Clickertraining voor honden: de 4 belangrijkste oefeningen

Clickertraining voor honden

De clickertraining is een krachtige methode om honden sneller nieuwe oefeningen te leren. Je klikt op het moment dat een hond het gewenste gedrag vertoond. Vervolgens geef je de hond altijd een snoepje als beloning. Als je eenmaal één commando met de clicker hebt aangeleerd is het makkelijker de hond nieuwe dingen te leren. Dit komt omdat de hond sneller doorheeft wanneer deze iets ‘goed’ heeft gedaan. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het trainen van een hond met een clicker.

Hondentraining

De eerste stap: zorg dat je een clicker hebt

De eerste stap is om een clicker aan te schaffen, voor minder dan 10 euro heb je al een prima clicker voor de clickertraining. Een aantal voorbeelden van prima clickers zijn:

Heb je een clicker online besteld, maar kun je niet wachten om alvast te gaan trainen? Begin dan gewoon alvast zonder clicker! In plaats van te clicken om de hond te belonen kun je ook heel vrolijk ‘goedzo’ of ‘ja’ zeggen.

Nog beter is om de hond alvast aan het geluid te laten wennen. In de hond.nl app zit een clicker welke het clicker geluid maakt, zodat je vast kunt oefenen.

 

Belangrijke clicker informatie die je moet weten

Omdat het trainen met de clicker anders is dan zonder, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Is de clicker alleen om nieuwe dingen aan te leren? De clicker gebruik je alleen om sneller nieuwe dingen aan te leren, heeft de hond eenmaal alle gewenste commando’s geleerd dan kun je ervoor kiezen om het gebruik van de clicker af te bouwen.

Er zijn echter ook veel mensen die altijd de clicker blijven gebruiken, omdat de hond hier een positieve reactie op geeft. Na verloop van tijd kun je er wel voor kiezen om te stoppen met het geven van snoepjes, dan volg je de clicker op met een schouderklopje.

Veel honden zijn in het begin bang voor de clicker! Daarom is het belangrijk de hond hier eerst aan te laten wennen. Probeer voor je de eerste clicktraining oefening doet een paar keer te clicken, maar alleen als de hond niets stouts doet. Beloon de hond vervolgens met een snoepje. Blijf na elke click de hond of pup belonen, tot deze gewend is aan het geluid van de clicker. In sommige gevallen blijven honden er een beetje bang voor, waardoor je beter een clicker kunt kopen welke verstelbaar is. Een verstelbare clicker kun je ook op een zachte stand zetten, zodat de hond hier minder van schrikt.

 

Gebruik altijd dezelfde clicker

Omdat elke clicker een andere toonhoogte heeft, is het belangrijk om altijd dezelfde clicker te gebruiken. Gebruik je meerdere clickers, dan zul je voor elke clicker de hond apart moeten aanleren dat de click door een beloning wordt gevolgd. Dit is natuurlijk veel meer werk, waardoor het beter is om één clicker te gebruiken.

 

Kan ik alleen speciale oefeningen met de clicker doen?

De clicker is slechts een beloningsmethode, waardoor je vrijwel iedere ‘normale’ oefening ook met een clicker kunt aanleren. Honden leren de oefeningen wel veel sneller met een clicker.

Clicker voor hondentraining

Wat zijn de voordelen van clickertraining?

 1. De hond leert nieuwe oefeningen sneller.
 2. Je kunt exact op het goede moment belonen (met de clicker), dit is iets wat met alleen een snoepje niet kan. Hierdoor kun je honden met een clicker veel moeilijkere oefeningen aanleren.
 3. Door punt 2 is het voor de hond ook duidelijker wat je bedoelt, waardoor de hond minder snel last krijgt van frustratie tijdens het trainen.

 

Is de clicker alleen voor honden?

Wij richten ons in dit artikel alleen op honden, maar wist je dat ze in de dierentuin de clicker gebruiken om allerlei dieren te ‘trainen’, zoals bijvoorbeeld olifanten. Met trainen bedoelen we geen kunstjes, zoals wij wel aan de honden leren, maar oefeningen welke nodig zijn om bijv. de gezondheid van de dieren te controleren. Dit zorgt ervoor dat dierverzorgers makkelijk controles kunnen uitvoeren, zonder dat het dier verdoofd hoeft te worden. Een voorbeeld hiervan zie je in deze video, waarbij je de clickertraining van een Amourluipaard ziet.

Hond geeft high five

Voorkom fouten! Snap waar de clicker niet voor bedoelt is.

Doordat honden de clicker associëren met een beloning trekt deze veel aandacht van de hond. Bij beginners zie je vaak dat deze de clicker ook gaan gebruiken om de aandacht van de hond te krijgen. Doe dit niet! Hiermee beloon je de hond voor het gedrag welke deze aan het uitvoeren was, dus als de hond blaft en je gebruikt de clicker om de aandacht van je hond te krijgen, dan ziet deze dit als een beloning voor het blaffen… Dit zorgt er natuurlijk voor dat je het ongewenste gedrag versterkt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

 

De eerste en belangrijkste clickertraining oefening: Oogcontact maken

De allereerste oefening welke ik een nieuwe hond leer is oogcontact maken. Het maakt hierbij niet uit of het een puppy of volwassen hond is. Het hebben van oogcontact is de basis voor alle andere oefeningen. Hoe je de hond kunt leren oogcontact te maken, kun je lezen in dit artikel. Met de clicker gaat dit op dezelfde manier, alleen voordat je de hond een snoepje geeft ‘click’ je. Zorg wel dat je altijd een snoepje geeft als je clickt.

 Maak de oogcontact oefening moeilijker door de hond je langer aan te laten kijken voor je clickt, en het snoepje geeft. Ook kun je de oefening moeilijker maker door deze stapsgewijs in een omgeving te doen met steeds meer afleiding. Maar probeer de training altijd wel kort en leuk te houden voor de hond!

Clickertraining poot geven

Tijd voor het echte werk: de hond leren zitten

De hond leren zitten doen we niet door de hond fysiek in de gewenste positie te plaatsen. Je kunt het namelijk op een leuke en speelse manier aanleren… Zorg dat de hond voor je staat en hou een snoepje voor zijn neus, beweeg deze nu (buiten het bereik van de hond) over zijn neus tot boven zijn ogen. Vaak zal de hond hierdoor automatisch gaan zitten zodat hij bij het snoepje kan.

En zoals bij eerdere oefeningen: meteen de clicker gebruiken… Wacht hier niet te lang mee maar click meteen als de achterkant van de hond de grond raakt. En natuurlijk wordt de click weer gevolgd door het geven van het snoepje. Als je dit een paar keer doet zal de hond gaan snappen waardoor hij het snoepje heeft verdient. Zeker jonge pups staan vaak meteen na het krijgen van het snoepje weer op, dit is niet erg. Op het moment dat je clickt is de oefening namelijk afgelopen…

 

Wat doe je als de hond naar achteren loopt in plaats van te gaan zitten?

Dit zie je vaak bij volwassen honden, het beste is om je dan om te draaien en de hond een paar seconden te negeren voordat je het weer probeert. Net zolang tot het wel goed gaat.

Moet ik ook het commando ‘zit’ gebruiken?

Het commando zit kun je gaan gebruiken op het moment dat de hond op de juiste manier gaat zitten. Je doet dit niet direct in het begin omdat de hond dan verkeerd gedrag met het commando associeert.

Voordat je het commando gebruikt kun je wel handgebaren leren, deze zijn namelijk makkelijker aan te leren dan verbale commando’s.

 

De hond leren liggen door middel van clickertraining

Mijn ervaring is dat de hond leren liggen makkelijker gaat dan de hond leren zitten. Kijk wel even wat jouw hond makkelijker vindt: eerst gaan zitten en dan liggen of staan en dan direct gaan liggen. De voorkeur per hond verschilt, al vinden de meesten eerst zitten, en dan liggen, het makkelijkste.

Zelf heb ik honden van andere mensen getraind welke ‘lig’ binnen 3 minuten begrepen, zonder het ooit eerder gedaan te hebben. Hierbij snappen ze nog net niet het verbale commando maar begrijpen ze wel al de handgebaren. Raak niet teleurgesteld als het niet direct lukt, zo heb ik weleens een volwassen hond getraind welke 3 sessie’s van een half uur nodig had om het te leren. Het is dan extra belangrijk om niet gefrustreerd te raken.

Laten we beginnen!

Ga net als bij de zit-oefening weer recht voor de hond staan of zitten. Hou het snoepje voor de neus van de hond en zodra deze zijn aandacht op het snoepje heeft gericht beweeg je het snoepje recht naar beneden.

Nu hou je het snoepje tussen de tenen op de grond, waardoor de meeste honden automatisch gaan liggen… En dat betekend natuurlijk: clicken en belonen met een snoepje!

Het is dus een heel makkelijke oefeningen, en een goede eerste clickertraining. Let er wel op dat je het snoepje niet te ver bij de hond vandaag houdt, deze zal dan naar het snoepje toe kruipen of lopen.

Clickertraining

Herhalen en de basis onder de knie krijgen

Nu de hond deze basisoefeningen van de clickertraining kent, zul je veel moeten oefenen om de basis nog verder te verbeteren. Zelf doorloop ik met elke hond die een nieuwe oefening leert de volgende stappen:

 1. Veel oefenen om de basis te verbeteren, maar hou de trainingssessies kort!
 2. Handgebaren perfectioneren, hierbij leer je de hond de commando’s uit te voeren door enkel handgebaren te gebruiken.
 3. Stemcommando’s perfectioneren, in combinatie met de handgebaren zal de hond snel snappen welke woorden bij welke oefening horen. Nu kun je stapsgewijs proberen de oefening te laten uitvoeren met alleen een stemcommando.

Je hoeft niet te wachten met het aanleren van nieuwe oefeningen tot de hond de oefening op stemcommando kan, omdat dit vaak veel oefening kost.

Daarom kun je vaak beter nieuwe oefeningen aanleren, en in de weken/maanden erna de hond aanleren de oefeningen op stem te doen.

 

Een heuptas is ideaal tijdens het trainen van een hond

Heb je al een heuptas om de hond te belonen? In de heuptas doe je de trainingssnoepjes zodat je altijd snel en makkelijk bij de beloning kan. Dit is belangrijk, omdat je zo snel mogelijk na het clicken de hond wilt belonen. Als je dan nog moet beginnen met snoepjes uit je zak te halen, ben je al te laat.

En als je altijd snoepjes in je hand hebt, dwaalt de aandacht van de hond hier al snel naar toe. Mijn ervaring is dat heuptassen welke je makkelijk schoon kunt maken het beste zijn, want als je worstjes in de heuptas doet, wil je dit achteraf goed kunnen reinigen.

 

De hond plat leren liggen

Nadat de puppy heeft geleerd om te liggen, is het tijd om deze te leren plat te liggen. De eerste stap is om de hond weer te laten liggen. Vervolgens pak je een snoepje in je hand, en breng je deze voorzichtig naar het schouderblad van de hond.

De meeste honden proberen nu het snoepje uit je handen te pakken, en beginnen al half op hun zijkant te liggen. Het is voor een hond spannend om meteen plat te liggen, dus in het begin is het al voldoende al de hond op één kant begint te leunen.

Gebruik de clicker en geef de hond een beloning. Na een tijdje zul je merken dat je het snoepje steeds verder richting de rug van de hond kunt houden, waarna deze automatisch op zijn zij zal rollen.

Border Collie puppy training

Pas als de hond dit volledig onder de knie heeft, kun je de volgende stap uitvoeren:

De hond ligt namelijk wel op zijn zij, maar heeft zijn hoofd nog van de grond (richting het snoepje waarschijnlijk :) ) Laat de hond eerst weer plat liggen, met een snoepje welke je in je handpalm hebt. Vervolgens beweeg je de hand met het snoepje naar de vloer en vervolgens recht voor de hond, zodat deze (terwijl de hond nog plat ligt) zijn kop langs de vloer moet strekken om bij het snoepje te komen.

Als de hond dit onder de knie heeft, is het tijd voor de volgende stap: Nu is het doel om de hond plat te laten blijven, met zijn hoofd op de grond. Dit doe je door de hond wederom zijn hoofd te laten strekken op de grond, maar nu de beloning pas na een aantal seconden te geven.

Bouw dit op, zodat de hond 10-20 seconden stil kan liggen voor hij het snoepje krijgt. Vervolgens kun je op gaan bouwen om telkens een stapje verder van de hond te gaan. Beloon de hond alleen als deze stil blijft liggen. Staat de hond op? Begin dan gewoon opnieuw! Na genoeg oefening blijft de hond stil op de grond liggen, terwijl jij weg kunt lopen.

 

Heb je wat aan deze oefeningen gehad?

Wij voegen regelmatig nieuwe oefeningen toe, wil je hier van op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Laat hieronder een bericht achter als je vragen hebt, of als je zelf nog een leuke oefening hebt gevonden. Andere handige oefeningen om de hond te leren zijn:

De hond leren niet aan de lijn te trekken.

De hond leren loslopen.

Hondentraning: de 15 beste tips

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 72 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

10 reacties

 1. Ik heb de basisoefeningen doorlopen en heb de hond alles kunnen leren, in minder dan een week. Super bedankt! Kunnen jullie meer oefeningen geven om te doen?

  1. Hoi Cindy,

   Tot zover heb ik 1 vervolgartikel over clickertraining geschreven, zie: https://hond.nl/hond-leren-blijven-clickertraining/.
   Met deze oefening ben je wel even zoet, het vergt veel geduld om de hond te leren blijven.
   Heb je dit echter onder controle dan ben je heel ver met het training van je hond.
   Binnenkort zullen we meer clickertraining artikelen plaatsen.

   Succes met het trainen van je hond!

 2. Hallo,
  Heb een Spaanse hond geadopteerd, gaat goed, behalve in de auto, ze blaft naar alles wat voorbij komt, hoe moet ik dit aanpakken? Ben altijd alleen met haar in de auto, dus rijdend is corrigeren gevaarlijk. Vreemd is dat ze dit gedrag in het begin helemaal niet had, heb toen ritjes gemaakt en ze was rustig, de ritjes worden altijd gekoppeld aan iets leuks, een wandeling.

 3. Mijn hond blijft na 2 weken clickertraining heel bang voor de clicker, wat kan ik doen om hem er toch aan te laten wennen want zo gaat dit niet

  1. Dit duurt inderdaad erg lang. Welke clicker gebruik je nu? Sommige clickers geven namelijk een hele harde click, terwijl anderen wat zachter zijn. Sommige clickers hebben ook een verstelbare click (dus zowel hard als zacht). Lees goed de recensies onder de producten om uit te vinden of de clicker hard of juist niet is, en bestel dan een clicker met een zachte click. Probeer vervolgens de afstand tussen de hond en de clicker groter te maken. Wanneer de hond eraan toe is komt hij vanzelf naar de clicker toe, tot die tijd click je op afstand en beloon je de hond voor elk stapje welke hij dichterbij zet. Met een jonge puppy zou ik ook niet te vroeg met clickertraining beginnen, dit kun je een maandje of 2 later altijd alsnog oppakken.

 4. Hallo, bedankt voor al deze geweldige oefeningen. Alles werkt! Alleen het liggen…. mijn pup blijft zitten en oogcontact met me houden, want dat heb ik haar geleerd. Als ik voor de lig mijn snoepje naar de grond breng, gaat ze niet mee. Ze blijft recht zitten en mij aankijken, en pakt de beloning pas als ik het zeg. Ook als ik meg mn hand imcl. beloning alle kanten op beweeg. Gewoon open hand, open beloning, ze stopt met me aankijken en ze pakt het pas als ik het zeg. Is er een andere lig oefening? Of moet ik zeggen dat ze de beloning mag pakken en dan mn hand naar de gond bewegen?
  Grtjs marleen

  1. Het lijkt erop dat je puppy zo snel leert, dat ze nu al helemaal weet dat ze niet zomaar het snoepje moet pakken, heel knap! :)
   Dit maakt het leren liggen wel wat lastiger, maar met wat oefenen moet dat zeker goed komen. Er is niet één manier die werkt, dus probeer van alles om te zien of je pup daar wel op reageert. In dit geval kun je ook prima zeggen dat ze de beloning mag pakken, en dan je hand naar de grond bewegen. Zeker een jonge pup hoeft de oefening niet helemaal volgens het boekje te doen, je gaat nog veel met de hond trainen en dan komen vanzelf de puntjes op de i. Ook kun je proberen om een andere beloning voor deze oefening te gebruiken, misschien een worstje die zo lekker ruikt dat ze het niet kan weerstaan. Probeer je de pup nu te laten liggen vanuit zit? Waarschijnlijk snapt ze nu dat als ze zit, ze eerst moet wachten voor ze de beloning krijgt (en je aan moet kijken). Wat je kan proberen is om haar vanuit een staande positie te leren liggen, dan komt het liggen vanuit zit-positie later wel, daar heb je nog tijd genoeg voor.

 5. Mijn hond doet het op zich goed. Er is echter een probleem als ze een kat, haas of muis of s’avonds een egel ziet lopen is het net of ze een waas voor ogen heeft. Ze let niet op geen reactie er is maar een doel achter een van bovengenoemde dieren aan. Wat kan ik hieraan doen.

  Zou graag een reactie ontvan,

  Annie Potze

 6. Dat heb ik dus ook met mijn hond. Hij haalt uit naar andere honden. Wij hebben hem uit het asiel. Hij is nu 2 jaar en zes maanden. Waarschijnlijk is hij gebeten door een andere hond. Prachtigste. Kruising Boston Terriër Franse Bulldog. Geen doorgefokte hond. Het is precies een Franse Bulldog. Hij staat heel iets hoger op de poten. Zijn kop is ook minder gerimpeld. Voor ons een lot uit de loterij. Wij wilden geen Franse Bulldog meer. Deze staan bovenin de lijst qua meest doorgefokte honden. Gelukkig heeft onze Dodge geen ademhalingsproblemen, want hij is een bastaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *