Hond bang voor vuurwerk? De 9 beste tips

Vuurwerk op straat

In dit artikel lees je tips wat je kunt doen als je hond bang is voor vuurwerk. Daarnaast leer je ook vuurwerkangst bij honden herkennen. Vuurwerk hoort bij Oud en Nieuw in Nederland, net als oliebollen, champagne en de oudejaarsconference. Toch gaan er steeds meer geluiden op om het thuisgebruik van vuurwerk te verbieden en het in plaats daarvan aan professionals over te laten. Professioneel vuurwerk is immers niet alleen mooier, maar ook veel veiliger en het veroorzaakt nauwelijks overlast.

 

De risico’s van vuurwerk

Dat vuurwerk flinke risico’s met zich meebrengt is voor niemand een geheim. Elke jaarwisseling belanden enkele honderden mensen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De meeste gewonden vallen bij het afsteken van eigen vuurwerk.

Veel andere verwondingen komen voor bij omstanders: mensen die alleen in de buurt zijn en toevallig geraakt worden door andermans rotje of vuurpijl. De echte slachtoffers van vuurwerk De meest onschuldige en onterechte slachtoffers van vuurwerk, naast jonge kinderen, zijn dieren. Hun lot omtrent vuurwerk ligt volkomen in de handen van volwassen mensen. Toch worden ze elk jaar opnieuw aan knallen en flitsen bloot gesteld die flink bedreigend voor ze kunnen zijn.

 

Het effect op honden

Bedenk je dat het gehoor van een hond veel sterker is dan dat van een mens. Dezelfde knal die zo ver weg is dat jij hem al bijna niet meer hoort komt bij je hond dus duidelijk binnen. Dieren zijn ook nog eens instinctief bang voor vuur. Ze kunnen niet begrijpen, zoals wij, dat het gevaar zo goed als weg is als je binnen blijft met een dichtgeplakte brievenbus.

Hond bang

Hoe herken je vuurwerkangst bij een hond?

Gaat jouw trouwe viervoeter trillen als hij knallen hoort, of begint hij dan te hijgen, grommen of blaffen? Zoekt hij overdreven veel geruststelling bij jou of je huisgenoten? Verschuilt hij zich met zijn staart tussen zijn poten onder de tafel of achter de bank?

Of heb je andere redenen om aan te nemen dat je hond aan vuurwerkangst lijdt? Als je dit jaar voor het eerst een nieuwe hond hebt, weet je misschien nog niet hoe hij op vuurwerk zal reageren. Dit moet je dus afwachten. Hou er rekening mee dat de kans groot is dat je hond op zijn minst gestresst wordt van vuurwerk.

Bij bepaalde rassen, zoals australian shepherd en kooikerhondjes, zijn gevoeliger voor prikkels en geluid dan bijvoorbeeld terriers. Bij deze rassen is de kans dus groter dat ze bang blijken te zijn voor vuurwerk. Gelukkig kun je als eigenaar maatregelen treffen om de jaarwisseling voor jou en je viervoeter zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen. Hoe kalmeer je je hond bij vuurwerk? Hier volgen acht tips:

 

Tip 1: Ga erop uit

Als het even kan, neem je favoriete huisgenoot dan mee naar een rustige plek waar nauwelijks of geen vuurwerk wordt afgestoken. Buiten de Randstad, zoals in Overijssel Friesland, zijn er afgelegen boerderijen en huisjes te vinden. Zorg dat je op tijd vertrekt (het liefst bijvoorbeeld de ochtend van te voren al) zodat je niet met je hond over een straat hoeft waar geknald wordt.

Misschien heb je een opa of een tante die ergens afgelegen op een boerderij woont? Een perfecte gelegenheid om daar samen met je hond een fles champagne open te komen trekken. Heb jij niet zo’n adresje binnen je kring, dan valt er vast wel wat te huren. Zorg dat je ergens tijdig een huisje reserveert, (het liefst enkele maanden van te voren) en check even bij de verhuurders hoe druk of rustig vuurwerksituatie daar precies zal zijn. En niet vergeten: ga even na of honden zijn toegestaan op het vakantieadres.

 

Tip 2:  Laat je hond ergens anders verblijven

Ben jij zelf een echte vuurwerkfan, of wil of kun je om een andere reden niet weg uit een vuurwerk-drukke omgeving? Dan kun je misschien een rustig logeeradres voor je hond regelen waar je je hond enkele dagen van te voren al aflevert. Of je stuurt hem erop uit met een hondenliefhebber uit je familie om op de rustige boerderij van je opa, oom of tante te komen logeren.

Bedenk je dat het jouw keuze is geweest om (mede) de verzorging van de hond op je te nemen. Soms betekent dat dat je een compromis moet sluiten of iets moet laten schieten voor het welzijn van je huisdier.

Hond met koptelefoon

 

Tip 3: Train je hond tegen vuurwerkangst

Als je echt niet weg kunt met Oud en Nieuw, dan is er ook training tegen vuurwerkangst. Er zijn cd’s en andere geluidsbestanden met vuurwerkgeluiden. Je kunt op een lager volume beginnen en dit voorzichtig opvoeren. Bouw de blootstelling langzaam op, waarbij je de reactie van je hond goed in de gaten houdt.

Op het moment dat je hond vuurwerk hoort en niet reageert, geef je hem een traktatie of een andere beloning. Hij gaat een kalme gemoedstoestand tijdens vuurwerkgeluiden dan met positieve gevoelens associëren. Heb bij dit proces zoveel geduld als nodig is. Het is belangrijk om absoluut niets te forceren, want dit zou de angst juist kunnen verergeren.

Het minder gevoelig maken van je hond voor vuurwerk kost tijd, dus is het belangrijk een paar weken van te voren al te beginnen met de training. Bedenk je ook dat geluidsbestanden van vuurwerk niet hetzelfde zijn als echt vuurwerk. De flitsen, kruitdampen en het trillen van de grond en ruiten staan immers niet op de cd. Gelukkig worden er ook speciale vuurwerktrainingen voor honden gegeven. Kijk hiervoor op Internet of vraag ernaar bij je plaatselijke hondenschool. Op tijd aanmelden is ook hier belangrijk.

 

Tip 4: Kalmerende muziek en ontspannende massages

Er is speciale kalmerende muziek voor honden op de markt of zelfs op Youtube. Je kunt deze muziek eerder al introduceren waarbij je je hond langzaam en ritmisch aait, als een soort massage. Zodat je hond helemaal in een rustige stemming komt. Bij de jaarwisseling laat speel je de muziek weer af, die hij geleerd heeft te associëren met een kalme, ontspannen stemming.

Tip 5: Blijf bij je hond en wees jezelf

Als je hond bang is voor vuurwerk en je bent niet in de gelegenheid je hond naar een rustigere plek te brengen, laat je hond dan niet alleen op Oudejaarsavond. Blijf bij hem en wees gewoon jezelf. Probeer je niet druk te maken om zijn vuurwerkangst. Als hij bang is laat je hem weten dat je er voor hem bent.

Het is waarschijnlijk contra-intuïtief, maar schenk geen overdreven aandacht aan angstreacties. Je mag hem aanhalen als hij om aandacht vraagt, zoals je normaal gesproken ook zou doen. Maar probeer zijn angstreacties niet weg te knuffelen. Als je hem uitdrukkelijk gaat aaien of omhelzen op het moment van janken, piepen of trillen, beloon je eigenlijk zijn angst. Je geeft hem het idee, dat hij een goede reden heeft om bang te zijn.

 

 

Tip 6: Straf je hond niet

Dit wil niet zeggen dat het een goed idee is om angstig gedrag af te straffen. Het is niet de fout van je hond dat hij bang is voor vuurwerk en hij doet niets verkeerd. Spreek je hond dus niet streng toe dwing hem geen confrontatie aan te gaan met het vuurwerk. Je hoeft zijn angst ook niet te negeren. Het is, nogmaals, goed dat je hem laat zien dat je hem tot steun bent. Maar ook dat je de aandacht voor zijn angst en het vuurwerk niet overdrijft.

 

Tip 7: Schakel de buddy-hond in!

Heb je buren, familie of vrienden die zelf een of meerdere honden hebben zonder vuurwerkangst? Bijvoorbeeld omdat ze al getraind zijn in ongevoeligheid voor vuurwerk? Dan kan het een goed idee zijn om deze honden (al dan niet in het gezelschap van hun baasjes) op bezoek te hebben met Oud en nieuw.

Zij laten jouw hond dan zien dat hij niet bang hoeft te zijn voor vuurwerk en stellen hem gerust met hun kalme aanwezigheid. Zo geven de meer relaxte soortgenoten van je hond hem het goede voorbeeld.

Honden slapend

Tip 8: Kalmerende middelen

Als de eerder genoemde opties niet werken of op de een of andere manier niet mogelijk zijn, kun je denken aan medicijnen. Ook als aanvulling op de eerdere tips zijn pillen, pasta’s of sprays een overweging waard.

Bach-Boesem Rescue Remedy

Veel mensen en hun huisdieren ervaren bijvoorbeeld positieve effecten bij Bach Bloesems. Alcoholvrije varianten van de Rescue Remedy (geschikt bij situaties van acute angst, paniek of trauma) zijn voor rond een tientje te koop bij de (natuur)drogist of apotheker. Deze producten zijn niet verslavend bevatten geen chemische stoffen die spierverslapping veroorzaken of schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond. Je kunt een paar dagen van te voren beginnen een paar druppeltjes aan het drinkwater toe te voegen.

 

Middelen van de dierenarts

Ook kun je denken aan een middel van de dierenarts. Er zijn middelen op de markt die speciaal voor honden met vuurwerkangst worden voorgeschreven. Een voorbeeld hiervan is Pexion. Dit werkt angstremmend maar niet sufmakend. In het brein van je hond heeft Pexion een soortgelijke werking als benzodiazepines (zoals Valium bij mensen). Een ander middel dat populair is bij vuurwerkangst is Sileo.

 

Ook Sileo werkt is niet versuffend.

In overleg met de dierenarts kunnen eventueel ook valium, Xanax, Diazepam of soortgelijke middelen worden toegediend. Let erop dat kleinere honden een kleine dosering nodig hebben. Begin een aantal dagen voor het vuurwerk met het kalmeringsmiddel, maar begin niet te vroeg. Denk er ook om dat je het gebruik van kalmeringsmiddelen tot uitzonderingssituaties beperkt.

Benzodiazepines (de valium-familie) kunnen immers verslavend werken, ook voor honden. Als je op medicijnen over gaat, let dan op dat je je hond in geen geval Vetranquil laat voorschrijven. Vetranquil is een middel dat spierverslappend werkt, waardoor het lijkt alsof de hond rustig blijft. Maar de hond voelt zich niet rustiger. Hij voelt zich minstens zo angstig als voorheen maar zijn lichaam is krachteloos gemaakt door het middel.

De hond voelt zich hierdoor nog kwetsbaarder en niet in staat te vluchten als dat nodig is, of zijn gevoelens of wensen naar de baas te communiceren. Je begrijpt dat dit de ervaring van blootstelling aan vuurwerkgeluiden je huisdier alleen nog maar banger maakt. Vetranquil kan hierdoor zelfs de angst voor vuurwerk verergeren.

 

Nog een laatste tip: neem het gevaar van vuurwerk serieus

Binnenshuis wil je je hond zo kalm mogelijk hebben met vuurwerk, maar buitenshuis kan een beetje schrik voor vuurwerk wel degelijk gezond zijn. Vuurwerk kan immers inderdaad gevaarlijk zijn. Pas bij een enthousiaste, speelse hond bijvoorbeeld op dat hij niet met vuurwerk aan de haal gaat. Ook al afgestoken vuurwerkresten kunnen toch nog ontploffen.

Houd dus ook (en juist) een hond die niet bang is voor vuurwerk, zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk en vuurwerkafval. Ook als de jaarwisseling al achter de rug is. Misschien wordt vuurwerk binnenkort verboden, misschien zetten we de knaltraditie nog een paar jaar voort. Of je daar nu blij mee bent of niet: tref tot het zo ver is op tijd je voorbereidingen, zodat jij en je viervoetige vriend met een gerust hart van de jaarwisseling kunnen genieten. Wil je meer tips, lees dan ons artikel ‘Tips als je hond bang is voor onweer‘, dezelfde tips zijn ook bruikbaar voor honden met vuurwerkangst.

 

Ceasar Millan’s tips bij vuurwerkangst

In de onderstaande video geeft Ceaser Millan advies hoe je met vuurwerkangst om moet gaan.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 37 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Het is natuurlijk voor een hond om bang te zijn voor vuurwerk. Ik ben het trouwens ook. In naam van mijzelf, mijn hond en mijn buurman, wiens vogeltjes zich tegen de volière dood vlogen in paniek van het vuurwerk vorig jaar, verbied toch eens eindelijk dat geknal dat ook nog eens zorgt voor een flink portie luchtverontreiniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *