Waarom hebben honden snorharen?

Snorharen close-up

Snorharen kunnen er schattig uitzien. Maar wist je dat snorharen van honden ook verschillende functies kunnen hebben? Denk hierbij aan het ondersteunen bij het kijken, het tonen van emoties en het bieden van ondersteuning tijdens het jagen. Stel je voor, je ligt op de bank te knuffelen met je hond.

Zijn prachtige snuit ligt tegen die van jou aan. Zijn of haar snorharen kietelen je gezicht. Ineens vraag je je af waar je hond deze snorharen eigenlijk voor gebruikt. Die witte, grijze, of zware snorharen maken het gezicht meestal aandoenlijker. In deze tekst zullen we je uitleggen waar snorharen van jouw viervoeter voor dienen. Lees dus snel verder!

 

Helpen snorharen bij beter kijken en het tonen van emoties?

Je vraagt je misschien af waarom snorharen een hond kunnen helpen bij het kijken. Het klinkt misschien raar, maar snorharen kunnen je hond helpen om dingen te lokaliseren. Denk hierbij aan een lekkere snack, een voerbak of een speeltje. Ook kunnen snorharen jouw viervoeter helpen om de snelheid van objecten te detecteren, de grootte van objecten in te schatten, vibraties op te vangen en de vorm van objecten aan te voelen.

De ogen van je hond zijn er niet voor gemaakt om dingen van dichtbij te kunnen zien. Dit komt namelijk door de wijde ogen van een hond. Hierdoor kan het dus voorkomen dat het favoriete speeltje van jouw hond vlak onder zijn neus ligt en hij of zij het niet kan vinden. Dit ziet er natuurlijk best raar uit. Gelukkig kunnen de snorharen van jouw hond hier dus bij ondersteunen.

De lucht om een hond heen verandert wanneer hij of zij beweegt. Deze lucht wordt vervolgens weerkaatst, bijvoorbeeld door voorwerpen of andere dieren om zich heen, waardoor de lucht weer tegen de snorharen aan komt. Hierdoor bewegen de snorharen en kan de hond beter inschatten wat er om zich heen gebeurt.

Hond geaaid

Emoties

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar net als mensen hebben honden wel degelijk emoties. Wij als mensen kunnen onze emoties laten zien door bijvoorbeeld gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en intonatie. Honden kunnen natuurlijk niet praten, dus ze kunnen niet op die manier uiten hoe ze zich voelen. Wel kunnen ze gebruik maken van hun snorharen, in combinatie met lichaamstaal. Het is dus altijd van belang om op de lichaamstaal van een hond te letten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tanden laten zien, een staart die wel of niet kwispelt, grommen en staren. Snorharen kunnen hierin ondersteunen, doordat de hond zijn snorharen op een bepaalde manier beweegt. Snorharen zijn vooral belangrijk in de communicatie met andere honden of dieren. Als de hond zich bedreigd voelt of gestrest zal de hond zijn haren gebogen naar beneden bewegen.

Daarnaast zal de hond in deze situatie waarschijnlijk ook zijn tanden laten zien en grommen. Wanneer je merkt dat je hond zich niet op zijn gemak voelt, schiet dan te hulp. Leid hem of haar af met een lekkere snack of zijn favoriete speeltje, zodat je hond weer blij wordt.

 

Waar zijn snorharen nog meer goed voor?

Snorharen helpen ook bij het jagen. Snorharen zijn er in veel verschillende kleuren en maten. Zo zal de ene hond kortere snorharen hebben dan de ander. Op zich is dit logisch, een grotere hond heeft namelijk langere snorharen nodig dan een kleinere hond. Ook ras maakt verschil.

Een Ierse Wolfshond heeft bijvoorbeeld langere snorharen dan andere honden, aangezien dit ras vroeger veel gebruikt werd om te jagen op andere dieren. Tijdens het jagen is het namelijk belangrijk dat de hond precies weet waar zijn prooi is. Zoals eerder besproken kunnen de snorharen dus helpen met het lokaliseren van andere dieren.

Ook kunnen lange snorharen ervoor zorgen dat een hond tijdens het jagen niet tegen een boom aan knalt. Tegenwoordig worden honden niet meer zoveel gebruikt voor het jagen, maar gebruiken honden de lange snorharen nog wel voor andere doeleinden.

 

Kan ik de snorharen van mijn hond knippen?

Het antwoord is nee, je kunt de snorharen van je hond niet knippen! Dit moet je nooit doen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn snorharen ontzettend belangrijk voor een hond. Wanneer je deze knipt of verwijderd, kunnen honden hier heel erg van in de war raken. Het is zeker belangrijk om dit niet te doen wanneer je hond bijvoorbeeld niet meer goed kan horen of zien. Snorharen worden dan namelijk nog belangrijker voor je hond.

Neus hond

Conclusie

Je weet nu waar snorharen bij honden voor dienen. Snorharen hebben dus een vitale functie, waardoor jouw hond objecten om zich heen beter kan lokaliseren. Honden kunnen objecten beter ontwijken en voedsel beter vinden. Daarnaast kunnen zij de snorharen dus gebruiken om hun emoties te tonen. Naast dat de snorharen een vitale functie hebben, maken de haren je hond ook aandoenlijker.

Ze verschillen per hond in kleur en lengte. Wat heel belangrijk is om te onthouden is dat je de snorharen van de hond nooit moet trimmen of knippen. Als je dat wel doet zal je hond in de war raken doordat ze dingen slechter kunnen zien. Ook zal de communicatie met andere honden dan moeilijker worden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 26 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *