De Weimaraner: een vriendelijk en zelfverzekerd ras

Weimaraner

De Weimaraner is een Duits ras en staat bekend als een echte jachthond. Het is een echte gespierde harde werker, en ondanks het feit dat het een jachthond is, past dit ras ook perfect bij een gezin. Ze kunnen goed met mensen omgaan en ook de omgang met kinderen is voor de Weimaraner geen probleem. Wil jij weten of dit ras iets voor jou is en waar je op moet letten als je dit ras gaat kopen? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis van de Weimaraner

De Weimaraner is 18de eeuw gefokt door hertogen van Saksen. De Weimaraner is waarschijnlijk ontstaan door kruisingen tussen de Pointer en de Duitse Brak. Dit ras is gefokt, omdat er behoefte was aan een perfecte hond om mee te jagen. In het begin van de 20ste eeuw werd het ras bekend in Amerika. In 1950 groeide de populariteit van de Weimaraner enorm en werd dit ras gekocht door verschillende bekende personen van die tijd zoals President Eisenhower en filmster Grace Kelly.

In het begin was de Weimaraner een echte jachthond, maar naarmate de hond steeds populairder werd, werd dit ras steeds meer gekocht als gezinshond.

 

Het karakter van de Weimaraner: liefdevol en zeker

Het karakter van de Weimaraner is een perfecte combinatie tussen liefde en kracht. Ze gaan graag met mensen om, houden van aandacht, maar zijn wel rustig. Door dit karakter passen ze perfect binnen een gezin. Activiteit is belangrijk, zowel op mentaal als fysiek gebied. Een Weimaraner houdt ervan om getraind te worden, ze zijn eenvoudig af te richten en hebben veel uithoudingsvermogen.

Een Weimaraner is zeer zelfbewust en erg zeker van zichzelf. Ze worden vaak beschreven als moedig en gefocust als het op jagen aankomt. Ze hebben een ondernemend karakter, dit betekent echter niet dat ze temperament hebben.

Wanneer je een Weimaraner gaat kopen is het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om veel met hem te doen. Vooral sporten is gezond voor dit ras, dit heeft te maken met zijn jachtinstinct. Er zijn verschillende sporten die de jacht na kunnen bootsen.

Weimaraner liggend in grasveld

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Weimaraner: sportief

De Weimaraner heeft een sportieve bouw. Hij is van gemiddelde grootte en ziet eruit alsof hij veel beweegt en erg actief is. De kop van een Weimaraner is van gemiddelde lengte en is in verhouding met de rest van zijn lichaam. De expressie van zijn gezicht zorgt ervoor dat hij er slim en alert uit ziet. De oren van de Weimaraner zijn behoorlijk lang en hangen langs zijn kop. De rug van de Weimaraner is recht en van gemiddelde lengte. Wat opvalt, is dat zijn rug erg sterk is. Dit geldt ook voor zijn schouders en zijn borst.

Zijn voorpoten zijn recht en lang, dit geldt ook voor zijn achterpoten. Zowel de voor als achterpoten zijn goed gespierd en slank. De vacht van een Weimaraner is kort en zacht. Over het algemeen zijn ze effen van kleur, maar kleine variaties zijn mogelijk.

 

De verzorging van een Weimaraner

Het verzorgen van de vacht van een Weimaraner is vrij eenvoudig. De vacht is kort en ligt dicht op de huid, dit betekent dat wekelijks borstelen om de losse haren te verwijderen genoeg is. Het belangrijkste punt van aandacht bij de verzorging van de Weimaraner zijn zijn nagels. De nagels van een Weimaraner groeien snel en moeten dan ook goed in de gaten worden gehouden. Zodra je getik op de vloer hoort, is het tijd om zijn nagels te knippen. Het is essentieel dat je dit op tijd doet, want al de nagels te lang worden, wordt het knippen steeds lastiger en onaangenamer voor de hond.

De oren van de Weimaraner behoeven regelmatige schoonmaak. De vorm van de oren zorgt ervoor dat de kans op infecties groter is. Zorg dus voor een vaste routine en check regelmatig zijn oren.

Twee Weimaraner puppy´s

Voeding die een Weimaraner nodig heeft

De Weimaraner is een grote eter. Ze hebben er geen probleem mee om al hun voer op te eten. Kies voor een goed gebalanceerd dieet dat goed vult, extra eiwitten zijn niet nodig bij dit ras. Probeer de porties goed over de dag heen te verdelen, want anders kan een Weimaraner problemen krijgen met zijn vertering. Over het algemeen komt dit ras, in vergelijking met andere rassen, minder snel aan. Ook is het eenvoudig te zien of de Weimaraner te dik wordt, want er zit niet veel vacht in de weg.

 

Ziektes die veel voorkomen bij de Weimaraner

De is een actief ras, hierdoor moeten ze veel buitenspelen. Doordat ze veel buiten zijn is de kans op krassen, sneden en infecties groter. Controleer dus regelmatig zijn huid. De Weimaraner houdt er ook van om op dingen te kauwen, dus problemen met het gebit kunnen ook regelmatig voorkomen. De aandoening  waar het meest op moet worden gelet bij dit ras is maagtorsie. Maagtorsie, ook wel maagverdraaiing, kan dodelijk zijn voor honden. Dit is een aandoening die veel voorkomt bij de Weimaraner, symptomen waaraan je maagtorsie kunt herkennen zijn:

 • Onrustig gedrag
 • Bproberen te dwaken
 • Opgezette buik
 • Verandering in gedrag
 • Kwijlen

Merk je dat jouw hond ineens een ander gedrag vertoont? Kijk dan naar deze symptomen en neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts. Dit gezondheidsprobleem is te behandelen, maar dat moet wel op tijd gebeuren, anders kan een hond erg veel pijn lijden en zelfs overlijden. Je kunt de kans op een maagtorsie verkleinen door hem na zijn maaltijd een rustperiode te gunnen minimaal 2 uur.

Twee Weimaraner honden bij het water

Wist je dat?

De Weimaraner is bekend van verschillende kunstwerken, waaronder de kunstwerken van William Wegman. De Weimaraner werd veel afgebeeld in zijn werk. Ook werd dit ras veel gezien in verschillende televisieprogramma’s, waaronder Sesamstraat.

 

Hondentraining voor de Weimaraner

De Weimaraner kan uitstekend worden getraind. De Weimaraner leert enorm snel, dus wanneer hij op de juiste manier wordt getraind, leert hij zeer snel nieuwe dingen. Het is wel belangrijk dat dit van jongs af aan consequent gebeurt. Een Weimaraner leert namelijk ook snel slecht gedrag aan en dit kan lastig af te leren zijn.

De beste manier om een Weimaraner te trainen, is door creatief te zijn. Zorg voor veel afwisseling en een actieve en interactieve manier van trainen.

Puppytraining en vroege socialisatie is essentieel om het trainen op latere leeftijd eenvoudiger en aangenamer te maken. Daarnaast leert een Weimaraner tijdens de socialisatie wanneer hij wel en niet actief mag zijn en hoe hij moet omgaan met zijn jachtinstinct.

 

Wat kost een Weimaraner?

Het kost gemiddeld zo’n €1000 om een Weimaraner aan te schaffen. Doordat dit ras geen extra specifiek voer nodig heeft en doordat de verzorging redelijk eenvoudig is, zijn de verzorgingskosten van dit ras niet meer dan gemiddeld.

Via de Raad van Beheer kun je in contact komen met fokkers die bij de Vereniging de Weimarse Staande Hond zitten aangesloten. Zo kun je op een verantwoorde wijze een Weimaraner kopen.

Weimaraner op het strand

De beweging die een Weimaraner nodig heeft

De Weimaraner heeft erg veel beweging nodig. Het is een van de meest actieve rassen. Houd hier dus rekening mee als je een Weimaraner gaat kopen en zorg dat je genoeg tijd hebt om activiteiten met jouw Weimaraner te kunnen ondernemen. Elke dag een paar keer een klein blokje om is onvoldoende, de Weimaraner heeft meerdere intensieve wandelingen per dag nodig. Rennen is ook zeer goed voor dit ras. Ga bijvoorbeeld als afwisseling eens een stuk fietsen met de hond en laat hem lekker rennen.

De tijd die je kwijt bent om ervoor te zorgen dat een Weimaraner voldoende beweging krijgt, is meer dan gemiddeld. Een gezonde Weimaraner is een hond die fysiek veel uitgedaagd wordt, dit is namelijk nodig om zijn spieren in topconditie te houden. Daarnaast verbetert dit ook zijn mentale gezondheid.

 

De erkenning van de Weimaraner

De Weimaraner werd in 1954 door de FCI erkend. In 2015 werd de officiële en meest recente standaard gepubliceerd. Er zijn twee verschillende Weimaraners, soort met de lange vacht en de soort met de korte vacht. In 1943 werd het ras al officieel in Amerika erkend door de AKC.

 

Wat vind jij van de Weimaraner?

De Weimaraner is een ras dat perfect bij een actief gezin past. Hij is zeer goed in verschillende sporten en vindt het heerlijk om lekker te rennen. Heb jij genoeg tijd om veel te bewegen met een hond en ben je op zoek naar een sportieve en zelfverzekerde hond? Kies dan voor de Weimaraner! Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Laat dan onder dit artikel even een reactie achter.

Weimaraner puppy

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

 1. Wat jullie nog vergeten zijn zijn de prachtige amberkleurige ogen, die je zo doordringend aan kunnen kijken dat je smelt en als hij moet werken en moet gaan zoeken of apporteren kan hij je ook zo aankijken; wanneer mag ik?
  Let op een Weimaraner is niet voor een beginneling met honden.
  Honden met prachtig liefdevol karakter vrienden voor het leven.

 2. Heb een puppy van 5 maand , hij is heel actief , hij komt wel niet goed overeen met mijn katten , wat ik heel spijtig vind , verder is hij zeer sociaal en wild soms een beetje te en altijd bijten , niet voor echt maar voor te spelen , hij heeft wel een hele mand vol speeltjes 😀😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *