Hond afleren tegen mensen op te springen

Hond springt tegen oudere vrouw op

Springt jouw hond regelmatig bij mensen op? Dan heb je vast gemerkt dat niet iedereen dit leuk vindt. Sommige mensen zullen je hond een dikke knuffel geven wanneer hij aandacht vraagt door middel van opspringen. Maar er zijn ook zeker mensen die er een hekel aan hebben. Ze vinden het niet aangenaam wanneer een hond bij ze op springt. En dat kan verschillende redenen hebben.

In dit artikel vertellen we je hoe je je hond kunt afleren om tegen mensen op te springen. We vertellen je waarom het ongewenst of zelfs gevaarlijk kan zijn wanneer je hond bij mensen opspringt. Waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan? Waarom springt je hond bij mensen op? Lees deze tekst voor alle informatie en tips die je nodig hebt om dit ongewenste gedrag van je viervoeter op een goede manier af te leren. Je voorkomt hiermee dat je door het gedrag van je maatje in vervelende situaties terecht komt

 

Je hond wil je begroeten

Alle hondenliefhebbers weten hoe heerlijk het voelt; Je lieve hond wacht geduldig tot je weer thuiskomt. Maar wanneer je eenmaal thuis bent, is hij niet meer te houden. Vol enthousiasme springt hij in het rond en springt hij bij je op. Het is zijn manier om te laten blijken hoe blij hij is om je weer te zien. Natuurlijk ben jij ook blij om je trouwe beestje weer te zien en geef je hem aandacht doormiddel van een knuffel.

Maar wees eerlijk, is het wel zo fijn dat je hond bij je opspringt ter begroeting? Als hij dat bij jou doet, doet hij dat vast ook bij andere mensen. Helaas vindt niet iedereen dit plezierig.

 

Waarom springt een hond bij je op, en waarom kan dit vervelend zijn?

Als een hond bij je opspringt wil hij je graag begroeten en contact met je maken. Hij wil het liefst zo dicht mogelijk bij je gezicht in de buurt komen. Hij wil recht in je gezicht hallo tegen je zeggen. Jouw viervoeter wil niet alleen jou begroeten. Nee, het liefst maakt hij contact met zoveel mogelijk personen om zich heen. Maar zoals gezegd vindt niet iedereen het leuk wanneer een hond bij je opspringt. Dit kan verschillende redenen hebben.

Voor jou als hondenliefhebber lijkt het misschien onmogelijk, maar er zijn mensen die bang zijn voor honden. Ze zijn misschien niet gewend om met honden om te gaan. Misschien vinden ze het lastig om op een goede manier op hondengedrag te reageren. Wanneer een hond dan ineens bij je opspringt voelt dat vervelend en ben je angstig.

Tijdens een fijne wandeling in de natuur krijgt jouw maatje modder en zand aan zijn poten. Heerlijk, natuurlijk dat hij zich buiten prima vermaakt. Maar springt jouw hond dan bij iemand op die nette en schone kleding aan heeft, dan is het begrijpelijk dat diegene dat niet fijn vindt.

Opspringen kan ook gevaar met zich meebrengen. Springt jouw hond op bij een klein kind of een zwakpersoon? Dan kan diegene door de actie van jouw hond zijn evenwicht verliezen en vallen. Dit is zeker niet fijn en kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan schaafwonden of erger letsel. In ieder geval is het gewenst dat jouw hond niet opspringt bij een begroeting. Maar hoe leer je jouw hond dit gedrag af?

Klein hondje springt

Geduld en doorzettingsvermogen

Voor het afleren van ongewenst gedrag als opspringen van een hond is veel geduld nodig. Het is een gewoonte die het dier misschien al vele jaren heeft. Afleren is dan ook niet zo eenvoudig. Geduld, doorzettingsvermogen en consequent gedrag van jouw kant is zeker nodig.

Maar wanneer jouw hond eenmaal weet op welke manier hij mensen wel kan begroeten, weet je waarvoor alle moeite is geweest. Jouw hond zal op een rustige en vriendelijke manier mensen gedag zeggen.

 

Aandacht en belonen

Een hond ziet aandacht als een beloning. Springt hij bij jou of iemand anders op dan krijgt hij aandacht. Dit kan positieve aandacht zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een knuffel. Maar het kan ook negatieve aandacht zijn, denk aan iemand die begint te gillen of te huilen. Deze persoon vindt het opspringen niet fijn, maar reageert wel.

In beide gevallen ziet je hond de aandacht als beloning. Een volgende keer wanneer je hond aandacht wil zal hij dus weer gaan opspringen.

 

Negatief gedrag negeren, gewenst gedrag belonen

De eerste stap die je moet zetten in het afleren van opspringen is negeren. Wil je hond opspringen? Geef hem geen aandacht. Draai je rug naar hem toe en negeer hem. Gaat je hond om je heen lopen om het nog een keer te proberen? Draai je weer om en negeer je dier weer. Je hond zal waarschijnlijk eerst niks begrijpen van je reactie. Altijd werd hij met een knuffel van jou beloond bij opspringen en nu ineens niet meer? Het zal dan ook niet eenvoudig zijn om het opspringen af te leren. Houd er rekening mee dat het voor een hond tijd kost om te begrijpen wat je van hem vraagt.

Zorg dat jouw eigen gedrag tegenover de hond consequent is. Gedraag je dus iedere keer op dezelfde manier. Dus blijft je hond springen? Draai je om en negeer hem iedere keer opnieuw.

Blijft jouw hond na een poosje rustig staan of gaat hij zitten? Dan volgt de beloning voor goed gedrag. Verwen hem dan met een klein snoepje of een knuffel. Ga hierbij zelf door je knieën. Je bent dan op ooghoogte met je hond, en dat vindt hij fijn om contact te maken.

Deze handelingen zul je vaak moeten herhalen voordat jouw hond zal begrijpen wat jij van hem verwacht. Volhouden en geduld hebben dus!  Op een gegeven moment heeft je maatje door dat hij beloond wordt met iets lekkers wanneer hij goed gedrag vertoont.

Hond met baasje

Vraag hulp van huisgenoten

Tijdens de training van je hond is het heel belangrijk dat jouw huisgenoten op dezelfde manier met jullie huisdier omgaan als jij. Dus ook zij moeten het dier negeren bij opspringen. Ook van jouw huisgenoten moet de hond een beloning krijgen wanneer hij rustig op de grond blijft en niet opspringt.

Je zult begrijpen dat een hond niet weet wat er van hem verwacht  wordt wanneer hij bij de een niet mag opspringen en bij de ander wel. Leg daarom aan je huisgenoten uit wat de bedoeling is van de training. Zo kunnen jullie samen aan de slag met het aanleren van het gewenste gedrag bij jullie viervoeter.

 

Wanneer kun je de training uitbreiden met een nieuwe stap?

Hoelang het gaat duren voor je hond begrijpt wat de bedoeling van de training is zal per geval anders zijn. Hoelang het duurt voor je een nieuwe stap in de training kunt maken zal dan ook voor iedereen anders zijn.

Jonge honden leren over het algemeen sneller dan oudere honden. Hoe langer een hond ongewenst gedrag heeft vertoond, hoe langer het duurt om dit weer af te leren. Toch zie je op een gegeven moment vooruitgang in de training. Je hond springt steeds minder op. En jij hoeft hem minder vaak te negeren. De volgende stap  is het uitbreiding van de training.

 

Begroeten van vrienden en kennissen

Zie je vooruitgang in het gedrag van je hond? Vraag dan vrienden of kennissen die regelmatig bij jou over de vloer komen te helpen. Vertel de persoon die jou gaat helpen duidelijk wat de bedoeling van de training is. Leg ook goed uit hoe de helper moet reageren op het gedrag van jouw hond. Het blijft belangrijk dat jullie duidelijk en consequent reageren.

Hond springt tegen vrouw

Het begroeten van onbekende mensen

Gaat de begroeting tussen jouw hond en verschillende personen steeds beter? Top! Jullie hebben goed doorgezet. Het is tijd om contact te leggen tussen de hond en onbekende personen. Het is handig om hierbij hulp van een familielid of vriend te vragen.

Ga met jouw hond de straat op of de natuur in. Jouw assistent past op de hond. Zo kun jij onbekende mensen aanspreken en vragen om jullie te helpen. Dit lijkt misschien een beetje vreemd of ongemakkelijk, maar Probeer het gewoon! Er zullen genoeg mensen zijn die jou willen helpen. Oefen op dezelfde manier als je thuis ook hebt gedaan. Door middel van negeren en belonen. Op deze manier leert jouw hond hoe hij op een positieve manier contact kan maken met onbekende personen.

 

Blijft het lastig om het gedrag van je hond te veranderen?

Zoals gezegd kost het veel tijd en geduld om het gedrag van een hond te veranderen. Toch zullen al jouw inspanningen zeker worden beloond. Je hond zal niet meer onstuimig tegen alle personen die hij tegenkomt opspringen. Dit voorkomt vervelende en ongemakkelijke situaties.

Verloopt de training niet zoals je graag wilt? Vind je het lastig om consequent te blijven? Dat is heel begrijpelijk. Soms heb je gewoon wat extra hulp nodig bij het trainen van je hond. Wij raden jou aan om in dat geval professionele hulp in te schakelen. Neem hiervoor contact op met een hondenschool of hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt. Zij kunnen je zeker verder helpen!

 

Aan de slag of al ervaring?

Wij hopen dat we jou met dit artikel hebben kunnen helpen. Wil jij ook dat jouw hond niet meer opspringt bij iedereen die hij tegenkomt? Ga je aan de slag met de training van je hond? Of heb je dit al gedaan? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Schrijf ze hieronder in een reactie. Vinden we leuk!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *