De Dierenbescherming: wat doet deze precies voor honden?

Hond met nieuwe baas

Je hoopt ze nooit nodig te hebben, maar het kan ook jouw huisdier overkomen. Een aanrijding met een auto of vast komen te zitten in prikkeldraad. In die situatie is er maar één aangewezen organisatie om jouw dier in nood te helpen. We hebben het hier over de Dierenbescherming. De organisatie die in het leven is geroepen om dieren te beschermen tegen én te redden uit situaties als deze.

In dit artikel gaan we kijken wie de Dierenbescherming precies is, wat de taak van de Dierenbescherming is en ook hoe jij je eventueel zou kunnen aanmelden als vrijwilliger bij de Dierenbescherming. Want wie er nou niet bijdragen aan een beter welzijn voor dieren?

 

Maak kennis met de Dierenbescherming

Dag in, dag uit, zet de Dierenbescherming zich in voor dieren die in nood verkeren.  De Dierenbescherming doet in dit kader van alles, het takenpakket van de Dierenbescherming is groter dan je denkt. Zo houden zij zich met veel taken bezig waarvan je een gedeelte ongetwijfeld kent. Maar daar blijft het niet bij: achter de schermen gebeurt er nog veel meer.

Het hoofddoel van de Dierenbescherming is dat zij dieren in nood willen helpen. Bij dieren in nood moet je denken aan dieren die verwaarloosd worden of dieren behandelen die gewond zijn geraakt. Hiervoor kunnen zij verschillende instrumenten inzetten. Dankzij de dierenambulances, dierenopvangcentra, vrijwilligers en inspecteurs kan de Dierenbescherming dieren in nood helpen.

Hoewel veel dieren worden gered, zou het in de meest ideale situatie niet moeten hoeven om dieren te redden. De voorlichting speelt hierin een cruciale rol. Hieronder lees je meer over de voorlichting over honden door de Dierenbescherming.

 

Voorlichting over honden

De Dierenbescherming geeft voorlichting over verschillende onderwerpen, zo ook over honden. Ze beschikt over bepaalde lespakketten voor basisscholen, zodat de school een juiste voorlichting kan geven over de dieren. Zo leren kinderen hoe ze op de juiste manier met honden om moeten gaan. De Dierenbescherming gaat zelf ook langs bij scholen om deze voorlichtingen te geven.

Het is erg belangrijk om te leren hoe je het beste met een hond om moet gaan. Buiten de voorlichtingen om, biedt de Dierenbescherming verschillende cursussen aan over honden. Op die manier leert de mens goed om te gaan met de hond. Daar kan immers niet vroeg genoeg mee gestart worden. Vanuit die gedachte begint de Dierenbescherming hier al mee op de basisschool.

Ook geeft de Dierenbescherming trainingen in buurthuizen en andere openbare gelegenheden. Daarnaast bieden zij informatie aan op hun website zodat iedereen daarvan kennis kan nemen.

 

Herplaatsen van honden

Zit een hond op de verkeerde plek? In sommige gevallen kan een hond niet op de huidige plek blijven. In dat geval helpt de Dierenbescherming met het herplaatsen van honden. Ondanks dat dit ontzettend vervelend is voor de hond, moet er wel een oplossing komen. De hond kan bijvoorbeeld onder gebracht worden bij het asiel.

Onder de Dierenbescherming vallen bepaalde aangesloten asielen Let op: niet ieder asiel is dus aangesloten bij de Dierenbescherming! Naast dat de hond hier ondergebracht wordt, zoekt het asiel actief naar een nieuwe baas voor de hond. De hond wordt bijvoorbeeld op het internet aangeboden en krijgt trainingen om bepaalde gedrag wel of niet meer te vertonen. Ook wordt er gekeken of de hond gezond is.

Het is natuurlijk te hopen dat de hond snel een nieuw baasje heeft, maar wanneer dat soms wat lang duurt kan de hond in ieder geval in een warm nest blijven bij het dierenasiel.

Honden herplaatsers

Training van herplaatsers

Soms worden honden herplaatst naar een nieuw baasje omdat het gedrag van de hond niet wenselijk is in bijvoorbeeld een gezin. De Dierenbescherming helpt de hond dan met trainingen om alsnog gewenst gedrag te gaan laten zien. In de opvang vindt deze training plaats.

Het doel van deze training is dat de hond zo snel mogelijk wordt geplaatst bij een nieuwe eigenaar, maar dan met gewenst gedrag. Wanneer de hond gedragsproblemen heeft, kan dit namelijk lastig zijn en dus ook bij een nieuwe eigenaar.

Wanneer de hond dan getraind wordt om met zijn gedrag om te gaan, kan dit veel schelen. Ook de nieuwe baas van de hond wordt getraind om met dit gedrag om te gaan. De baas en de hond zullen een nieuwe band opbouwen. Omdat de aanstormende baas ook leert hoe hij moet omgaan met het gedrag van de hond, draagt dit bij aan een betere band.

Als bepaald gedrag van de hond terugkomt, weet de baas hoe te reageren. Al met al is het trainen van de herplaatsers dus absoluut van toegevoegde waarde voor zowel de hond als zijn nieuwe baasje.

 

Begeleiding bij (her)opvoeding van honden

Er zijn verschillende manieren om honden op te voeden. Sommige honden zijn van zichzelf erg onderdanig en hebben daardoor weinig training nodig om te leren, terwijl andere honden dit wat minder zijn en daardoor meer training nodig hebben.

De Dierenbescherming biedt hiervoor hondenscholen aan. Op een hondenschool leert de eigenaar bepaalde instrumenten ter begeleiding van het opvoeden van de hond. De reden hiervoor is dat mensen in sommige gevallen verkeerde technieken gebruiken waardoor honden het gedrag dat iemand wil voorkomen laten zien.

Door hondenscholen in te zetten, leren de baasjes en de honden met elkaar om te gaan. Bovendien leren ze ook om met verschillende honden om te gaan. Dat kan van pas komen tijdens wandelingen op straat of in andere situaties waar meerdere honden opduiken.

 

De dierenambulance

Een van de bekendere instrumenten van de Dierenbescherming is natuurlijk de dierenambulance. Dit is een ambulance die zieke of gewonde dieren verzorgt en eventueel vervoert naar een dierenarts. De dierenambulance wordt bezet door vrijwilligers die hard werken om de dieren te kunnen helpen.

De dierenambulance helpt honden, katten en veel andere dieren. Niet alleen huisdieren, maar ook wilde dieren worden verzorgd en eventueel vervoerd door de dierenambulance. Hoewel de dierenambulance wordt bezet door vrijwilligers, betekent dat niet dat het gratis is om de ambulance te laten rijden.

Het verzorgen van de dieren – maar ook de kosten van de auto zelf – zorgen ervoor dat het gemiddeld 55 euro per rit kost om de ambulance te laten rijden. Hiervoor is de Dierenbescherming afhankelijk van donaties. Lees hierover meer informatie op de website van de dierenambulance.

 

Dierproeven op honden voorkomen

Helaas is het op dit moment nog steeds zo dat er gebruik gemaakt wordt van honden en andere dieren voor dierenproeven. Ondanks dat er verschillende technieken zijn die het gebruik van dieren onnodig maken, kiest de wetenschap er voor om nog steeds honden en andere dieren te gebruiken.

De Dierenbescherming is er actief mee bezig om dit te laten stoppen. Zo lobbyen zij in de gemeentes, op landelijk niveau en zelfs op Europees niveau om wijzigingen te laten plaatsvinden in de wet. Hierdoor zijn landen verplicht om andere alternatieven te zoeken in plaats van proeven op honden te doen.

 

Vrijwilliger worden bij de dierenbescherming

Wat kun jij nou zelf doen om dierenleed tegen te gaan? Meer dan je denkt! Je zou je bijvoorbeeld kunnen aanmelden als vrijwilliger bij de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming heeft veel verschillende takken die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Mocht je graag met dieren willen werken en willen bijdragen aan het welzijn van dieren dan kun je je altijd aanmelden. Bijvoorbeeld als verzorger bij het asiel of als verzorger bij de dierenambulance. Je kan altijd even contact opnemen met de Dierenbescherming om te kijken wat een passende plek voor jou is.

Daarnaast kun je natuurlijk altijd een donatie doen aan de Dierenbescherming. Dit hoeft niet altijd geld te zijn. Speelt jouw hond bijvoorbeeld niet meer met zijn speelgoed of heeft hij een nieuwe voerbak dan kun je de oudere spullen doneren aan het asiel bij jou in de buurt.

Bezoek je wel eens een asiel? Dan kun je daar spullen kopen bij het winkeltje dat bij het asiel hoort. In veel gevallen steun je op die manier ook de Dierenbescherming. Klik hier om naar de website van de Dierenbescherming te gaan voor meer informatie over vrijwilligerswerk. Ook jij kunt vrijwilliger worden en dieren in nood helpen!

 

Tot slot

De Dierenbescherming is een grote organisatie die dieren in nood helpt. Zij doen dit door een van de bovenstaande instrumenten in te zetten om het welzijn van ieder dier zo veel mogelijk te vergroten. Zo ook bij honden, door bijvoorbeeld inlichtingen en trainingen aan te bieden aan honden die dit nodig hebben.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 27 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. In het kader van de adoptie van een hond bij het plaatselijk asiel laat ik drie keer per week een hond uit. Het dier kent me al en wacht me echt op. Het is dan ook even slikken wanneer hij tegen alle verwachtingen in toch geplaatst kan worden. Dat hoort er echter bij wanneer je het welzijn van de hond in gedachten houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *