Agility voor honden: de leukste oefeningen

Hond rennned

Agility – of kort vertaald wendbaarheid – is een eigenschap die elke hond bezit. Het is een eigenschap die getraind kan worden door verschillende oefeningen, deze oefeningen zijn een leuke activiteit die je samen met je hond kan doen. Sommige honden hebben deze oefeningen snel onder de knie, terwijl andere honden er wat meer tijd voor nodig hebben. Uiteindelijk wordt de agility van jouw hond altijd verbeterd door het uitvoeren van deze oefeningen. Daarnaast kunnen deze oefeningen van pas komen in de hondensport. Ben je nou geïnteresseerd in wat voor oefeningen dit zijn? Lees dan hieronder verder.

 

De sport

De bedoeling bij agility is dat jouw hond een parcours aflegt met obstakels waarbij zo weinig mogelijk fouten worden gemaakt. Je doet dit samen met jouw hond en je mag tijdens het parcours jouw hond begeleiden met je stem en gebaren. Wat niet mag is dat je de obstakels aanraakt.  Het mooie aan deze sport is dat jouw hond zowel fysiek als mentaal geprikkeld wordt en de combinatie hiervan is een aanrader voor ieder baasje. De sport kent zijn oorsprong in de paardenspringsport en heeft een tijd gelden een nieuw model ontworpen speciaal voor honden.

 

Waarom zou je een hond dit aanleren?

Het aanleren van agility is in tegenstelling tot andere vaardigheden zoals een bal loslaten, luisteren of zindelijk worden niet iets waar haast bij is. Maar het is wel een vaardigheid die door oefeningen verbeterd kan worden en waar je hond ook plezier aan beleefd. Het heeft voordelen om een hond dit aan te leren het is namelijk goed voor;

  • De coördinatie en zelfvertrouwen van een hond;
  • Het bouwen van een betere band met zijn baasje;
  • Het samenspel van zijn baasje
  • De flexibiliteit van een hond.

Agility voor honden

Vanaf wanneer kan je dit aanleren?

Elke hond beschikt in zekere mate al over de eigenschap agility of vrij vertaald wendbaarheid, er kan dus ook meteen gestart worden met het verbeteren van deze vaardigheid. Het is wel belangrijk dat er gelet wordt op de soort oefeningen die je jouw hond wil leren, er zijn voor pups namelijk andere soorten oefeningen dan voor volwassen honden. Je kunt een pup op verschillende oefeningen trainen, hierbij is het belangrijk dat de oefeningen makkelijk zijn en een goede basis geven voor meer lastige oefeningen die aangeleerd kunnen worden wanneer een hond volwassen is.

Het is ook van belang dat de veiligheid van je pup altijd voorop staat, pups kunnen namelijk ontzettend snel leren maar het is belangrijk dat je weet wat goed is voor jouw hond. Wil je weten wat jouw hond precies aankan? Spreek dan met jouw dierenarts of iemand die veel verstand heeft van deze hondensport.

Agility voor honden

Kun je dit elke hond aanleren?

Elke hond kan zijn agility verbeteren door het uitvoeren van oefeningen. Hierbij moet er wel op gelet worden dat sommige rassen een betere aanleg hebben van nature voor bepaalde oefeningen dan anderen, maak je dus geen zorgen als jouw hond iets meer moeite heeft met het leren van deze oefeningen. Het kan helpen om al vroeg te beginnen met het aanleren van basisoefeningen, dit zorgt ervoor dat wanneer een hond volwassen is moeilijkere oefeningen eenvoudiger onder de knie krijgt, omdat hij dan al veel dingen herkent. Let er op dat bij een oudere hond die niet eerder zulke oefeningen heeft gedaan het handig is om ook met de basis oefeningen te beginnen net als bij een pup. Zo voorkom je eventuele blessures.

 

Hoe ziet de training eruit en waar moet je op letten?

Je weet nu waarom je het zou aanleren en vanaf wanneer het wordt aanbevolen. Ben je benieuwd hoe je het kan aanleren? Lees dan hier verder.

Het is belangrijk dat in het begin de training sessies niet lang zijn. Korte sessies van ongeveer tien minuten zijn het beste, dit is vanwege de interesse die jouw hond heeft in het uitvoeren van deze oefeningen. Het is bij het aanleren van de oefeningen ook belangrijk dat je jouw hond regelmatig beloont bij het juist uitvoeren van een oefening, dit kan opgedeeld worden in kleinere stapjes, het is maar net wat voor jouw hond werkt. Reden hiervoor is dat de motivatie hierdoor verhoogd wordt wat het leerproces sneller zal doen verlopen. Vergeet niet dat er geen haast is bij het aanleren van deze oefeningen, het is voor jouw hond zijn eigen welgesteldheid en voor de band die het tussen jullie creëert. Probeer er dus ook echt van te genieten.

Een makkelijke eerste stap is het vergroten van de interesse die jouw hond heeft in het uitvoeren van de oefeningen. Dit kan door veelvuldig oogcontact te maken met jouw hond wanneer je een bepaalde oefening wilt aanleren, dit zorgt ervoor dat jouw hond meer gefocust is. Houd in acht dat de manier van omgaan met de hond veel invloed kan hebben op het resultaat. Wanneer een hond zich op zijn gemak voelt en er vertrouwen is van zijn kant gaat het leren van de oefeningen veel sneller.

Een oefening waarmee begonnen kan worden is dat je je hand ophoudt en dat jouw hond naar je toe komt en met zijn neus tegen jouw uitgestoken hand aandrukt. Dit zorgt voor een betere coördinatie en je kan je hand later vervangen door andere objecten. Vervolgens kun je ook je hond achteruit leren lopen. Dit zorgt ook voor een betere flexibiliteit en coördinatie. De spieren worden namelijk op een andere manier gebruikt dan bij het vooruit lopen.

Als deze oefeningen zijn geleerd door jouw hond kun je dit uitdagender maken door nieuwe elementen toe te voegen. Denk aan pionnen of wat eenvoudige objecten die in jouw huis staan, zo maak je het steeds iets ingewikkelder en zal je hond steeds een wat betere agility krijgen. Denk er wel om dat je je hond blijft belonen wanneer hij wat nieuws geleerd heeft.

Als je klaar bent is het belangrijk om de spullen allemaal weer op te ruimen, zo voorkom je dat je hond de oefeningen gaat doen waar jij niet bij bent. Zo leert hij zichzelf geen verkeerde dingen aan en het doel van de oefeningen is dat je ze ook samen doet.

Yorkshire agility

Elke hond kan het leren

Het aanleren van agility oefeningen is iets wat je elke hond aan kan leren. Het is wel belangrijk dat je met de juiste oefeningen begint en de tijd neemt om ze goed te oefenen, er is immers geen haast bij. Het doel van de oefeningen is namelijk dat jouw hond naast wendbaarheid ook een band met jou opbouwt. Je hond kan zijn flexibiliteit en coördinatie verbeteren waar hij zijn verdere leven altijd nog plezier van zal gaan hebben. Probeer er dus ook vooral van te genieten. Heb jij ervaring met het aanleren en heb je nog andere tips of wil je vertellen hoe het gegaan is? Laat het dan weten in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *