Tibetaanse Mastiff: Karakter, info en trainingstips

Drie Tibetaanse Mastiff honden

De Tibetaanse Mastiff is een vrij grote hond en heeft hierdoor een indrukwekkend uiterlijk. Dit hondenras is niet geschikt voor beginners.  Deze hond heeft een baasje nodig dat ervaring heeft met het opvoeden van honden. De Tibetaanse Mastiff is intelligent en waakzaam. Hij is beschermend en trouw naar zijn familie toe. Dit hondenras kan bij vroegtijdige socialisatie goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Tibetaanse Mastiff? Lees dan dit artikel voor meer informatie!

 

De geschiedenis: een krachtige hond uit de oudheid

De Tibetaanse Mastiff stamt waarschijnlijk uit de oudheid. Maar omdat het een van de oudste rassen ter wereld is, is het niet zeker wanneer dit ras precies is ontstaan. Wat we wel weten, is dat de Tibetaanse Mastiff bekend was bij Aristoteles en Marco Polo en vaak door hen werd benoemd.

De Tibetaanse Mastiff komt oorspronkelijk uit Tibet. Het is een oude werkhond van de nomadenherders in de Himalaya. Ook was dit hondenras de traditionele waakhond van de Tibetaanse kloosters. Er wordt gedacht dat de Tibetaanse Mastiff de voorvader is van andere berghonden en Mastiff rassen die later zijn ontstaan. De Tibetaanse Mastiff wordt ook wel Do-Khyi genoemd.

De Tibetaanse Mastiff kwam voor het eerst in de Westerse wereld in 1847. Een reu kwam naar Engeland en werd daar gehouden door Koningin Victoria. Tegenwoordig is deze indrukwekkende hond ook geschikt als huisdier.

 

Het karakter: intelligent, eigenwijs en beschermend

De Tibetaanse Mastiff is een intelligente, maar eigenwijze hond. De koppigheid zorgt ervoor dat het lastig is om hem te trainen en dingen aan te leren. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je later in dit artikel. Deze grote knuffelbeer is trouw aan zijn baasje, maar terughoudend en gereserveerd tegenover vreemden. Het is een waakhond die zijn baasje graag wil beschermen. Als er onbekende mensen in de buurt zijn zal hij dit direct aan zijn baasje laten weten. Het is een hond die let op zijn territorium en kan vooral ’s nachts regelmatig blaffen.

De Tibetaanse Mastiff heeft een rustig en onafhankelijk karakter. Hoewel het een loyaal hondenras is, is het wel van belang om de pup direct op de juiste manier te socialiseren. Door een goede socialisatie voorkom je dat jouw Tibetaanse Mastiff ongewenst gedrag gaat vertonen. De Tibetaanse Mastiff kan namelijk ook worden beschouwd als een vrij agressief hondenras. Daarom is het niet verstandig om in een drukke woonwijk te wonen met dit hondenras.

Bij een goede socialisatie kan de Tibetaanse Mastiff goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het is van belang om hem hieraan te laten wennen en om jonge kinderen nooit met hem te laten.

Tibetaanse Mastiff puppy in grasveld

Het uiterlijk van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff heeft een krachtig en sterk lichaam. Hij heeft een imponerende uitstraling, die hij vooral te danken heeft aan zijn grootte. De schofthoogte van een reu is tussen de 66 en 76 centimeter en weegt tussen de 45 en 73 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 61 en 71 centimeter en weegt tussen de 34 en 54 kilo. Een enorme hond dus.

De vacht van een Tibetaanse Mastiff is dik en lang. Bij koud weer is de ondervacht erg zwaar. In de zomer is de ondervacht dunner. De haren in de nek zijn ruw en lijken op de manen van een leeuw. De vacht kan verschillende kleuren hebben. Kleuren die kunnen voorkomen zijn zwart, zwart en tan, zwart en geel, zwart en wit, grijs, oranje en roodbruin. Reuen hebben meer vacht dan teven.

Het hoofd van een Tibetaanse Mastiff is groot en breed. De neus is breed en heeft grote neusgaten. De snuit is breed en loopt vierkant af. De ogen zijn bruin van kleur. De oren zijn middelgroot, driehoekig en hangen naar beneden. De nek is goed gespierd, net zoals de rug en de poten. De staart ziet eruit als een pluim en is goed behaard.

 

De verzorging

De Tibetaanse Mastiff heeft een dikke, lange vacht die één keer per jaar flink verhaart. In deze periode is het verstandig om dagelijks te borstelen, zodat losse haren niet in de vacht blijven hangen. De rest van het jaar verhaart hij niet, maar is het wel belangrijk dat de vacht minstens één keer per week geborsteld wordt. Vooral de langere haren op de nek, staart en achterkant van de poten hebben wat extra aandacht nodig. Je moet ze borstelen om vuil uit de vacht te verwijderen en om te voorkomen dat de haren gaan klitten. Controleer de vacht van een Tibetaanse Mastiff altijd goed na een wandeling in de natuur.

Naast de vachtverzorging is ook de basiszorg van belang. De nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en worden bijgeknipt. De oren en ogen van de Tibetaanse Mastiff moeten schoon blijven. Dit kun je doen door een schoon, vochtig doekje te gebruiken.

Een Tibetaanse Mastiff is een grote hond en heeft kwaliteitsvoeding nodig. Je kunt eventueel aan de dierenarts advies vragen welke voeding je het beste kunt geven. Ook heeft een Tibetaanse Mastiff baat bij voldoende beweging om gelukkig te blijven.

Twee Tibetaanse Mastiff honden buiten

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Tibetaanse Mastiff wordt gemiddeld 11 tot 14 jaar oud. Er zijn enkele ziektes en erfelijke aandoeningen die bij dit hondenras kunnen voorkomen. De onderstaande erfelijke aandoeningen kunnen voorkomen bij een Tibetaanse Mastiff:

  • Elleboog- en heupdysplasie
  • Oogproblemen
  • Schildklierproblemen

De Tibetaanse Mastiff is een grote hond en grote hondenrassen hebben meer kans om elleboog- en heupdysplasie te ontwikkelen. Dit is een aandoening aan de gewrichten die kan leiden tot gewrichtsslijtage. De kop van het gewricht past niet meer goed in de kom, hierdoor kan de hond moeite krijgen met lopen, rennen en opstaan. Kreupelheid is een van de symptomen.

Oogproblemen kunnen ook voorkomen. Het zicht kan verminderen en dit kan dusdanig erg zijn dat de Tibetaanse Mastiff uiteindelijk blind wordt. Ook kunnen er verschillende ontstekingen in het oog ontstaan. Het is daarom belangrijk om de ogen goed schoon te houden en bij twijfel de dierenarts in te schakelen.

Daarnaast is de Tibetaanse Mastiff ook gevoelig voor Schildklierproblemen. Het kan zijn dat de schildklier te langzaam werkt. De dierenarts kan dit onderzoeken en heeft hier eventueel medicijnen voor. Symptomen hiervoor kunnen zijn: diarree, kreupelheid, droge ogen en vachtproblemen.

 

Wist je dat?

De Tibetaanse Mastiff is een onafhankelijke hond en vindt het niet erg om een tijdje alleen thuis gelaten te worden. Dit in tegenstelling tot de meeste honden. Wel moet je er rekening mee houden dat een Tibetaanse Mastiff pas echt volwassen als hij twee tot drie jaar oud is. Tot die tijd is het niet verstandig om hem alleen thuis te laten.

 

Hondentraining voor dit ras

De Tibetaanse Mastiff is een intelligente hond, maar kan lastig zijn om te trainen. Dit komt omdat dit hondenras onafhankelijk en eigenwijs is. Het is een zelfstandige hond die graag zelf denkt en niet alleen maar commando’s wil opvolgen. Om het beste resultaat te krijgen, is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met de socialisatie. De socialisatieperiode begin al vanaf dat een pup 3 weken oud is. Een consequente, maar vriendelijke aanpak werkt het beste. Positieve versterkingstechnieken zoals prijzen en belonen worden aangeraden. Dwingen en drillen wordt afgeraden. Een Tibetaanse Mastiff wil wel een commando opvolgen, maar wil dit doen op zijn eigen tempo.

Een basistraining is voor elke hond belangrijk, maar zeker voor een Tibetaanse Mastiff. Een puppytraining zorgt ervoor dat de hond andere honden leert kennen en in aanraking komt met nieuwe situaties. Je bouwt samen met je hond een band op en de hond leert dat hij naar zijn baasje moet luisteren. Ook is het handig als een Tibetaanse Mastiff tijdens een puppytraining meteen de basiscommando’s aanleert.

Tibetaanse Mastiff puppy staand

Wat kost een Tibetaanse Mastiff?

Je betaalt al snel tussen de €1000 en €1500 voor een Tibetaanse Mastiff met een stamboom. De prijs van een Tibetaanse Mastiff ligt dus vrij hoog. Het kan voorkomen dat de vraagprijs van een pup nog hoger ligt. Tegenwoordig zijn er ook kruisingen met de Tibetaanse Mastiff. Vaak betaal je daarvoor iets minder en ligt de prijs rond de €800. Zorg ervoor dat je altijd een pup aanschaft bij een erkende fokker. Een erkende fokker fokt volgens de regels en zorgt goed voor de moederhond en de pups. Ook is hij op de hoogte van eventuele erfelijke aandoeningen die voorkomen in de stamboom van de hond.

Naast de aanschafkosten heeft de Tibetaanse Mastiff ook behoorlijk wat onderhoudskosten. Het is een grote hond die veel voeding nodig heeft. Voor de voeding moet je zo’n €800 per jaar rekenen. De kosten van de training zijn zo’n €300. Deze kosten zijn noodzakelijk, omdat je wilt dat jouw Tibetaanse Mastiff op een goede manier gesocialiseerd wordt. Daarnaast moet je rekening houden met andere terugkomende kosten zoals de dierenarts en hondenbelasting. Ook moet het speelgoed, de mand en de riem worden aangeschaft.

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de kosten van een Tibetaanse Mastiff voordat je er een aanschaft. Ga altijd eerst na of je bereid bent deze kosten te betalen en of je het je kunt veroorloven.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Tibetaanse Mastiff is een werkhond en houdt van bewegen. Ze springen en rennen graag. Dit hondenras heeft gemiddelde beweging nodig en vaak zijn de dagelijkse wandelingen en speeltijd al voldoende. Wel vindt de Tibetaanse Mastiff het heerlijk om een lange boswandeling te maken. Neem hem dus zeker met je mee als je een flinke wandeling gaat maken. Het is wel verstandig om de Tibetaanse Mastiff aangelijnd te houden. Omdat dit ras een waakhondeninstinct heeft kun je ze niet blindelings vertrouwen. Ze kunnen mogelijk agressief gedrag vertonen of weglopen. Het is vooral belangrijk dat je kijkt naar het karakter van jouw hond voordat je de afweging maakt.

Als een Tibetaanse Mastiff voor een langere tijd in een kleine ruimte zit, dan kan de hond gefrustreerd raken. Zorg er dus voor dat de hond voldoende ruimte heeft om vrijuit te bewegen. Een kleine woning zonder tuin of een appartement is minder geschikt als je een Tibetaanse Mastiff wilt aanschaffen. Dit hondenras woont het liefst in een woning met een omheinde tuin. Goede omheining is belangrijk, want een Tibetaanse Mastiff zal bij een laag elektronisch hek toch de tuin kunnen verlaten. Hij zal niet schrikken van een kleine shock.

Tibetaanse Mastiff lopend

Erkenning in Nederland

De Tibetaanse Mastiff wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Voor dit ras is ook een rasvereniging erkend door de Raad van Beheer, de Tibetaanse Mastiff Club. Deze vereniging houdt zich bezig met het in stand houden van een gezond ras. Je kunt bij hen onder andere terecht voor het vinden van erkende fokkers en voor het vinden van een dekreu.

Tibetaanse Mastiff puppy liggend

Heb jij al een Tibetaanse Mastiff of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Tibetaanse Mastiff is een eigenzinnige hond met een uitgesproken karakter. Hij kan eigenwijs en onafhankelijk zijn. Toch heeft de Tibetaanse Mastiff ook karaktereigenschappen die hem geschikt maken als gezinshond. Het is een vriendelijke hond tegenover bekenden, maar tegenover vreemden is hij eerst gereserveerd en waaks. Vroegtijdige socialisatie en een juiste opvoeding zorgen ervoor dat de Tibetaanse Mastiff een fijn metgezel wordt voor bij jou in huis. Je hebt dan een loyale en beschermende hond voor zo’n 11 tot 14 jaar. Heb jij al een Tibetaanse Mastiff of ben jij er van plan om een aan te schaffen? Laat een reactie achter onder dit artikel en kom in contact met andere hondenliefhebbers!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Hallo, ik woon nu samen met mijn vriend die een Tibetaanse Mastiff heeft van ongeveer 5 jaar oud. Ikzelf ben niet gewoon om met een hond om te gaan, maar ik zou toch graag een band scheppen met Rosie (de hond dus). Heeft er iemand tips?
    Groetjes Katrien

  2. Wij hebben al 10 jaar een Tibetaanse Mastiff. Het is een geweldige en lieve hond, mijn beste maatje. Gewoon geweldig voor een honden bezitter die weet hoe met een hond om te gaan, dan wordt hij je beste vriend(in).

  3. Al 20jaar Tibetanen ,geweldige trouwe honden lief en aan hankelijk, dril ze nooit, als je het vertrouwen wint is ongehoorzaamheid niet aan de orde . En ja eigen zinnig, waaks zelf denkend yo

  4. Hoi wij hebben een tm die nu 1 jaar wordt. Schat van een hond. 1 probleem gisteren meegemaakt, hij had een plekje gevonden waar hij blijkbaar over de omheining kon klimmen ( dit nu opgelost). Daar had hij een aanvaring met een andere hond en met een fietser. Best wel agressief. Ik vraag nu wat tips hoe ik hem wat in kan tomen. Hij reageert nu dus echt boos op honden die voorbij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *