Waarom is mijn hond bang voor water? 

Puppy in water

De angst voor water wordt meestal gezien bij katten. Waar deze dieren al wegrennen bij het zien van water alleen al, zijn honden meestal dolgelukkig als ze een duik in het diepe kunnen nemen. Je zou het dus misschien niet verwachten, maar ook honden kunnen weldegelijk bang zijn voor water. Hoe dit kan, leggen wij jou uit in dit artikel! Lees je mee?  

Of je hond het geweldig vindt om in het water te springen of niet hangt van verschillende dingen af. Denk hierbij aan genetische factoren, het type ras, de grootte van de hond en zijn persoonlijkheid. Het is dus logisch dat ook het antwoord op de bovenstaande vraag kan verschillen, niet alle honden zijn over een kam te scheren. Wij gaan alle redenen een voor een bij langs en geven jou tips om deze angst te verminderen of zelfs volledig te laten verdwijnen.  

 

Angst voor water: de belangrijkste reden 

Zoals we eerder gezegd hebben, zijn er verschillende redenen waarom honden bang kunnen zijn voor water. Kijkend naar het type ras, de grootte van de hond, zijn leeftijd en persoonlijkheid zul je zien dat sommige oorzaken passender zijn voor jouw hond dan andere.  

 

Onbekend terrein  

De belangrijkste reden waarom een hond bang is voor water is omdat hij het simpelweg niet kent. Een hond zal vanuit zijn instinkt niet 1,2,3 het water induiken, maar eerst het gebied, en dan vooral het water, verkennen op afstand. Is het veilig? Dan pas zal jouw hond een poging doen om iets dichterbij het water te komen. Eerlijk is eerlijk, nieuwe dingen zijn toch ook best interessant.  

Hond bij meer

Nare ervaring 

Een andere vaak voorkomende oorzaak is dat jouw hond in het verleden al een ervaring heeft gehad met water. En dan hebben we het nu met name over nare ervaringen. Denk eens na, als jij iets engs meegemaakt hebt zou je dan meteen, zonder enige moeite, teruggaan naar diezelfde situatie? Ik denk het niet.

Ditzelfde geldt voor honden. Een voorbeeld hiervan is een nare ervaring tijdens het nemen van een bad. Het kan zijn dat een hond stevig is vastgehouden om hem te kunnen wassen. Deze ervaring kan voor een hond de reden zijn om niet zomaar weer het water in te duiken.  

 

Kun je iets doen aan deze angst? 

Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij als baasje zou kunnen doen om de angst voor water bij jouw hond te verminderen. Met geduld, liefde en aandacht kun je er zelfs voor zorgen dat jouw hond helemaal niet meer bang is voor water.  

De angst van water is toch een vrij onhandig iets, al helemaal als een hond bang is voor het nemen van een bad of douche. Sommige hondenrassen hebben vaker een bad nodig dan andere, toch is het voor iedere hond nodig om eens lekker schoongemaakt te worden. Het komt er dus eigenlijk op neer dat jouw maatje zijn angst moet ondergaan, of hij het nou leuk vindt of niet. Om dit allemaal net een tikkeltje eenvoudiger te maken, geven wij jou een aantal tips om uit te proberen. 

Hond rennend

Kennismaken met water 

Om te beginnen laat je jouw hond eerst kennismaken met water. Dit is de eerste stap voor honden die extreem bang zijn voor water. Wat je kunt doen is wachten op het moment van de dag waarop jouw hond rustig is. Pak een emmer met water en zet deze op de grond naast je hond. Vergeet niet een aantal koekjes mee te nemen om hem te belonen als hij stil blijft liggen nadat je het water naast hem hebt neergezet. Dit is wel een beloning waard, toch? Daarnaast leren honden sneller wanneer ze beloond worden voor goed gedrag.

Hierover zijn ook andere artikelen te vinden op onze website. Wanneer jouw hond zijn koekje op heeft stop je je eigen hand in het water en laat hem vervolgens aan diezelfde hand snuffelen. Wanneer hij dit zonder moeite doet, geef je hem weer een beloning. Na deze beloning aai je de hond met jouw natte hand over zijn kop. Als je hond deze laatste stap accepteert, geef je hem nog meer koekjes.  

Als je op enig moment merkt dat je hond bang wordt of zelfs in paniek raakt, is het belangrijk dat je meteen stopt en hem weer rustig maakt. Na een tijdje kun je dan rustig nog een keer een poging wagen. Onthoud wel dat het belonen een belangrijk onderdeel is van het afleren van deze angst.  

 

Laat je hond zien dat je zelf niet bang bent voor water 

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kijken honden vaak naar wat mensen doen. Ze reflecteren het gedrag en de gevoelens van mensen, waardoor het soms lijkt alsof ze hetzelfde voelen. In het geval van angst kan dit ook zeker het geval zijn. Het kan dus zeker helpen om je hond te laten merken dat jij niet bang bent voor water en hier zelfs wel lekker in wilt gaan zwemmen. Ook tijdens het douchen kan het goed zijn om de deur open te laten staan zodat jouw hond kan zien wat jij aan het doen bent. Doe je dit vaak genoeg, is de kans groot dat jouw hond zomaar bij jou onder de douche springt, mooi toch?  

Hond en baasje

Probeer ondiep water 

Is je hond niet mega bang voor water, maar gedraagt hij zicht toch een beetje gespannen als hij dichter in de buurt komt? Probeer dan eens met je hond te oefenen in ondiep water. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een klein zwembad in de tuin kunnen zetten en vullen met water. Gebruik niet te veel, je hond moet enkel kunnen zien dat er water in het zwembad zit. Een te veel aan water kan er juist voor zorgen dat hij helemaal niet meer in de buurt wil komen van het zwembad. Ook moet de temperatuur aangenaam zijn, niet te koud en niet te warm.

Verzamel vervolgens alle favoriete knuffels van je maatje samen met een aantal koekjes. Probeer eenmaal buiten je hond in het zwembad te lokken. Wees vrolijk en probeer je hond aan te moedigen om in het zwembad te gaan staan. Komt hij beetje bij beetje dichter in de buurt? Laat dan doormiddel van je stem merken dat hij de goede kant op gaat. Op het moment dat hij een stap in het zwembad zet, beloon je hem met koekjes. Wedden dat hij de volgende keer maar al te graag weer met je meegaat?  

 

Gebruik een drijvend voorwerp 

Een drijvend voorwerp kan ervoor zorgen dat jouw hond niet langer bang is voor water, het helpt hem simpelweg bovenwater te blijven. Er zijn ontzettend veel verschillende dingen die jij zou kunnen gebruiken. Koop bijvoorbeeld een zwemvest speciaal voor honden. Op deze manier voelt jouw hond zich veiliger in het water en is de kans groot dat hij de volgende keer wel zonder zwemvest het water in durft.  

Honden in regen

Honden kunnen ook verdrinken  

Het is dan eindelijk zover, jouw hond heeft zijn angst voor water overwonnen en wil maar al te graag het water inrennen. Maar wees jezelf wel bewust dat ook honden kunnen verdrinken. Zorg er dus voor dat je jouw hond nooit alleen laat, zelfs ervaren zwemmers kunnen het zo nu en dan moeilijk krijgen. Aandachtspunten met een verhoogd risico:  

  • Een nieuwe omgeving 
  • Snelstromend water 
  • Angst 
  • Onderkoeling 
  • Onervaren hond 
  • Oudere honden met een verminderde conditie 
  • Open water  

 

Een angst die jouw hond zeker kan overwinnen  

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen waarom honden bang kunnen zijn voor water. Maar gelukkig zijn er ook verschillende manieren om deze angst als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Onthoud vooral dat je alle stappen langzaam bij langs gaat, overhaast niks! Dit kan er juist voor zorgen dat jouw hond alleen maar banger wordt voor water.  

Of je hond nou bang is voor open water of voor het in bad gaan, het goede nieuws is dat je hem kunt laten wennen aan iedere vorm van water. Wie weet is er een kans dat jouw hond helemaal verliefd wordt op zwemmen. Is jouw hond ook bang voor water en heb je een van deze methoden uitgetest? Laat ons jouw ervaring weten! Op deze manier kun jij andere hondeneigenaren helpen om de angst van hun hond te verminderen, dat wil toch iedereen?  

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *