Zo weet je of jouw hond vlooien heeft (En zo kom je er vanaf)

Hond krabbelt

Als je merkt dat jouw hond zich niet als zichzelf gedraagt en zichzelf voortdurend krabt, kan het zijn dat jouw hond last heeft van vlooien. Deze kleine insecten vallen zowel katten als honden aan, die ze in hun vacht meedragen. Met hun ongelooflijke springvermogen kunnen vlooien gemakkelijk van de grond op jouw huisdier of van huisdier naar huisdier springen.

Als eigenaar van een huisdier moet je jouw hond regelmatig op vlooien controleren, omdat ze jouw huisdier niet alleen ellendig, maar ook ernstig ziek kunnen maken als ze niet worden behandeld tegen deze beestjes. Afhankelijk van de leeftijd en het welzijn van jouw trouwe viervoeter, kunnen vlooien een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid.

Naast de jeuk die ze veroorzaken, kunnen vlooien ook ernstige infecties overbrengen en kunnen ze vlooienallergie dermatitis en bloedarmoede veroorzaken. Het is daarom uiterst belangrijk dat je als hondenbezitter een vlooienplaag herkent en jouw hond op de juiste manier behandelt. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes en als jouw hond last heeft van een vlooienplaag kunnen ze zelfs door het huis springen.

Daarnaast komen ze vaak op mensen of andere huisdieren af. Vermoed je dat jouw hond last heeft van vlooien, maar ben je er niet helemaal zeker van? Lees dan verder en leer over de belangrijkste symptomen om te bepalen of uw hond last heeft van vlooien of niet. Je leert ook hoe je de plaag op de juiste manier kunt behandelen, zodat jouw hond weer zichzelf kan zijn.

 

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn zeer kleine insecten die meestal in de vacht van jouw kat of hond leven. Hoewel ze piepklein zijn, kan het ongemak dat ze bij jouw hond veroorzaken enorm zijn. Wanneer het tijd is voor vlooien om zich voort te planten, zijn ze afhankelijk van bloed en gaan ze dus op zoek naar huisdieren om het bloed vandaan te halen. Jouw huisdier en zijn vacht zijn de perfecte plek voor een vlo om zich voort te planten.

Het bloed van jouw huisdier dient als brandstof voor de vlooien om eitjes te leggen, en de vacht van uw huisdier vormt een veilige omgeving voor de eitjes om uit te komen. Een volwassen vlo kan tot wel 50 eitjes per dag produceren en om dit te kunnen doen, moeten ze grote hoeveelheden brandstof verbruiken.

Een vlo is hiertoe meer dan in staat, want hij kan tot 15 keer zijn eigen lichaamsgewicht eten, wat een enorme hoeveelheid is voor zo’n klein insect. Vlooien planten zich daarnaast snel voort en kunnen zich in enkele seconden vermenigvuldigen. Gemiddeld kan een hond tussen de 200 en 300 vlooien in zijn vacht hebben als hij besmet is.

Vlooien

Een onbehandelde vlooienbesmetting kan ernstige gevolgen hebben

Veel hondeneigenaren zijn zich ervan bewust dat vlooien jeuk en ongemak veroorzaken bij hun hond, maar veel mensen realiseren zich vaak niet welke ernstige gevolgen een vlooienbesmetting voor de gezondheid van hun huisdier kan hebben. Voor veel hondeneigenaren lijkt een vlooienbesmetting onschuldig, maar niets is niet minder waar. Als een vlooienplaag niet wordt behandeld, kan jouw hond zich niet alleen ellendig voelen, maar in sommige gevallen zelfs ernstig ziek worden.

Vlooien planten zich snel voort en hebben veel bloed nodig om te overleven. Dit kan ertoe leiden dat jouw hond een laag gehalte aan rode bloedcellen of zelfs bloedarmoede krijgt, wat een ernstige gezondheidstoestand is die onmiddellijk moet worden behandeld. Als dit niet behandeld wordt, kan dit leiden tot extreme vermoeidheid, hyperventilatie of zelfs de dood. Natuurlijk wil je niet dat dit met jouw harige vriend gebeurt!

 

Jeuk verlichten

Honden proberen de jeuk te verlichten door zichzelf te krabben of te bijten. Als een hond per ongeluk een vlo inslikt, kan dit leiden tot een lintworminfectie als de ingeslikte vlo besmet is. Zodra de vlo de maag van jouw hond bereikt, zal de lintworm zichzelf aantrekken door zich vast te zuigen aan het darmslijmvlies.

Je kunt een lintworminfectie herkennen aan witte rijstachtige eitjes rond de billen van uw hond. Het is belangrijk om de infectie snel te behandelen om ernstig ongemak te voorkomen. Heb je dan ook het vermoeden dat jouw hond last heeft van een lintworminfectie? Neem dan gelijk contact op met jouw dierenarts.

 

Vlooien kunnen zorgen voor een Bartonella-infectie

Vlooien veroorzaken niet alleen hevige jeuk, maar ze kunnen ook ernstige infecties op uw hond overbrengen door zich met uw hond te voeden. Wanneer een vlo een besmet dier bijt, raakt de vlo zelf besmet en kan deze infectie overbrengen op uw huisdier. Uit onderzoek is gebleken dat vlooien de bacterie Bartonella kunnen overbrengen op jouw hond, wat kan leiden tot een Bartonella-infectie. Hoewel de bron van de infectie enigszins onduidelijk blijft, zijn er steeds meer aanwijzingen dat de infectie verband houdt met vlooien.

Bartonella kan een aantal symptomen veroorzaken, waaronder misselijkheid, verlies van eetlust, koorts, onregelmatige hartslag, braken en diarree. Sommige honden hebben ook last van gewrichtspijn en een veranderde hersenfunctie. Wanneer jouw hond besmet is, is het onwaarschijnlijk dat hij symptomen zal vertonen. Symptomen van Bartonella treden meestal pas op als de infectie al een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormt. Het kan dan ook geen kwaad om een bezoek te brengen aan de dierenarts om bloedonderzoek te laten doen tijdens/na het hebben van een vlooienplaag.

 

Veel honden zijn allergisch voor vlooien

Daar komt nog bij dat veel honden allergisch zijn voor vlooien en lijden aan FAD (Flea Allergy Dermatitis). Wanneer uw hond aan FAD lijdt, wordt een immuunreactie opgewekt wanneer jouw hond door een vlo wordt gebeten. Deze reactie leidt tot hevige jeuk en irritatie van de huid, huidinfecties en haaruitval. Honden zullen last blijven houden van deze symptomen totdat de vlooienbesmetting is behandeld.

Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom hondeneigenaren met hun hond naar de dierenarts gaan voor behandeling. Vooral omdat het vinden van vlooien met het blote oog voor hondeneigenaren misschien moeilijk te zien is. Uw hond kan last hebben van een vlooienplaag en dat veroorzaakt ernstig ongemak en rusteloosheid. Het is daarom van groot belang dat je onmiddellijk actie onderneemt wanneer je vermoedt dat jouw hond vlooien heeft. Het is belangrijk dat je let op de symptomen van een vlooienbesmetting herkent, zoals hierboven beschreven, zodat je kunt voorkomen dat jouw hond ongelukkig of zelfs ernstig ziek wordt.

Vlooien op vacht

Hoe herken je vlooien?

Vlooien zijn piepkleine beestjes van ongeveer 1,5 mm tot 4 mm groot. Ze zijn te herkennen als jouw hond zich overmatig krabt en je tijdens het borstelen kleine zwarte puntjes tegenkomt. Dit zijn eitjes van de vlooien, en zijn vaak een goede indicatie van een vlooienplaag. Door het formaat van de vlooien, is het geen verrassing dat sommige vlooienplagen onopgemerkt blijven, aangezien de indringers kleiner zijn dan een sesamzaadje.

Als jouw hond zich inderdaad meer krabt dan normaal, is het belangrijk dat je de vacht onderzoekt. Controleer de vacht van uw hond op vlooien en vlooienvuil om ernstige gezondheidscomplicaties te voorkomen. Wanneer vlooien in de vacht van uw huisdier leven, scheiden ze een stof uit die vlooienvuil wordt genoemd. Vlooienvuil bestaat uit onverteerd bloed dat achterblijft in de vacht van uw hond.

Vlooienvuil ziet eruit als kleine roodachtige/zwarte kruimeltjes in de vacht van jouw huisdier en kan dicht op de huid worden gevonden. Het kan moeilijk zijn om de vlooien met het blote oog te zien, daarom is vlooienpoep een goede manier om een vlooienbesmetting vast te stellen. Je vindt vlooienvuil vaak goed door de vacht van jouw hond door te kammen, met een fijne kam. Ook kan je de vacht van jouw hond aan de kant drukken, om goed op de huid van jouw hond te kunnen kijken.

Wanneer je vlooienvuil in de vacht van uw huisdier aantreft, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Er zijn een aantal dingen die je als hondenbezitter kunt doen om te voorkomen dat de besmetting escaleert. Het belangrijkste is om de besmetting zo snel mogelijk te behandelen.

 

Mijn hond heeft vlooien: wat moet ik nu doen?

Als je zeker weet dat jouw hond een vlooienplaag heeft, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Start ermee om jouw hond een lauwwarm bad te geven en een milde shampoo te gebruiken. Vlooien zijn geen grote fans van water en een bad kan helpen de vlooien uit de vacht en huid van jouw huisdier te krijgen. Je kunt elke milde hondenshampoo gebruiken die je al hebt.

Als je van plan bent een anti-vlooienshampoo te gebruiken, zorg er dan voor dat je contact opneemt met jouw dierenarts voordat je deze shampoo gebruikt. Sommige honden kunnen allergisch reageren op deze shampoos. Het is daarom verstandig om bij jouw dierenarts na te vragen of je de antivlooienshampoo, die je van plan bent te gebruiken, wel echt kunt gebruiken. Als jouw hond niet goed op baden reageert, kun je deze stap gerust overslaan.

Hoewel een bad kan helpen om vlooien te verwijderen, is het geen essentiële stap. Wanneer jouw huisdier helemaal droog is, kam je zijn vacht met een speciale vlooienkam. Wees voorzichtig met deze stap, want de huid van jouw hond kan overgevoelig zijn als hij last heeft van een vlooienplaag. Besteed extra aandacht aan de nek en de staart, omdat dit de plekken zijn waar vlooien zich het meest voeden.

Vlooienkammen zijn ook zeer geschikt om vlooienvuil te verwijderen. Wanneer je een vlo met een vlooienkam betrapt, moet je hem doden in een teil met heet water en zeep. Dit is de beste manier om de vlooien te doden. Probeer de vlooien niet met de hand te doden, omdat ze op deze manier zeer moeilijk te doden zijn. Bovendien is de kans dat de vlooien ontsnappen erg groot. Nadat je denkt alle vlooien verwijderd te hebben, is het belangrijk om regelmatig controles uit te voeren.

Een andere manier om de besmetting te behandelen is door met uw hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan uw hond onderzoeken en de meest geschikte behandeling voorschrijven. Vaak kun je vlooienbehandelingen kopen bij de plaatselijke dierenwinkel. Het is wel belangrijk dat je het gebruik van deze producten eerst met jouw dierenarts bespreekt om allergische reacties uit te sluiten.

Honden vlooien

Heeft jouw hond last van vlooien? Onderneem direct actie!

Je weet nu wat de tekenen zijn dat uw hond mogelijk vlooien heeft. Vlooien kunnen erg gevaarlijk zijn voor een hond, dus het is erg belangrijk dat het op tijd behandeld wordt. Zo kan een hond risico lopen op een lintworm infectie, Bartonella-infectie of last hebben van een vlooien allergie. Je herkent vlooien door hun kleine formaat en de veelal aanwezige vlooieneitjes of vlooienvuil in de vacht of huid van jouw hond.

Als je weet dat jouw hond vlooien heeft, zorg er dan voor dat je de vacht van uw hond kamt met een speciale kam. Als je niet weet hoe je dit moet doen, of als je bang bent voor de gezondheid van jouw hond, ga dan met de hond naar de dierenarts. De dierenarts weet vaak wat de beste en snelste manier van behandelen is.

Heeft jouw hond wel eens vlooien gehad? Hoe heb je dit opgelost? Laat het ons weten in de reacties, we zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *