De Samojeed: een zachtaardige poolhond

Samojeed liggend in de sneeuw

De Samojeed is een ras dat vooral in Noord Rusland en Siberië erg bekend is. De Samojeed werd veel ingezet bij de jacht op wilde dieren, maar ze werden ook vaak gebruikt om sleeën en boten te trekken. Deze hond werd echt gezien als onderdeel van het gezin en had onder andere de belangrijke taak om de kinderen te beschermen tegen de kou. Van nature is dit ras daardoor zachtaardig en speels. Maar de Samojeed heeft ook een ondeugende kant en kan nogal koppig zijn. Verder valt dit ras op door zijn witte, dikke vacht en zijn zeer vriendelijke gezichtsuitdrukking. De Samojeed staat vooral bekend om zijn Samojeden-glimlach. Wil jij meer weten over dit interessante ras? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis: een sterk ras afkomstig uit Siberië

De naam van dit ras is afgeleid van het volk dat dit ras heeft ontwikkeld, het nomadische Samojedenvolk. In Siberië werd gefokt met als doel een ras te creëren dat goed om kon gaan met lage temperaturen. De Samojeed was hiervan de uitkomst: een sterk ras dat erg goed bestand was tegen het koude klimaat. Dit ras werd veel gebruikt om te helpen bij het werken. Zijn taken waren onder andere het hoeden van rendieren en het slepen van sleeën en boten. Naast deze werkzaamheden werd dit ras ook gebruikt om mensen warm te houden. De vacht van een Samojeed is erg dik, daarom ging het Samojedenvolk in hun tent tegen de hond aan liggen om warm te blijven.

De Samojeed werd voornamelijk ingezet om de wacht te houden en land te bewaken. Aan het einde van de 18de eeuw werd dit ras geïmporteerd naar Engeland, waar de Samojeed al snel populair werd. Koningin Alexandra, de koningin die toen aan de macht was, was een enorme fan. Mede dankzij haar werd dit ras zo populair.

 

Het karakter: vriendelijk en oplettend

De Samojeed heeft een erg vriendelijk karakter. Het is een lieve familiehond die graag mensen om zich heen heeft. Of dit nu kinderen zijn of volwassenen, dat maakt voor hem niets uit. Dit ras past zich snel aan en kan goed met andere dieren overweg. Naast dit zachtaardige karakter, heeft de Samojeed ook een ondeugende en koppige kant. Hij is erg slim en heeft veel aandacht nodig om hem tevreden te houden. Als hij zich gaat vervelen kan hij gaan graven en blaffen. Ondanks deze eigenschap wil je Samojeed de wensen van zijn baasje wel graag in vervulling brengen. Een goede opvoeding en voldoende aandacht is dus van essentieel belang om dit ongewenste gedrag te minimaliseren.

Van nature is de Samojeed een hond die werd ingezet voor het hoeden, het kan dus voorkomen dat hij soms de neiging heeft om kinderen op te jagen. Maar hij zal ze nooit echt kwaad doen. Daarnaast is hij erg oplettend en heeft hij al snel in de gaten als er gevaar dreigt. Het kan dus een erg goede waakhond zijn. Verder is het belangrijk dat je dit ras niet teveel alleen laat, daar worden ze ongelukkig van.

Samojeed knuffelt met puppy

Het uiterlijk: een sterk lichaam en een vriendelijke lach

De Samojeed is een sterk ras en is te herkennen aan zijn witte, dikke vacht. De vacht is zo dik dat hij er geen probleem mee heeft om buiten te zijn met koude temperaturen. De Samojeed heeft een gemiddelde grootte en wordt ongeveer tussen de 12 en 15 jaar oud. De kop van de Samojeed is vrij breed en hij heeft rechtopstaande, driehoekige oren. Daarnaast staat deze hond bekend om zijn vriendelijke expressie. De ogen van de Samojeed zijn alert en levendig en zijn mond zorgt voor een leuke en unieke glimlach.

De nek van de Samojeed is sterk en zeer gespierd en loopt mooi over in de rest van zijn torso. De borst is diep en breed. De rest van het lichaam is van gemiddelde lengte en is ook erg krachtig. Met zijn sterke en gespierde lichaam is hij is heel goed in staat om kracht, snelheid en behendigheid te combineren. De Samojeed kan dus erg snel zijn en zich makkelijk door bochten wenden. De staart van dit ras is, net als de rest van het lichaam, bedekt met een dikke vacht. Hij draagt de staart over zijn rug en wanneer hij alert is dan draagt hij zijn staart aan de zijkant. Wat nog meer opvalt aan zijn vacht, is dat een Samojeed voorzien is van een dubbele vacht. De ondervacht is kort, dik en zacht. Rondom de nek en de schouders is de vacht vaak anders van structuur dan op de rest van het lichaam. De kleur kan naast wit ook crème kleurig zijn.

 

De verzorging: intensieve verzorging is belangrijk

De Samojeed heeft redelijk veel verzorging nodig, dit komt met name door de vacht. Gemiddeld moet een Samojeed ongeveer drie keer per week geborsteld worden, maar dit kan meer zijn aangezien dit ras behoorlijk veel haar verliest. De Samojeed moet ook vaker in bad dan de gemiddelde hond. De nagels moeten ongeveer om de drie weken worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en de hond er last van krijgt. Ook moeten de tanden van deze hond regelmatig gepoetst worden, omdat anders gebitsproblemen kunnen ontstaan.

Verder zijn er geen punten van aandacht en gelden de standaard verzorgingsprocedures, zoals het schoonmaken van zijn oren en ogen. Het is wel belangrijk dat je een duidelijk ritme aanhoudt omtrent zijn verzorging, want soms kan de Samojeed een beetje tegenstribbelen. Het is daarom verstandig om vanaf jongs af aan de verzorging op een vast tijdstip te plannen. Door op jonge leeftijd te beginnen met de verzorging raakt de hond gewend aan de aanrakingen en de attributen die worden gebruikt bij de verzorging.

Samojeed in het bos

Ziektes die veel voorkomen bij de Samojeed

Ondanks het feit dat de Samojeed een relatief gezond ras is, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden wat betreft zijn gezondheid. Een van de belangrijkste punten waar je als baasje rekening mee moet houden zijn de tanden. De tanden van de Samojeed zijn kwetsbaar en moeten daarom vaak en grondig gepoetst worden. Daarnaast is het verstandig om de Samojeed regelmatig door een dierenarts te laten checken op gezondheidsproblemen.

Bij het fokken wordt rekening gehouden met een aantal aandoeningen die regelmatig voorkomen bij de Samojeed, deze aandoeningen zijn:

 • Oogproblemen
 • Instabiele heupen
 • Hartproblemen

Dit zijn de meest voorkomende problemen bij dit ras. Vooral oogproblemen en slecht zicht komen relatief veel voor. Toch kan door een goed fokprogramma een deel van deze problemen worden uitgesloten. Om deze reden geldt er vanaf 1 mei 2021 in Nederland een speciale normenmatrix waarbij er extra getest wordt op deze aandoeningen. Op deze manier kan het ras zo gezond mogelijk blijven.

 

Wist je dat?

Bij de ontdekking van de Zuid Pool in 1911 zijn er meerdere honden van dit ras meegenomen om de mensen te assisteren en te beschermen. De ontdekking werd gedaan door de Noorse onderzoeker Roald Amundsen.

 

Samojeed met puppy´s in het gras

Wat kost een Samojeed?

De aanschafkosten van een Samojeed liggen tussen de €1000 en €2000 euro. De prijs kan per fokker wat verschillen. Kom je dit ras tegen voor een prijs die veel lager ligt, dan kun je ervanuit gaan dat je met een broodfokker te maken hebt. Kijk dus altijd kritisch of de fokker het beste voor heeft met zowel de pups als de moederhond.

Naast de kosten voor de aanschaf van een pup moet je rekening houden met dierenartskosten, ontwormingen en inentingen. Ook onderhoudskosten voor de verzorging, speeltjes en voeding moet je niet vergeten, deze kosten kunnen maandelijks al snel richting de €50 gaan.

 

De beweging die dit ras nodig heeft

De Samojeed heeft veel beweging nodig. Ze zijn energiek en genoeg beweging is nodig om hun gezondheid op pijl te houden. Dit kun je doen door stevige wandelingen te maken of door te spelen met verschillende hondenspeeltjes op een open veld. Ook vindt dit ras het leuk om langere afstanden te rennen. Je kunt hem dus prima meenemen als je een stukje gaat fietsen of als je een rondje gaat hardlopen.

Het is dus belangrijk dat je voor de aanschaf van een Samojeed goed nadenkt of je hem voldoende beweging kunt geven. Ideaal voor dit ras zou een grote tuin zijn waarin hij lekker kan rennen en ravotten. Heb je geen tuin? Dan moet je nagaan of er genoeg plekken in de buurt zijn waar jouw Samojeed kan rennen en spelen. Overweeg eerst of je kan voldoen aan de wensen van een Samojeed voordat je een pup aanschaft.

 

De erkenning van de Samojeed

De Samojeed is in 1906 erkend door de AKC en in 1959 door de FCI. In 2019 is de meest recente publicatie van de rassenstandaard geplaatst. In Nederland is na de erkenning ook een rasvereniging opgericht die zich bezig houdt met het waarborgen van dit ras, de Samojeden Club. Deze club zorgt er onder andere voor dat dit ras op de juiste manier wordt gefokt. Via de website van deze vereniging kun je in contact komen met erkende fokkers.

Samojeed lopend in de sneeuw

Is de Samojeed iets voor jou?

De Samojeed past prima binnen een actief gezin en kan goed met kinderen en andere dieren omgaan. De opvoeding van een Samojeed is erg belangrijk en moet op een juiste manier gebeuren. Als dit eenmaal is gedaan, heb je een trouw en vriendelijk maatje aan de Samojeed. Wat vind jij van de Samojeed? Is het iets voor jou? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening over de Samojeed.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 9 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

 1. Dit was een zeer leerzame site over de Samojeed. Ik ben huidig op zoek naar een viervoeter en iedere puppytest die ik afneem laat zien dat de Samojeed een goed ras voor mij is. Wat ik er graag nog bij had willen zien is wat de Samojeed allemaal nodig heeft qua verzorgings attributen. Welke borstels nodig enz. Verder een fijne site.

 2. Goedemorgen,
  Wij staan op het punt een Samojeed aan te schaffen vanuit een asiel.
  Wij hebben een herder-pup van 7 maande en wij zijn erg thuis met de witte herders. ( hadden er 4 van)
  Wij hebben een tuin van 3000 meter enz hunnen ravotten. Nu mijn vraag,

  Wij wonen in Spanje en het kan hier erg warm zijn zo’n 3 maanden lang. Hoe gaat deze hond er mee om? ze gaan wel onder de airco maar toch.

  Graag uw advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *