Soorten hondenstaarten: welke soorten zijn er?

Soorten staarten

Honden spreken. Ja, misschien niet op dezelfde manier als mensen. Toch gebruiken ze hun lichaamsdelen om onderling en met mensen te communiceren. De staart is daar een uitstekend voorbeeld van. Als je goed oplet, kun je de stemming van een hond duidelijk aflezen aan de stand en de bewegingen van zijn staart. Meer nog dan de rest van het lichaam kan de staart van een hond per ras verschillen en kan de staart de kenmerken en het gedrag van een hond bepalen.

Staarten zijn zo belangrijk dat sommige mensen honden kiezen vanwege hun grappige, charmante of gekrulde staart. Er zijn verschillende soorten hondenstaarten, en aangezien je hond dat trouwe maatje is waar je van houdt, is het altijd leuk om te weten welk type staart je vriend heeft en wat dit zegt over zijn gedrag. Lees je mee? 

 

Er zijn meer dan 20 verschillende soorten hondenstaarten 

In dit artikel leer je meer over de verschillende soorten hondenstaarten van verschillende hondenrassen. Een ding dat je zult ontdekken is dat een type hondenstaart niet altijd van nature zo is gegroeid. Je hond kan dit door de jaren heen hebben ontwikkeld door bijvoorbeeld een zieke of door mensen zijn gevormd.  

 

Sikkel- of sabelstaart 

Dit type staart is zeer opvallend. Hij is harig, een beetje sikkelvormig en wordt hooggehouden. De basis is bedekt met veel pluizig haar, op een manier die de hond er schattig uit laat zien. Hij is lang, een beetje mollig, licht gebogen aan het eind, harig, en zwaait laag. Herdershonden zijn vaak de rassen met een sabelstaart. Een Duitse herder, Siberische Husky, Chihuahua, en chow chows hebben ook vaak dit type staart met zo hun eigen variaties.  

Sikkel staart

 

Kurkentrekkerstaart 

De hondenrassen Mopshond, Boston Terriër en Engelse Bulldog hebben kurkentrekkerstaarten. Dit type staart is alleen aan het uiteinde naar achteren gekruld, op een ronde manier. In het puppystadium kunnen kurkentrekkerstaarten opgerold zijn en er stijf uitzien. Dit type staart lijkt precies op een kurkentrekker, zoals de naam al doet vermoeden. Sommige staarten zijn zelfs zo erg opgekruld, dat het net een balletje lijkt. 

Kurkentrekkerstaart

 

Vlaggenstaart 

Vlaggenstaarten zijn, zoals hun naam doet vermoeden, lang en statig. Hij bungelt lui als een mini ‘L’, zwaaiend, op een manier die de hond elegant maakt. Een voorbeeld van een ras met een vlaggenstaar is de Iris Setter hond. 

Vlaggenstaart

 

Zweepstaart 

Een korte en stijve staart, vaak hooggehouden. De Bull, West, en Highland Terriër honden zijn goede voorbeelden van zweepstaart honden. Het is hetzelfde als de wortelstaart, en honden met dit type staart waren vroeger de keuze van jagers, boeren en veehouderij eigenaren. Het was gemakkelijk om de zweepstaart van een hond te pakken om ze uit knaagdierholen te trekken als ze afdwaalden. 

Zweepstaart

 

Pluimstaart 

Pluimstaarten zijn veerachtig, zien er harig uit en voelen heel zacht aan. Honden met dit soort staarten worden eerder gekozen dan andere types. Voorbeelden van honden met pluimstaarten zijn van het ras Gordon Setter. 

Pluimstaart

 

Homostaart 

De staart van dit type hond lijkt bijna op een gecoupeerde staart. Het stelt een kort hangend stompje voor. Wat je misschien niet zou verwachten is dat dit type staart eigenlijk altijd voorkomt bij vrolijke en energieke honden. De Brusselse Griffon, Cavalier King, Border Collies en Beagles zijn goede voorbeelden van de Amerikaanse ‘gaytail’. 

Homostaart 

 

Ringstaart 

De Afgaanse windhond heeft dit type staart als een vraagteken liggend op de platte rug, met het gebogen deel naar boven. Hij is slank en naar het lichaam teruggerold als een ring.  

Ringstaart

 

Wortelstaart 

Een West Highland White Terriër heeft dit soort staart. Een half mollige rechtopstaande staart, bijna als een wortel met een dikkere basis. Hij wordt rechtop boven het lichaam gehouden. 

Wortelstaart

 

Rattenstaart 

Vooral als honden met dit soort staart zitten, zul je denken dat het touwachtige uiteinde alles is wat er aan deze staart zit. Hij is lang, maar het uiteinde is onbehaard en lijkt hierdoor op de staat van een rat. Een Ierse Water Spaniël heeft als voorbeeld dit type staart. 

Rattenstaart

 

Haakstaart 

Dit type staart hangt naar beneden en krult aan de basis omhoog, in de vorm van een verkeerd geschreven kleine letter “L”. Honden met dit soort staarten hebben vaak een smalle borst en zijn vrij lang. Een voorbeeld is de hazewindhond. De Black and tan Coonhound rashonden hebben dit type staart ook. 

Haakstaart 

 

Horizontale staart 

Een horizontale hondenstaart betekent simpelweg dat alle zintuigen van jouw hond op scherp staan. Hij is alert en neemt alles in zijn omgeving op. De staart staat hierbij recht naar achteren net zoals de rechtopstaande oren van een hond. Hij is gelijkmatig gestrekt in dezelfde hoogte als het lichaam, en vrij kort. Honden met zo’n staart zijn meestal vrij slank. 

 

Gekrulde staart 

De Alaska Malamute hond heeft een indrukwekkende gekrulde staart. Hij is naar achteren gebogen. De krul van deze staart gaat soms helemaal rond, waardoor het uiteinde vaak het lichaam raakt. Een voorbeeld van hondenrassen met een gekrulde staart zijn de Alaska Malamute, Amerikaanse Eskimo hondenras en de keeshond.  

Gekrulde staart

 

Bob-staart 

Dit type staart is bijna niet te zien, het is bijna een natuurlijk gecoupeerde staart. Het Australische herders ras en Bretonse Spaniels zijn goede voorbeelden van een bob-staart hond. 

 

Bijenstaart 

Een goed voorbeeld van een bijenstaart is de staart van een Pointer. De staart staat recht in een horizontale lijn. Je zou het kunnen vergelijken met de reactie op een bijensteek; de staart gaat hierdoor omhoog en staat recht.  

Bijenstaart

 

Dubbele gekrulde staart 

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe een dubbelgekrulde staart eruitziet. Je kunt dit type staart vergelijken met een croissant. De staart wordt twee keer teruggerold naar de rug van de hond. Hij zit vol haar en is leuk om naar te kijken. Dit soort hond is vooral geliefd bij peuters, die deze behaarde, pluizige staart geweldig vinden. Een voorbeeld van een hond met een dubbele gekrulde staart is het hondenras Akita.  

 

Otterstaarten 

De staart van de otter is lang, dicht behaard en rond. Zijn verschillende haarsoorten zijn verdeeld onder de zijkant. De Labrador Retriever is een populair hondenras met een otterstaart. Hij is zacht, vol haar en veegt voordat je er erg in hebt alles van de tafel.  

 

Borstelstaart 

De Australian Cattle Dog heeft een borstelstaart. Een dikke staart met een harig uiteinde. Deze staart doet veel mensen denken aan een borstel door het dikke en volle uiteinde waar veel mensen verliefd op zijn.  

Borstelstaart 

 

Slingerstaart 

Een goed voorbeeld van een slingerstaarthond is het Schotse Greyhoundras. De naam slingerstaart is vrij eenvoudig uit te leggen. De staart is enorm lang, dun en lijkt hierdoor op een lange slinger.  

 

Pluimstaart 

Het kan moeilijk zijn om een hond met een pluimstaart meteen te herkennen. Een pluimstaart kan namelijk door een trimsalon ook gecreëerd worden. Toch zijn er hondenrassen die dit type staart van nature hebben. Denk hierbij aan de poedel. Over het algemeen heeft dit type staart meer haar in het midden en aan het uiteinde dan aan de basis.  

 

De staart: wat zegt dit over jouw hond? 

Een vrolijke staart 

Zoals je misschien weet, kan de staart van een hond veranderen door omgevingsfactoren. Een hond kan als reactie op een gebeurtenis enthousiast worden. De staart slaat als een gek heen en weer waardoor hij alles omvergooit wat op zijn pad komt. De vrolijke staart is tijdelijk en zal vrij snel weer afnemen. Niet alleen als jij thuiskomt, maar ook als een hond ondeugend is kan zijn staart heen en weer bewegen.  

Vrolijke hond

Staartklierproblemen 

De meeste honden hebben een staartklier. Deze samengestelde klieren zitten met name op de bovenkant van de staart en maken het voor honden mogelijk om onderling met elkaar te communiceren. Dit is dan ook de reden dat honden vaak aan elkaars staart ruiken. Veel mensen denken dat honden aan elkaars achterste ruiken, maar vaak zijn dit dus de staartklieren die een bepaalde geur uitscheiden.

Gedurende het leven van jouw hond blijven deze klieren zich verder ontwikkelen. Op latere leeftijd spreekt men dan vaak van fysiologische hyperplasie. De staart kan aan de aanzet kaal worden en door het bijten van de hond rood, of zelfs beschadigd raken. Mocht jouw hond hier veel last van hebben is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden.  

 

Gekneusde staart 

Ook bekend als koud water staart of de gebroken kwispel, deze staartaandoening is niet erg bekend, en is het resultaat van een aanpassingshouding die een hond aanneemt bij blootstelling aan ongunstige omstandigheden zoals extreme kou, hitte, zwemmen, overbelasting van de staart, opeengepakte ruimtes of kooien. Honden die gevoelig zijn voor dit type staart zijn meestal honden die gebruikt worden voor buitenactiviteiten zoals Beagles, Engelse Setter’s, Labradors, Golden Retrievers.  

 

Verschillende staarten met verschillend kenmerken 

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, heeft elke hond een andere staart. De ene heeft een krul, de ander is recht. Het is goed om te weten dat niet elke staart van nature zo is. Sommige staarten zijn zo getrimd of zijn door zieke of omgevingsfactoren ontstaan. Houd jouw huisdier vooral goed in de gaten. Een staart zegt meer over jouw hond dan je misschien zou denken. Welke staart heeft jouw voorkeur en weet jij inmiddels welke staart je eigen hond heeft? Laat het ons weten in de comments.  

 

Veelgestelde vragen

Wat is een staart nou eigenlijk? 

Een staart is simpelweg een onderdeel van het lichaam van jouw hond. Je zou het niet verwachten, maar de staart van jouw hond is een verlening van de ruggengraat en bevat dus ook botten. Doordat een hondenstaart nogal wat te verduren krijgt kan het zijn dat deze gebroken of gekneusd raakt.  

 

Waarom heeft een hond een staart? 

De staart van een hond helpt bij een aantal functies. Het helpt de hond om te bewegen en zijn balans te houden. Ook kunnen honden doormiddel van hun staart met elkaar communiceren.  

 

Heeft het couperen van de staart van mijn hond gevolgen voor zijn gezondheid? 

Vooral als deze handeling niet door een professionele dierenarts wordt uitgevoerd, snijdt het couperen van de staart door de spieren en gevoelige zenuwen, en dat zonder verdoving, waardoor de hond veel pijn lijdt. Het afknippen van de staart van een hond is daarom niet aan te raden, omdat het ontstekingen en infectiegevaar kan veroorzaken. Sommige landen hebben deze handeling zelfs verboden, omdat het onnodig, onethisch en illegaal is. 

 

Kunnen weersomstandigheden de staart van mijn hond veranderen? 

Ja, het type weer kan heel goed van invloed zijn op de stand van de staart van jouw hond. Als het bijvoorbeeld koud weer is, of als je hond te lang gaat zwemmen, zal de hond zijn staart beschermend om zich heen krullen zoals mensen doen met hun handen.  Dit kan leiden tot een gebroken of ‘koud water’ staart. 

 

Kan een ‘koud water’ staart worden verholpen? 

Ja, dit kan. Vooral rust zal ervoor zorgen dat de staart van jouw hond weer zijn natuurlijke vorm terugkrijgt. Pijnstilling en ontstekingsremmers zullen dit proces versnellen. Na ongeveer 4 dagen kun je al verschil merken.  

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *