Waarom veegt een hond zijn poten na het poepen?

Hond schoppen met poten

Honden zijn bijzondere dieren met opmerkelijke gewoontes. Wellicht heb je zelf een hond en zie hem regelmatig achter zijn staart aan rennen, rollen in het gras of blaffen naar zijn spiegelbeeld, maar er zijn natuurlijk nog veel meer gekke voorbeelden. Zo focussen we ons in dit artikel op een andere merkwaardige gewoonte, namelijk: het schoppen met hun poten nadat ze gepoept hebben.

Alle honden doen het, ongeacht hun achtergrond, omvang of leeftijd. Wellicht voor jou een vreemd gezicht of misschien heb je het nog nooit opgemerkt, maar het komt enorm veel voor en je zult het merken wanneer je erop gaat letten. Maar waarom schoppen honden met hun poten nadat ze hebben gepoept? Lees vooral verder, want in dit artikel vertellen we je er graag meer over.

 

Is dit gedrag normaal?

Voordat we verder gaan met dit artikel willen we je erop wijzen dat het schoppen met de poten na het poepen heel normaal is! Waarschijnlijk een geruststelling, er is dus niks mis met dit gedrag. Het zorgt voor een gek gezicht en bij de ene hond ziet het er grappiger uit dan bij de ander, maar het is helemaal niet gevaarlijk of iets dergelijks. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat een hond zich bezeert aan de ondergrond, maar gelukkig is hiervan nauwelijks sprake, aangezien ze het vaak op het gras of andere ‘pootvriendelijke’ ondergronden doen.

Voor jou als baasje kan het natuurlijk vervelend zijn dat de hond dit doet, aangezien het de grond kan schaden waarop de daad verricht wordt. In welke mate de grond beschadigd raakt hangt vanzelfsprekend af van de hond. De ene hond trapt weer vaker dan de ander en grote honden trappen waarschijnlijk harder dan kleine honden. Kortom; grote honden zorgen waarschijnlijk voor meer chaos dan kleine honden. Het is vervelend voor jouw eigen grond, maar kan er ook iets gedaan worden aan dit gedrag?

 

Kan deze gewoonte worden gecorrigeerd?

De grote vraag in deze is of het trappen met de poten na het poepen voorkomen kan worden. Of je dit nou wil wegens het verpesten van jouw grond of omdat jouw hond zijn poten wellicht bezeert, het maakt niet uit. Het antwoord op de vraag is ja, het gedrag kan worden gecorrigeerd. Dit gaat echter niet zomaar. Het vergt tijd.

Veel gedragingen worden afgeleerd doormiddel van training. Zo ook het schoppen met de poten na het poepen. Belangrijk om te onthouden is de wijze waarop je de training benaderd en uitvoert. Zorg ervoor dat je altijd positief bent en ze ook op een positieve manier corrigeert. Herhaling is hierbij de sleutel tot succes. Er zijn meerdere manieren om je hond iets af te leren, maar het is logisch om dit te doen door gebruik te maken van beloningen. Houd je hond nauwlettend in de gaten en leid hem af wanneer hij van plan is om te gaan schoppen. Zoek vooral naar afleiding: gebruik een speeltje of beloon jouw hond wanneer hij iets goeds doet.

Hond poepen

Wat is de oorzaak van dit gedrag?

Als je jouw hond iets wilt afleren is het belangrijk om hem beter te begrijpen. Door in te spelen op de reden achter gewoontes is het wellicht makkelijker om iets af te leren. Daarnaast moet je je bedenken of je het hem wel echt wilt afleren. Honden vertonen gedrag namelijk niet zomaar, misschien is het wel erg belangrijk voor jouw hond. Zoals eerder werd benoemd is er niet één reden, maar zijn er verschillende redenen waarom honden schoppen nadat ze hebben gepoept. In het vervolg van dit artikel worden een aantal redenen nader toegelicht

 

Territorium afbakenen

De eerste reden is dat honden hun territorium willen afbakenen. Je herkent waarschijnlijk wel dat je hond aan vele bomen, struiken of andere objecten snuffelt. Hij ruikt dan de geur van een andere hond. Die specifieke hond heeft zijn territorium afgebakend door daar bijvoorbeeld te plassen. Honden bakenen dus hun territorium af middels geur en dit verspreiden ze onder meer via hun poten, maar bijvoorbeeld ook door hun lichaamsgeur.

De zogeheten ‘feromonen’, welke afkomstig zijn uit de klieren tussen de hond zijn poot, scheiden deze geur af. Verder verspreiden ze op deze manier via zand ook de geur van hun uitwerpselen. Door te trappen laat de hond tevens markeringen achter, welke ook duiden op zijn aanwezigheid. Dit draagt dus ook bij aan afbakening. De hond laat door dit alles duidelijk merken dat het zijn gebied is.

 

Visuele communicatie

Wanneer honden met hun poten schoppen nadat ze gepoept hebben, laten ze andere honden niet alleen weten van hun aanwezigheid door de geur, maar geven ze ook een visuele boodschap af. Het bekraste oppervlak maakt andere honden ervan bewust dat er een hondenmaatje in de buurt is geweest.

Bovendien, als een hond een andere hond ziet schoppen tegen zijn poten nadat hij gepoept heeft, is dat ook een visuele manier om territorium af te bakenen. Er wordt gezegd dat veel honden hun poten zullen schoppen nadat ze hebben gepoept als er andere honden in de buurt zijn om hen dit te zien doen.

Hond poepzakje

Instinctieve houding

Zoals met veel andere hondengewoonten het geval is, is het schoppen met de poten na het poepen  instinctief gedrag . Een hond schopt niet altijd bewust, het zit simpelweg in zijn brein geprogrammeerd. Het territoriale instinct van een hond is dus wat hen er meestal toe aanzet om na het poepen met hun poten te trappen. Dit gedrag is een manier om hun territorium visueel en ook via hun geur af te bakenen.

 

Een merkwaardige en veel voorkomende gewoonte

Zoals je kunt zien, is het feit dat honden met hun poten schoppen nadat ze hebben gepoept een zeer normale gewoonte die veel honden op alle momenten van hun leven vertonen. Ook al is dit gedrag heel gewoon en vormt het meestal geen risico voor jouw harige vriend, is iedere gewoonte te corrigeren doormiddel van beloning.

Trapt jouw hond met zijn poten nadat hij gepoept heeft? Dan is hij zeker niet de enige. Denk jij al te weten waarom jouw hond in de rondte trapt als hij zijn behoefte heeft gedaan? Laat het ons dan vooral weten in de reacties hieronder! Wie weet help jij zo ook andere hondeneigenaren.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *