De Tatrahond: een geweldig, grote en rustige hond 

Tatrahond uiterlijk

Ben je op zoek naar een rustige hond? Dan is de Tatrahond de ideale hond voor jou om aan te schaffen. Wil jij nou ook alles te weten komen over dit prachtige beestje? Blijf dan vooral nog even verder lezen, want wij kunnen jou hier meer over vertellen. Want hoe ziet dit hondenras er nou eigenlijk uit en wat zijn belangrijke karaktertrekken? Deze prachtige hond is namelijk erg groot en rustig, maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Lees dus vooral nog even met ons mee. 

 

De geschiedenis van de Tatrahond/ Polski owczarek podhalanski 

Dit hondenras is niet zomaar ontstaan, achter elk hondenras zit een verhaal. Het is erg leuk om erachter te komen waar een hondenras nou eigenlijk vandaan komt. Zo komt de Tatrahond, die ook wel Polski owczarek podhalanski genoemd wordt, uit Polen. Om precies te zijn uit het zuiden, uit de streek Podhalen. Nog een leuk feitje, dit gebied ligt tussen de Tatra in. Dit is het hooggebergte. Hier komt dan ook de naam Tatrahond vandaan.

Vroeger werden deze honden voornamelijk gebruikt als bewaker voor de kudde en daarvoor wordt hij tegenwoordig vaak nog steeds ingezet, grappig niet? Maar dat niet alleen, ze kunnen ook nog eens als waakhond optreden om je gezin te beschermen en inbrekers af te schrikken. Met dit lieve dier in huis voel jij je dus zeker op je gemak, want hij kruipt maar al te graag lekker tegen je aan om je te beschermen.  

 

Het uiterlijk: een grote witte hond met een erg vriendelijke uitkijk   

Als je denkt aan een echte waakhond, heb je waarschijnlijk wel een idee over hoe deze hond er dan uit zou moeten zien: groot, stoer en zeker niet bang. Toch is de Tatrahond verre van dat. Deze hond heeft namelijk een erg vriendelijk uiterlijk en dat terwijl hij ook nog eens flink groot kan worden. Ze hebben een witte vacht en vallen hierdoor meteen op. De vacht op hun hoofd en de poten is kort, maar de hals en het lichaam is volledig bedekt met lang haar. Hun lichaam is compact gebouwd en toont veel kracht. Reutjes kunnen ongeveer 70 cm worden en teefjes 65 cm.  

 

Het karakter: een intelligente en waakzame hond 

De Tatrahond is een hond die erg waakzaam is en er ook alles aan zal doen om jou, als baasje, veilig te laten voelen. Ze beschermen je met heel hun hart. Ze zijn daarnaast ook erg intelligent en weten daarom goed waar ze mee bezig zijn en wie bij ze hoort. Je zou misschien niet gauw verwachten dat deze honden over je kunnen waken, omdat ze er erg vriendelijk uitzien en rustig zijn.

Dat zegt alleen niet alles, ze zullen daadwerkelijk over je waken en je beschermen tegen buitenstaanders. Dat ze intelligent zijn, kun je vaak merken aan het feit dat ze niet snel dingen doen waar ze het nut niet van inzien. Dit kan overkomen alsof ze eigenwijs zijn, maar dat is dus niet het geval. Dit ras kan prima een paar uurtjes alleen gelaten worden zonder dat hij de boel afbreekt of op stelten zet.  Ze weten zich met een bakje water, een kleedje en een speeltje goed te vermaken.  

Tatrahond puppy

De verzorging van de vacht 

Aangezien de Tatrahond op de hals en het lichaam een lange vacht heeft dien je de vacht zo nu en dan te verzorgen. Ze hebben niet extreem veel verzorging nodig, maar zo nu en dan een borstelbeurt is dus zeker wel belangrijk. Vuil is sneller te zien omdat hun vacht volledig wit is, met een borstelbeurt krijg je het meeste vaak wel weg.

De vacht is daarnaast ook nog eens zelfreinigend, wat inhoudt dat het vuil er vanzelf alweer snel af zal vallen. Vind je toch dat de vacht er niet meer fris uitziet of ruikt, dan kun je de hond ook altijd even wassen. Gebruik dan wel de juiste middelen die geschikt zijn om je hond mee te wassen. Gebruik vooral geen shampoo voor mensenharen, dit zorgt ervoor dat de vacht van jouw hond uitdroogt.  

 

De ziektes die een Tatrahond kan krijgen 

De ziektes die vaker bij dit hondenras kunnen voorkomen zijn: 

  • Heupdysplasie  
  • Epilepsie  
  • Cataract (oogaandoening) 

 Je hond die ziek wordt, dat is het laatste wat je wil. Iedereen wil dan ook het liefst voorkomen dat zijn of haar hond ziek wordt. Helaas is dat niet altijd te voorkomen. Sommige hondenrassen zijn sneller vatbaar voor bepaalde ziektes, zo ook de Tatrahond. Dat het bovenstaande rijtje de meest voorkomende ziektes bevat, wil niet zeggen dat je hond deze ziektes ook daadwerkelijk zal krijgen of dat dit de enige ziektes zijn die een Tatrahond kan krijgen.

Het is altijd belangrijk de gezondheid van je trouwe viervoeter in de gaten te houden. Gedraagt hij zich bijvoorbeeld anders dan normaal? Let dan vooral even extra op zijn gezondheid en of dit verbetert of niet. Vertrouw je het niet? Een telefoontje naar de dierenarts is zo gedaan.  

 

Wat kost een Tatrahond?

Als je een Tatrahond wilt aanschaffen, moet je rekening houden met een bedrag van €800,- tot €850,-. Twijfel je nog over het aanschaffen van een hond omdat je niet zeker weet of je alle kosten wel kunt betalen? Wij weten het als geen ander, een hond aanschaffen kan nogal wat kosten met zich meebrengen.

Je wil dan wel graag weten hoeveel je hier ongeveer aan kwijt zult zijn, waarbij het ook belangrijk is om te letten op de overige kosten. Naast de aanschafkosten van een hond, zul je ook kosten kwijt zijn aan de spullen die je hiervoor nodig hebt. Denk daarom altijd goed en rustig naar of deze mogelijkheid er voor jou is.  

Tartrahond puppy buiten

Hoeveel beweging heeft een Tatrahondnodig? 

Beweging is voor iedereen belangrijk, dus ook voor de Tatrahond. Toch is dit ras een echte levensgenieter. Heeft hij even geen zin om te lopen? Dan zal hij zit ook zeker niet doen. Ze bepalen maar al te graag hun eigen bewegingsbehoefte. Aangezien beweging goed voor je huisdier is, is het ook zeker aan te raden om dagelijks een wandeling met je hond te gaan maken. Dat geldt ook voor voldoende ruimte in en om je huis, zo kan hij zelf bepalen welke ruimte en beweging hij op dat moment nodig heeft.  

 

Erkenning van de Tatrahond

De Tatrahond is sinds 1963 erkend door de FCI, dit betekent dat dit hondenras al enkele jaren bestaat. Sinds 1988 is hij officieel gepubliceerd als officiële geldige norm. Dit houdt in dat dit hondenras daadwerkelijk als Tatrahond wordt beschouwd.  

Tatrahond Polski owczarek

Een rustige, behulpzame en mooie hond om in je hart te sluiten 

Soms kan de keuze voor een hond lastig zijn. Als echte dierenliefhebber, zal de Tetrahond jou zeker veel liefde en rust geven. Deze hond zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar zal jou ook met zijn leven beschermen, geen inbreker die een kans maakt op jouw erf! Dit ras hecht zich snel aan zijn baasje en kruipt daarom ook het liefst dicht tegen je aan.

Waarschijnlijk ben jij dol op bijna alle honden, maar ook de Tatrahond verdient zeker een plekje in jouw favorieten lijst. Ben jij hier ook helemaal van overtuigd? Sluit deze hond dan vooral in je hart. Wedden dat je hiermee een vriend voor het leven in huis haalt?  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 22 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Tatrahonden zijn fantastische honden maar het zijn ook sterke beschermers die blaffen en bewaken
    het erf en hun roedel dit houdt in dat ze niet altijd gemakkelijk te houden zijn in de stad hou hier rekening mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *