6 Tips en trucs om je hond te laten afvallen

Hond met broccoli

Om je hond gewicht te laten verliezen dient hij minder calorieën binnen te krijgen dan hij verbruikt. Dit proces kun je versnellen door hem meer te laten bewegen: Ga iedere ochtend een extra rondje lopen, of ga met hem spelen in het park. In dit artikel kom jij meer te weten over de acties die jij kunt ondernemen en kom je te weten waarom het zo belangrijk is om jouw hond op gewicht te krijgen.

We geven je een handige lijst met tips en trucs die jou kunnen helpen om je hond te laten afvallen. Dit artikel is perfect voor jou en je hond. Want eerlijk is eerlijk, jij wilt toch ook het beste voor je viervoeter?

 

Zes eenvoudige adviezen die je hond helpen gewicht te verliezen

Er zijn meerdere manieren waarop je jouw hond kunt helpen om af te vallen. Hieronder geven je zes adviezen die gemakkelijk op te volgen zijn en zullen helpen om je hond een gezond gewicht te laten bereiken.

 1. Het eerste advies is dat je moet berekenen hoeveel calorieën je hond nodig heeft op een dag. Het is hierbij belangrijk om ermee rekening te houden of je hond gesteriliseerd is of niet. Is dit het geval, dan heeft je hond minder eten nodig in vergelijking met honden die niet gesteriliseerd zijn. Daarnaast hebben oudere honden minder eten nodig in vergelijking met puppy’s en jonge honden. Dit heeft te maken met het feit dat pups en jonge honden nog moeten groeien en meer actief zijn. Oudere honden bewegen minder en zijn al uitgegroeid. Veel hondenvoerproducten tonen op de verpakking hoeveel je hond nodig heeft. Twijfel je, dan kun je contact opnemen met je dierenarts. Dit kan helpen bij het bepalen hoeveel calorieën je hond op een dag nodig heeft.
 2. Ten tweede is het van belang om de maaltijden van je hond af te wegen. De gemakkelijkste oplossing is om een kop of mok te nemen en hierin een lijn te tekenen die aangeeft hoeveel brokken of vlees je hond per maaltijd mag krijgen. Het kan handig zijn, als je met een nieuw dieet begint, om elke maaltijd gedurende de dag op te delen. Zo kan je hond gewend raken aan het feit dat ze minder eten, en het voorkomt dat ze hongerig en chagrijnig worden. Voer je jouw hond één of twee keer per dag, dan kan dit zorgen voor ongewenst gedrag. Voorbeelden hiervan zijn het eten van voedsel uit de prullenbak en het niet luisteren naar jouw commando’s.
 3. Het toevoegen van fruit en groentes aan het dieet van je hond kan ook helpen bij het afvallen. Groentes zoals groene bonen, komkommers, broccoli en selderij behoren tot de snacks/voedsel met weinig calorieën die honden lekker vinden. Stel dat je groene bonen of broccoli geeft aan je hond die je tegelijkertijd zelf voor je eigen avondeten hebt gemaakt. Let hierbij op dat je het water niet teveel zout laat bevatten. Dit is ongezond voor je hond. Ook appels en banen worden gezien als gezonde tussendoortjes. Let hierbij wel op dat je fruit niet in een te hoge mate geeft, aangezien dit effect heeft op hun bloedsuikerwaardes.
 4. Ten vierde helpen activiteiten en langer wandelen om je hond te laten afvallen. Net als bij mensen helpt beweging (of meer beweging) om een hond calorieën te laten verbranden en gewicht te verliezen. Langere wandelingen kunnen hierbij helpen. Bij jonge honden kun je dit combineren met spelletjes, bijvoorbeeld apporteren of rennen. Voor oudere honden is dit niet altijd een optie. In plaats van lange wandelingen kun je in dat geval beter kiezen voor meerdere kleinere wandelingen van 15 tot 20 minuten. Doe je dit vier keer per dag, dan krijg je hond alsnog minimaal een uur per dag beweging. Er zijn daarnaast gespecialiseerde klinieken waar je jouw hond kunt laten wandelen op een loopband. Dit kan ook in het water, wat beter is voor de gewrichten en spieren van je hond. Zo wordt voorkomen dat beweging je oude hond beschadigt.
 5. Ten vijfde is het belangrijk om te bekijken wat voor voedsel je jouw hond geeft. Brokken bevatten bijvoorbeeld veel calorieën en vet, terwijl deze stoffen niet nodig zijn voor de meeste honden. Het is daarom aan te raden om over te stappen naar een dieet dat bestaat uit rauw vlees. Rauw vlees bevat minder calorieën en is minder vet, maar het kan ook beter verwerkt worden door vele honden. Er zijn ook brokken met minder calorieën die wel meer proteïnen bevatten. Zo krijgt je hond nog altijd de benodigde voedingsstoffen binnen, maar wordt het afvallen gemakkelijker gemaakt. Veel dierenartsen raden een speciaal brokkendieet aan die rijk zijn qua vezels en veel proteïnen bevatten.

Hond rennend

We raden ook aan om je dierenarts te raadplegen als je het dieet van je hond drastisch gaat aanpassen. Dit is belangrijk als je hond last heeft van onderliggende gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat een dieetverandering niet de beste oplossing is voor jouw huisdier.

 1. Het laatste advies dat we je willen geven is om ervoor te zorgen dat de overgang naar het nieuwe dieet rustig verloopt. Als je overstapt op brokken met minder calorieën, kun je het beste beginnen met 25% van de nieuwe brokken en 75% van de oude brokken. Zo laat je jouw huisdier langzaam wennen aan het nieuwe dieet. Dit voorkomt ook problemen met de spijsvertering. Als dit goed gaat, kun je na een week overstappen op 50-50. Tijdens de derde week geef je jouw hond alleen nog maar de nieuwe brokken. Wil je hond niet alleen de nieuwe brokken eten, dan kun je een aantal van de oude brokken hierin mengen. Ook tussendoortjes met weinig calorieën zijn een optie. Het toevoegen van wat water of kippenbouillon met weinig natrium kan ook helpen om je hond de brokken beter te laten eten.

 

Verder trucs om je hond aan te moedigen af te vallen

Naast de hierboven genoemde zes adviezen, zijn er nog een aantal kleine stappen die je kunt ondernemen om je hond gewicht te laten verliezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een anti-schrok voerbak. Deze voerbak zorgt ervoor dat je hond niet meer zijn voedsel te snel kan eten. Ze moeten meer hun best doen om het rauwe vlees of de brokken te verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat je hond meer de tijd neemt om te eten. Hierdoor zitten ze sneller vol.

Je kunt er ook voor kiezen om de voerbak of anti-schrok voerbak continu op andere plekken in het huis te zetten. Hierdoor moeten ze steeds naar een andere plek lopen of rennen om hun voer te eten. Het is misschien niet veel, maar het zorgt wel voor een beetje extra beweging. Je zou zelfs het voer door je huis kunnen verspreiden. Dit werkt alleen als je één hond in huis hebt en brokken geeft.

Daarnaast zijn er speciale speeltjes die helpen om je hond op een beter tempo te laten eten. Deze speeltjes zijn te vergelijken met een anti-schrok voerbak. Als je hond meer zijn best moet doen om het eten te verkrijgen, dan wordt er op een lager tempo gegeten en voelt het dier zich voor langere tijd vol.

Je kunt hiervoor gebruik maken van speciale balletjes, waardoor langzamer eten gecombineerd wordt met extra beweging. Deze ballen moeten de honden laten rollen, zodat ze alle beetjes voer uit het balletje kunnen krijgen. Dit is ideaal voor honden die af moeten vallen en wat meer beweging kunnen gebruiken.

Hond spelend

Samengevat: negen tips en trucs om je hond gewicht te laten verliezen

In dit artikel hebben we het gehad over de diverse manieren waarop je jouw hond kunt helpen om af te vallen. Ten eerste gaven we je zes adviezen. We vatten deze adviezen hieronder voor je samen:

 • Bereken hoeveel calorieën jouw hond dagelijks nodig heeft.
 • Weeg de maaltijden van je hond af.
 • Voeg groenten en fruit toe aan het dieet van je hond.
 • Onderneem meer activiteiten en maak langere wandelingen.
 • Let goed op het voer dat je jouw hond geeft. Maak de overstap naar brokken of rauw vlees die minder calorieën bevatten. Maar meer proteïnen en vezels.
 • Zorg voor een goede overgang naar een nieuw dieet.

Naast deze tips kun je jouw hond aanmoedigen om af te vallen door te kiezen voor een anti-schrok voerbak. Hierdoor eten ze hun voedsel langzamer en voelen ze zich meer vol voor langere tijden. Je kunt hierbij ook kiezen voor een bal die honden hun voer op een langzamere manier geeft. Dit combineert langzamer eten met meer beweging. Daarnaast kun je ervoor kiezen om hun eten op andere plekken binnen je woning te geven, zodat er ook meer bewogen wordt.

Dit zijn onze tips, maar we horen ook graag meer over jouw inzichten. Heb je zelf enkele handige tips of trucs die andere hondeneigenaren kunnen helpen? Of, als je hond moest afvallen, hoe heb je dit ervaren? Laat hieronder een reactie achter, we horen er graag meer over!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. Onze beagle bijna 3 moet ook afvallen, zijn nu bezig met combi van speciale dieet brokken en boontjes. Wij zijn gestopt met rauw vlees omdat dit volgens die dierenarts teveel eiwit bevat wat niet goed is voor het afval proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *