10 manieren om op natuurlijke wijze vlooien te bestrijden

Hond heeft vlooien

Er is geen twijfel over mogelijk: het hebben van vlooien is een van de vervelendste situaties waarmee we bij onze huisdieren te maken krijgen. Deze kleine beestjes zijn bij veel dieren te vinden en zijn erg oncomfortabel voor hen. En ze zijn ook vervelend voor mensen! Bovendien komen vlooienproblemen veel voor bij honden. Het is best aannemelijk dat jouw hond op een bepaald moment in zijn leven vlooien zal hebben.  

Hoewel dit geen probleem is dat gemakkelijk kan uitgroeien tot een zeer ernstige situatie, is het toch heel belangrijk om er iets aan te doen. Je wilt in zo’n geval jouw trouwe viervoeter zo snel mogelijk ontdoen van vlooien als je die kleine beestjes in zijn vacht ontdekt. Er zijn veel dingen die je kunt doen om hondenvlooien te voorkomen en ervan af te komen.

Jouw dierenarts kan je wijzen op een aantal geneesmiddelen en speciale producten die je kunt gebruiken en die zeer effectief kunnen zijn. Maar als je van natuurlijke producten houdt, zijn er ook veel niet kunstmatige methodes om de vlooien te voorkomen én ze vaarwel te zeggen. Wil je een aantal van de meest efficiënte natuurlijke methoden weten om hondenvlooien te voorkomen en ervan af te komen? Lees dan snel verder om meer te weten te komen! 

 

Waarom krijgen honden vlooien? 

Als we nadenken over de redenen waarom honden of andere dieren vlooien krijgen, kunnen we beginnen met stellen dat deze zeer divers zijn. Meestal is de bron van de vlooien de omgeving zelf, of het nauwe contact met andere honden die vlooien hebben. Dus als je met jouw hond gaat wandelen in het park of als hij speelt met andere honden, is er altijd een risico op het krijgen van vlooien.

Een andere situatie kan zijn dat er in jouw huis vlooien rondlopen, en dat jouw hond ze daar oploopt. Tot slot, hoe vreemd het ook mag lijken, kunnen vlooien ook op mensen overgaan. Het kan dus goed mogelijk zijn dat je in aanraking bent geweest met vlooien en dat jij degene bent die ze jouw maatje overbrengt. 

Zoals je leest is het oplopen van vlooien vrij gemakkelijk en kan het overal gebeuren, bij elke hond. Daarom is het zo’n vervelend probleem. Toch zijn er, hoe vaak het ook voorkomt, ook genoeg oplossingen voor. Zo hoef je jouw hond niet van de wereld af te zonderen om vlooien te voorkomen. Je kunt tal van ideeën ontdekken die zeer effectief zijn om het probleem van vlooien aan te pakken, zowel om ze te voorkomen als om ze kwijt te raken. Want in sommige gevallen is het helaas al te laat! 

Hondenvlooi

Natuurlijke oplossingen voor een natuurlijk probleem 

Er is geen reden tot paniek als jouw hond vlooien heeft opgelopen. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen, zodat je er efficiënt van af komt en grotere problemen kunt voorkomen die vlooien met zich mee kunnen brengen, zoals huidinfecties. Gelukkig vormen vlooien meestal geen ernstig probleem. Het gaat meer om de ongemakkelijke jeuk en de onhygiënische situatie. Voorgaand voorbeeld is dus ook iets dat bijna niet voorkomt.  

Hoe dan ook, als het gaat om het voorkomen of het wegwerken van vlooien, zijn er oplossingen in allerlei varianten. Als je niet zo van medicijnen houdt, kun je altijd een aantal zeer effectieve natuurlijke middelen en methoden proberen die je helpen om van de vlooien af te komen en hun mogelijke terugkeer te voorkomen. We zullen nu 10 natuurlijke methoden met je delen om vlooien in de vacht van jouw hond te voorkomen en ervan af te komen. 

 

Sprays met natuurlijke essentiële oliën 

Er zijn verschillende producten die je in de vacht van jouw hond kunt smeren om vlooien te voorkomen en ervan af te komen. Maar als je op zoek bent naar een product dat natuurlijk is en geen kunstmatige bestanddelen bevat, dan kan een spray met etherische oliën een goede optie zijn.

Sommige van de oliën die kunnen fungeren als natuurlijke vlooienbestrijders zijn pepermunt, rozemarijn, eucalyptus, tea tree of citronella. Om ze toe te passen, verdun je enkele druppels van de olie naar keuze in een spuitfles met ongeveer 500 cc water. Breng het aan op de vacht van jouw hond. Als je niet zeker weet welke olie je voor jouw hond moet kiezen, raadpleeg dan altijd jouw dierenarts voor het beste advies over wat je moet doen.  

 

Citroenbad 

Citroen is zeer effectief als het gaat om het wegwerken van vlooien. Daarom kan een citroenbad een heel goed alternatief zijn als je de vlooien van jouw maatje op een natuurlijke manier wilt verwijderen. Een citroenbad is heel gemakkelijk te doen en alles wat je nodig hebt is water, citroen en de gebruikelijke hondenshampoo of zeep.

Knijp eerst een half kopje vers citroensap uit in twee kopjes water. Gebruik deze oplossing samen met de shampoo en de zeep wanneer je jouw hond in bad doet. De citroen zal een geweldig effect hebben bij het verwijderen van de vlooien, en het zal ook een heerlijke en frisse geur achterlaten in de vacht van jouw maatje! 

 

Haal hulp uit de planten 

Wist je dat sommige planten eigenschappen hebben die vlooien afstotend zijn? Bepaalde planten zijn zeer effectief als het gaat om het verjagen van vlooien. Het planten van een aantal van deze planten in jouw tuin, balkon of zelfs in je huis kan dus een geweldige oplossing zijn om vlooien in de omgeving te voorkomen, en ook om ervan af te komen als jouw hond ze helaas al heeft. Enkele van de meest populaire planten voor dit middel zijn Penny Royal, Chrysanten, Spearmint, en Lavendel.

  Hond krabbelt

Verwarm de stoffen 

Zoals we al zeiden, komen vlooien voor in de omgeving, en ook in huis. Zo komt het vaak voor dat jouw hond vlooien vangt die al op de bank, in het bed of in de kussens leefden. Om er zeker van te zijn dat jouw huis vlooienvrij is, is warmte het beste waarop je kunt vertrouwen. Het wassen van beddengoed, kussenhoezen, speelgoed en kleding met heet water en het drogen ervan bij warme temperaturen in de zon is een uitstekende manier om vlooien in huis te voorkomen.  

 

Opzouten 

Een andere oplossing om zich te ontdoen van de vlooien in de omgeving en te voorkomen dat ze jouw hond aanvallen is het gebruik van zout in tapijten of meubels voordat je ze stofzuigt. Het zout droogt de rondspringende vlooien uit en verzwakt ze of doodt ze.

Het heeft ook dit effect op de vlooieneitjes en voorkomt dat er nog meer vervelende beestjes opduiken. Om deze methode in de praktijk te brengen, kun je zout over tapijten en meubels strooien en dit tot de volgende dag laten liggen. Dan ben e klaar om alles weg te zuigen, samen met de vlooien en vlooieneitjes! 

 

Azijn drankjes 

Een andere effectieve manier om van de vlooien van jouw hond af te komen of om te voorkomen dat ze tevoorschijn komen, is het heft in eigen handen te nemen wat betreft de voeding van jouw hond. En een goede manier om hiermee te beginnen is door gebruik te maken van azijn. Zoals je wellicht weet, zijn de toepassingen van azijn divers, en één daarvan heeft te maken met het uitroeien van vlooien. Hiervoor kun je een lepel azijn verdunnen in het drinkwater van jouw hond.

Jouw hond zal het drinken en dit zal inwerken op de vlooien en ervoor zorgen dat ze weggaan. Een probleem met deze methode kan zijn dat jouw hond echt een hekel heeft aan de smaak van azijn in het water. Dat is niet gek, want jij kent de smaak van azijn ook. Dit smaakt niet naar een heerlijk zoet drankje. Wat je kunt proberen is om dit probleem op te lossen door meer water of minder azijn te gebruiken, om te zien hoe jouw hond erop reageert. Je mag best een beetje experimenteren.  

 

Vlooienzakje 

Een vlooienzakje is een goed alternatief als jouw hond er niet van houdt dat er dingen op zijn vacht worden gespoten. Een vlooienzakje is dus ook samengesteld uit natuurlijke elementen die vlooienwerend zijn, maar het verschil is waar je deze ingrediënten in doet. Voor een vlooienzakje heb je ademende stof nodig om het zakje te maken. Daarin kunt je vlooienwerende ingrediënten inbrengen. Een goede en effectieve combinatie kan gedroogde lavendel, cederhoutsnippers en citroenschil zijn.

Bind het zakje dicht en leg het rond de slaapplaats van jouw hond. Vlooien zullen zeker niet in de buurt van de plek komen! Je kunt ook meerdere zakjes maken en ze rond de plekken leggen waar jouw hond de meeste tijd doorbrengt. Niet alleen zullen deze zakjes de vlooien afweren, maar ze zullen ook een frisse, heerlijke geur achterlaten! 

Hond vlooien behandeling

Kokosolie 

Een andere vlooienbestrijdende olie die je in de vacht van jouw hond kunt gebruiken is kokosolie. De beste manier waarop je deze geweldige olie kunt gebruiken om van de vlooien van jouw hond af te komen, is door het direct in zijn vacht te wrijven. Kokosolie is een zeer veelzijdige stof met tal van voordelen. Daarom zal het gebruik ervan in de vacht van jouw hond niet alleen de vervelende vlooien elimineren, maar het zal ook een heerlijke geur achterlaten op de huid van jouw hond. Bovendien za het zal zijn vacht glanzend en stralend maken. 

 

Natuurlijke vlooienband 

Vlooienbanden zijn een zeer populaire oplossing als het gaat om het voorkomen en wegwerken van hondenvlooien. Sommige zijn gemaakt van kunstmatige producten, maar het goede nieuws is dat je ook natuurlijke vlooienbanden kunt maken met verschillende vlooienwerende ingrediënten.

Een voorbeeld van hoe je een natuurlijke vlooienband kunt maken is door een bandana of een halsband naar keuze te nemen, en er een paar druppels etherische olie in te doen. De olie kan een van de hierboven genoemde oliën zijn, zoals lavendel, rozemarijn of citronella.  

 

Biologische natuurlijke zepen 

Er zijn ook veel speciale shampoos of zepen die je kunt kopen om van de vlooien af te komen. Als je op zoek bent naar een natuurlijke oplossing, dan kan een biologische zeep de beste keuze voor je zijn. Deze antivlooienzepen bestaan uit stoffen die werken als vlooienbestrijdingsmiddelen. Sommige die we al hebben genoemd kunnen lavendel of pepermunt zijn. Om deze methode te gebruiken, kies je gewoon de zeep die je wilt en gebruikt je die om jouw hond te baden. Je zult zien dat de resultaten verrassend effectief zijn! 

 

Zeg vaarwel tegen vlooien 

We kunnen er kort over zijn, er geen noodzaak om te blijven leven met vlooien! Zelfs als jouw trouwe viervoeter deze vervelende beestjes helaas al heeft opgelopen, zijn er tal van manieren om ervan af te komen. Zo wordt de vacht van jouw hond weer vlooivrij. Bovendien helpen deze natuurlijke, eenvoudige en zeer praktische methoden ook om te voorkomen dat jouw hond in de toekomst opnieuw vlooien krijgt.

Vlooien komen veel voor en kunnen bij elke hond voorkomen, en het is ook mogelijk dat ze terugkomen, als je er al vanaf bent. Maar nu weet je gelukkig dat er genoeg natuurlijke manieren zijn die je in deze situatie kunnen helpen. Als de ene manier niet werkt, kun je altijd overschakelen naar een andere manier. Heeft jouw hond meestal vlooien? Heb je ooit een van de natuurlijke methoden geprobeerd die we hier hebben beschreven? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *