Hond bang voor onweer: 8 tips om je te helpen!

Hond bang onweer

Een angstige hond tijdens onweer is erg lastig. Vaak vertonen bange honden ook ander gedrag, zoals: rillen, janken, blaffen en dingen stuk bijten. Veel honden komen er nooit helemaal vanaf, maar vaak kun je het wel verminderen. Door vanaf pups af aan te training zal de hond minder bang zijn. In deze tekst leer je 7 tips om de angst voor onweer te verminderen.

 

1. Spelen/trainen met de hond

Spelen met hond

De eerste tip is om met de hond te trainen en te spelen, wanneer het onweer nog ver weg is. Dit zorgt ervoor dat de hond afleiding heeft terwijl het onweer dichterbij komt. Zo leert de hond ook dat de donder welke je (heel ver weg) hoort, niet iets is om bang voor te zijn.

Natuurlijk zijn sommige honden al bang voor het gaat onweren, omdat ze aan de luchtdruk voelen dat het onweer eraan komt. Lukt de training niet, dan kun je nog eerder beginnen met trainen, nog voor je de eerste donder hoort.

 

2. Reageer niet angstig

Veel mensen beginnen een puppy te troosten zodra deze een schrikreactie geeft van de onweer. Hierdoor leert de puppy meteen dat hij bang moet zijn voor onweer, en dat hij aandacht krijgt door zich angstig te gedragen. Ook bij grote honden is dit natuurlijk geen oplossing, en zal het de angst versterken.

Je leert een hond niet alleen door te troosten om bang te zijn voor vuurwerk, vrijwel elke verandering in je gedrag ten opzichte van normaal kan dit veroorzaken. Per hond verschilt het hoe gevoelig de hond is voor veranderingen in het gedrag van hun baas. Ga dus niet tijdens onweer extra op de hond letten, want veel honden zijn slim genoeg om dit door te hebben. Probeer dus zo kalm mogelijk te blijven, en je niet anders te gedragen dan normaal.

 

3. Straf de hond nooit

Bange hond

Ook straffen zal een hond niet van angst voor onweer af helpen. Door een hond te straffen, zal deze het onweer gaan associëren met de straf, waardoor deze bij de volgende onweersbui extra bang zal zijn. De hond weet ten slotte dat hij straf gaat krijgen. Dus zowel straffen als troosten versterkt het angstige gedrag van honden.

 

4. Zorg voor positieve afleiding

Over het algemeen geef je een hond juist geen aandacht tijdens onweer, omdat de kans bestaat dat je angstig gedrag versterkt. Het zorgen voor een positieve afleiding is hier een uitzondering op. Zorg dat je het allerleukste speelgoed van de hond apart hebt gehouden.

Vervolgens pak je dit speeltje er pas bij als het gaat onweren. Zo leert de hond de positieve afleiding van het speeltje te associëren met het onweer, waardoor deze leert dat onweer leuk is. Want als het onweert, krijgt de hond ten slotte zijn favoriete speelgoed.

 

5. Laat de hond wennen aan de geluiden

Hond laten wennen onweer geluid

Door geluiden van onweer af te spelen, leer je de hond wennen aan het geluid van onweer. Bij angstige honden is het heel belangrijk om dit stap voor stap op te bouwen. Begin dus niet met een zware onweersbui, maar met het geluid van regen met in de verte hier en daar wat gerommel.

Je kunt ook beginnen met het volume zacht zetten, en dit geleidelijk verhogen. Om de hond te laten wennen, zul je dit wel veel uren moeten doen. Zet dus niet binnen een half uur het volume al op maximaal, maar gun je hond de tijd.

 

6. Zorg voor een begeleidende hond

Honden samen

Net zoals dat honden vaak naar de reactie van mensen kijken tijdens onweer, letten honden ook op andere honden. Op veel honden heeft het dus een positief effect, om er een tweede hond bij te zetten. Je moet wel opletten! Als je een instabiele of angstige hond bij jouw hond zet, zal zijn gedrag dus nog angstiger worden.

Het is dus belangrijk dat je een stabiele hond hebt welke absoluut niet bang is voor onweer. Ik gebruik zelf bij verschillende soorten angsten of ongewenst gedrag bij honden een ‘buddy’. Vraag dus eens aan een kennis of familielid of je een hond mag lenen tijdens de volgende onweersbui.

 

7. Verminder de geluiden van het onweer

Lukt het niet om de angst voor onweer te verminderen, dan is het slim om in ieder geval de geluiden van het onweer te beperken voor de hond. Dit doe je door de hond tijdens de onweersbui binnen te hebben, in een kamer waar je het onweer zo min mogelijk hoort. Daarnaast kun je muziek opzetten zodat de hond minder geluiden van buitenaf hoort.

 

8. Thundershirt: onze ervaring met dit  antistress vest tegen onweersangst

Een Thundershirt is een vest welke je de hond aan doet, en welke druk op het lichaam geeft. Dankzij deze druk voelen honden zich veiliger, waardoor ze minder angstig reageren op onweer. Daarnaast helpt het ook bij andere situaties waarin de hond bang is. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken als de hond bang is in de auto, of last heeft van verlatingsangst.

Ditzelfde gebruikt men ook bij het behandelen van mensen met ernstige angststoornissen. Dit vest lost de angst niet volledig op, maar helpt aanzienlijk. Zelf was ik eerst sceptisch over, maar de onweersangst bij de hond van een familielid was aanzienlijk minder met het vest aan.

Bij webshops zoals bol.com heb je altijd 30 dagen bedenktijd, en kun je het product gratis retour sturen. Waarom zou je het dus niet proberen?

Hieronder zie je het Thundershirt in de maten XXS t/m XL:

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 33 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

5 reacties

  1. De tip om met de hond te trainen werkt zeker. Eerst kreeg ik geen reactie van mijn labrador, maar door zijn favoriete piepspeeltje begon hij toch te luisteren. Daarna bleef hij wel bang, maar door hem constant af te leiden was het minder heftig dan normaal. Normaal piept en krijst hij helemaal, en nu ging het niet verder dan angstige ogen en trillen, met soms een piep. Wij gaan op deze manier verder en laten binnenkort weten hoe het gaat.

  2. Een thundershirt, daar had ik nog nooit van gehoord. Onze beagle is als de dood voor onweer. Hij gaat jankend heen en weer dribbelen. Het is bijna belachelijk als je ziet hoe de kat onverstoord op de vensterbank ligt, alsof hij denkt: “Aansteller”. Ik heb wel gemerkt dat de hond het geruststellend vindt wanneer er iemand bij hem blijft. Dan komt hij naar me toe en laat zich aanhalen. Ik ga toch eens achter zo’n thundershirt aan.

    1. Leuk om te horen dat je dit gaat proberen. Een thundershirt werkt niet bij alle honden, maar bij veel wel. Verwacht niet dat het probleem is opgelost, maar als het al iets geruststelling aan je hond geeft is het de moeite al waard om het te proberen, toch?

  3. Bedankt voor de goede tips om met je hond om te gaan tijdens een onweersbui. Ik had nog nooit van een Thundershirt gehoord, dat is misschien ook een oplossing voor onze hond die erg angstig is als het onweert. Zelf ben ik stiekem ook best bang voor onweer, dat helpt niet mee. Gelukkig hebben we veel maatregelen tegen blikseminslag genomen.

  4. Bij onze hond werkt niets van bovenstaande. Afleiding, geluid verminderen, thundershirt; niets helpt. Hij is inmiddels 9 jaar en wordt met de onweersbui banger. Hij zoekt nabijheid maar wordt daardoor niet rustig, hij is echt volkomen radeloos en niet te bereiken voor ons. Als we niet in de buurt zijn [ ’s nachts] trekt hij alle kussens die hij kan vinden kapot. Het enige wat tot voor kort nog enigszins werkte was de bench; hij wilde daar zelf dan ook wel in. Maar vannacht heeft hij een groot stuk van de bench volledig verbogen. Overal bloed, ik heb voor zover mogelijk pootjes en gebit gecheckt maar kon niets vinden. Maar ook dit kan dus niet meer. Wij zijn geen van allen bang voor onweer; we zijn er voor hem en proberen hem veiligheid te bieden en rust maar zoals ik al zei: we kunnen hem niet bereiken. Wat is er dan nog mogelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *