Wat ziet een hond? Zijn ze kleurenblind?

Lange tijd werd gedacht dat honden alleen zwart en wit konden zien. Na veel onderzoeken weten we nu dat honden kleuren kunnen zien, maar dat ze een beetje kleurenblind zijn (vergeleken met ons mensen).

Nee, honden zijn niet kleurenblind, in de zin dat ze meer zien dan alleen zwart, wit en grijs. Het kleurbereik dat ze zien is echter beperkt in vergelijking met het spectrum dat wij als mens zien.

Om het eenvoudig te bewoorden: het hondenkleurveld bestaat voornamelijk uit geel, blauw en licht. “Menselijke” roodtinten, fruit zoals sinaasappels zijn niet te onderscheiden voor honden en verschijnen in plaats daarvan ergens op hun geel tot blauw spectrum.

Waarom zijn honden kleurenblind?

De reden? Het netvlies van beide soorten bevat twee soorten fotoreceptoren, staven en kegels. Het menselijk oog bevat echter meer soorten kegels terwijl het hondenoog meer staven en geen fovea heeft, wat verantwoordelijk is voor scherpe visuele details bij mensen.

Het resultaat is dat honden een superieur nachtzicht hebben en beter zijn in het volgen van bewegingen dan wij, maar zien minder kleuren en vormen en objecten verschijnen in veel minder detail.

Het komt erop neer dat het gooien van een oranje bal op groen gras voor uw hond als geel tegen geel kan lijken, maar zijn vermogen tot acute bewegingsdetectie zal hem toch helpen om hem op te halen.

Welke kleuren kunnen honden zien?

Jay Neitz aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, testte de kleurenvisie van honden. Voor veel testproeven kregen honden drie lichtpanelen op een rij te zien, twee panelen hadden dezelfde kleur, terwijl de derde anders was. De taak van de honden was om degene te vinden die anders was en op dat paneel te drukken. Als de hond gelijk had, werd hij beloond met een traktatie die de computer aan de beker onder dat paneel gaf.

Neitz bevestigde dat honden daadwerkelijk kleuren kunnen zien, maar veel minder kleuren dan normale mensen. In plaats van de regenboog als violet, blauw, blauwgroen, groen, geel, oranje en rood te zien, zouden honden het als donkerblauw, lichtblauw, grijs, lichtgeel, donkerder geel (soort bruin) en heel donker zien.

Honden zien de kleuren van de wereld als in wezen geel, blauw en grijs. Ze zien de kleuren groen, geel en oranje als geelachtig, en ze zien violet en blauw als blauw. Blauwgroen wordt als grijs gezien. Je kunt hieronder zien hoe het spectrum eruitziet voor mensen en honden.

Een grappig of vreemd feit is dat de meest populaire kleuren voor hondenspeelgoed tegenwoordig rood of oranje zijn (het fel oranje-rood op verkeerskegels of veiligheidsvesten).

Rood is echter moeilijk voor honden om te zien. Het kan verschijnen als een zeer donker bruinachtig grijs of misschien zelfs een zwart. Dit betekent dat het felrode hondenspeelgoed dat zo zichtbaar voor jou is, vaak moeilijk te zien is voor je hond.

Dat betekent dat wanneer je hond zijn speelgoed recht voorbij het speeltje loopt dat je hebt weggegooid, ze misschien niet koppig of dom is. Het kan jou fout zijn om speelgoed te kiezen met een kleur die moeilijk te onderscheiden is van het groene gras van je gazon.

Hoe ziet een hond de wereld?

Deze foto laat ontzettend goed zien, hoe wij denken dat de wereld eruit ziet door de ogen van een hond.

Zoals je ziet vallen de sterke blauwen kleuren weg en de is er niks meer over van de rode hakken.

Grappig he?

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *