Waarom zijn honden geobsedeerd door ballen?

Hond met bal in mond

Het is geen geheim dat honden dol zijn op spelen. Het ene ras is natuurlijk actiever dan het andere. Toch is het zeker geen geheim dat honden  genieten van een lange wandeling of van uren spelen in het park. Een van de dingen die veel honden het leukst vinden is spelen met ballen! Elke hondenbezitter zal bevestigen dat bijna elke hond uit zijn dak gaat bij het zien van een rollende bal.

Kleine ballen, grote ballen, stuiterballen, gekleurde ballen: elk rond, springerig voorwerp trekt onmiddellijk de aandacht van elk harig maatje dat er is. Maar, is er een reden waarom honden zo graag met ballen spelen? Om meteen maar met de deur in huis je vallen; ja die is er! Er zijn verschillende redenen en oorzaken te benoemen waarom ze zo graag achter ballen aanzitten. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom honden zo geobsedeerd zijn door ballen, lees dan verder om alle details te weten te komen die jij zeker niet wilt missen!

 

Honden instinct

Als je een bal over een veld gooit, zal een hond er zeker achteraan rennen, ermee spelen, springen om hem te vangen en hem zelfs naar je terugbrengen om verder te spelen. De genetica van een hond speelt een grote rol in dit gedrag. En dit is dus ook het geval met hun obsessie voor ballen. De redenen waarom honden zo dol zijn op ballen heeft dus te maken met hun oeroude instincten.

In hun oorsprong, vele jaren geleden, waren honden meestal geen gedomesticeerde dieren. Ze sliepen niet in warme bedden en lagen ook niet urenlang te dutten op een comfortabele bank. Het waren wilde dieren die zich moesten aanpassen aan hun natuurlijke omgeving. En vroeger waren het jagers. Zo waren honden vroeger gewend hun prooi op te jagen voor voedsel. De lichaamsbouw en de mentaliteit van honden is hier genetisch op aangepast. Tegenwoordig is het jagen niet meer nodig. Toch is het genetisch materiaal wel hetzelfde gebleven.

 

Roofdieren en jagers

Hoewel de meeste honden tegenwoordig gewend zijn dat hun eten door hun baasjes in borden wordt opgediend, hebben ze allemaal nog steeds dit jachtinstinct in hun genen. Sommigen vertonen het meer dan anderen, maar toch zijn honden, ondanks hun domesticatie, dieren die van nature roofdieren en jagers zijn. Deze domesticatie verklaart waarom de meeste honden niet meer jagen en gezellig tussen de mensen kunnen wonen.

Maar, zoals we al eerder zeiden, het roofdierinstinct blijft op verschillende manieren aanwezig. Sommige honden tonen hun jachtinstinct door op kleine dieren te jagen, anderen door achter kuddes aan te rennen, en weer andere door op ballen te jagen! Het jachtinstinct is nou eenmaal iets dat niet iedere hond zomaar kan loslaten. En eerlijk is eerlijk, stiekem vinden we het zelf ook leuk om samen met de hond te spelen in de tuin.

Hond vangt bal

De vreugde van het spelen met ballen

De vraag blijft nog steeds: waarom de obsessie specifiek voor ballen? Het antwoord op deze vraag is dat ballen de bewegingen van kleine dieren nabootsen. Wanneer een prooi wordt achtervolgd, zijn bewegingen snel, schokkerig, onvoorspelbaar en onregelmatig. Wanneer je een bal gooit, zijn de bewegingen van dit voorwerp ook zo, en honden kunnen dat aanvoelen.

Zoals we al eerder zeiden, hebben honden een genetische aanleg om achter kleine dieren aan te gaan, vanwege hun oeroude jachtinstincten. Zo triggert het gooien van ballen dit instinct bij veel honden, waardoor ze hier met veel plezier achteraan rennen. De oren gaan omhoog en de staart gaat heen en weer, jouw viervoeter staat in de startblokken. Bovendien zijn er een aantal kenmerken van ballen die de aandacht van hun harige maatjes op een intensere manier trekken. Enkele van deze kenmerken zijn:

  • Kleur: hoe levendiger de kleur, hoe meer de bal de aandacht trekt van de hond.
  • Vorm: om de een of andere reden, geven honden de voorkeur aan ronde voorwerpen om achteraan te zitten en mee te spelen. Daarom zijn ze ook dol op frisbees of banden.
  • Consistentie: de harde en flexibele consistentie van ballen maakt ze erg aantrekkelijk voor honden, omdat ze er ook op kunnen kauwen en ze gemakkelijk met hun bek kunnen grijpen.

 

Tips om jouw hond te leren een bal te apporteren

Zoal je ziet, zijn ballen met stipt het favoriete speelgoed voor de meeste honden. Het natuurlijke instinct van jouw viervoeter zorgt ervoor dat zij niet stil kunnen blijven staan. Het achter een bal aanrennen is voor de meeste honden een eenvoudig klusje. Toch weten niet alle honden hoe ze een bal moeten apporteren. Hoewel veel honden het apporteerproces direct zullen begrijpen en de bal terug zullen brengen naar hun baasjes, zijn er anderen die niet echt weten hoe ze dit moeten doen.

Zo zullen sommige honden de bal gewoon achterna zitten, en niet weten hoe ze hem terug moeten brengen om er een leuk spel van te maken. Daarom zullen we nu enkele tips en ideeën met je delen om jouw hond te leren een bal te apporteren.

 

Kies het juiste speeltje

Het kiezen van het juiste speeltje om je  hond te leren apporteren is erg belangrijk voor het leerproces. Daarom raden wij je aan een bal bij de hand te hebben die jouw hond erg leuk vindt, en die bal te gebruiken voor de training. Zo motiveert je jouw trouwe viervoeter om met de bal te spelen, en maak je het hele proces leuker en aantrekkelijker voor hem.

Hond met speelgoed

Gebruik traktaties

Net zoals met veel andere dingen die je je hond wilt leren, is het gebruik van traktaties een geweldige manier om gedrag bij je harige vriend te veranderen of om een trucje aan te leren. Daarom is het zeker belangrijk om een paar traktaties bij de hand te hebben wanneer je jouw hond leert hoe hij een bal moet apporteren. Kies een aantal van jouw hond zijn  favoriete traktaties en breng ze mee wanneer je met hem in een park gaat oefenen.

 

Maak het leuk

Zelfs een spel met ballen apporteren kan saai worden als je het gewoon steeds opnieuw doet. Daarom is het een goed idee om het leuk en spannend te houden als  je jouw hond leert apporteren met een bal. Ga naar parken, probeer verschillende omgevingen, gebruik ballen in combinatie met traktaties of laat andere honden meedoen met het spel. Dit zijn enkele ideeën om het apporteren leuker te maken en de aandacht van je harige vriendje vast te houden gedurende het hele proces.

 

Introduceer een commando woord

Commandowoorden kunnen erg nuttig zijn bij het trainen en bij het aanleren van nieuwe dingen aan je hond. het gebruik van een commando woord als “go”, “pak” of “breng” kan een geweldige manier zijn om het bal apporteren leuker te maken. Na een paar sessies oefenen en veel liefde en geduld, ga je vanzelf merken dat jouw hond, door gewoon de bal te gooien en het gekozen commando woord te roepen, naar het speeltje toe zal rennen en het met veel liefde zal terugbrengen.

 

Gebruik geen kleine voorwerpen

Hoe natuurlijk en gebruikelijk het ook is voor alle honden om met ballen te spelen en deze leuke, opwindende speeltjes te vangen en te apporteren, zijn er toch enkele risico’s waarmee rekening moet worden gehouden. Deze risico’s hebben vooral te maken met kleine balletjes en met de materialen waarvan de balletjes zijn gemaakt, en het is heel belangrijk hier rekening mee te houden. Je wilt je hond natuurlijk niet in gevaar brengen. Net als bij kinderen kunnen kleine dingen een risico en een gevaar vormen voor honden. Vooral bij grotere hondenrassen kan het spelen met kleine balletjes, zoals bijvoorbeeld tennisballen, gevaarlijk zijn omdat je hond zich erin kan verslikken.

Bovendien is het belangrijk dat je ballen kiest die veilig zijn voor honden. Kies voor materiaal dat niet snel losgaat en vervolgens kan worden ingeslikt. Honden vangen de ballen met hun bek, en kunnen dus bepaalde onderdelen van dit speelgoed inslikken. Daarom is het belangrijk om een bal te kiezen die veilig voor ze is.

Al met al is het erg belangrijk om het juiste type bal te kiezen voor jouw hond om mee te spelen. Ook al lijkt het een onschuldig, eenvoudig spelletje, feit is dat er risico’s en gevaren verbonden zijn aan het apporteren van ballen. Om het meeste uit het apporteren voor je hond te halen, dien je rekening te houden met bovenstaande punten.

Hond spelend

Het favoriete speeltje van een hond

Kortom, zoals we hebben uitgelegd, is het voor een hond normaal om achter een bal aan te rennen. Hun oeroude instinct zorgt ervoor dat zij nou eenmaal niet stil kunnen staan wanneer er een bal voorbij rolt.

Let echter altijd op de gevaren en potentiële risico’s van het najagen van ballen. Zorg ervoor dat de bal waarmee jouw hond speelt veilig voor hem is, en let erop dat grote hondenrassen een groter formaat bal gebruiken, zodat ze deze niet per ongeluk kunnen inslikken.

Met al deze weetjes en tips over honden en hun liefde voor ballen, kun jij nu zelf aan de slag gaan met het apporteerspel en genieten van een aantal geweldige momenten met jouw hond! Rent jouw hond ook het liefst de hele dag met een bal door de tuin, of heb jij nog tips om deze activiteit nog leuker te maken? Laat het ons weten in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *