Hoelang kunnen honden alleen zijn? (en tips)

Hondje alleen thuis

Heb jij als hondenbezitter wel eens last van schuldgevoelens wanneer je jouw hond alleen thuis laat? Wees gerust, je bent zeker niet de enige die hier last van heeft! Wanneer je een hond in huis haalt, weet je dat je het je tijd en energie gaat kosten. Je nieuwe maatje heeft veel aandacht nodig. Toch is het soms nodig om je viervoeter voor korte of langere tijd alleen thuis te laten. Hij kan nu eenmaal niet altijd met je mee. Maar hoelang laat je een hond alleen thuis? Snel even een boodschapje zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Maar laat je hem ook met een gerust hart alleen achter wanneer je een lange werkdag hebt? En hoe zit dat ’s avonds, als je naar een feestje gaat?

Hoe lang je jouw hond alleen thuis kan laten, hangt van verschillende factoren af. Heb je een pup? Of is je hond al op leeftijd? Is je hond goed opgevoed? Het is ook belangrijk om met je eigen gevoel rekening te houden. Misschien kan jouw lieveling wel enige tijd zonder jou, maar vind je het zelf heel lastig om hem lang alleen te laten!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het alleen thuis laten van honden. Iedere hond heeft zijn eigen persoonlijkheid en kenmerken. Met een aantal basisregels en je gezonde verstand weet jij na het lezen van deze tekst alles over het alleen thuis laten van je viervoeter.

 

Waar moet je rekening mee houden bij het alleen thuis laten van je hond?

Leeftijd

Heb je een pup in huis? Je kan hem best even alleen laten, maar doe dit nooit meer dan 2 uren. Er is niets mooiers dan zo’n kleine pup om je heen. Toch vraagt een pup veel tijd en aandacht van jou. Jonge honden hebben een goede opvoeding nodig om tot een sociale en volwassen hond op te groeien. Daar hoort ook bij dat je puppy’s niet te lang alleen kan laten. Ze moeten in kleine stapjes wennen aan het alleen zijn. Wanneer een pup dit niet goed leert, is de kans groot dat hij verlatingsangst gaat ontwikkelen. De tijd die je in je pup investeert, zal het later zeker waard zijn.

In het algemeen kunnen oudere honden langer alleen zijn. Vanaf de leeftijd van ongeveer 18 maanden kunnen honden wel 4 tot 6 uur alleen thuis zijn. Ze moeten dit wel op jonge leeftijd goed hebben aangeleerd. Volwassen honden zijn meestal gewend om rustig te slapen wanneer zij alleen thuis zijn.

 

Gezondheid

Is je hond goed gezond? Dan is het geen probleem om hem een tijdje alleen te laten. Maar wanneer je hond zich niet fit voelt, is het verstandig om hem goed in de gaten te houden. Mocht de situatie ernstiger worden, dan kun je gelijk ingrijpen en met je maatje naar de dierenarts gaan.

Hond op de bank

Uitlaten

Bij volwassen honden kunnen er in de meeste gevallen makkelijk een paar uren tussen de wandelingen zitten. Je hond zal zijn behoefte niet snel in huis doen. Dat geldt natuurlijk nog niet voor puppy’s. Zij moeten nog wennen aan deze regelmaat. Voor oudere honden geldt dat ze vaker uitgelaten moeten worden, omdat ze vaker moeten plassen. De tijd dat je een oudere hond alleen laat zal dus meestal korter zijn.

 

Training

Hoe goed is je hond als pup getraind in het leren om alleen te zijn? Gaat je hond rustig slapen als jij weg bent? Haalt hij of zij het hele huis overhoop uit verveling? Of klagen de buren dat ze de hele dag geblaf horen tijdens jouw afwezigheid? Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van alleen thuis zijn.

 

Ras

Hoe lang jij je hond alleen kan laten, hangt mede af van het ras van je dier. Rustige en kalme rassen vinden het niet erg om de hele dag lekker te liggen slapen. Denk bijvoorbeeld aan een Beagle of een Basset Hound. Maar wanneer je een onstuimige en energieke hond hebt, zul je vaker op een dag met hem naar buiten moeten. Border Collies, Australian Shepherds en Dalmatiërs zijn hier een voorbeeld van. De tijd dat je dit soort honden alleen thuis kan laten zal dus korter zijn.

 

Je eigen gevoel

Waar je in eerste instantie misschien niet zo snel aan denkt bij het alleen laten van je hond, is je eigen gevoel. Toch moet je hier niet aan voorbij gaan. Misschien vindt jouw hond het heel relaxed om alleen thuis te zijn, maar voel je je zelf er niet goed bij. Verderop in dit artikel lees je mogelijke oplossingen voor dit probleem.

 

Met deze tips kun je problemen voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen is een goede opvoeding van een pup heel belangrijk. Train je pup van jongs af aan in het alleen zijn. Is je hond al wat ouder, maar vindt hij het nog wel lastig om alleen te zijn? Ook dan heb je zeker wat aan onderstaande tips.

 

Laat je hond uit

Maak voor dat je weg gaat een flinke wandeling met je viervoeter. Laat hem lekker rennen en let er goed op dat hij zijn behoefte heeft gedaan. Hiermee zorg je er voor dat je hond bij thuiskomst lekker gaat uitrusten.

Border Collie op de bank

Creëer een veilige omgeving

Bekijk de ruimte waar je je hond alleen laat eens goed. Zijn er geen spullen waar hij zich aan kan verwonden? Haal scherpe of gevaarlijke voorwerpen weg. Zo voorkom je dat je hond gewond raakt tijdens jouw afwezigheid.

 

Schaf een bench aan

Honden gedragen zich vaak rustiger wanneer de ruimte om hen heen niet al te groot is. Zorg er voor dat je hond niet door je hele huis kan rondlopen. Zo voorkom je ook dat hij uit verveling je nieuwe bank of andere spullen gaat vernielen. Met de aanschaf van een hondenbench kun je op een makkelijke manier de beweegruimte van je hond verkleinen. In een bench heeft hij zijn eigen vertrouwde plekje. De kans is groter dat hij zich rustig gedraagt en lekker gaat slapen tot jij weer thuis komt.

 

Installeer een beveiligingscamera voor extra toezicht

Heeft je hond geen problemen met alleen zijn, maar vind je het zelf lastig om hem thuis achter te laten? Houd hem in de gaten met een beveiligingscamera. Dit kan eenvoudig met een camera en een app op je telefoon. Zo kun je op elk moment kijken hoe het met je hond gaat.

 

Schakel hulp in

Zorg voor een hondenoppas. Wanneer je regelmatig voor langere tijd van huis bent is het verstandig om hulp in te schakelen. Zo hoeft je hond niet langer dan nodig alleen te blijven en hoef jij je niet te haasten om op tijd thuis te komen. Kijk eens rond in je woonomgeving. Zijn er meer mensen met een hond in je buurt? Misschien kunnen jullie afspraken maken over het uitlaten van jullie dieren. Zo heeft je hond gelijk een nieuw speelmaatje bij.

 

Ken je hond

Je hebt nu informatie en tips gelezen over het alleen thuis laten van je hond. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar jouw dier en jullie situatie. Welke tips zijn handig toe te passen? Wat werkt voor jullie? Iedere hond is anders. Er zijn dan ook meerdere antwoorden mogelijk op de vraag over hoe lang honden alleen kunnen zijn. Kijk wat voor jullie situatie werkt. Jij weet het best wat bij jou en je hond past.

Door tijd en aandacht te besteden aan jouw hond bouw je een goede vertrouwensrelatie op. Op die manier is het zeker mogelijk je hond een paar uur alleen thuis te laten. En bij thuiskomst zal hij je vast en zeker weer vrolijk en blij verwelkomen. Hoe ervaar jij het alleen thuis laten van je hond? Heb je nog tips of trucs om met ons te delen? Laat dan vooral een reactie achter, we zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *