Waarom rollen honden in het gras?

Hond in grasveld

Als hondenliefhebber is het je vast niet ontgaan dat honden bepaalde gedragingen vertonen die heel grappig en opvallend kunnen zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld in rare houdingen slapen, soms met hun tong uit de bek. Of ze kunnen hun kop opzij draaien als ze een vreemd geluid horen, snel met hun poten schoppen als ze geaaid worden en in het gras rollen. In dit artikel zullen we jou meer vertellen over deze laatste grappige gedraging die veel honden hebben, en we zullen je in detail vertellen over de belangrijkste redenen die dit gedrag verklaren.

 

Er is niet slechts één eenvoudige verklaring

Wanneer we nadenken over de belangrijkste redenen waarom honden deze grappige en vreemde gewoonte hebben om in het gras te rollen, is het erg belangrijk om er rekening mee te houden dat er niet altijd maar één simpele verklaring is voor deze houding. Afhankelijk van het type hond dat je hebt, zijn persoonlijkheid, zijn gewoonten en zijn ras, kunnen de redenen achter het rollen in het gras divers en uiteenlopend zijn.

Desondanks is het rollen in het gras meestal niet een willekeurig hondengedrag: er ligt zeker een diepere reden ten grondslag aan deze gedraging, die gebaseerd kan zijn op verschillende aspecten van de hond, zijn persoonlijkheid en zijn geschiedenis.

 

Gedrag dat ver teruggaat

Een van de belangrijkste theorieën om te verklaren waarom honden in het gras rollen, gaat heel ver terug in de tijd van de wolfachtige voorouders van de hond. Het is namelijk heel goed mogelijk dat dit gedrag vele jaren geleden van wolven werd geërfd en dat honden dit gedragskenmerk nog steeds in hun DNA hebben. Wanneer wolven in het gras rollen, heeft dit te maken met het communiceren van de geur en reukzin.

Wanneer een wolf een nieuwe geur tegenkomt die hem niet bekend is, snuift hij eerst de geur op en rolt er dan in rond. Dit doet de wolf om de geur in zijn lichaam te laten doordringen, om deze vervolgens mee terug te nemen naar zijn roedel, zodat elk van hen de geur kan onderzoeken en analyseren. Het gebeurt vaak dat, na dit grasrollen, de andere wolven van de roedel de geur kunnen terugvoeren naar de plaats of oorsprong.

Het is dus zeer waarschijnlijk dat een van de redenen waarom honden in het gras rollen hier ook mee te maken heeft, en dus een van de wolven geërfde gedraging is. Het kan zijn dat jouw hond in het gras rolt omdat hij iets anders en ongewoons heeft geroken en dat naar jou terug wil brengen, net zoals wolven dat doen.

Puppy spelend buiten

Kan het allergie zijn?

Ja, zeker! Een andere reden die zou kunnen verklaren waarom honden rollen in gras, is dat ze last hebben van een allergie. Veel honden kunnen allergisch zijn voor verschillende soorten dingen, zoals voor bepaald voedsel, voor vlooien, voor het weer of voor andere omgevingsaspecten. Als dit het geval is, moet je er aandacht aan besteden om iets aan de allergie te doen en de reden te achterhalen, om mogelijke huidirritaties bij jouw hond te voorkomen.

Een goede tip om te weten of het rollen in het gras te maken heeft met allergieën, is alert te zijn op andere tekenen en symptomen die op een allergie kunnen wijzen, zoals een rode huid, overmatig niezen, zwellingen in het gezicht of geïrriteerde oren.

 

Obsessief gedrag

Veel honden rollen in het gras vanwege obsessief gedrag. Als dit het geval is, merk je het waarschijnlijk omdat het grasrollen extreem vaak voorkomt. Maar maak je geen zorgen! Er is altijd iets aan te doen als het grasrollen te veel wordt. Je kunt door middel van training het dwangmatige gedrag ombuigen naar iets constructiefs. Aarzel niet om de hulp in te schakelen van hondentrainers of om een consult te doen bij jouw dierenarts als je dat nodig vindt. Zij zijn er altijd om je te helpen!

Als je er zelf iets aan wilt doen, zijn hier enkele adviezen die je kunnen helpen: als je ziet dat jouw hond in het gras rolt, probeer dan zijn aandacht te verleggen naar iets anders waar hij plezier aan beleeft, en geef hem ook een lekkere traktatie zodra hij stopt met rollen. Dit is een manier om hun houding te veranderen en ze in een andere richting te sturen. Je zult zien dat, met een beetje geduld en doorzettingsvermogen, je je hond zeker kunt helpen om zijn obsessieve gedrag achter zich te laten.

 

Ik voel me goed!

Een hele simpele verklaring achter het grasrollen kan ook te maken hebben met het feit dat jouw hond zich gewoon goed voelt! Gras is zacht en voelt comfortabel aan voor veel honden. Sommige honden brengen er dus graag hun tijd door. Ze kunnen lekker in de zon liggen, in het gras rollen, hun rug krabben en gewoon ontspannen. Als je ziet dat jouw hond ervan lijkt te genieten, dan is het heel goed mogelijk dat jouw hond dit graag doet omdat het gewoon zo goed voelt!

Hondje rollend in gras

Uiting geven aan hun persoonlijkheid

Tot slot is het rollen in het gras voor veel honden ook een manier om zich te uiten en hun persoonlijkheid te tonen. Wij mensen kunnen ons op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld door middel van kleding, kunst, schrijven of acteren. Honden kunnen zich ook op verschillende manieren uiten, waarvan rollen in het gras een manier is om zijn of haar persoonlijkheid te laten zien.

 

Rolt jouw hond ook in het gras?

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben de redenen die dit bijzondere gedrag van honden verklaren veel verschillende oorsprongen en achtergronden. Zoals het gedrag van de wolfachtige voorouders, het hebben van een allergie, obsessief gedrag, zich goed voelen en een uiting van hun persoonlijkheid.

Inzicht hierin kan je helpen jouw hond beter te leren kennen en ook alert te zijn op mogelijke problemen die uit zulk gedrag kunnen voortkomen. Problemen kunnen bijvoorbeeld allergieën of obsessieve houdingen zijn. Op die manier kun je actie ondernemen als dat nodig is en bijdragen aan het geluk en de levenskwaliteit van jouw hond.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *