Wat doet een hondengedragsdeskundige?

Het aanleren van gezond gedrag bij een hond gebeurt voornamelijk tijdens de socialisatieperiode. Deze periode wordt daarom gezien als een van de belangrijkste periodes in de opvoeding van een hond. Wordt deze periode niet goed aangepakt? Dan is de kans groot dat er gedragsproblemen ontstaan als de hond volwassen is. Het probleem is dat deze gedragsproblemen op latere leeftijd moeilijk aan te pakken en te veranderen zijn. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om een hondengedragsdeskundige in te schakelen. Een hondengedragsdeskundige kan helpen bij het veranderen van probleemgedrag bij een hond. Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder!

 

Wanneer kiezen voor een gedragsdeskundige?

Honden kunnen verschillende vormen van probleemgedrag vertonen. Lukt het je niet om dit gedrag af te leren bij jouw hond? Dan is het tijd om een gedragsdeskundige in te schakelen.

Een aantal voorbeelden van probleemgedrag bij jouw hond kunnen zijn:

  • Niet alleen kunnen zijn
  • Mensen te enthousiast bespringen
  • Overmatig blaffen
  • Kauwen op schoenen
  • Bijten
  • Het vernielen van meubels

Bovenstaand gedrag komt regelmatig voor bij honden. Soms is dit gedrag duidelijk aanwezig en soms in mindere mate. Dit gedrag is waarschijnlijk ontstaan doordat de socialisatieperiode niet optimaal is benut. Heeft jouw hond gedragsproblemen en lukt het je niet om dit gedrag af te leren? Dan kan een hondengedragsdeskundige jou helpen.

Een hondengedragsdeskundige is het geld vaak meer dan waard, want je betaald ze voor één of meerdere sessies, waarna je weer jaren plezier hebt van het verbeterde gedrag van je hond!

Puppytraining

Wat doet een gedragsdeskundige precies?

Een gedragsdeskundige is een expert in het herkennen van probleemgedrag. Een gedragsdeskundige gaat zorgvuldig te werk en kan patronen herkennen waardoor het probleemgedrag ontstaat. Vervolgens kan de deskundige dat patroon doorbreken en vervangen door gewenst gedrag. Ook kan een gedragsdeskundige ervoor zorgen dat het probleemgedrag minder erg wordt.

Een gedragsdeskundige werkt vaak via een vast proces om het gedrag vast te stellen, te onderbreken en een nieuw patroon te vormen. Hieronder volgt een stappenplan hoe een gedragsdeskundige vaak te werk gaat bij honden.

Stap 1: Vaststellen van het probleemgedrag

Tijdens deze fase probeert de gedragsdeskundige zo goed mogelijk in beeld te brengen met wat voor soort hond hij te maken heeft. Wat is het probleemgedrag? Sinds wanneer vertoont de hond dit gedrag? Hoe oud is de hond? Zijn er dingen die opvallen? Dit zijn allemaal vragen die een gedragsdeskundige zal stellen om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de hond. Vaak zal de gedragsdeskundige je ook een flinke vragenlijst meesturen met daarin allerlei vragen over jouw hond. Deze informatie wordt gebruikt om het probleem nog duidelijker in beeld te brengen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om deze lijst zo goed mogelijk in te vullen.

Stap 2: Het uitsluiten van medische problemen

Gedragsproblemen bij honden kunnen soms ontstaan door onderliggende medische problemen. Als een gedragsdeskundige vermoedt dat de problemen ontstaan door medische oorzaken, dan zal hij vaak vragen om een medisch onderzoek. Blijkt dat de gedragsproblemen worden veroorzaakt door een medisch probleem? Dan zullen die problemen eerst moeten worden verholpen voordat er verder wordt gegaan met het traject. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat zijn gedragsproblemen verdwijnen als de medische problemen zijn opgelost.

Stap 3: De observatiefase

Blijkt dat de gedragsproblemen niet zijn ontstaan door een onderliggend medisch probleem? Dan is het tijd voor de observatie. Tijdens de observatiefase zal de gedragsdeskundige het gedrag van een hond observeren. Vervolgens doet een gedragsdeskundige vaak wat testjes om het een en ander vast te stellen. Ook wordt er een nauwkeurig rapport opgesteld over het probleemgedrag van de hond.

Stap 4: Het stellen van de diagnose

Na de observatiefase heeft de gedragsdeskundige genoeg informatie verzameld over de hond en het gedragsprobleem. Vervolgens wordt aan de hand van deze informatie een diagnose gesteld. Hierbij worden soms al tips gegeven aan het baasje van de hond, zodat het baasje alvast om kan leren gaan met het gedrag.

Stap 5: Het maken van een plan

Op basis van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Het behandelplan bestaat vaak uit oefeningen en trainingen om het gedrag van jouw hond te doorbreken en te veranderen. In dit plan staat duidelijk beschreven hoe de oefeningen moeten worden uitgevoerd. Vaak moet dit behandelplan enkele weken worden uitgevoerd om resultaat te zien. Net als bij het aanleren van gedrag tijdens de socialisatieperiode is ook bij het afleren van slecht gedrag herhaling zeer belangrijk. Na enkele weken zal de gedragsdeskundige kijken naar de veranderingen die zijn gemaakt en zal waar nodig het plan worden aangepast.

Stap 6: Evaluatie

Tijdens de evaluatiefase kijkt de gedragsdeskundige naar de vorderingen van een hond. Deze fase vindt om de aantal weken plaats. De deskundige evalueert de progressie en kijkt of er dingen zijn die niet volgens plan gaan. Het aanpassen van het plan en het evalueren wordt gedaan totdat de hond het probleemgedrag heeft afgeleerd en er een gewenst gedrag is aangeleerd.

Over het algemeen zijn dit de zes stappen die een gedragsdeskundige doorloopt om het probleemgedrag van een hond aan te pakken. Vaak zijn deze stappen zeer effectief. Het kan zijn dat bij bepaalde honden extra therapie of aandacht nodig is. Dit kan komen doordat het gedrag zo diep geworteld zit in het onderbewustzijn van de hond dat het heel lastig is om het gedrag te veranderen. Toch slagen gespecialiseerde  gedragsdeskundigen er eigenlijk altijd in om het gedrag van een hond aan te passen.

Labrador pup training

Waar moet je op letten als je een gedragsdeskundige voor jouw hond wilt inschakelen?

Wil je een goede gedragsdeskundige inschakelen? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Ervaring
  • Reputatie
  • Uitstraling

Het beroep “gedragsdeskundige” is bij honden niet gereguleerd. Dit betekent dat iedereen zich een gedragsdeskundige kan noemen. Het wordt hierdoor lastig om een goede gedragsdeskundige te vinden die daadwerkelijk weet wat hij doet.

Ga je een gedragsdeskundige inschakelen? Let dan op de ervaring. Hoe lang doet de gedragsdeskundige zijn werk al? Waar heeft hij zijn kennis vandaan? Waar heeft hij zijn ervaring vandaan? Door deze vragen te beantwoorden kun je een beter beeld krijgen van de gedragsdeskundige en of deze persoon geschikt is om jouw hond te helpen.

De reputatie van een gedragsdeskundige is ook belangrijk. Zijn er reviews te vinden op het internet? Gaan er goede of minder goede verhalen rond over deze gedragsdeskundige? Vaak kun je op het internet en op verschillende forums informatie vinden over de reputatie van een gedragsdeskundige. Kies altijd voor een gedragsdeskundige met een goede reputatie.

De uitstraling en de manier waarop een gedragsdeskundige met dieren omgaat is zeer belangrijk. Kom je op afspraak bij de gedragsdeskundige en merk je dat hij niet goed omgaat met jouw hond? Dan moeten je jezelf afvragen of dit wel een goede gedragsdeskundige is voor jouw hond.

Door rekening te houden met de bovengenoemde punten wordt het makkelijker om een goede gedragsdeskundige te vinden. Het nauwkeurig uitkiezen van een geschikte gedragsdeskundig wordt vaak beloond met een succesvolle behandeling.

 

Conclusie: een gedragsdeskundige kan het probleemgedrag van jouw hond aanpakken

Een gedragsdeskundige met kennis van honden kan jou helpen bij het aanpakken van het probleemgedrag van jouw hond. Vaak is het lastig om dit zelf te doen, aangezien deze problemen regelmatig ontstaan op jonge leeftijd en lastig zijn af te leren. Door de juiste gedragsdeskundige in te schakelen worden de problemen snel verholpen en kun jij genieten van een trouwe, leuke en gehoorzame viervoeter. Heb jij ervaring met een gedragsdeskundige? Dan zijn wij zeer benieuwd naar jouw mening over het inschakelen van een gedragsdeskundige. Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. U schrijft dat je moet letten ervaring, reputatie en uitstraling bij het zoeken van een goede gedragskundige. Ik zou daar toch liever zien, Juist opgeleid, en aangesloten bij een erkende beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de NVGH of SPPD. Zo weet je in elk geval dat de kynologisch gedragstherapeut juist de juiste diploma’s heeft, en voldoet aan de gestelde na- en bijscholingseisen.

    Ervaring is natuurlijk fantastisch alleen gaat het om de juiste ervaring idem met reputatie. Ons aller Ceasar heeft ook een behoorlijke reputatie, toch zou ik niemand adviseren te doen wat hij doet. Wanneer een KGT juist geschoold is zal hij of zij op zoek gaan de onderliggende emotie die gedrag veroorzaakt en daar beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *