Top 10 gezondste hondenrassen die oud worden

Gezonde hondenrassen

Op zoek naar een gezond hondenrassen? Er zijn een aantal rassen die bekend staan om hun goede gezondheid. Deze honden behalen geregeld een hoge leeftijd en hebben minder vaak last van ziektes. Door het doorfokken met honden zijn er bij diverse rassen problemen ontstaan. Dit manifesteert zich in erfelijke ziektes. Hoe minder lang er met een hondenras gefokt is, hoe groter de kans op een goede gezondheid is. Daarnaast is de kans op afwijkingen het kleinst bij honden die op genetisch vlak een mix zijn van verschillende rassen. Hieronder zetten we de top 10 gezondste hondenrassen van dit moment voor je op een rij.

 

Labradoodle

In potentie is de Labradoodle misschien wel het gezondste hondenras van dit moment. Dit geldt wel alleen voor Labradoodles die afstammen van een poedel en een labrador. Je bent geneigd om te denken dat dit voor iedere hond van dit ras geldt, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn ook een hoop fokkers die Labradoodles met Labradoodles hebben gekruist. Vervolgens zijn er alsnog erfelijke ziektes ontstaan binnen dit ras. Daarom is het van groot belang om vooraf te checken of een Labradoodle daadwerkelijk ontstaan is uit een kruising tussen een poedel en een labrador. In dat geval is dit hondenras op zijn gezondst en verdient het ook een plekje in onze top 10.

Alhoewel de Labradoodle als ras officieel niet erkend wordt, is dit hondenras toch een populaire keuze. Qua persoonlijkheid is deze hond vrolijk en lief. Ze vinden hun baasjes niet alleen heel erg leuk, maar ook met andere dieren kunnen ze het goed vinden. Labradoodles behoren ook tot de slimmere rassen van dit moment. Hierdoor kun je ze goed trainen. Dit ras is in meerdere kleuren verkrijgbaar en ook qua vacht heb je de keuze: wollen vacht of fleece vacht.

Labradoodle

 

Siberische Husky

Ook de Siberische Husky behoort tot de gezondste hondenrassen van dit moment. Dit hondenras heeft veel aandacht en beweging nodig. Hierdoor hebben ze een reputatie als moeilijk ras, maar dat valt reuze mee. De Siberische Husky is juist bijzonder lief en vriendelijk. Tegelijkertijd is dit hondenras niet geschikt voor mensen die vaak van huis zijn. Zo’n 2 tot 3 uur beweging per dag is noodzakelijk. Zo hou je jouw hond niet alleen in goede conditie, maar dit ras heeft ook veel activiteit nodig. Anders gaat een Husky zich vervelen, wat zich kan uiten in sloopgedrag. Veel met deze hond bezig zijn is dus wel een vereiste. Tegelijkertijd krijg je er een toegewijde vriend voor terug. Een Husky is dol op jou en je gezin. Ook vinden ze het leuk als je mensen op bezoek krijgt.

Siberische Husky

 

Australische Veedrijvershond

Wist je dat een Australische Veedrijvershond officieel het ras is dat de oudste hond ooit heeft voortgebracht? Volgens het Guinness Book of World Records was Bluey de oudste hond aller tijden met een leeftijd van 29 jaar. Het geeft je een goede indicatie waarom de Australische Veedrijvershond, ook wel bekend als de Australian Cattle Dog, tot de gezondste hondenrassen van dit moment behoort. Omdat dit ras vroeger vaak gebruikt werd om vee te drijven, is dit een echte werkhond die veel beweging nodig heeft. Dit is een snel lerend ras dat goed gedijt bij een consequente opvoeding en goede training. Het is een intelligent hondenras dat dol is op zijn gezin, maar het niet zo heeft op vreemde mensen. Hierdoor zijn het uitstekende waakhonden. Qua erfelijke ziektes is er een kans op heupdysplasie en aangeboren oogafwijkingen.

Australische Veedrijvershond

 

Australische herder

Al het goede komt uit Australië. Naast de Australische Veedrijvershond staat ook de Australische herder bekend om zijn goede gezondheid. Dit ras is graag in beweging en erg actief. Dankzij een actieve levensstijl is het niet uitzonderlijk als Australische herders een leeftijd van 15 jaar kunnen bereiken. Vooral op een sport als agility zijn ‘Aussies’ bijzonder dol.

Australische herders kunnen meerdere kleuren hebben: blue merle, black tri, red tri, effen zwart en nog veel meer. Australische herders zijn loyaal aan hun baas maar ze dienen wel goed en consequent opgevoed te worden. Vooral tijdens de puberteit kunnen ze soms lastig zijn. Tegelijkertijd staat hier wel tegenover dat een goed opgevoede en getrainde Australische herder een compagnon voor het leven is. Ze zijn lief, intelligent en trouw.

Australische herder

 

Basenji

Nu gaan we naar een ander continent, Afrika om specifiek te zijn. De Basenji is een uit Congo afkomstige hondensoort die tot de gezondste hondenrassen van dit moment behoort. Basenji betekent bosding. Dit is een toepasselijke naam, aangezien dit ras van origine een boshond is. Basenjis zijn dan ook bijzonder gelukkig als ze in de natuur mogen ravotten.

Ook hun gezondheid is top: een gemiddelde leeftijd van 13 tot 15 jaar is niet uitzonderlijk voor dit ras. Dit hondenras heeft een eigen uniek karakter. De Basenji is geen hond die je los kunt laten lopen, want hun instinct om te jagen is groot. Het is een zelfstandig ras dat ook vrolijk en nieuwsgierig kan zijn. Daarnaast kan de Basenji best eigenwijs zijn.

Basenji

 

Shih Tzu

De Shih Tzu is één van de kleinere rassen die tot de gezondste hondenrassen van dit moment gerekend kan worden. De roots van dit ras zijn te herleiden tot het oude Chinese Keizerrijk. Hoe dit hondenras exact is ontstaan, weet men niet zeker. Wel weten we dat de vroegere leeuwhond de voorloper is van dit ras. Sinds 1957 wordt dit ras erkend. Shih Tzu’s zijn lieve en speelse honden die dol zijn op hun baasje.

Het zijn echte gezelschapsbeestjes. Aandacht krijgen van mensen vinden ze fijn. Ook met andere honden kunnen ze het goed vinden. Gemiddeld wordt dit ras tussen de 12 en 16 jaar, maar ook het bereiken van leeftijden zoals 18 tot 20 jaar is niet uitzonderlijk.

Shih Tzu

 

Teckel

De Teckel staat ook wel bekend als de Dachshund. Dit kleine doch lange Duitse ras kan prima een gemiddelde leeftijd tussen de 12 en 16 jaar behalen. Met genoeg beweging moet zelfs een leeftijd van 20 jaar mogelijk zijn. Door hun lange lichaam dat laag bij de grond zit worden Teckels ook wel ‘worstjes op pootjes’ genoemd.

Ondanks de geringe hoogte is een Teckel wel een stoere jager. Ze kunnen hierdoor wat koppig zijn, waardoor een consequente opvoeding van groot belang is. Tegelijkertijd zijn Teckels lief en vriendelijk, en houden ze er ook van om van tijd tot tijd met hun baasje te knuffelen.

Teckel

 

Norrbottenspets

Met een naam als Norrbottenspets zal het je niet verbazen dat dit ras uit Scandinavië afkomstig is, Zweden om specifiek te zijn. Dit hondenras valt op door zijn lange poten en lichte bouw. Ze hebben veel energie en zijn dan ook graag actief bezig. Dit is een hondensoort die graag buiten aan het spelen is. Ze zijn dol op hun baasjes, maar Norrbottenspets kijken de kat uit de boom als het gaat om vreemden. Dit ras kan een gemiddelde leeftijd van 12 tot 15 jaar behalen.

Norrbottenspets

 

Shiba Inu

De uit Japans afkomstige Shiba Inu is het kleinste ras dat uit dit land afkomstig is, met een gemiddeld gewicht van 13 kg. De Shiba Inu kan een gemiddelde leeftijd van 12 tot 15 jaar bereiken. Dit hondenras is ontzettend lief maar staat ook bekend om zijn eigen wil. Dit komt door het van nature onafhankelijke karakter van deze soort. Hun vriendschap moet je verdienen, maar als je eenmaal vrienden met ze bent zijn het ook meteen vrienden voor het leven. Dit geldt voor jou, maar ook voor eventuele andere huisdieren die je in huis hebt. Dankzij hun robuuste gezondheid is een leeftijd ouder dan 15 jaar ook mogelijk.

Shiba Inu

 

Puli

Ook de Puli behoort tot de gezondste hondenrassen van nu. Dit uit Hongarije afkomstige hondje is misschien klein, maar gezond zijn ze zeker. Een gemiddelde leeftijd van 16 jaar is zeker niet uitzonderlijk voor dit ras. Dit hondenras is ontzettend slim en ze spelen graag met je. Actief bezig zijn vinden ze leuk. Dit zit hun natuur, want van origine werd dit ras ingezet als werkhond om schapen mee te drijven. Ze zijn dol op hun baasjes en beschermen huis en familie. Wel moet dit ras zijn energie kwijt kunnen, anders kunnen ze vervelend gedrag gaan vertonen.

Puli

 

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er vele gezonde hondenrassen op dit moment. Wij hebben een top 10 samengesteld met een aantal van de meest gezonde hondenrassen van dit moment. Deze rassen staan in een willekeurige volgorde, want er is geen één ras dat er echt bovenuit springt op het gebied van gezondheid. Onze top 10 ziet er als volgt uit:

 • Labradoodle
 • Siberische Husky
 • Australische Veedrijvershond
 • Australische Herder
 • Basenji
 • Shih Tzu
 • Teckel
 • Norrbottenspets
 • Shiba Inu
 • Puli

Er zijn een aantal hondenrassen die ook tot de gezondere hondenrassen van dit moment behoren, maar die net buiten onze top 10 zijn gevallen. Op het gebied van gezondheid doen de volgende rassen het ook goed:

 • Finse Lappenhond
 • Duitse Spitz Mittel
 • Noorse Elandhond
 • Hollandse Smoushond
 • Whippet

Ook deze hondenrassen kunnen een gemiddelde leeftijd van 12 tot 15 jaar behalen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.1]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

 1. Wat vreemd, dat een ras als de Cairn terrier niet wordt genoemd. Deze honden halen moeiteloos een leeftijd van 13 tot 15 jaar, maar er zijn er, die zelfs 18 tot 20 jaar wisten te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *