Waarom eten honden gras? 

Hond eet gras

Lekker naar buiten gaan met je hond is het leukste wat er is. Welke hond vindt het nu niet leuk om door het bos te rennen? Maar ook een klein rondje door de wijk of even los over het grasveld in de buurt rennen, vinden de meeste honden ook al geweldig. Als je vaak met je hond naar buiten gaat, is het je misschien wel eens opgevallen dat jouw hond gras eet. Jouw hond is hierin zeker niet de enige! Het is niet altijd meteen een reden om je zorgen te maken, maar het is wel belangrijk om na te gaan waarom jouw hond gras eet. We leggen je uit wat de redenen kunnen zijn.  

 

Het is onderdeel van het karakter van je hond 

Veel mensen denken dat honden carnivoren zijn en dat het in hun DNA zit om alleen maar vlees te eten. Niets is minder waar. Honden zijn eigenlijk geëvolueerd als omnivoren. Vroeger aten honden alles wat beschikbaar was, zowel vlees als planten of andere voedingsmiddelen. Het eten van gras kan dus simpelweg een instinct zijn.  

Deze reden voor gras eten is vrij onschuldig. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden of jouw hond veel en vaak gras eet. Een aantal andere oorzaken zijn serieuzer, maar kun je met onderstaande tips gemakkelijk aanpakken. Lees snel verder om te kijken wat voor jouw hond de reden kan zijn.  

 

Jouw hond verveeld zich

De behoefte om andere dingen te eten dan de normale brokken kan een teken zijn van verveling. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer jouw hond te weinig beweging krijgt of te weinig speelt gedurende de dag. Was je tijdens de lockdown veel thuis, maar werk je inmiddels weer op kantoor? Ook voor jouw hond is dit een omschakeling.

Gelukkig kun je meerdere dingen doen om verveling tegen te gaan. Zorg ervoor dat jullie samen regelmatig naar buiten gaan, verleng de wandelingen met een paar minuten, gooi wat vaker een bal en zorg ervoor dat jouw hond thuis een aantal speeltjes heeft waarmee hij of zij zich kan vermaken wanneer je niet thuis bent.  

 

Jouw hond vindt gras lekker 

Smaken verschillen. Zoals wij als mensen het misschien lekker vinden om een komkommer te eten, zo kan het zijn dat jouw hond graag gras eet. Honden die gras lekker vinden, gaan vaak voor het jonge gras wat tijdens de eerste lentemaanden begint te groeien.  

Hond eet

Jouw hond heeft behoefte aan vezels 

Een andere, meer serieuze reden dat honden gras eten, is dat ze een tekort hebben aan vezels. Net als mensen hebben honden vezels nodig om te zorgen dat ze hun eten goed kunnen verteren en een normale stoelgang hebben.

Wanneer jouw hond onvoldoende vezels binnenkrijgt, kan hij of zij instinctief op zoek gaan naar andere manieren om deze voedingsstof binnen te krijgen. Gras eten is voor honden één van de oplossingen. Twijfel je eraan of jouw hond de juiste voeding krijgt? Ga eens na hoeveel vezels jouw hond dagelijks nodig heeft en of deze hoeveelheid in de dagelijkse voeding zit. 

 

Jouw hond krijgt te weinig vitaminen of mineralen binnen 

Naast een gebrek aan vezels kan ook een tekort aan vitaminen of mineralen een reden zijn voor jouw hond om gras te eten. In dit geval zul je merken dat jouw hond gras probeert te eten tijdens jullie dagelijkse wandelingen. Het is ook nu belangrijk om te controleren of jouw hond de juiste voeding en voldoende voeding binnenkrijgt. Ben je onlangs overgegaan naar een ander merk of een type voer? Neem bij twijfel contact op met de dierenarts om na te gaan of jouw hond alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. 

  

Gras werkt als een natuurlijk antigif 

Honden kunnen last hebben van hun maag. Hoe leger de maag van jouw hond is, hoe meer last jouw hond waarschijnlijk heeft. Het eten van gras kan de maagpijn of -irritatie tegengaan. Veel hondeneigenaren ervaren dat hun hond gras eet, vervolgens overgeeft en daarna een stuk vrolijker en energieker is dan daarvoor. Dit is alleen het geval als jouw hond overgeeft na het eten van gras. Doet hij of zij dit niet, dan is er iets ander aan de hand.  

 

Jouw hond drinkt te weinig 

Gras bestaat voor een groot deel uit water. Merk je dat jouw hond vooral tijdens de ochtendwandeling en de avondwandeling gras eet? Dan kan het zijn dat jouw hond te weinig drinkt en extra vocht binnen probeert te krijgen door gras te eten. In dit geval kun je ook merken dat jouw hond vooral gras eet op warme dagen. Zorg ervoor dat jouw hond altijd een bak met vers water heeft om uit te drinken. Wanneer je jouw hond in de zomer naar buiten laat, zorg er dan voor dat zowel binnen als buitenshuis een bak water staat. 

 

Veelgestelde vragen 

Nu we hebben uitgelegd wat mogelijke redenen zijn waarom jouw hond gras eet, kunnen we ons voorstellen dat je met vragen blijft zitten. Lees snel verder om erachter te komen of het gevaarlijk is voor jouw hond om gras te eten en wat je eraan kunt doen om dit te stoppen. 

Puppy eet gras

Is het gevaarlijk voor mijn hond om gras te eten? 

We kunnen je geruststellen. Wanneer jouw hond af en toe aan gras knabbelt, is er niet meteen een reden tot zorg. Het gras zelf is niet schadelijk voor de hond, maar let goed op: gras wordt helaas vaak bespoten met pesticiden. In het geval van het gras in je eigen tuin heb je dit onder controle, maar op gemeentelijke grasvelden of in tuinen van anderen kunnen chemicaliën voorkomen die schadelijk of zelfs giftig zijn voor je hond. Wanneer jouw hond dus vaak gras eet, is het belangrijk om na te gaan waarom en te proberen dit gedrag te stoppen.  

 

Wat moet ik doen om dit gedrag te stoppen?  

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat jouw hond stopt met gras eten. Hieronder zetten we de belangrijkste nog even voor je op een rijtje.  

  • Leer jouw hond een commando aan om hem te laten stoppen met gras eten. Veel hondeneigenaren gebruiken bijvoorbeeld ‘laat (dat)’ of ‘stop’ om hun hond te laten ophouden met bepaald gedrag.
  • Zorg ervoor dat je hond altijd voldoende vers water heeft.
  • Begin ’s ochtends op tijd met de eerste maaltijd voor je hond. Ook kan het helpen om vaker, kleinere hoeveelheden te geven.
  • Wandel vaker of langer met je hond, speel meer met je hond en geef je hond speeltjes om te zorgen dat hij zichzelf kan vermaken. 
  • Overweeg het gebruik van producten zoals bepaalde sprays met een geur die honden afschrikken. Dit kun je bij het gras in je eigen tuin gebruiken.
  • Overleg met de dierenarts als je twijfels hebt over de voeding de je gebruikt of als het niet lukt om je hond af te leren om gras te eten. 

 

Moet ik me zorgen maken als mijn hond andere planten eet? 

Gras is vrij onschuldig, maar er zijn meerdere huisplanten die, zeker in grote hoeveelheden, giftig kunnen zijn voor je hond. Het is belangrijk om te zorgen dat je hond geen planten eet. Als je twijfelt of jouw hond toch te veel van een giftige plant heeft gegeten, raadpleeg dan de dierenarts.   

Is het gelukt om jouw hond af te leren gras te eten? Super goed! Hopelijk heeft dit artikel je op weg geholpen. Vertoont jouw hond ander gedrag waar je je zorgen over maakt of wat je graag wil afleren? Kijk eens bij Training. Hier staan artikelen over de meest voorkomende problemen bij honden en hoe hiermee om te gaan.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *