De Vizsla: alles over deze harde werker!

Vizsla

De Vizsla is een bijzonder ras. Dit ras komt van oorsprong uit Hongarije en werd vroeger veel gebruikt bij het jagen op wilde dieren. De Vizsla moest, voordat het jagen echt begon, het land afgaan, op zoek naar geursporen. Eenmaal een geurspoor opgevangen, dan wist de jager waar wild zat en kon hij actie ondernemen. Tegenwoordig heeft de Vizsla niet meer zoveel taken, maar is het een echte familiehond. Wil jij meer weten over dit ras? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: gefokt door plunderaars

De Vizsla is gefokt door een grote groep plunderaars die rond het jaar 800 West Europa plunderde. Deze groep ging heel Europa door en kwam uiteindelijk in Hongarije terecht. Hier maakte ze kennis met een uniek ras. Vervolgens gingen ze fokken met dit ras om tot een sterk en fit ras te komen. Tijdens de jaren die volgde, werd de Vizsla verder ontwikkeld in Hongarije en werd het ras gevormd zoals we dat nu kennen.

Jarenlang werd dit ras gebruikt door jagers en werden ze ingezet voor verschillende doeleinden. Dit ras is uiterst praktisch en ging bijna elke uitdaging aan. Hierdoor werden ze ook zeer populair in Amerika. Het ras werd bekend in Amerika doordat een Vizsla werd mee gesmokkeld op de boot richting Amerika. Jaren later werd de Vizsla de eerste hond in de geschiedenis van Amerika die het voor elkaar kreeg om kampioen te worden in vijf verschillende soorten hondensporten.

 

Het karakter van de Vizsla: levendig en intelligent

De Vizsla staat bekend om zijn levendige karakter. Dit ras is zeer vriendelijk en intelligent. Ze vinden het heerlijk om met mensen om te gaan en doen dan ook graag hun best om mensen tevreden te maken. Hierdoor is dit ras gemakkelijk te trainen. Een Vizsla kan prima overweg met kinderen en andere huisdieren. Een punt van aandacht is wel dat tijdens de socialisatieperiode dit ras kennis moet maken met zijn andere huisgenoten.

Een Vizsla vindt het moeilijk om langere periode alleen te zijn. Ook hier moet je dus rekening mee houden als je een Vizsla gaat kopen. Zorg ervoor dat er eigenlijk altijd iemand thuis is.

Vizsla tussen de bladeren

Het uiterlijk en de lichaamsbouw: slank en gespierd

De Vizsla is een ras van gemiddelde grote. De kop van dit ras valt op doordat hij erg slank en gespierd is. Hierdoor is zijn gezicht goed gevormd, aan zijn kop hangen langere ontspannen oren. Vooral de kaaklijn is duidelijk zichtbaar, bij reutjes meer dan bij teven. De kaken zijn sterk en zijn tanden zijn zeer goed ontwikkeld. De nek van dit ras is sterk, redelijk lang en goed gespierd. De nek loopt mooi over in zijn schouders. De rest van zijn torso is goed in balans en ook erg slank. De voorpoten zijn recht en gespierd, dit geldt ook voor zijn achterpoten.

De vacht van de Vizsla is kort en voelt heel zacht aan. Verder is de vacht dicht en ligt het ook erg dicht op de huid en is waterafstotend. Er is geen ondervacht aanwezig.

 

De verzorging van een Vizsla

De vacht van de Vizsla heeft weinig verzorging nodig. Dit komt doordat de vacht kort is en dicht op de huid ligt. Het is toch belangrijk om wekelijks te kammen met een goede borstel. Ook regelmatig in bad is belangrijk, vooral als de vacht vies is geworden. De nagels van dit ras moeten veel verzorgd worden en hebben dan ook regelmatig een knipbeurt nodig. Ook de oren moeten regelmatig worden gecheckt om te kijken of er viezigheid in zit. Doe je dit niet regelmatig? Dan is de kans op ontstekingen in de oren groot. De tanden van een Vizsla zijn sterk en goed gevormd, hierdoor is er extra aandacht benodigd om deze gezond te houden. Gebruik goede tandpasta en poets zijn tanden regelmatig.

Het poetsen van de tanden kan door sommige honden als onaangenaam worden ervaren. Door hier vroeg mee te beginnen en door een vast ritme te hebben, bijvoorbeeld elke keer na de laatste grote maaltijd, is het gemakkelijker om dit te doen.

 

Specifieke voeding voor de Vizsla

De hoeveelheid voedsel die een Vizsla per dag nodig heeft kan heel erg verschillen per hond. Zo kunnen jonge actieve honden meer dan twee keer zo veel nodig hebben dan volwassen honden die wat minder actief zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen wat de juiste hoeveelheid voeding is voor een Vizsla. Het is belangrijk om in het begin de richtlijnen aan te houden die op de verpakking staan van de voeding die je koopt. Kies voor volledige en hoogwaardige voeding. Merk je dat jouw hond aan de dunne kant is? Kies dan voor een extra portie. Gelukkig is de vacht van een Vizsla dun en zijn de contouren duidelijk zichtbaar. Hierdoor kun je eenvoudig inschatten of een hond te dik of te dun is.

Vizsla puppy rennend

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Vizsla staat bekend als een gezond ras. Ze worden gemiddeld zo’n 14 jaar oud, wat een prima leeftijd is voor een rashond. Toch zijn er een aantal erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen bij dit ras. De belangrijkste om rekening mee te houden zijn:

  • Kanker
  • Oogproblemen
  • Instabiele heupen
  • Oor infecties

De meeste van de problemen kunnen worden voorkomen door op de juiste manier te fokken. Om deze reden heeft de Raad van Beheer in Nederland een speciaal fokreglement opgestart voor dit ras. Het doel van dit reglement is om de erfelijke aandoeningen te beperken en soms zelfs te stoppen.

Oor infecties komen regelmatig voor bij dit ras en kunnen worden voorkomen door de oren regelmatig schoon te maken. Instabiele heupen kunnen ook worden beperkt door ervoor te zorgen dat een Vizsla niet te dik wordt. Let dus goed op zijn dieet en zorg voor een gezonde levensstijl.

 

Hondentraining

Als er iets belangrijk is op het gebied van hondentraining bij dit ras, dan is het consistentie en  vroeg beginnen. Tijdens zijn puppyfase is regelmatig trainen zeer belangrijk. De Vizsla is een hond die bezig moet worden gehouden, zowel op lichamelijk als mentaal gebied. Dit heeft alles te maken met zijn karakter. 

De Vizsla is intelligent en met de juiste training kan dit ras worden ingezet bij verschillende hondensporten. Let bij de training op een rustige manier van trainen, want dit ras is behoorlijk gevoelig voor toon- en stemmingswisselingen bij mensen. Kom je te luid en hard over? Dan werkt dit averechts. Naast de diverse soorten trainingen zoals o.a. behendigheidstrainingen zijn Vizsla’s ook zeer geschikt om mee te trainen voor de jacht. Deze trainingen bieden slimme honden die mentale uitdaging nodig hebben een goede afwisseling  met het fysieke bezig zijn.

Vizsla close up

Wat kost een Vizsla?

De aanschaf van een Vizsla kost zo’n €1000 tot €1500. Daarnaast moet je nog rekening houden met de verzorgingskosten. Gelukkig vallen deze kosten bij dit ras wel mee. De aanschaf van een Vizsla is dus wat duurder dan gemiddeld, maar in het geheel is dit geen duur ras om te onderhouden.

Wanneer je een Vizsla gaat kopen is het belangrijk om via een fokvereniging te doen. Dit heeft alles te maken met de fokreglementen die zo’n vereniging hanteert. Op de website van de Raad van Beheer kun je verschillende verenigingen vinden die zich bezighouden met de ontwikkeling van dit ras. De bekendste vereniging is Magyar Vizsla. Via de website van deze vereniging kun je zeker een gezonde Vizsla kopen. Er zijn fokkers die een Vizsla alleen verkopen aan mensen die actief in de jachttraining en jachtsport willen zijn, hou hier rekening mee als je een fokker zoekt.

 

Hoeveel beweging heeft een Vizsla nodig?

De Vizsla is een zeer energiek ras, dus veel bewegen is echt een must. Probeer elke dag minimaal een half uur een activiteit te doen met je hond, dit doe je naast het dagelijkse wandelen. De Vizsla moet regelmatig kunnen rennen en intensieve hondensporten zijn dan ook aan te raden. Een Vizsla behoef je op mentaal en fysiek gebied veel uitdaging te bieden, anders is dit slecht voor zijn gezondheid. Ook lopen naast een fiets is een prima manier om ervoor te zorgen dat hij voldoende intensieve beweging krijgt.

Qua verzorging ben je dus niet veel tijd kwijt aan dit ras, maar qua beweging wel. Dit is iets om rekening mee te houden voordat je een Vizsla gaat aanschaffen.

 

De erkenning door de FCI

De Vizsla is in 1963 officieel erkend door de FCI. In Amerika gebeurde dit drie jaar eerder, in 1960. De erkenning van de Vizsla zorgde ervoor dat dit ras populairder werd. Daarnaast werd er meteen een duidelijk fokbeleid gevormd, waardoor dit ras sterk en gezond werd en tot op heden is.

Vizsla in het bos

Is dit ras iets voor jou?

De Vizsla is gezond, sterk en energiek. Het is een hond die prima past binnen een actief gezin. Ook voor sporten is dit een uitstekend ras. Wat vind jij van de Vizsla? Past hij bij jou of is hij te actief? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Wij zijn zeer benieuwd naar jouw mening! Laat daarom onder dit artikel even een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *