenmand heeft een omvang van 70 x 90 cm en daardoor geschikt voor grotere hondenrassen. Het tijdloze model is met gebruik van Indonesisch riet met de hand gevlochten. Door het gebruik van natuurlijk riet is kleurverschil mogelijk en krijgt de mand een natuurlijke uitstraling. Geleverd met een bijbehorende witte kussen.

 

Beeztees Milano Hondenmand Kubu

De Beeztees Milano hondenmand Kubu is een kleine, ovale mand met de maten 54 x 43 x 17 cm. De mand is in een stoere, grove stijl gevlochten met Indonesisch Kubu riet. Geleverd met een bruin kussen is het een mooie mand voor een kleine hond. Door de invloed van de zon kan de kleur van de mand langzaam meer grijs worden.

 

Happy House Hondenmand – en Kattenmand Huis Villa

De Happy House Huis Villa is een opvallende mand voor de hond of kat. Deze met de hand gevlochten huisje is voorzien van een open ingang en openslaande deuren waardoor het dier vrij uitzicht krijgt. Het dak met decoratieve schoorsteen geeft het dier een geborgen gevoel. Door de maat 42 X 62 X 59 CM is de mand alleen geschikt voor kleine honden of katten.

 

Happy House Hondenmand Wieg Riet

De Happy House hondenmand in de vorm van een draagbare wieg. Door het formaat 38 X 41 X 40 CM is deze hondenmand geschikt voor kleine hondenrassen zoals een Chihuahua. Geleverd met een bijbehorend kussen en voorzien van enkele speelse details, is deze mand een blikvanger voor iedere woning. De bruine kleur van het riet kan door invloeden van de zon langzaam meer grijs worden.

 

Happy House Ronde Rieten Hondenmand Medium

Deze ronde hondenmand van Happy House heeft een formaat van 64 x 51 x 25 centimeter en is hierdoor geschikt voor medium grote honden. De mand is met de hand gevlochten en heeft een natuurlijke uitstraling. De bijgeleverde lichtbruine kussen is gevuld met fibervulling en heeft een wasbare hoes. De kleine opening in de hondenmand is voorzien van het Happy House logo.

 

Happy House Ronde Rieten Naturel Hondenmand Xxlarge

Voor de grote viervoeters is deze ronde rieten hondenmand een prima oplossing. Met een omvang van 95 x 82 x 25 cm is het een echte Xxlarge hondenmand. Deze mand is compleet met de hand gemaakt in Indonesië. Het gebruikte riet is wat dikker van diameter als in gebruikt voor kleine manden, waardoor de mand een stoere uitstraling krijgt. Geleverd met een wasbare passende kussen met een comfortabele fibervulling.

 

Witte Rieten Hondenmand

€81,99
Op voorraad
Petsonline.nl

Deze witte ovale hondenmand is gemaakt van wit gekleurd gevlochten riet. Samen met het bijgeleverde blauwe kussen heeft de hondenmand een stijlvolle uitstraling. Het kussen is aan beide kanten te gebruiken. De rand van de mand loopt in zijn geheel door. Verkrijgbaar in de maat small (52 x 42 x 14 cm) en medium (65 x 49 x 14 cm).

 

Trixie Hondenmand Wilgentak Naturel

De Trixie hondenmand wilgentak is gemaakt van gevlochten wilgentakken en heeft hierdoor een zeer natuurlijke uitstraling. De extra stevig gedraaide rand zorgt maakt de mand extra sterk. Met een lengte van 60 centimeter is de hondenmand geschikt voor middelgrote honden. De bruine kleur kan door de jaren heen wat lichter van kleur worden. Deze mand heeft nog geen kussen.

 

Onderschat het belang van het kussen niet

Net werd het kussen in de hondenmand al even kort aan het licht gebracht. Een goed kussen is essentieel voor een rieten hondenmand. Ook honden hebben net als mensen vaak behoefte aan verkoeling in de zomer, en wat meer warmte in de winter, met een goed kussen kan deze, toch wel belangrijke behoefte van een hond, worden bevredigd.

Ook kun je jouw hond vaak opvrolijken door een orthopedisch hondenkussen. Deze kussens zien er soms niet echt gezellig uit, maar in een rieten mand passen deze vaak juist wel erg goed en ze kunnen op die manier ook nog eens hun functie goed vervullen. Voor sommige honden is dit ook echt daadwerkelijk onmisbaar, sommige honden hebben echt een orthopedisch hondenbed nodig. Hierbij gaat het vooral om honden die van nature last hebben van zwakkere gewrichten.

Een orthopedisch hondenkussen kan de hond optimale ondersteuning bieden en deze verlicht op deze manier ook de druk op de gewrichten.

Hondenmand van riet met kussen

Alternatieven op riet.

Is riet het voor jou net niet? Dan zijn er natuurlijk altijd nog genoeg alternatieven mogelijk. Je kunt ook manden van andere soorten stoffen kopen. Als alternatief zou je bijvoorbeeld ook hout of kunststof kunnen nemen.

De stof kunststof bijvoorbeeld is ook makkelijk te vervormen en hiermee heb je ook heel erg veel diverse mogelijkheden als het aankomt op kleur en vorm, maar na dat het product gevormd is blijft kunststof ook sterk, riet daarentegen is hier en daar nog wat zwak en gaat daarom vaak minder lang mee. Alleen riet doet echt denken aan handarbeid en heeft dan weer wat meer dat ”handmade” gevoel, dit is iets waar veel mensen ook waarde aan hechten.

Je hebt dus met hondenmanden veel meer mogelijkheden dan je van tevoren wellicht had verwacht. Iedere soort heeft weer andere voor- en nadelen en heeft zo ook zijn eigen eisen. Maar wat je voorkeuren ook zijn, er zit altijd wel iets voor jou bij. Iets dat past bij jouw huis, jouw gevoel, en natuurlijk bij jouw hond.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *