Waarom legt mijn hond zijn hoofd op me?

Hond hoofd op schoot

Is jouw schoot het favoriete kussen van je hond? Je vraagt je af waarom hij dit doet: is het omdat hij iets lekkers van je wil, of vindt hij de nieuwe hondenmand niet fijn? Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom hij dit doet. Van geur verspreiden, liefde tonen tot verlatingsangst. In dit artikel lees je waarom je hond zijn hoofd op jouw schoot legt, wanneer je je zorgen moet maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond dit niet meer doet, mocht je het vervelend vinden.

 

1. Je hond wil je steunen

Ben je ziek of voel je je de laatste tijd een beetje neerslachtig? Honden zijn gevoelige en empathische dieren, ze voelen dit aan. Je hond legt zijn hoofd op je schoot om je te laten weten dat hij er voor je is. Hij geeft je steun en wil je graag helpen. Als je hond dit doet terwijl je je zo voelt, toont dit aan hoe sterk de band tussen jullie is. Je maatje staat klaar voor je en wil je beter laten voelen.

 

2. Je hond wil eten wat jij eet

Als je aan het eten bent en je hond legt zijn hoofd in je schoot, dan is de kans groot dat hij wil eten wat je eet. Het is verstandig om dit gedrag af te leren. Geef hem niet jouw eten op dit moment. Anders zal hij dit gedrag blijven vertonen als je eraan toegeeft. Geef hem zijn eigen eten als je gaat eten, zodat jullie op hetzelfde moment eten. Of geef duidelijk aan dat hij niet mag bedelen.

 

3. Je hond toont zijn liefde

Het is je waarschijnlijk wel bekend dat honden loyaal en aanhankelijk zijn. Ze zijn blij als je na een dag werken weer thuis komt; er is geen fijner ontvangstcomité dan jouw hond. Je hond toont ook zijn liefde door zijn hoofd op jouw schoot neer te leggen. Hoewel onze hersenen anders werken dan die van een hond, kan er in zowel onze hersenen, als die van een hond de nucleus caudatus actief zijn. Dit is het deel van de hersenen waar het belonings- of pleziercentrum zit. Bij ons mensen is dit gebied geactiveerd tijdens onze eerste periode van verliefd zijn. Een hond heeft dit dus ook. Dus legt je hond weer eens zijn hoofd op je schoot, dan kan het goed zijn dat hij laat zien dat hij waanzinnig gek op je is. Hij doet dit dan ook niet zo snel bij onbekenden.

Niet elk hond toont op deze manier zijn liefde, dus maak je geen zorgen dat hij niet van je houdt als hij dit gedrag niet vertoond. Rassen die dit gedrag wel meestal vertonen zijn:

  • Duitse Dogs
  • King Charles Spaniëls
  • Dobermanns

Stel met een hond

4. Je hond wil je beschermen

De meeste honden willen hun baasje beschermen tegen alle onbekenden om ons heen. De ene hond doet dit door hard te gaan blaffen, maar er zijn ook honden die op een andere manier beschermen. Je hond legt dan zijn hoofd tegen je aan om je te beschermen, als een echte lijfwacht. Ook al val je in slaap, hij zal over je waken.

 

5. Je hond is bang dat je hem verlaat

Blijft je hond veel alleen thuis, omdat je moet werken. Of ben je laatst op reis geweest waarbij je hond niet mee kon? Je hond kan verlatingsangst hebben ontwikkeld. Hij is bang dat je hem een keer voor altijd gaat verlaten. Je hond legt dan zijn hoofd op je schoot om het door te hebben dat je weggaat.

Wat kan helpen bij verlatingsangst, is je hond direct aaien voordat je hem alleen laat. Blijft je hond het vervelend vinden om alleen in huis te zijn? Breng hem dan naar een hondenopvang of vraag of de buren of familie of ze op je hond willen passen.

 

6. Je hond markeert zijn geur op je

Honden hebben territoriumdrift. Je hond vindt dat jij bij hem hoort en niet bij andere honden. Dus legt hij zijn hoofd op jouw schoot om zijn geuren af te geven. Hierdoor ruik je naar je hond, dit ruikt een andere hond. Andersom heb je het misschien ook wel eens meegemaakt: je aaide een andere hond, wat een jaloerse reactie uitlokte bij je eigen hond. Honden zijn jaloerse wezens, dus verspreiden ze graag hun geur om te laten weten wat van hen is.

 

7. Je hond zoekt warmte bij je

Honden stammen af van wolven. Nu verschillen honden tegenwoordig veel van wolven, maar sommige eigenschappen blijven bestaan. Het leggen van hun hoofd op je schoot stamt af van het gedrag van wolven. Wilde honden en wolven moeten om warm te blijven namelijk bij elkaar liggen. De roedel houdt elkaar warm. Ook is dit een manier om een band te krijgen met de roedel.

Bij een wolvenroedel is er een sprake van een rangorde. Zo krijgen de wolven met de hoogste rang de beste plek en andere wolven om hen heen zorgen dat ze warm blijven. Ondanks dat je een warm huis hebt en een zachte, warme hondenmand voor je hond hebt gekocht, ligt hij het liefst bij je. Hierdoor houd jij hem warm en hij jou. De favoriete plekken om zijn hoofd op te leggen – naast je schoot – zijn je handen, voeten, nek en oksel.

 

8. Je hond zoekt aandacht en legt daarom zijn hoofd op je schoot

Ben je een tijdje weg geweest? Dan wil je hond graag weer aandacht, dus legt hij zijn hoofd op je schoot. Zo kun je hem in ieder geval niet negeren. Honden vinden het niet fijn om lange tijd alleen gelaten te zijn, dus hij wil graag nu je aandacht. Hij wil graag een aai over zijn bol. Maar het kan ook betekenen dat je hond zich niet prettig voelt op zijn slaapplek of dat hij zich geïntimideerd voelt door andere honden of mensen.

Man met een hond

9. Je hond zoekt een veilig plekje

Jouw hond voelt zich op zijn gemak bij je, zelfs veilig. Jij bent namelijk alles wat hij heeft in dit leven. Je zorgt goed voor je hond en je hond is je daar heel dankbaar voor. Daarom legt hij zijn hoofd op je schoot. Bij jou voelt hij zich veilig en gesteund. Heb je net je hond net in huis en vraag je je af of hij al aan je gewend is? Je weet zeker dat hij zich bij je op zijn gemak voelt als hij zijn hoofd op je schoot legt. Hij vertrouwt je.

 

10. Je hond is moe

Legt je hond na het spelen zijn hoofd op je schoot? Of juist nadat hij zijn eten op heeft? Hij is moe en wil lekker slapen. Dit zijn geen redenen om je zorgen over te maken. Het is wel zorgwekkend als je hond dit doet omdat hij om een andere reden vermoeid is. Je hond kan een slaapstoornis hebben, zo komt narcolepsie vaak voor bij puppy’s en jonge honden.

Dit komt omdat ze een laag gehalte van hypocretine hebben, dit is een chemische stof dat helpt bij het hebben van een gewoon slaappatroon. Je merkt dat je hond dit heeft als hij plots in slaap valt na het eten, spelen of na het verwelkomen van iemand. Gelukkig is dit geen ernstige aandoening. De volgende hondenrassen vaker last van narcolepsie:

  • Dobermanns
  • Poedels
  • Labradors
  • Golden Retrievers

Maar ook als je hond overgewicht heeft, een probleem met zijn immuunsysteem heeft, of fysiek niet actief is, is er meer kans dat je hond hier last van heeft. Slapeloosheid kan ook de oorzaak zijn dat je hond zijn hoofd op je schoot neer legt. Dan slaapt je hond ’s nachts niet goed, waardoor hij overdag extra moe is. Dit kan veroorzaakt zijn door stress, te veel energie, vlooien, artritis, plasproblemen of andere problemen. Ga langs bij de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond aan slapeloosheid lijdt.

 

11. Je hond heeft last van een depressie

Misschien dacht je dat alleen mensen depressief kunnen zijn, maar honden kunnen hier ook last van hebben. Slaapt je hond het liefst de hele dag? Of legt hij ineens zijn hoofd op je schoot, terwijl hij dit anders nooit doet? Dit zijn tekenen dat je hond wel eens last van een depressie kan hebben.

Honden kunnen depressief zijn, doordat er grote veranderingen in zijn leven hebben plaatsgevonden. Denk goed na wat er veranderd is in zijn en jullie leven. Heb je een kindje gekregen, is er een nieuwe hond in het gezin gekomen of zijn jullie verhuisd? Dit kan ertoe leiden dat je hond zich depressief voelt. Maar ook de gevoelens van andere gezinsleden kunnen zwaar op hem wegen. Honden zijn namelijk gevoelig voor stemmingen.

 

12. Je hond heeft iets stouts gedaan

Heeft je hond iets gedaan wat hij niet mag doen en weet hij dat dondersgoed? Zoals het kauwen op je schoenen, of deed hij iets anders stouts? Dan voelt je hond aan dat hij weleens in de problemen kan zitten. Je hond ziet dat je boos bent en is hier bang voor. Om te tonen dat hij geen problemen met je wil hebben, legt hij zijn hoofd op je schoot neer. Hij probeert hiermee ook jou te kalmeren.

Zijn hoofd ligt dan tegen je aan, met zijn oren plat tegen zijn hoofd aan. Je ziet het misschien als een teken dat je hond schuldgevoel heeft, maar honden hebben geen schuldgevoel, omdat ze niet weten wat goed of kwaad is. Maar hij voelt wel aan dat je boos op hem bent.

 

13. Je hond voelt zich niet lekker of is ziek

Legt je hond nooit zijn hoofd op je schoot? Het kan dan een teken zijn dat je hond ziek is. Als hij zich zwak voelt en niet goed kan tonen dat hij ziek is, is dit een manier om te laten zien dat hij zich niet lekker voelt. Hij wil het liefst bij je zijn, om zich beschermd en veilig te voelen. Let goed op of je hond ook nog andere signalen vertoont waaraan je kunt herkennen dat hij ziek is.

Als hij braakt, hoest, koorts heeft of oogafscheiding heeft dan lijkt het erop dat hij lijdt aan een infectie. Beweegt je hond minder, laat hij zijn eten voor het grootste deel staan, ademt hij sneller of heeft hij veel dorst? Dan lijkt het erop dat je hond een metabolische of andere ziekte heeft. Ga direct naar de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond zich niet lekker voelt.

 

Wat kun je doen als je hond zijn hoofd op je schoot legt?

Legt je hond normaal gesproken nooit zijn hoofd op je schoot? Ga dan bovenstaande redenen bij langs om te zien of je kunt ontdekken of er iets met je hond aan de hand is. Doet je hond het regelmatig, maar vind je het niet altijd even handig omdat je iets moet doen en niet van je stoel kan?

Dan is het slim om dit gedrag af te leren. Laat zien waar je hond lekker kan gaan slapen en beloon hem op deze plek met wat lekkers, knuffels en complimentjes. Train dit zodat hij uiteindelijk gelijk naar deze plek loopt om te gaan slapen, in plaats van jouw schoot te gebruiken als kussen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 22 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Goeiemiddag,
    Het is geweldig dat ik deze site ontdekt heb ,er is pas een jonge mechelaar aanwezig in ons gezin
    en ik denk dat ik alles wat er in voorkomt goed kan gebruiken
    Proficiat met uw uitleg
    Jean uit belgie

  2. goeiemiddag
    Het is geweldig dat ik deze site ontdekt heb,er is pas een jonge mechelaar aanwezig en ik denk dat ik
    alle uitleg goed kan gebruiken Dank u
    jean uit belgie

  3. De beagle krabt en bijt veel en schut veel met z’n kop. Helaas is hij heel bang van de dierenarts en wordt dan agressief.
    Ook gaat hij out en poept alles onder. Wat kan ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *